Endelig ny APS-C-speilrefleks fra Pentax

Pentax KF
NY SPEILREFLEKS: Pentax KF bringer speilrefleks-arven til Pentax videre. (Pressefoto: Pentax)

Pentax KF er navnet på det nyeste speilreflekskameraet fra Ricoh Imaging Company Ltd. Kameraet er et kompakt, men solid og godt værbeskyttet APS-C-kamera som appellerer til speilrefleks-entusiastene blant oss – og dem er det fortsatt en god del av.

Kameraprodusenter som Canon og Nikon ser ikke lenger ut til å ta seg råd til å drive med noe særlig produktutvikling innen speilrefleks-sjangeren. Pentax er vel i dag den eneste kameraprodusenten som er klar på at selskapet vil utvikle og lansere nye speilreflekskameraer.

Riktignok ikke så mange og så ofte som før. Vi snakker om ett nytt kamerahus, Pentax KP, i 2017, Pentax K-1 Mark II i 2018, Pentax K-3 Mark III i 2021 – og altså Pentax KF nå i 2022. Med andre ord fire nye kameraer de siste seks årene. Canon har på sin side lansert rundt 20 nye systemkameraer – altså kameraer med utskiftbar optikk, både speilløse og speilreflekser – i den samme epoken. Nikon ligger på snaut 15 systemkameraer fra 2017 til i dag.

Pentax KF
KIT-LØSNING: Pentax KF fås i en pakkeløsning med et 18-55 mm-zoomobjektiv. (Pressefoto: Pentax.) (Klikk for større bilde.)

Ny statistikk har riktignok vist vekst i speilreflekssalget i USA det siste året, tross nedgang globalt, ifølge Digital Camera World. Men en av forklaringene som trekkes fram, er at den store komponentmangelen i elektronikkbransjen i kjølvannet av Covid-pandemien har rammet produksjonen av speilløse systemkameraer hardere enn speilrefleks-produksjonen. Det har rett og slett vært lettere å få fatt i et greit speilreflekskamera enn et hypermoderne speilløst kamera.

Produsenter som Nikon og Canon har jo fortsatt en god del speilrefleks-modeller både i produksjon, salg og service, selv om de ikke har lansert noen nye på en stund. Nikon ryktes å stoppe helt med speilrefleks-utvikling, mens Canon kanskje vil komme med noen nye forbrukermodeller, men ingen flere for proffmarkedet, ifølge Ars Technica.

Dessuten er verdien av speilløs-salget mye større enn av speilrefleks-salget, fordi mange av de speilløse kameraene jevnt over er mye dyrere enn speilrefleksene. Det ser med andre ord ikke så lyst ut for tilgangen på nye speilreflekskameraer i årene som kommer.

Pentax-jubel – i hvert fall litt

Uansett er det tilløp til jubel i Pentax-leiren etter at Pentax KF er blitt lansert. Blant de over 300 kommentarene som er lagt ut på nettstedet DP Review i skrivende stund, er det riktignok også litt kritikk mot Pentax for svært liten produktutvikling. Noen hevder at nye Pentax KF bare er en moderat oppgradering av Pentax K-70 fra 2016.

Pentax KF
PENTAX-STIL: Man må vel ha lov til å si at Pentax KF har et typisk Pentax-design? (Pressefoto: Pentax.) (Klikk for større bilde.)

Men interessen ser likevel ut til å være stor blant etablerte Pentax-brukere. I hvilken grad dette kan tenkes å smitte over på eventuelle nye Pentax-kjøpere, gjenstår å se.

Pentax KF presenteres med vekt på en værbestandig konstruksjon som tåler en støyt når det gjelder støv og fuktighet, noe Pentax har hatt mye fokus på opp gjennom årene. Pentax snakker om opp mot 100 punkter rundt omkring i KF-kamerahuset som har ekstra beskyttelse mot inntrengning av støv og fuktighet.

I tillegg legger Pentax vekt på at betjeningsknapper, ratt og hjul er store nok til at man lett kan håndtere kameraet med hansker på.

Prisme, ikke speil

Kameraet har altså en optisk søker med nesten 100 prosent synsfelt, og det er utstyrt med et ordentlig pentaprisme, ikke en løsning basert på pentaspeil. Et pentaprisme er lagd av én stor – og litt tung – glassklump, mens en pentaspeil-løsning er en samling tynne speilglass dandert rundt et tomrom. Funksjonen til pentaprismer og pentaspeil, som man jo ikke finner i speilløse kameraer, er å reflektere søkerbildet via speilet opp til den optiske søkeren på kamerahuset.

Pentaprismer har gjerne vært forbeholdt litt dyrere og mer avanserte speilreflekskameraer, og de sies blant annet å gi noe høyere søkerkvalitet som skal gjøre det lettere å fokusere manuelt i dårlig lys. Siden pentaspeil har et stort, åpent hulrom, er de angivelig litt mer utsatt for støv og kan derfor redusere søkerkvaliteten litt over tid. Men dette er altså i teorien. Pentax har som sagt en historie med mye fokus nettopp på beskyttelse mot støv og fuktighet.

Pentax KF
PENTAX-GRØNT: Pentax har alltid vært glad i å pynte kameraene sine med litt grønt, enten det gjelder betjeningsknapper eller meny-elementer. (Pressefoto: Pentax.) (Klikk for større bilde.)

Det nye Pentax-kameraet har en CMOS-bildesensor på 24,24 megapiksler og kan by på 14-bits høyhastighets avlesing av bildedata.

Hybrid-stabilisering

Pentax KF har en hybrid bildestabilisering innebygd i kamerahuset. Stabiliseringsteknologien som brukes, er såkalt brikkeforflytning, der bildebrikken beveges lynraskt i små bevegelser for å motvirke kamerarystelser.

Stabiliseringen skal ifølge Pentax tilsvare 4,5 lukkertrinn. Systemet detekterer automatisk om man foretar en panorering og justerer stabiliseringen tilsvarende.

Teknikken med forflytning av bildebrikken brukes også til høyoppløste opptak av stillestående motiver, helst med kameraet på stativ. Da flyttes brikken litt rundt – tilsvarende én piksel – mens det tas fire opptak rett etter hverandre. Deretter settes opptakene sammen i kameraet til ett svært høyoppløst bilde. Pentax kaller dette Pixel Shift Resolution System. Bedre fargegjengivelse og skarpere detaljer enn med vanlige APS-C-sensorer skal være resultatet, lover Pentax. Løsningen skal til og med kunne håndtere litt bevegelse i motivet, hvis man er heldig.

Pentax KF
BLITS: Pentax FK byr blant annet på innebygd blits. (Pressefoto: Pentax.) (Klikk for større bilde.)

Brikkeforflytningen tillater også en funksjon som Pentax kaller Astrotracer. Dette åpner for avansert fotografering av stjernehimmelen, i kombinasjon med en GPS-enhet som er ekstrautstyr.

Autofokusen kombinerer bruken av kontrastdetekterende og fasedetekterende autofokus når man fotograferer i Live View-modus – altså med speilet låst slik at man må bruke LCD-skjermen, ikke søkeren, til å komponerer bildet. Da kan raske fasedetekterende autofokussensorer på bildebrikken samarbeid med en svært nøyaktig kontrastdetekterende sensor i kamerahuset.

Kameraet har en del innebygde opptaksmoduser som blant annet gjør at man kan ta bilder som minner om fargebilder fra 1960- og 1970-tallet og mange andre spesialeffekter.

På videosiden kan kameraet ta opp HD- og Full HD-video. Men kameraet har også en slags simulert 4K-modus kalt 4K-resolution Interval Movie. Da tar kameraet opp en serie stillbilder gjennom et fastsatt intervall og setter sammen bildene til en 4K-filmsnutt. Funksjonen Star Stream Movie kan sette sammen bilder av stjerner i bevegelse over himmelen eller andre lyseffekter til en 4K-videosnutt.

Kameraet har flere WiFi-funksjoner, blant annet for enkel overføring av bilde til mobiltelefon og opplasting til sosiale medier.

Pentax KF
KJEKT I NORGE: Det skal gå greit å håndtere Pentax KF med hansker på, lover Pentax-folkene. (Pressefoto: Pentax.) (Klikk for større bilde.)

I hvitt og blått

Pentax har kunngjort at selskapet produserer et begrenset opplag av kamerahuset i andre farger, henholdsvis et kamerahus med en del elementer i blått kalt «Chrystal Blue» og en tilsvarende versjon i hvitt kalt «Chrystal White». I USA får disse et prispåslag på 50 dollar, men det blir bare produsert 700 eksemplarer i hver av de to fargene.

Det ser imidlertid ikke ut til at disse farge-alternativene blir tilgjengelig i Norge. I hvert fall opererer pressemeldingen fra Pentax-distributør Focus Nordic bare med benevnelsen «KF Black» i prislisten i sin pressemelding.

Historien

Japanske Pentax ble etablert så tidlig som i 1919, om enn opprinnelig under Asahi Kogaku-navnet. Til å begynne med var det brilleglass og andre optiske produkter som sto i fokus. Det første kameraet ble lansert i 1952. Navnet var Asahiflex. Pentax-navnet var opprinnelig et varemerke for Zeiss i Øst-Tyskland, men Asahi-selskapet kjøpte seg retten til dette navnet i 1957.

I årenes løp har Pentax hatt flere eiere. Siden 2011 er det den japanske kopi- og skriver-produsenten Ricoh som har eid Pentax. Kamera- og optikkproduktsjonen skjer i dag hovedsakelig på Filippinene og i Vietnam.

Pentax KF
LADEKONTAKTEN: Pentax KF har fortsatt Micro USB-kontakt for lading, men den nye batteriladeren som medfølger, har ifølge Pentax Forums USB-C-kontakt. Ikke helt samsvar her, altså. (Pressefoto: Pentax.) (Klikk for større bilde.)

Prisen

Det nye Pentax-kameraet – Pentax KF – er ventet i salg i Norge nå fra midten av november 2022.

Prisen for kamerahuset er satt til 11.290 kroner. Hvis man vil ha med et kit-objektiv, kan man kjøpe kamerahuset sammen med Pentax sitt WR-zoomobjektiv med brennvidde 18-55 mm (tilsvarende cirka 27-82 mm) for en samlet pris på 12.390 kroner. Alle priser inklusive mva.

Tekniske data

Netto oppløsning24,24 megapiksler
Brutto oppløsning24,78 megapiksler
Bildeoppløsning6.000 x 4.000 piksler
BrikkestørrelseAPS-C 23,5 x 15,6 mm
SensortypeCMOS
LysfølsomhetISO 100-102.400
BildestabilisatorBrikkeflytte-system
FokuspunkterSAFOX X, 11 punkter med 9 kryssfokuspunkter i sentrum
ObjektivfatningPentax KAF2-bajonett-fatning
LCD-skjerm3 tommer
LCD-skjermoppløsningCa. 1.037.000 punkter
SøkertypeElektronisk (3.690.000 piksler)
Søkerforstørrelse0,96x omregnet til 35 mm-format m/50 mm-objektiv f/1,4 på uendelig fokus
Lukkertider30 sek.-1/6.000 sek.
Innebygd blitsInnebygd P-TTL-blits m/ledetall 12
SerieopptakOpptil 6 bps
VideoformaterH.264, MPEG-4 AVC, Full HD (1.920 x 1.080) og HD (1.280 x 720)
MikrofonInnebygd stereomikrofon
HøyttalerMono
LagringSD/SDHC/SDXC UHS-I
USBUSB 2.0
HDMIHDMI-kontakt Type D
MikrofoninngangJa, 3,5 mm
Hodetelefonutgang
WiFi802.11b/g/n
Bluetooth
Batteritid CIPACa. 400 bilder m/50 % blitsbruk, ca. 460 bilder u/blits. (CIPA)
VektCa. 684 g inkl. batt. og SD-kort, ca. 625 g netto
StørrelseCa. 125,5 x 93 x 74 mm

Hei. Hyggelig å se deg!

Nye artikler her hos Kameranytt.no publiseres med ujevne mellomrom. Derfor er det lurt å abonnere på innleggsvarsler. Da får du en e-postmelding hver gang det er noe nytt å lese her hos Kameranytt.no

Husk at bestillingen av nyhetsbrev må bekreftes. Straks etter at bestillingen er sendt inn, mottar du en e-postmelding der du blir bedt om å klikke på et felt for å bekrefte bestillingen. NB: Noen ganger hender det at e-postmeldingen om bekreftelse havner i postkassen for spam eller søppelpost. Sjekk denne om nødvendig.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Del dette innlegget med andre

Du vil kanskje lese disse sakene også:

Bare noen bilder…

Foto: Toralv Østvang

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler for å kunne gi de besøkende en best mulig brukeropplevelse.