Endelig øyefokus med Nikon Z6/Z7

NY FASTVARE: Nikon Z6 og Z7 har nå fått øyefokus, noe som har vært en etterlengtet funksjon siden lanseringen i London høsten 2018. (Foto: Toralv Østvang)
NY FASTVARE: Nikon Z6 og Z7 har nå fått øyefokus, noe som har vært en etterlengtet funksjon siden lanseringen i London høsten 2018. (Foto: Toralv Østvang)

Da de speilløse fullformat-kameraene Nikon Z6 og Z7 ble lansert i fjor høst, var øyefokus på listen over funksjoner som ble etterlyst.  Nå er øyefokus her, etter en viktig fastvare-oppdatering fra Nikon.

[toc] Øyegjenkjenning-AF er den norske betegnelsen på funksjonen som nå er tilgjengelig både på Nikon Z6 og Nikon Z7.

Øyegjenkjenning

Øyegjenkjenningen aktiveres automatisk når man stilt kameraet inn på automatisk valg av AF-søkefelt – AF-S og AF-C. Da registreres menneskelige øyne automatisk, og fokus blir automatisk lagt på ett av øynene. Multivelgeren eller undervelgeren kan brukes til å velge hvilket øye kameraet skal fokusere på hvis det er flere ansikter i bildet.

Systemet har også en kontroll-funksjon: Etter at bildet er tatt, kan man verifiserer at bildet er i fokus ved å trykke på OK-knappen. Da zoomes det raskt inn på øyet det var tenkt å fokusere på.

ØYEFOKUS: Nikon har lagt ut dette eksempel-bildet på hvordan øyefokus fungerer på Nikon Z6 og Z7 etter fastvareoppdatering 2.0. (Ill.: Nikon)

Fokus i dårlig lys

Stadig flere av oss tar i våre dager bilder i mye dårligere lys enn man gjorde i filmens tidsalder. De digitale kameraene blir stadig bedre på å håndtere mørke motiver.

Derfor vil sikkert en del Nikon Z-brukere bli glad for at Nikon Z-kameraene når har fått utvidet autofokus-søkeområdet ved lite lyst. Den nye fastvaren skal by på enda raskere autofokus enn før når man fotograferer i mørke eller tar bilder av svakt opplyste motiver. Dette gjelder både ved stillbildefotografering og videoopptak.

LES OGSÅ: – Nikon Z vil endre markedet

Ifølge Nikon er autofokusområdet utvidet fra -1 EV til -2 EV på Nikon Z7, og fra -2 EV til -3,5 EV på Nikon Z7.

Når AF-funksjonen for lite lys er aktivert på Z6, vil det tilgjengelige AF-søkeområdet ved lite lys bli utvidet fra -4 EV til -6 EV. Dermed skal kameraet kunne fokusere automatisk under enda mørkere forhold, hevder Nikon.

Det er noen betingelser knyttet til disse angivelsene. Utvidelsen av AF-søkeområdet på Nikon Z6 fra -4 EV til -6 EV gjelder ved stillbildefotografering i innstillingen AF-S ved ISO 100, med objektiv med lysstyrke på f/2,0 og i en temperatur på 20 Celcius-grader.

Nikon bemerker også at AF-søkeområdet ved lite lys ikke vil overstige -4 EV med Z7.

Utvidet AE-sporing

Den tredje forbedringen som Nikon lister opp i forbindelse med denne fastvareoppdateringen gjelder utvidet AE-sporing i kontinuerlig høy hastighet.

Tidligere ble eksponeringen låst etter det første bildet i en bildeserie med kontinuerlig høy hastighet. Fastvareversjonen som nå er lagt ut, legger imidlertid til støtte også for automatisk eksponerings-sporing i kontinuerlig hastighet. Dermed kan kameraene spore eksponeringen akkurat som de gjøre for fokus-sporingen.

Poenget med dette ifølge Nikon er at da sikrer man at alle bilder som er tatt i en serie med kontinuerlig høy hastighet, ikke bare er i fokus, men også er optimalt eksponert. Dette skjer selv om lysstyrken i scenen skulle forandres i løpet av serien.

Fastvareversjon 2 for Nikon Z6 og Z7 kan lastes ned gratis fra Nikons nedlastingssenter.

Hei. Hyggelig å se deg!

Nye artikler her hos Kameranytt.no publiseres med ujevne mellomrom. Derfor er det lurt å abonnere på innleggsvarsler. Da får du en e-postmelding hver gang det er noe nytt å lese her hos Kameranytt.no

Husk at bestillingen av nyhetsbrev må bekreftes. Straks etter at bestillingen er sendt inn, mottar du en e-postmelding der du blir bedt om å klikke på et felt for å bekrefte bestillingen. NB: Noen ganger hender det at e-postmeldingen om bekreftelse havner i postkassen for spam eller søppelpost. Sjekk denne om nødvendig.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Del dette innlegget med andre

Du vil kanskje lese disse sakene også:

Bare noen bilder…

Foto: Toralv Østvang

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler for å kunne gi de besøkende en best mulig brukeropplevelse.