Kameranytt.no

Endelig vannmerke direkte i Lightroom

Adobe Lightroom
VANNMERKE: Endelig kan man legge inn vannmerke i bilder som skal eksporteres fra den sky-baserte Lightroom-versjonen. (Tips: Ikke lag så stort vannmerke som i dette bildet, da blir det for dominerende.) (Skjermdump: Toralv Østvang)

Å kunne sette inn vannmerke på bilder man skal dele med andre, har vært en av de mest etterspurte funksjonene i sky-versjonen av Lightroom, ifølge Adobe. Nå er funksjonen endelig lagt inn som et element man kan legge inn når man skal eksportere bilder fra Lightroom.

Adobe har nettopp gjennomført årets store «juni-oppgradering» av mye av sin programvare i Creative Cloud-familien. Kameranytt tar her en titt på en av nyhetene som er kommet i Adobe Lightroom. Andre nye funksjoner i Lightroom og i de andre programmene i familien håper jeg å komme tilbake til senere.

Mer samarbeid

Adobe har registrert at folk som jobber med bildebehandling, videoredigering og annen kreativ virksomhet, nå samarbeider mer enn før. Ikke bare på grunn av korona-pandemien, naturligvis, men akkurat nå spesielt mye på grunn av den. En gjennomgående rød tråd i mange av forbedringene i Creative Cloud-programvaren sommeren 2020 er nettopp at de er ment å skulle gagne samarbeid og deling.

Adobe Lightroom
NYE LOGOER: Adobe har modernisert logoene til sine Creative Cloud-programmer. Tidligere måtte man vite at bokstavene Lr i boks med spisse hjørner var Lightroom Classic, mens Lr med runde hjørner var den sky-baserte Lightroom-versjonen (over). Nå står bokstavene Lr for Lightroom, mens LrC er det nye symbolet for Lightroom Classic (under). (Skjermdump: Toralv Østvang)
Adobe Lightroom

Å legge inn et vannmerke, altså et signal om at noen har eller påberoper seg opphavsrett til bildet, videoen eller grafikken det er snakk om, kan være nyttig både i en samarbeidssituasjon og i forbindelse med publisering av slikt materiale, for eksempel på sosiale medier.

©, ™ og ®

Et klassisk vannmerke er navnet på personen som har opphavsretten samt det såkalte Copyright-symbolet ©, gjerne i kombinasjon med det aktuelle årstallet.

Det finnes også noen alternative symboler som brukes i endel situasjoner, for eksempel ™. Dette står for Trade Mark, opphavsrett til merkevare, og er et symbol som oftere er knyttet til et firmanavn, et produktnavn eller et varemerkenavn enn til et personnavn.

Det finnes også et tredje opphavsrettssymbol,®, som viser at varemerkenavnet er registrert i et offentlig register, i hvert fall i USA. Hypotetisk kunne man for eksempel ha tenkt seg Kameranytt ®.

Dette er ikke tid og sted for å gå nærmere inn på hvordan disse symbolene fungerer i forskjellige land og verdensdeler og hva slags juridisk betydning de har rundt omkring i verden. De som vil granske disse problemstillingene nærmere, kan jo starte med å søke etter informasjon hos Patentstyret, som er en offentlig etat under Nærings- og fiskeridepartementet.

Fornavn Etternavn © Årstall

Brukere av bildebehandlings-programvare som Adobe Lightroom og Adobe Lightroom Classic er sannsynligvis først og fremst interessert i å merke bildene sine med navnet sitt – gjerne i kombinasjon med ©-symbolet – før de deler det med andre eller legger ut bildet på et nettsted eller på sosiale medier.

Adobe Lightroom
EXPORT: Man må innom Export-menyen for å legge inn vannmerke i Lightroom-bilder. (Skjermdump: Toralv Østvang)

Det er nærmest blitt en slags global kutyme å bruke ©-symbolet når det gjelder publisering av bilder på internett, selv om det ikke er nødvendig å benytte ©-symbolet her i Norge for å oppnå opphavsrett. Advokat Carl F. Kjeldsberg påpeker dette på nettstedet Jusstorget, men tilføyer at det kan benyttes når man har skapt et verk som man overfor andre vil hevde å ha opphavsrett til. «Begrunnelsen for å anvende symbolet er at publikums oppmerksomhet vekkes og man blir klar over at noen hevder å ha opphavsrett til verket. Normalt bør symbolet benyttes sammen med årstall og navnet til rettighetshaver», skriver Kjeldsberg.

Endelig i Lightroom

Lightroom Classic, det opprinnelige Lightroom-programmet som Adobe lanserte i 2007 med diskbasert lagring av bildene og bildedatabasen, har lenge bydd på mulighet til å eksportere bildene med vannmerke. Brukere av Adobe Photoshop har selvsagt kunnet legge inn vannmerke for eksempel i et separat lag i bildet ved hjelp av Photoshops tekstfunksjon. Men brukere av den skybaserte bildearkivløsningen, i dag bare kalt Lightroom eller Lightroom desktop, har ikke hatt denne muligheten – før nå – selv om denne varianten av Lightroom så dagens lys allerede i 2017.

For min del er Lightroom desktop, altså den skybaserte varianten, et program jeg bruker daglig. Det er etter hvert blitt mitt hoved-bildearkiv, selv om jeg fortsatt også har 68.000 bilder liggende i «gamle» Lightroom Classic – med mye overlapping, naturligvis.

Jeg hadde sjelden noe behov for å vannmerke bildene mine da jeg primært brukte Lightroom Classic, men de siste årene har behovet økt. Det har vel sammenheng med noe mer økt aktivitet på sosiale medier og at jeg nå legger ut flere egne bilder på et par-tre nettsteder som jeg driver. I min tidligere yrkeskarriere jobbet jeg mest med publisering av andres bilder, som for eksempel pressebilder fra pressemeldinger.

Adobe Lightroom
PASS PÅ: Husk å sjekke om det er haket av for innsetting av vannmerke eller ikke. Tannhjulsymbolet gir tilgang til selve vannmerke-menyen. (Skjermdump: Toralv Østvang)

Dermed er savnet av muligheten til å legge inn vannmerke i Lightroom (desktop) blitt mer følbart. Og derfor er det desto mer gledelig at Adobe endelig har tatt det hyppigst uttrykte oppdateringsønsket fra brukerne på alvor.

Oppskriften

Her er oppskriften på hvordan man legger inn vannmerke i den skybaserte Lightroom-versjonen.

Forutsetningen er at man har oppdatert sin Lightroom-installasjon for Windows eller Mac til nyeste versjon. I skrivende stund, i slutten av juni 2020, betyr det versjon 3.3 .

Det er verdt å merke seg at vannmerket ikke er noe som blir en varig del av selve bildefilen i Lightroom. Isteden er vannmerket noe som blir påført bildet i det øyeblikket man eksporterer bildefilen, altså lagrer den som en separat fil på disken utenfor Lightroom, for å si det sånn.

Dette betyr imidlertid ikke at man må gjøre hele jobben om igjen dersom man ønsker å eksportere de samme bildene en gang til. Den sist brukte vannmerke-versjonen man har lagd, blir liggende som en del av eksport-funksjonen og påføres dermed automatisk i neste bildeeksport. Vel å merke hvis man vil. «Include Watermark» er nå kommet inn som et menyvalg under innstillingene for bildeeksporten, altså der man også bestemmer filtype (JPEG, TIFF, DNG og så videre), dimensjoner og bildekvalitet (i prosent-tall).

Dette innebærer at man må være litt mer årvåken enn før når man eksporterer bilder. Det kan være fort gjort å overse om det er haket av for vannmerke eller ikke. I hvert fall gjorde jeg det de første gangene etter at jeg hadde prøvd løsningen og måtte derfor i flere runder eksportere bildene på nytt, siden jeg denne gang ikke ønsket å ha med vannmerke. Så pass på!

Ved siden av «Include Watermark»-menyvalget er det et tannhjul-symbol som åpner selve vannmerke-menyen. Øverst finner man feltet for å skrive inn vannmerket. Nedenfor kan man velge skrifttype (font) og stil, samt et roteringssymbol for å bestemme om teksten skal ligge vannrett, opp/ned eller på høykant – på noen bilder gjør vannmerket kanskje minst «ugagn» hvis man setter teksten på høykant i ytterkanten av bildet.

Fargevalget er svært begrenset. Man kan velge om bokstavene og symbolene skal være hvite eller sorte. Noen vil kanskje ønske å kunne bruke andre farger. Men det er grunn til å tro at dette er bevisst fra Adobes side, fordi fargerike vannmerker lett kan bli distraherende og anses for å være «dårlig folkeskikk» blant vannmerke-eksperter.

I tillegg til fargene sort og hvitt kan man velge om det skal være skygge – «Drop Shadow» – på vannmerket. Slik skygge kan gjøre teksten mer lesbar hvis teksten havner i et område av bildet der den ellers blir vanskelig lesbar mot bakgrunnen, for eksempel hvit tekst i et lyst felt av bildet.

Adobe Lightroom
DETALJENE: Her bearbeides detaljene i oppsettet for vannmerke under eksport av bilder fra Lightroom. (Skjermdump: Toralv Østvang)

Under menyvalget «Anchor» kan man velge mellom ni forskjellige plasseringer av vannmerket – topp, midten, bunn, til høyre, midt på eller til venstre. Plasseringen kan finjusteres etterpå ved å dra i spakene for «Horizontal Offset» og «Vertikal Offset».

I den nedre del av menyen finner man også valgene for skriftstørrelse og for grad av gjennomsiktighet – «Opacity».

Konklusjon

Jeg tror muligheten til å legge inn vannmerker ved utskrift fra Lightroom kommer til å få en positiv mottakelse. Alle gratisprogrammene og tipsartiklene på internett om hvordan man – utfra mer eller mindre hederlige motiver – går fram for å fjerne vannmerker i bilder, tyder i hvert fall på at det er mange som publiserer bilder med vannmerkebeskyttelse – og mange andre som irriterer seg over det…

Løsningen som Adobe har valgt i Lightroom (desktop), er lett å bruke og fungerer stort sett greit. Det eneste problemet er hvis man ønsker å eksportere mange bilder i en «batch». Det er ikke sikkert at den valgte fargen, størrelsen, plasseringen og graden av gjennomsiktighet passer for alle bildene. Et tips er å bla igjennom bildene mens man fortsatt er inne i Eksport-menyen for å se om det er noen bilder der vannmerket enten blir lite synlig eller kanskje det omvendte, altfor forstyrrende. Så får man unnta disse bildene fra første eksportrunde og jobbe litt med individuelle tilpasninger der det trengs.

Og så må man altså huske å sjekke om det er haket av for å inkludere vannmerke eller ikke, slik at man bare får vannmerke på de bildene man ønsker skal ha det.

Vannmerkene synkroniseres for øvrig over de forskjellige enhetene man kjører Lightroom på, enten det er Mac eller Windows-PC, iPad eller iOS/Android-mobil.

Debatten

Til slutt: Vannmerking er et omstridt tema, både når det gjelder utformingen av vannmerker og om det i det hele tatt er fornuftig eller ikke å bruke dem. Artikkelen The Good, The Bad, and the Ugly of Watermarks and When and How to Use Them Effectively fra Digital Photography School gir et godt innblikk i problemstillingene – ta gjerne en titt også på leserdebatten etter artikkelen.

Hei. Hyggelig å se deg!

Nye artikler her hos Kameranytt.no publiseres med ujevne mellomrom. Derfor er det lurt å abonnere på innleggsvarsler. Da får du en e-postmelding hver gang det er noe nytt å lese her hos Kameranytt.no

Husk at bestillingen av nyhetsbrev må bekreftes. Straks etter at bestillingen er sendt inn, mottar du en e-postmelding der du blir bedt om å klikke på et felt for å bekrefte bestillingen. NB: Noen ganger hender det at e-postmeldingen om bekreftelse havner i postkassen for spam eller søppelpost. Sjekk denne om nødvendig.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Del dette innlegget med andre

Du vil kanskje lese disse sakene også:

Bare noen bilder…

Foto: Toralv Østvang

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler for å kunne gi de besøkende en best mulig brukeropplevelse.