Kameranytt.no

Engangskameraer fortsatt in?

Lomography
ENGANGS: Lomography er på banen med engangskamera som fås i flere farger, inkludert sort. (Foto: Lomography)
Lomography
ENGANGS: Lomography er på banen med engangskamera som fås i flere farger, inkludert sort. (Foto: Lomography)

Engangskameraer representerer en analog teknologi som nekter å dø.

[toc] – Fremtiden er analog, påstår kameraprodusenten Lomography og deres norske distributør, Focus Nordic i Bærum.

I disse dager lanserer Lomography nye engangskameraer i tre versjoner under produktnavnet Lomography Simple Use Film Camera.

LES OGSÅ: Vil ha gammeldagse objektiver

Analoge kameraløsninger hører normalt ikke inn under teknologiene som er tema for Kamerablogg.no, men som fenomen betraktet er det jo interessant å se at gamle, analoge fotoløsninger fortsatt har sine ivrige forkjempere i vår digitale tidsalder. En parallell til interessen for gamle vinylplater, kanskje?

Tre filmtyper

Forskjellene mellom de tre engangskameraene som Lomography nå lanserer, er filmtypen. Man kan få dem med sort/hvitt-film, vanlig fargefilm eller en spesiell fargefilm kalt Chrome Purple.

Lomography
ENKELT: Det trengs ikke større bruksanvisning enn denne på engangskameraene. (Foto: Lomography)

Prisen er 169 kroner for utgavene med sort/hvitt-film og vanlig fargefilm, og 219 kroner for engangskameraet med Chrome Purple-film.

For fest og moro

Hovedmålgruppen for engangskameraene fra Lomography er klart definert: Dette er party-kamera nummer én, heter det i pressemeldingen.

Lomography
WILD N’ CRAZY: Engangskameraer er først og fremst party-kameraer, og dette er et typisk motiv, ifølge pressemeldingen om de nye Lomo-kameraene. (Foto: Focus Nordic)

Men også i andre sammenhenger er det kjekt med engangskamera, hevder Focus Nordic og ramser opp bryllup, konserter, spaserturer i byen og hyggelig sammenkomster med venner og familie. – Listen er uendelig, heter det.

LES OGSÅ: Leica leker seg med «Leicaroid»

Et salgsargument som brukes er også at dette er kameraer som gjør analog fotografering enkelt. – Hvorfor rote med lukkertider, ISO og blender når man kan bruke Lomos engangskameraer? Alt er fikset fra starten, det er bare å trykke på knappen, står det å lese i pressemeldingen.

Fargefiltre

To av de nye kameraene – av naturlige grunner ikke sort/hvitt-versjonen – er utstyrt med fargefilter til å plassere over blitsen. Med filmene Color Negative og LomoChrome Purple kan man mikse og matche mellom tre forskjellige fargefiltre til blitsen.

Resultatet blir «wild n’ crasy», ifølge Focus Nordic.

Tekniske data

Engangskameraene er utstyrt med 35-mm analog film med 36 eksponeringer. Brennvidden er 31 mm, altså en moderat vidvinkel. Lukkertiden er 1/120 sekund, og lysstyrke/blenderåpning er oppgitt til f/9.

Lomography
TIL PARTYBRUK: Lomography-engangskameraene er først og fremst til fest og moro. (Foto: Lomography)

Fokusområdet strekker seg fra én meter til uendelig, og det er ubegrensede muligheter for dobbelteksponeringer. Blits er altså innebygd, og engangskameraet drives av et AA-batteri.

Størrelsen er 115 x 60 x 33 mm.

Dedikert til analog foto

Som omtalt her på Kamerablogg.no tidligere, beskriver Lomography seg selv som en global organisasjon dedikert til analog, eksperimentell og kreativ fotografering, med millioner av følgere og venner over hele verden.

LES OGSÅ: Nytt øyeblikkskamera via Kickstarter

Lomography er også leverandør av flere typer Polaroid-kameraer til priser mellom cirka 1.300 og 1.800 kroner, ifølge info hos Prisjakt.no.

I tillegg produserer selskapet noen såkalte «Art-objektiver» for Nikon- og Canon-speilreflekser, til priser på oppunder 7.000 kroner, og selskapet har til og med et objektiv for Leica M på produktlisten.

LES OGSÅ: Tørk støvet av ditt gamle kamera

Dessuten byr selskapet på god, gammeldags analog film i 120- og 135-format, inkludert filmer som gir forhåndsdefinerte og surrealistiske fargeforvregninger.

Lomography
ANALOG: – Fremtiden er analog, fastslår Lomography og Focus Nordic. (Foto: Focus Nordic)

Hei. Hyggelig å se deg!

Nye artikler her hos Kameranytt.no publiseres med ujevne mellomrom. Derfor er det lurt å abonnere på innleggsvarsler. Da får du en e-postmelding hver gang det er noe nytt å lese her hos Kameranytt.no

Husk at bestillingen av nyhetsbrev må bekreftes. Straks etter at bestillingen er sendt inn, mottar du en e-postmelding der du blir bedt om å klikke på et felt for å bekrefte bestillingen. NB: Noen ganger hender det at e-postmeldingen om bekreftelse havner i postkassen for spam eller søppelpost. Sjekk denne om nødvendig.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Del dette innlegget med andre

Du vil kanskje lese disse sakene også:

Bare noen bilder…

Foto: Toralv Østvang

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler for å kunne gi de besøkende en best mulig brukeropplevelse.