Ny entusiast-speilrefleks fra Canon

Canon EOS 77D
ENTUSIASTSYSTEM: Med EOS 77D utvider Canon sitt utvalg av produkter for kameraentusiaster. (Foto: Canon)
Canon EOS 77D
ENTUSIASTSYSTEM: Med EOS 77D utvider Canon sitt utvalg av produkter for kameraentusiaster. (Foto: Canon)

Canon er i lanseringsrush, og en av nykommerne er et speilreflekskamera myntet på kameraentusiaster.

[toc] Canon EOS 77D faller pent på plass på listen over entusiastspeilreflekser fra Canon rett under fjorårets Canon EOS D80, som har høstet mye rosende omtale for sin effektive Dual Pixel-baserte autofokus. Canon har nå fått denne teknologien i plass på en god del av sine systemkameraer og har dermed fjernet mye av grunnlaget for tidligere kritikk om treg autofokus i Live View-modus og videoopptak.

LES OGSÅ: Canon EOS M5 uten søker = M6

Den nye 77D er en del mindre og lettere – samt rimeligere – enn 80D, og mangler dessuten noe av den litt heftigere støv- og fuktighetsbeskyttelsen som 80D har. Men samtidig har Canon valgt å beholde enkelte «profesjonelle» egenskaper som et separat LCD-display på toppen av kamerahuset for kjapp oversikt over kameraets innstillinger.

Moderne entusiastkamera

Alt i alt fremstår nye 77D som et veldig attraktivt kamera for fotoentusiaster som gjerne vil fortsette å fotografere med speilreflekskamera, men som ønsker seg et kamera med så moderne og oppdatert teknologi som mulig, til en akseptabel pris og gjerne litt krympet i størrelse. 77D har en oppgitt vekt på 540 gram inklusive batteri. Til sammenligning veier 80D 730 gram.

Canon EOS 77D
KOMPAKT: Canon EOS 77D er et lett og kompakt speilreflekskamera. (Foto: Canon)

For mer utpregede nybegynnere i speilrefleksverdenen er den nye EOS 800D kanskje en bedre inngangsbillett til denne delen av kameramarkedet – enklere og billigere. Den modellen kommer jeg tilbake til senere.

Canon er altså åpenbart veldig klar over at dagens kamerakjøpere er mer opptatt av lav vekt og beskjeden størrelse enn de var tidligere. Vi skal ikke se bort fra at argumentasjonen fra tilhengerne av speilløs-alternativet begynner å påvirke også dem som fortsatt velger speilrefleks.

Lite og lett objektiv

I den sammenheng er det interessant at Canon i denne lanseringsrunden også kommer med det de kaller det minste kit-objektivet i sin klasse, det nye Canon EF-S 18-55mm f/4-5.6 IS STM. Dette er en standardzoom med Canons STM-steppmotorteknologi som gir rask og særdeles stillegående autofokus og som derfor også egner seg godt til videoopptak.

Brennviddeomfanget tilsvarer cirka 29-88 mm brennvidde omregnet til 35-mmformat.

LES OGSÅ: Ny mikrofon for Canon-filmere

En av fordelene med det nye objektivet er at Canon har greid å designe det som særdeles lett og lite uten å måtte ty til trikset med å gjøre det sammentrykkbart. Canon kaller det for det minste ikke-inntrekkbare kit-objektivet med denne brennvidden.

En del av objektivene i denne klassen konstrueres slik at de kan trykkes litt sammen når de ikke er i bruk, slik at objektivet bare stikker kort ut fra kamerahuset. Ulempen er at da tar det tross alt noen brøkdeler av et sekund – eller kanskje ett sekund eller mer – å gjøre objektivet klart til bruk, og på den tiden kan man lett gå glipp av motiver som dukker opp brått og forsvinner igjen på et øyeblikk.

Canon EOS 77D
KOMMUNIKASJON: Canon EOS 77D støttr både WiFi og Bluetooth. (Foto: Canon)

Det nye Canon-objektivet veier bare 215 gram, og i kombinasjon med nye EOS 77D får man altså en veldig kompakt speilrefleksløsning.

Objektivet har en veiledende pris på cirka 2.410 kroner.

77D-teknologien

Tilbake til EOS 77D. I motsetning til de enkleste og billigste forbrukerspeilrefleksene byr kameraet på to separate hjul til å justere blenderåpning og lukkertid, på toppen og på baksiden av kamerahuset. På en del enklere kameraer må man stille om samme hjul til å utføre disse to justeringene, eller holde en knapp nede mens man vrir på et hjul, noe som kan oppleves som litt tungvint.

Som mange av Canons speilreflekser for tiden har også 77D en APS-C-basert CMOS-sensor med oppløsning på 24,2 megapiksler, og kameraet er utstyrt med Canons nyeste signalprosessor, Digic 7, for rask ytelse og bildebehandling i kameraet.

I Live View er det Dual Pixel-autofokus som står for fokuseringsmålingen via sensorene på bildebrikken.

Når man derimot betrakter motivet gjennom den optiske søkeren, er det på god, gammel speilrefleksvis en separat autofokussensor i kamerahuset som tar seg av fokuseringen, ved hjelp av 45 AF-punkter av kryssfokustypen.

Til lysmåling har kameraet 7560-pikslers RGB+IR-måling.

Lysfølsomheten strekker seg fra ISO 100 til ISO 25.600 og kan utvides ukalibrert til ISO 51.200.

Kameraet har innebygd lavpassfilter.

Noen vil hevde at det verdt å merke seg at EOS 77D er utstyrt med en søkerløsning som kalles «pentamirror», ikke «pentaprism». Dette er to forskjellige søkerteknologier som vel å merke ikk

Canon EOS 77D
MULIGHETER: Med litt flere knapper, ratt og låsemuligheter byr Canon EOS 77D på betjeningsløsninger som entusiastene setter pris på. (Foto: Canon)

e har noen betydning for bildekvaliteten. Pentaspeil brukes gjerne i stedet for pentaprisme på kameraer der det er viktig å holde pris og vekt nede.

Søkerbildet i 77D er forholdsvis lite, med en søkerforstørrelse på bare 0,82x, sammenlignet med 0,95x på 80D.

Øyesensor

En øyesensor over søkeren sørger for å slå av LCD-skjermen når man løfter kameraet opp mot øyet.

Serieopptak kan tas med en hastighet på opptil seks bilder i sekundet.

kameraet har innebygd stereomikrofon og kontakt for ekstern mikrofon.

På kommunikasjonssiden har kameraet både WiFi- og Bluetooth-støtte, og det støtter også nærfeltskommunikasjon (NFC).

Batteritiden er oppgitt til 600 bilder etter CIPA-standarden, og kameraets ytre mål er 131 x 100 x 76 mm.

I salg i april

Canon EOS 77D og det nye 18-55 mm-objektivet kommer i salg i Norge i april, og kamerahuset får en veiledende pris på cirka 9.040 kroner, opplyser Canon Norge til Kamerablogg.no.

Hei. Hyggelig å se deg!

Nye artikler her hos Kameranytt.no publiseres med ujevne mellomrom. Derfor er det lurt å abonnere på innleggsvarsler. Da får du en e-postmelding hver gang det er noe nytt å lese her hos Kameranytt.no

Husk at bestillingen av nyhetsbrev må bekreftes. Straks etter at bestillingen er sendt inn, mottar du en e-postmelding der du blir bedt om å klikke på et felt for å bekrefte bestillingen. NB: Noen ganger hender det at e-postmeldingen om bekreftelse havner i postkassen for spam eller søppelpost. Sjekk denne om nødvendig.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Del dette innlegget med andre

Du vil kanskje lese disse sakene også:

Bare noen bilder…

Foto: Toralv Østvang

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler for å kunne gi de besøkende en best mulig brukeropplevelse.