Torsdag 9. juli 2020 er historiens nye D-dag, med Canon i hovedrollen. Canon lanserer nå nye kameraer og objektiver som viser at selskapets satsing på speilløse fullformat-kameraer er i ferd med å endres fra litt nølende prøving til en veritabel invasjon av kamera- og foto-markedet.
I hvert fall hvis selskapet får det til slik det vil. Og det kan det godt hende at Canon gjør. For selv om fremtidsutsiktene til kamera-markedet er høyst usikre for tiden, kommer Canon nå med såpass tung og i noen grad kanskje også revolusjonerende teknologi at ingen med interesse for foto og video kan unngå å legge merke til det.
Det er selvfølgelig Canon EOS R5 som er førerskipet i armadaen som Canon nå sender mot kamera-markedet. Nyskapingen ligger riktignok først og fremst på videosiden, med full 8K-teknologi i et forholdsvis lett og lite kamera, men supplert med en ny generasjon førsteklasses optikk som er godt tilpasset kravene til kravstore videofolk og fotografer.
8K høres kanskje ut som overkill, men i tillegg til å være fremtidsrettet byr det også på store muligheter for mer avansert filming av det som etter redigering ender opp som 4K-video. Man kan for eksempel redigere utsnitt av bildeflaten slik at det gis inntrykk av at man har filmet med flere kameraer samtidig, og man har mulighet for panorering innenfor et stort bildeutsnitt og så videre.
For proffer og entusiaster
Det er vel å merke ikke massemarkedet Canon sikter mot her. Og det er sikkert fornuftig. For er det noe som virkelig preger massemarkedet på foto- og video-området akkurat nå, er det usikkerheten i kjølvannet av det veritable angrepet fra mobilkamera-produsentene. Den delen av kamera-markedet som vil overleve, er nok den som satser hardest på profesjonelle brukere og det vi kan kalle avanserte entusiaster. Som er dem Canon nå retter skytset mest målrettet mot.
Det ser vi blant annet på «ekstra-kameraet» som Canon lanserer samtidig med EOS R5, nemlig Canon EOS R6. Heller ikke dette er noe billig-kamera, men et kamera som trolig vil innfri mange av ønskene til dem som har sittet på gjerdet så langt etter Canons inntreden i det speilløse fullformat-markedet. For det opprinnelige EOS R-kameraet som ble lansert høsten 2018, hadde jo definitivt noen mangler. Entusiaster – og profesjonelle som har vurdert overgang fra speilrefleks til speilløst, eller i det minst et speilløst supplement – har høylytt etterlyst for eksempel dobbelt minnekortplass, innebygd bildestabilisering i kamerahuset og mer profesjonell værbeskyttelse.
Men la oss ta kamera-nyhetene fra Canon steg for steg.
Canon EOS R5
Endelig har vi fått vite hvor stor oppløsning det er på bildebrikken i Canon EOS R5: 45 megapiksler. Canon har drevet en trinnvis lansering av det nye kameraet siden februar 2020 og har sluppet ut informasjon om tekniske data litt etter litt. Oppløsningen ble spart helt til slutt, men nå er altså katta ute av sekken.
LES OGSÅ: Canon EOS R: Her er førsteinntrykket
Tross den høye oppløsningen greier EOS R5 å ta stillbilder på 45 megapiksler med opptil 20 bilder i sekundet med den elektroniske søkeren og 12 bps med den mekaniske søkeren. Ifølge Canon er EOS R5 også det første speilløse fullformat-kameraet som greier 8K-videoopptak med opptil 30 bilderuter i sekundet internt – vel, 29,97 bps for å være helt nøyaktig. Videokapasiteten er 8K i 12-bit RAW internt, altså uten bruk av ekstern HDMI-opptaker, direkte til minnekortet. Angivelig den første i klassen.
Kameraet kan også ta 4K-slowmotion med 120 bilderuter i sekundet – 119,88 bps for å være nøyaktig.
Pressefotografer trenger ikke lenger å høres ut som soldater med maskingevær når de tar store bildeserier med EOS R5. Da kan de svitsje til den elektroniske lukkeren og ta opptil 20 bilder i sekundet – i komplett stillhet, og med full autoeksponering og autofokus med motivsporing fullt aktivert.
Den mekaniske og elektroniske første lukkergardinen gir også kontinuerlig opptak i høy hastighet med opptil 12 bilder i sekundet.
Autofokusen i EOS R5 er ifølge Canon så god at man kan få skarpe bilder i omtrent stummende mørke. Kameraet kan fokusere i lysnivåer så lave som EV -6.
Canon har jobbet mye med avansert programmering, kunstig intelligens og dyp læring (deep learning) i utviklingen av de nye EOS R-kameraene. Funksjonen med ansikts- og øye-registrering holder bildet skarpt selv med liten dybdeskarphet og uforutsigbare bevegelser, heter det. Selv om en person snur seg bort et øyeblikk, følges hodet kontinuerlig.
Canon EOS R5 har en elektronisk OLED-søker med oppløsning på 5,69 megapiksler og en forstørringsgrad på 0,76x.
EOS R5 har fått dobbelt minnekortplass, en CFexpress-kortplass som må brukes til intern lagring av 8K-videoopptak og en SD-kortplass med støtte for SD/SDHC/SDXC- og UHS-II-kort.
Canon EOS R5 veier cirka 650 gram netto, eller 738 gram med minnekort og batteri. Dimensjonene er 135,8 x 97,5 x 88 mm.
Canon EOS R6
EOS R6 må vel kunne kalles en litt mer folkelig utgave av R5, med lavere oppløsning og uten 8K-video. Men med den samme farten. Også R6 greier 20 bilder i sekundet, med sin oppløsning på 20,1 megapiksler. Vel å merke med elektronisk lukker. Med den mekaniske lukkeren er hastigheten opptil 12 bilder i sekundet, akkurat som med R5. Kameraet håndterer 4K-video opptil 60p og Full HD med opptil 120p.
Produktspesialist Trond Sliper hos Canon Norge sier at R6 i praksis er et 4K-alternativ til 8K-kameraet R5.
Akkurat som R5 kan også R6 ta opptil 20 bilder i sekundet lydløst hvis man svitsjer til den elektroniske søkeren.
Takket være litt lavere oppløsning og dermed større piksler er R6 enda bedre på fokusering i dårlig lys enn R5 og greier ifølge Canon fokusering helt ned til EV -6,5.
R6 har dessuten det samme iTR AF X-autofokussystemet som R5 og håndterer følgefokus både på ansikt, øyne, katter, hunder og fugler, både i stillbilde- og film-modus.
EOS R6 har elektronisk søker med litt lavere oppløsning enn R5. Oppløsningen er 3,69 megapiksler, men forstørringsgraden er den samme, 0,76x.
EOS R6 har også dobbelt minnekortplass, men ikke noen plass for CFexpress-kort slik R5 har. I stedet er det snakk om to SD-kortplasser med støtte for SD/SDHC/SDXC- og UHS-II-kort.
Canon EOS R6 er litt lettere enn R5 og veier cirka 598 gram netto, eller 680 gram med minnekort og batteri. Dimensjonene er 138,4 x 97,5 x 88,4 mm.
Åtte stegs stabilisering
De tre EOS R-kameraene som har vært på markedet til nå, EOS R, EOS RP og EOS Ra, har ikke hatt innebygd bildestabilisering i kamerahuset. EOS R5 og R6 har endelig fått slik bildestabilisering, og ganske så avansert, ser det ut til. Ifølge Canon greier dette intelligente fem-aksers stabiliseringssystemer å korrigere inntil åtte trinn, noe som får Canon til å hevde at dette er «verdens beste bildestabilisering», der bildestabiliseringen i kameraet samarbeider med den optiske bildestabiliseringen i objektivene.
Ikke nok med det. Kameraene greier også opptil åtte trinns bildestabilisering i enkelte RF-objektiver uten bildestabilisering, for eksempel RF 85mm F1.2L USM og RF 28-70mm F2L USM.
Og det skal bli enda bedre. De som fortsatt vil bruke sine EF-objektiver med R5 eller R6, vil oppleve å få forbedret bildestabilisator-ytelsen med korrigering av rulle-, X- og Y-bevegelser, hevder Canon. Dette gjelder i første rekke EF-objektiver med innebygd bildestabilisator, men også EF-objektiver uten bildestabilisator vil dra nytte av den fem-aksede bildestabilisatoren som er integrert i EOS R5 og R6.
EOS RF-kundenes krav
Canon selv er klar på hvem som er målgruppene for de to nye kameraene. – R6 er gjerne for dem vi kan kalle tekniske entusiaster, mens R5 er myntet på profesjonelle, sier produktspesialist Trond Sliper hos Canon Norge.
Men han legger til at bildet trolig kommer til å bli noe mer variert. – Vi ser nok for oss at noen entusiaster vil velge R5, mens noen profesjonelle brukere vil velge å satse på R6. For også R6 har veldig kapabel videofunksjonalitet, sier Sliper.
Canon innrømmer at selskapet har vært litt sent ute på markedet for speilløse fullformat-kameraer. Det skyldes imidlertid ikke at selskapet har sittet på gjerdet og ventet på å se hvordan markedet ville utvikle seg. – Grunnen til at det ble litt sent, var først og fremst at vi ikke ville bruke objektiv-teknologien som vi har i EF-objektivsystemet, forklarer Sliper.
Canons EF-objektivfatning ble lansert i 1987, og EF-objektivene har vært en stor suksess for Canon, som har solgt et tresifret antall millioner EF-objektiver siden da – EF-objektiv nummer 100 millioner ble produsert 22. april 2014. Canon kunne ha valgt å basere sin speilløs-satsing på EF-objektivene, men etter grundige overveielser bestemte selskapet seg for å få på plass en ny og mer moderne objektivteknologi, basert på en ny objektivfatning som har fått navnet RF-fatningen. – Systemet har mange fordeler framfor tidligere systemer, særlig knyttet til datakommunikasjon, sier Sliper.
Mange av RF-objektivene har dessuten mer avansert objektivdesign enn tidligere, blant annet videreutviklede defraktive og diffraktive optiske elementer, der innkommende lys blir re-fokusert for å oppnå så høy optisk kvalitet som mulig. Canon-folkene snakker gjerne om optisk eksellense, og noen har antydet at bokstaven R i RF-fatningen står for «re-imaging optical exellence».
De nye EOS R-kameraene er for øvrig de første som kan laste bilder direkte og automatisk opp til Canons nye skytjeneste image.canon.
Prisene
Canon EOS R5 ventes å komme i salg i Norge i slutten av juli 2020, og veiledende pris er satt til cirka 53.700 kroner.
Canon EOS R6 vil være en del rimeligere når kameraet kommer i salg i slutten av august 2020 til en pris på cirka 32.200 kroner. Canon vil også levere en pakkeløsning med EOS R6 og objektivet EOS RF 24-105 mm F4-7.1 STM til cirka 36.500 kroner.
De øvrige produktene Canon har lansert nå, kommer det mer informasjon om her hos Kameranytt litt senere. Dette gjelder fire nye objektiver, to telekonverter, diverse annet tilbehør til de nye kameraene og ikke minst den nye fotoskriveren Canon ImagePrograf PRO-300.
3 Responses