EOS R7 – Canons profesjonelle APS-C-kamera

Canon EOS R7
PROFT: Med et heftige EOS R-objektiv og skikkelig mikrofonutsstyr blir nye Canon EOS R7 et ganske profesjonelt arbeidsredskap. (Pressefoto: Canon)

Ikke la det være noen tvil: Nye Canon EOS R7 er et profesjonelt systemkamera. Til tross for at det har en bildebrikke som er mye mindre enn i de «ordentlig» profesjonelle kameraene. De har jo en bildebrikke i fullformat-størrelse, må vite. Det har ikke EOS R7. Bildebrikken er bare i APS-C-størrelse. Men i 2022 er det kanskje ikke lenger brikkestørrelsen alene som avgjør om et kamera er profesjonelt eller ikke?

Canon EOS R7 har rett og slett ikke noe å skamme seg over i sammenligningen med sine storebrødre blant Canons speilløse systemkameraer. EOS R7 har så å si alle de egenskapene som trengs for å oppfylle kravene til profesjonelle fotografer i 2022.

Det har den samme intelligente autofokus-teknologien som Canons fullformat-modeller i EOS R-familien. Det har Canons lynraske Dual Pixel CMOS AF II-autofokus. Det kan fokusere på kjøretøy, dyr og mennesker med presis hode-, ansikts- og øyegjenkjenning i 100 prosent av bildefeltet. Ypperlig blant annet for dem som elsker å fotografere fugler i flukt. Med APS-C-kamera kommer man dessuten nærmere innpå dyr og fugler med mindre teleobjektiver enn fullformat-fotografene gjør. EOS R7 håndterer dessuten dårlig lys like godt som de profesjonelle fullformat-kameraene, ned til kveldsmørke på -5 EV.

Canon EOS R7
R OG APS-C: Endelig kan Canons R-objektiver også benyttes på et APS-C-kamera. Her i aksjon med EOS R7. (Pressefoto: Canon.) (Klikk for større bilde.)

15-30 bps

I tillegg er Canon EOS R7 et raskt kamera. Den mekaniske lukkeren greier opptil 15 bilder i sekundet. Svitsjer du til den elektroniske lukkeren, øker hastighet til opptil 30 bilder i sekundet – litt avhengig av forholdene for øvrig. EOS R7 har en mekanisk lukkerhastighet på opptil 1/8.000 sekund, mens den elektroniske lukkeren greier å fryse objekter i rask bevegelse på 1/16.000 sekund.

På videosiden er Canon EOS R7 like imponerende. Er du blant dem som har begynt å bevege deg fra klassisk 8-bits video til mer fargerik 10-bits video i HDR-klassen (High Dynamic Range), kan du glede deg over at EOS R7 støtter HDR PQ-filmer – PQ står for Perceptual Quantizer og er en overføringsfunksjon knyttet til Rec. 2020-formatet for HDR-kvalitet på bilder og video. I tillegg støtter kameraet Canon Log 3, som bidrar til et økt fargespekter å jobbe med under etterarbeidingen av videoopptakene. Det høres i det hele tatt ganske proft ut.

Kameraer for entusiastene

Hverken Canon EOS R7 eller lillebror Canon EOS R10 – separat artikkel kommer snart – markedsføres egentlig mot det profesjonelle markedet. Ordene som går igjen i pressemeldingene og som blir uttalt av Canons folk på presselanseringene, er gjerne fotoentusiaster og innholdsskapere. Sistnevnte er denne litt diffuse gruppen av mennesker som med foto, video, tale og musikk skaper innhold som spres på internett. I disse gruppene finner man mange som ønsker seg fotoutrustning med litt lavere vekt, mindre dimensjoner og lavere priser enn det man gjerne ender opp med i fullformat-verdenen.

Canon EOS R7
FOR INNHOLDSSKAPERE: Eksempel på sammensetting av kamerautstyr som passer for en innholdsskaper, med både mikrofon og håndgrep i tillegg til noen kjekke objektiver. (Pressefoto: Canon.) (Klikk for større bilde.)

Eller sagt med Canons egne ord i pressemeldingen: «APS-C-formatet byr på mange fordeler for fotoentusiaster og innholdsskapere, og gjør det mulig å tilby mindre kameraer med høy hastighet og høy ytelse til entusiastsegmentet.»

I så måte er nye EOS R7 trolig en verdig etterfølger til speilreflekskameraene i Canon EOS 7D-familien, som så dagens lys i 2009 og som mange Canon-entusiaster har savnet en moderne utgave av i vår tids speilløse verden. Å kunne jobbe raskt med kameraet har vært viktig for Canon, som blant annet har utviklet en ny autofokus-multikontroll med kontrollhjul.

32,5 megapiksler

Canon EOS R7 kan skilte med en APS-C-bildebrikke på 32,5 megapiksler netto. Kameraet har innebygd bildestabilisator i kamerahuset basert på lynrask brikkeflytting, og Canon hevder at dette har bidratt til at selskapet har «verdens høyeste bildestabilisatornivå» på 8,0 trinn i kombinasjon med kompatible objektiver. Dermed kan man ifølge Canon ta håndholdte opptak på flere sekunder. Dette er samme type bildestabilisering som brukes i Canons fullformatkameraer EOS R6, R5 og R3.

Kameranytt har for ordens skyld ikke fått anledning til å prøve EOS R7 skikkelig ennå, bare holdt en førproduksjonsutgave og knipset noen bilder uten minnekort. Så om Canons påstander om kameraets ytelse og kvalitet stemmer, gjenstår å se. Men førsteinntrykket var definitivt bra.

10-bits video

Canon møter den voksende interessen for 10-bits videoopptak med de to nye kameraene, og aller mest med EOS R7. Kameraet er det første APS-C-baserte kameraet som har støtte for Canon Log 3 og Cinema Gamut. Dette kan nok gjøre EOS R7 attraktivt blant dem som vil ha et større fargespektrum å jobbe med under redigeringen etterpå. Mens 8-bits video greier å håndtere 16,7 millioner fargenyanser, greier 10-bits video over én milliard.

Canon EOS R7
UT I NATUREN: APS-C-formatet gjør at man ikke trenger å ta med seg så veldig store teleobjektiver når man skal ut i naturen for å fotografere dyr og fugler. (Pressefoto: Canon.) (Klikk for større bilde.)

EOS R7 har for øvrig en ekstra 4K 60p beskjæringsmodus som gjør det mulig å ta opp enda lengre videoopptak enn før. Den tradisjonelle grensen på snaut 30 minutter gjelder ikke lenger – her kan man ta 4K-opptak på opptil én time. Nyttig både ute i naturen, når man tar opp intervjuer og konserter eller andre arrangementer der man ikke har styring på tiden selv.

Den elektroniske søkeren på Canon EOS R7 har i utgangspunktet ikke noen imponerende oppløsning med tanke på at vi er i 2022, bare 2,36 millioner punkter. Men søkeren er utstyrt med OVF View Assist, som angivelig skal lette overgangen fra optiske speilreflekskamera til digital speilløst kamera. Dessuten har søkeren en forstørringsgrad på hele 1,15x.

At R7-kameraet også har dobbelt SD-kortspor for at man skal kunne gjøre opptak på to SD-kort opptil UHS II-hastighet, byr også på en ekstra sikkerhet som brukere med profesjonelle ambisjoner sikkert vil sette pris på. Dette gir mulighet for umiddelbar sikkerhetskopiering, for separat lagring av stillbilder og film, og mulighet for opptak av ulike formater til hvert kort.

EOS R7 – og den rimeligere R10-modellen – har for øvrig en ny multifunksjonell tilbehørssko som leverer strøm og gir rask kommunikasjon med tilbehør som mikrofoner og annet.

Canon EOS R7
TÅLER UVÆR: Canon EOS R7 har god beskyttelse mot dårlig norsk vær. (Pressefoto: Canon.) (Klikk for større bilde.)

Prisen

Canons anbefalte pris på Canon EOS R7-kamerahuset er satt til cirka 16.550 kroner. Man kan også få det i pakkeløsning med Canons nye 18-150 mm-objektiv, som lanseres samtidig. Dette koster cirka 6.450 kroner kjøpt separat, men med pakkeløsningen sparer man over 2.000 kroner på dette. Canon lanserer for øvrig nå også et 18-45 mm-objektiv til cirka 3.950 kroner.

Salgsstart for Canon EOS R7 og de nye objektivene er i juni 2022.

Tekniske data

Brutto oppløsning34,4 megapiksler
Netto oppløsning 32,5 megapiksler
BrikkestørrelseCMOS APS-C-brikke på ca. 22,3 x 14,8 mm
LysfølsomhetISO 100-32.000, utvidbart til ISO 51.200 ukalibrert
Bildestabilisator – kameraInnebygd bildestabilisering med bildebrikkeforflytning. Koordinerer med støttede objektiver med optisk bildestabilisator for optimal ytelse. Effekt opptil 8 EV-trinn avhengig av objektiv.
Autofokus-systemCanon Dual Pixel CMOS Autofocus II dekker 100 % av bildebrikken. 651 tilgjengelige autofokus-områder for automatisk valg. Ved manuelt valg opptil 5.915 AF-posisjoner i foto, 4.823 i video.
ObjektivfatningCanon RF-fatning med støtte for RF- og RF-S-objektiver. Støtte for EF- og EF-S-objektiver med adapter, men ikke EF-M-optikk.
LCD-skjerm2,95 tommer, berøringsfølsom
LCD-skjermoppløsningCa. 1,62 million punkter
LCD-skjerm toppanelNei
Søkertype0,39 tommers OLED elektronisk fargesøker (EVF), 2,36 millioner punkter
SøkerforstørrelseCa. 1,15x med 3:2-visning og RF 50 mm objektiv F1,2 uendelig
LukkertiderMekanisk: 30 sek.-1/8.000 sek. Elektronisk: 30 sek.-1/16.000 sek.
Innebygd blitsNei, blitssynk-kontakt og blitssko for ekstern blits. Fungerer kun med mekanisk lukker.
Video-opptaksformatMPEG-4/H.264/H.265
SerieopptakInntil 15 bps m/elektromagnetisk lukker, opptil 30 bps m/elektronisk søker.
Videooppløsning4K-UHD (3.840 x 2.160 piksler)
FHD (1.920 x 1.080 piksler)
Høyhastighetsopptak 1.920 x 1.080 ca. 120 bps
4K/Full HD Timelapse
4K UHD / Full HD 4:2:0 8-bit eller4:2:2 10-bit (sistnevnte når HDR PQ eller Canon Log 3 er på)
MikrofonInnebygd stereo-mikrofon
HøyttalerInnebygd monohøyttaler
Lagring2 x SD, SDHC, SDXC, UHS-II
USBUSB-3.2 Gen 2 Type C
HDMIHDMI Micro Type D
Mikrofoninngang3,5 mm stereokontakt
Hodetelefonutgang3,5 mm stereokontakt
WiFiIEEE 802.11b/g/n 2,4 GHz
BluetoothBluetooth 4.2
Batteritid CIPACa. 770 bilder med LCD (CIPA), ca. 500 bilder med EVF-søker
VektCa. 530 g netto. Ca. 612 g inkl. batt. og minnekort.
StørrelseCa. 132 (B) x 90,4 (H) x 91,7 (D) mm

Hei. Hyggelig å se deg!

Nye artikler her hos Kameranytt.no publiseres med ujevne mellomrom. Derfor er det lurt å abonnere på innleggsvarsler. Da får du en e-postmelding hver gang det er noe nytt å lese her hos Kameranytt.no

Dette feltet er nødvendig.

Husk at bestillingen av nyhetsbrev må bekreftes. Straks etter at bestillingen er sendt inn, mottar du en e-postmelding der du blir bedt om å klikke på et felt for å bekrefte bestillingen. NB: Noen ganger hender det at e-postmeldingen om bekreftelse havner i postkassen for spam eller søppelpost. Sjekk denne om nødvendig.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Del dette innlegget med andre

Du vil kanskje lese disse sakene også:

Bare noen bilder…

Foto: Toralv Østvang

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler for å kunne gi de besøkende en best mulig brukeropplevelse.