Kameranytt.no

EOS har snart bursdag

Canon EOS
EOS-FAMILIEN: Her er et lite utsnitt av den store EOS-objektivfamilien til Canon, med både EF-objektiver, EF-S-objektiver og et EF-M-objektiv. Fotografert med et Nikon-kamera. (Foto: Toralv Østvang)
Canon EOS
EOS-FAMILIEN: Her er et lite utsnitt av den store EOS-objektivfamilien til Canon, med både EF-objektiver, EF-S-objektiver og et EF-M-objektiv, samt en fatningsadapter. (Foto: Toralv Østvang)

I år er det 30 år siden Canon lanserte fotosystemet som går under betegnelsen EOS. Canon vil i høyeste grad markere jubileet.

[toc] Det var i mars 1987 at Canon lanserte EOS-systemet. Betegnelsen omfatter både kameraene som inngår i systemet, de utskiftbare objektivene i EOS-familien og en masse tilbehør.

De sentrale elementene i EOS-systemet er selve bildesensoren av CMOS-type samt signal- eller bildeprosessoren og de utskiftbare objektivene.

Alle disse elementene er blitt utviklet internt hos Canon, noe Canon trekker frem som en stor fordel fordi det innebærer at Canon har hatt kontroll over alle ledd i bildebehandlingen, fra opptak til ferdig bilde. Erkerivalen Nikon har for eksempel i stor grad kjøpt sine bildebrikker hos Sony.

Hva betyr forkortelsen?

Forkortelsen står for «Electro Optical System» og representerte ved lanseringen det første kamerasystemet med et elektronisk fatningssystem, ifølge Canon.

Canon EOS
FATNINGENE: Tre forskjellige objektivfatninger i EOS-familien. Til venstre EF-M, i midten EF-S, til høyre EF. Inne i kameraene CMOS-brikker i APS-C-format og fullformat – sistnevnte til høyre. (Foto: Toralv Østvang)

I dag er et slikt elektronisk fatningssystem vanlig på alle kameraer og hos alle produsenter.

Det første EOS-kameraet var det filmbaserte speilreflekskameraet Canon EOS 650, som ble lansert i mars 1987. Samtidig kom de to EF-zoomobjektivene EF 35-70 mm og EF 35-105 mm samt normalobjektivet EF 50 mm, sistnevnte med lysstyrke f/1,8.

EOS 300D – en milepæl

En annen EOS-milepæl som Canon gjerne trekker frem, kan vi plassere i september 2003. Da lanserte Canon det første digitale speilreflekskameraet der den norske prisen krøp under 10.000 kroner, Canon EOS 300D. Jeg hadde gleden av å være med på den storslåtte europeiske presselanseringen i London.

Canon hevder i dag at det var det første digitale speilreflekskameraet til under 9.000 norske kroner, men jeg mener klart å huske at det var sprengningen av 10.000-kronersgrensen – nedover – som man slo på stortromma med den gang.

Etter min mening var denne lanseringen sammen med Nikons oppfølging i mars året etter med Nikon D70, også et APS-C-kamera, men til noe høyere pris, de to viktigste bidragene til gjennombruddet for seriøse digitale kameraer for fotoentusiaster, noe som var mulig blant annet takket være satsingen på APS-C-brikkeformatet.

De profesjonelle fullformatkameraene som er kommet på markedet, var – og er fortsatt – ofte i dyreste laget for mange av dem som ikke har fotografering som yrke.

EOS-systemet er ledsaget av et stort antall EF- og EF-S-objektiver fra Canon. I august i fjor kunngjorde Canon at selskapet til da hadde produsert 120 millioner slike objektiver.

eos
GUDINNEN: Eos, mogenrødens gudinne i gresk mytologi, her tolket av Evelyn De Morgan (1855-1919) i et maleri fra 1895. Utstilt ved Columbus Museum of Art. (Ill.: Wikimedia Commons/Public Domain)

EF-betegnelsen brukes på objektiver som er designet for Canons fullformatkameraer, men de kan også brukes på de litt mindre APS-C-kameraene fra Canon. EF-S-objektivene er konstruert for APS-C-kameraene, og objektiver med EF-S-fatning kan ikke brukes på fullformatkameraene, fordi de stikker for dypt inn i kameraet og kan kollidere med speilet.

Dette er litt annerledes enn hos Nikon, som har noe av den samme problemstillingen, men der de to objektivtypene kan brukes om hverandre på både fullformat- og APS-C-kameraer – eller FX- og DX-kameraer, som Nikon kaller det.

Eos i gresk mytologi

Eos-navnet går for ordens skyld langt tilbake i tid, lenge før Canon begynte å bruke betegnelsen. Vi finner igjen navnet i gresk mytologi. Der er Eos kjent som morgenrødens gudinne. Hennes bror var Helios, solens gud, og månens gudinne, Selene, var hennes søster.

I hvilken grad den greske Eos var med på å inspirere Canon-folkene til å velge EOS-forkortelsen, vet jeg ikke, men Canon har i hvert tatt med en aldri så liten henvisning til dette i sin pressemelding om EOS-jubileet.

Skrytelisten

Her er Canons egen skryteliste over milepæler som markeres ved 30-årsjubileet for EOS-konseptet:

  • 1989 EOS-1 lanseres og er Canons første profesjonelle autofokuskamera
  • 1994 EOS 5 med øyestyrt AF-system lanseres
  • 2000 EOS D30 lanseres og er Canons første digitalkamera
  • 2001 EOS-1D lanseres og er Canons første profesjonelle digitalkamera
  • 2003 EOS 300D lanseres og er første digitale speilreflekskamera i forbrukersegmentet med en prislapp på under NOK 9000
  • 2005 EOS 5D lanseres og er det første rimelige digitale fullformatkamera
  • 2008 EOS 5D Mark II er det første digitale speilreflekskameraet med videoopptak i full HD-kvalitet
  • 2012 Cinema EOS-serien med profesjonelle digitale videokameraer lanseres
  • 2015 Canon passerer 80 millioner produserte kameraer
  • 2016 Canon passerer 120 millioner produserte objektiver
Canon EOS
STOR FAMILIE: Utsnitt av en familie av kameraer som kommer i mange varianter. (Foto: Toralv Østvang

Hei. Hyggelig å se deg!

Nye artikler her hos Kameranytt.no publiseres med ujevne mellomrom. Derfor er det lurt å abonnere på innleggsvarsler. Da får du en e-postmelding hver gang det er noe nytt å lese her hos Kameranytt.no

Husk at bestillingen av nyhetsbrev må bekreftes. Straks etter at bestillingen er sendt inn, mottar du en e-postmelding der du blir bedt om å klikke på et felt for å bekrefte bestillingen. NB: Noen ganger hender det at e-postmeldingen om bekreftelse havner i postkassen for spam eller søppelpost. Sjekk denne om nødvendig.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Del dette innlegget med andre

Du vil kanskje lese disse sakene også:

Bare noen bilder…

Foto: Toralv Østvang

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler for å kunne gi de besøkende en best mulig brukeropplevelse.