Er dette verdens dyreste normal-objektiv?

Leica Noctilux-M 50mm f/0.95 ASPH Titan
PEN INNPAKNING: Leica Noctilux-M 50mm f/0.95 ASPH Titan leveres naturligvis i en delikat innpakning. Hvis det skulle være mulig å få se et eksemplar i en Leica-butikk, vil ekspeditøren håndtere både objektivet og innpakningen med hvite hansker. Garantert. (Pressefoto: Leica.)

Selv om du kunne, ville du ha betalt et par hundre tusen kroner for et normal-objektiv fra Leica? Altså det som vi kalte et 50 millimeter-objektiv den gang vi fotograferte med film.

Og som altså matcher et 50 millimeter-objektiv på et digitalt fullformatkamera i dag.

Hvis svaret ditt er ja, har du muligheten nå når Leica lanserer Leica Noctilux-M 50mm f/0.95 ASPH Titan. Som produktnavnet indikerer, er det et svært lyssterkt objektiv, med full blenderåpning på f/0,95. 

Teknologijournalister, fotoentusiaster, Leica-fans og mange andre slags folk diskuterer nå på nettet om dette er det dyreste 50-mm-objektivet som noensinne er lansert. Norsk pris finner du på slutten av denne artikkelen.

100 eksemplarer

Men du må skynde deg. Kanskje er du allerede for sent ute. For dette nye normalobjektivet blir bare produsert i 100 eksemplarer på verdensbasis. Og når disse linjer skrives, er det allerede gått fire dager siden den norske Leica-distributøren Bresson AS sendte ut pressemeldingen om det nye objektivet. Så bestillingslisten fra Norge er kanskje allerede full.

Leica Noctilux-M 50mm f/0.95 ASPH Titan
TITAN ER STILIG: Uansett hva man mener om prisen, tror jeg de fleste vil være enige om at Leica Noctilux-M 50mm f/0.95 ASPH Titan er et vakkert objektiv. (Pressefoto: Leica.) (Klikk for større bilde.)

Som man skjønner, ligger dette 50 mm-objektivet svært langt fra den folkelige oppfatningen av hva et normal-objektiv har vært opp gjennom kamera-historien. En del av oss har vel minner om normal-objektivet som det rimeligste standard-objektivet man kunne få med på kjøpet når man i sin tid kjøpte seg et speilreflekskamera. Det var før beskjedne zoom-objektiver med autofokus, dårlig lysstyrke og beskjedent zoom-omfang overtok rollen som det typiske «kit-objektivet» når man kjøper seg et nytt kamerahus. Som i dag for en stor del er et speilløst systemkamera.

Men her dreier det seg altså om et objektiv til rammesøker-kameraer Leica M-familien. Der i gården stiller man fokus for hånd.

Dyre normalobjektiver

Leica sitt f/0.95-objektiv hører hjemme i den mer ekstreme delen av markedet. Men selv om Leica ligger i det øvre prissjiktet her, er selskapet langt fra alene om å lage dyre «normal-objektiver». Nikon lanserte for eksempel Nikon Nikkor Z 58mm f/0.95 S Noct i 2019. Dette er et objektiv som i dag har en pris på rundt 110.000 kroner i norske fotobutikker. Også et objektiv som ligger fjernt fra det de fleste av oss opplever som «normalt». Vekt: 2 kg. Og det har ikke engang autofokus. 

Leicas 50-mm med f/0.95 er åpenbart et litt mer praktisk konstruert objektiv med en vekt på «bare» 700 gram. Selv om jeg har lest tester av den ordinære versjonen av objektivet der vekten omtales som altfor høy. I hvert fall i forhold til vekten på et Leica M-kamerahus. Leica M11 veier 640 gram inkludert batteri.

Helt siden 1966

Det første Leica Noctilux M-objektivet så dagens lys allerede i 1966. Det originale Noctilux 50 mm-objektivet hadde lysstyrke f/1,2 og var i produksjon fram til 1975. Objektivet var det første i verden med asfæriske linseelementer og fikk raskt en legendestatus. Noctilux-M 50 f1.2 ASPH er å få kjøpt den dag i dag i en relansert utgave. Blant de seks-sju Noctilux-objektivene man finner på nettsidene til Bresson AS, er dette det rimeligste. Det koster 88.500 kroner.

Noctilux er et slags familienavn blant Leicas mange forskjellige objektiv-sjangere. Leica har en lang tradisjon for å navngi objektivene sine i forhold til lysstyrken. De aller mest lyssterke, mellom f/0,95 og f/1,25, kalles Noctilux.

I 2021 skrev jeg en artikkel om Leicas objektivnavn-historikk og om hvordan Leica-kjennere ut fra navnet vet hva slags objektiv det er snakk om. Der finner du også forklaringen på ordet Noctilux:

Noctilux-objektivene fra Leica har opp gjennom årene hatt en særdeles høy status blant Leica-entusiaster. Først og fremst på grunn av bildekvaliteten, naturligvis. Jeg har sett Noctilux-objektiver omtalt som Leica-eieres hellige gral. Men statusen skyldes kanskje også at de har vært for dyre selv for Leica-kjøpere. Som jo i allerede i utgangspunktet må ha ganske velfylt lommebok. 

Spesialutgave i titan

Versjonen av Leica Noctilux-M 1:0.95/50 ASPH som lanseres nå, har fått et ekstra ord på slutten av produktnavnet: Titan. Ifølge Leica er alle synlige komponenter av spesialutgaven laget av massiv titan. Dette er et lett og ekstremt holdbart metall. Stikkord om titan – eller titanium på engelsk: Hardt som stål, men 45 prosent lettere enn stål. Og dobbelt så stabilt som aluminium. Men metallet er dyrt og dessuten tidkrevende å bearbeide, ifølge Leicapages

Leica og Bresson AS hevder at den nye titan-utgaven av objektivet gjør det til den ideelle følgesvennen for alle Leica M-kameraer i titan-utførelse. Nå er det så vidt jeg kan se ikke så veldig mange Leica M-kameraer bygd i titan. Det dreier seg mest om spesialutgaver produsert i begrenset antall. Som for eksempel Leica M7 Titan, lansert i 2004 for å markere 50-årsjubileet til Leica M-systemet.  Leica har tidligere også lansert et par Leica M6-modeller der titan ble brukt bare i den ytre finishen. Og i 2016 lanserte Leica et M-P Titan-sett med Leica M-P og to Summicron-objektiver på 28 og 50 mm. Forøvrig supplert med et Leica Q-kamera i titan.

Leica Noctilux-M 50mm f/0.95 ASPH Titan
HØY LYSSTYRKE: Det er ikke mange objektiver man kan stille inn blenderåpningen på f/0,95. (Pressefoto: Leica.) (Klikk for større bilde.)

Ekstremt liten dybdeskarphet

Det som først og fremst preger bilder tatt med Leicas Noctilux 50mm-objektiver, enten vi snakker om den nye titan-utgaven eller den ordinære utgaven, er at hvis man åpner blenderåpningen helt opp, får man bilder med ekstremt smal dybdeskarphet. Med vakker og «kremete» uskarphet i forgrunnen og bakgrunnen. Eller «unik bokeheffekt og uovertruffen bildeestetikk», som Bresson AS skriver i pressemeldingen. Det lyssterke objektivet innbyr også til fotografering i svært dårlig lys.

Og bare for ordens skyld: Dette er et objektiv du fokuserer manuelt. Naturligvis – siden du sannsynligvis kommer til å bruke det på et Leica M-rammesøkerkamera.

Prisen

Leica Noctilux-M 50mm f/0.95 ASPH Titan er tilgjengelig for bestilling når dette skrives. Men det er altså bare 100 eksemplarer som være tilgjengelig på verdensbasis. Veiledende pris er satt til 201.00 kroner inkl. mva.

Vil du ha den vanlige utgaven, som fås enten i sølv eller sort aluminium, er prisen cirka 143.500 kroner for den sorte og cirka 145.900 kroner for den sølvfargede.

Hei. Hyggelig å se deg!

Nye artikler her hos Kameranytt.no publiseres med ujevne mellomrom. Derfor er det lurt å abonnere på innleggsvarsler. Da får du en e-postmelding hver gang det er noe nytt å lese her hos Kameranytt.no

Dette feltet er nødvendig.

Husk at bestillingen av nyhetsbrev må bekreftes. Straks etter at bestillingen er sendt inn, mottar du en e-postmelding der du blir bedt om å klikke på et felt for å bekrefte bestillingen. NB: Noen ganger hender det at e-postmeldingen om bekreftelse havner i postkassen for spam eller søppelpost. Sjekk denne om nødvendig.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Del dette innlegget med andre

Du vil kanskje lese disse sakene også:

Bare noen bilder…

Foto: Toralv Østvang

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler for å kunne gi de besøkende en best mulig brukeropplevelse.