Er EISA noe å bry seg om?

EISA 2017
EIZA-BELØNNET: Fire av de 19 foto-relaterte produktene som nå har fått årets EIZA-pris. Sony a9, Nikon D7500, Canon EOS 77D og Fujifilm X-T20. (Foto: Produsentene)
EISA 2017
EISA-BELØNNET: Fire av de 19 foto-relaterte produktene som nå har fått årets EIZA-pris. Øverst til høyre: Sony a9. Øverst til venstre: Nikon D7500. Nederst til høyre: Canon EOS 77D. Nederst til venstre: Fujifilm X-T20. (Kollasj: Kamerablogg.no. Foto: Produsentene)

Årets EISA-priser er offentliggjort, med nesten 20 priser i fotokategorien. Er listen til noen hjelp?

[toc] Hvert år deler EISA – European Imaging and Sound Association – ut en rekke priser til foto-, lyd- og elektronikkprodukter som organisasjonen mener har utmerket seg i året som gikk.

Listen over årets prisvinnere i kamerakategorien finner du nedenfor, men først: Har vi som kjøpere av kamerautstyr noen nytte av EISA-listen?

Skaper debatt

En heftig debatt blusser gjerne opp hver gang EISA publiserer listen sin over årets prisvinnere. Året i år er ikke noe unntak.

Tilhengerne av de respektive merkenavnene rykker ut i debattfora og på sosiale medier med applaus til «sine» merkevarer, det være seg merker av kameraer, objektiver, fotoprogramvare, fotoskrivere, skjermer for bilderedigering eller andre relevante produkter.

Og de klubbes kjapt ned av tilhengerne av andre merker, gjerne med beskyldninger om at «de andre» er naive fanboys og verre ting.

I tillegg til at det krangles om de forskjellige pristildelingene var riktige og rettferdige eller ikke, går debatten også på om EISA-prisene i det hele er noe å bry seg om. Det hagler med beskyldninger om at dette er et rent markedsføringstiltak der kamera- og elektronikkbransjen spiller på lag med fagtidsskriftene på området for å skape blest om den nyeste produktgenerasjonen.

Tillit

Personlig må jeg medgi at jeg har stor tillit til dem som står bak EISA-prisene. Jeg kan sikkert beskyldes for å være litt partisk, for en del av jurymedlemmene er eller har vært kolleger av meg i nordiske og europeiske fagtidsskrifter innen foto, it og elektronikk. Jeg har lest og i noen grad fulgt med på hva noen av dem har skrevet opp gjennom årene og også hatt samtaler med noen av dem under internasjonale produktlanseringer.

Panasonic Lumix GH5
PRISVINNER: Panasonic Lumix GH5 er blant årets EISA-prisvinnere. Se omtale av prisen lenger nede i artikkelen. (Foto: Panasonic)

Etter min mening er det godt grunnlag for å hevde at de som er med på å bestemme EISA-prisene hvert år, er folk med stor faglig innsikt, folk som er med på å gjøre grundige tester av produktene og folk som har høy integritet i forhold til både produkter, markedet og sine lesere.

I grunnen det samme som jeg påsto i kjølvannet av fjorårets EISA-priskunngjøring, også.

LES OGSÅ: Her er årets EISA-prisdryss

I vurderingen av EISA-prisene må man imidlertid vokte seg for å se på pristildelingene som resultat av sammenlignende tester der vinnerne er de beste. Disse kåringene er ikke kjøperåd som må tolkes slik at det bare er blant disse man bør velge produktene man skal kjøpe hvis man trenger noe nytt innenfor kategoriene det deles ut priser i.

I ordinære, sammenlignende produkttester i dette markedet blir det vanligvis gjort klart hva som er de viktigste kriteriene i testen, og det er først når disse er klargjort i detalj at man kan ta stilling til om testen er fullt ut relevant for ens egne behov. EISA-testene er en samlet vurdering av et stort antall jurymedlemmer, og i en slik samlet vurdering kan grunnlaget for karaktergivningen variere – og ikke minst variere i forhold til kriteriene du selv har satt opp som potensiell kjøper.

Viser trender

Utgangspunktet for tildelingen er at hver fagpublikasjon blant EISA-medlemmene nominerer noen av produktene som redaksjonene mener var de beste i året som gikk, hvoretter nominasjonene diskuteres grundig over tid før den endelige avstemningen.

Dette bidrar også til at sammensetningen av kategorier kan endres litt fra år til år, noe som gjør at EISA-pristildelingene kan være med på å gjenspeile endringer i de teknologiske trendene innenfor produktsjangrene. Dét er kanskje noe av det nyttigste med pristildelingene.

Og naturligvis kommer vi ikke forbi at produkter som vurdert som bra av en så stor jury av produktkyndige, må være det. Bra, altså.

De kan om ikke annet i hvert fall betegnes som «trygt kjøp», uansett hvor uenig man ellers måtte være i bedømmelsen.

53 publikasjoner

EISA-organisasjonen er basert på i alt 53 fagpublikasjoner i 25 land. Norske Fotografi her vært med siden 1987, og på Hi-Fi-siden kom norske Stereo+ inn i bildet i fjor.

EISA ble etablert i 1982, da redaktørene i fem europeiske fototidsskrifter kom sammen for å kåre Årets kamera for første gang.

19 fotopriser

Årets priser er delt ut i seks kategorier: foto, mobile enheter, Hi-Fi, hjemmekino-lyd, hjemmekino-skjermer og -video samt bilelektronikk.

I år ble det valgt ut i alt 19 produkter som ble funnet verdige prisvinnere i fotokategorien. Her er oversikten, med et kort sammendrag av juryens begrunnelse for hvert produkt, slik informasjonen er presentert på EISAs nettsted.

Kamerablogg.no har for egen del lagt inn omtrentlige norske priser slik de fremstår i søk hos Prisjakt.no. Prisantydningene kan altså avvike noe fra leverandørenes anbefalte priser. Prisene er for ordens skyld avrundede cirkapriser.

Beste skjerm for bildevisning

EISA 2017EIZO ColorEdge CG2730 dekker behovet til den profesjonelle fotografen, heter det. Skjermen er på 27 tommer, har høy oppløsning, høyt kontrastomfang og dekker 99 prosent av Adobe RGB-fargerommet. Den mest innovative egenskapen er den innebygde kalibreringssensoren, mener juryen.

Norsk pris: 17.000 kroner.

Beste fotoinnovasjon

EISA 2017Tamron 18-400mm F3.5-6.3 Di II VC HLD er en superzoom for speilreflekskameraer, med verdens største zoomområdet for et utskiftbart objektiv, på hele 22,2x zoomomfang. Spesielt egnet for reise-, safari- og sportsfotografer, heter det.

Norsk pris med Canon- eller Nikon-fatning: 7.500 kroner.

LES OGSÅ: Ultrazoom for Canon og Nikon

Beste zoomobjektiv for kompakte systemkameraer

EISA 2017Olympus M.ZUIKO DIGITAL ED 12-100mm F4.0 IS PRO blir betegnet som et fantastisk reiseobjektiv og samtidig et allround-objektiv. Det er bygd for å tåle støv, fuktighet og røff bruk, og er skarp som mange fastbrennviddeobjektiver, ifølge EISA-juryen.

Norsk pris: 11.500 kroner.

LES OGSÅ: Er Olympus bra nok for sport nå?

Beste objektiv for profesjonelle kompakte systemkameraer

EISA 2017Sony FE 70-200mm F2.8 GM OSS er et imponerende objektiv som dekker de mest populære bildevinklene for sport- og action-foto, skriver juryen på EISAs nettsted. Skarpheten beskrives som ekstremt høy nesten helt uten synlig tap mot kantene.

Norsk pris: 28.500 kroner.

LES OGSÅ: Sony: Entusiast-markedet på vei opp

Beste objektiv for kompakte systemkameraer

EISA 2017Sony FE 100mm F2.8 STF GM OSS roses for fremragende oppløsning og med STF defokus, beskrevet som Smooth Trans Focus-optikk med oppsiktsvekkende bokeh. Konstruert for spesielt myk og naturlig bokeh uten vignettering, heter det.

Norsk pris: 19.000 kroner.

Beste profesjonelle speilrefleksobjektiv

EISA 2017Canon EF 16-35mm F2.8L III USM overgår forventningene som mange profesjonelle fotografer har hatt, heter det. Bedre byggekvalitet enn forgjengeren og forbløffende skarphet over hele bildeflaten, selv ved full åpning på f/2,8. Objektivet har dessuten lav fortegning og god antirefleksbehandling.

Norsk pris: 23.000 kroner.

Beste speilrefleks-zoomobjektiv

EISA 2017Tamron SP 150-600mm F5-6.3 Di VC USD G2 er andre generasjon av dette objektivet – og gjør et attraktivt objektiv enda bedre. Forbedret autofokus som er raskere og mer presis enn før, og med mulighet til å låse objektivsylinderen på den brennvidden man velger.

Norsk pris: 15.000 kroner.

Beste speilrefleksobjektiv

EISA 2017Sigma 135mm F1.8 DG HSM Art er et ekstremt anvendelig objektiv, ifølge juryen. Skarpheten er bedre ved største blender f/1,8 enn på konkurrentene når de er blendet ned – ingen grunn til å la være å bruke dette objektivet på full åpning og få vakker bokeh, heter det i omtalen.

Norsk pris: 11.700 kroner.

LES OGSÅ: Sigma utfordrer Nikon og Canon

Beste instant-kamera

EISA 2017Fujifilm Instax Square SQ10 er det første hybride instant-kameraet som lar deg ta og skrive ut kvadratiske bilder – 62 x 62 mm. Lett å komponere og redigere bilder som lagres i internminnet eller på et microSD-kort for deling med venner og familie.

Norsk pris: 3.300 kroner.

LES OGSÅ: Nytt øyeblikkskamera via Kickstarter

Beste foto- og videokamera

EISA 2017Panasonic Lumix DC-GH5 byr på uendelige muligheter for kreativ videoproduksjon, mener EISA-juryen. Kamerahuset er godt balansert, værbeskyttet og har en utmerket elektronisk søker, og kameraet har mange high-end-egenskaper.

Norsk pris: 21.500 kroner.

LES OGSÅ: Derfor er Panasonic Lumix GH5 en milepæl

Beste superzoomkamera

EISA 2017Med bare 1095 gram er Sony RX10 III det perfekte kameraet for sport-, natur- og villmarksfotografer som er ute etter en alt-i-ett-løsning som er lett å bære med seg, skriver juryen i sin bedømmelse av Sony-kameraet med 25x zoom – 24-600 mm.

Norsk pris: 16.000 kroner.

Beste kompaktkamera

EISA 2017Sony RX100 V er et høyteknologisk mesterverk i et svært kompakt hus, heter det. Kameraet har 1.0-type bildebrikke og utmerket nedfellbar OLED elektronisk søker, samt ny 20,1 megapikslers Exmor RS CMOS-brikke. Det lille kameraet kan ta opp 4K-video og superlangsom film på opptil 1.000 bilder i sekundet.

Norsk pris: 10.000 kroner.

Beste kamera

EISA 2017Sony a9 har rett og slett fått prisen som beste kamera, intet mindre. I EISA-omtalen heter det at Sony a9 er et banebrytende speilløst kamera som på mange måter overgår tradisjonelle speilreflekskonkurrenter. Opptil 20 bilder i sekundet i full oppløsning uten EVF-blackout og lydløs fotografering opptil 1/32.000 sekund nevnes også, sammen med fremragende 4K-videokvalitet.

Norsk pris: 51.000 kroner.

LES OGSÅ: Sony a9: Speilløst fartsmonster

Beste kompakte systemkamera for entusiaster

EISA 2017Sony a6500 betegnes som et veldig lite kompaktsystemkamera med profesjonell ytelse. Kameraet byr på utmerket bildekvalitet enten man ønsker 4K-video eller er stillbildefotograf, og Sony a6500 får også skryt for høy hastighet og et stort utvalg objektiver.

Norsk pris: 15.000 kroner.

LES OGSÅ: Et maskingevær av et kamera

Beste kompakte systemkamera for forbrukere

EISA 2017Fujifilm X-T20 omtales som et kompakt, speilløst amatørkamera som leverer skarpe, rene bilder og 4K-kvalitetsvideo til konkurransedyktig pris. X-T-20s skarpe og detaljerte 4K-videoopptak gjør kameraet til en flott allrounder, heter det.

Norsk pris: 9.000 kroner.

LES OGSÅ: Fujifilm konkurrerer med seg selv

Beste profesjonelle speilrefleks

EISA 2017Canon EOS 5D Mark IV vil fortsatt stå som et ledende kamera i sin klasse i flere år fremover, mener EISA-juryen. Forbedret stillbildekvalitet, markant høyere oppløsning, større dynamisk område og mer følsom autofokus er blant egenskapene som trekkes fram.

Norsk pris: 39.000 kroner.

LES OGSÅ: Alt om Canons nye 5D Mark IV

Beste speilrefleks for entusiaster

EISA 2017Nikon D7500 er et avansert speilreflekskamera som pakker mye av det nyskapende i den anerkjente D500 i et lett, robust og rimeligere hus, heter det i EISA-omtalen av Nikons nyeste speilrefleks. Et kompetent og fleksibelt verktøy i hendene på den lidenskapelige fotografen, heter det.

Norsk pris: 14.000 kroner.

LES: PRØVD: Nikon D7500 holder liv i speil

Beste speilrefleks for forbrukere

EISA 2017Canon EOS 77D videre ører mange nøkkelegenskaper fra den semiprofesjonelle EOS 80D, mener EISA-juryen. CMOS-brikken på 24,2 millioner piksler har fått bedre dynamikkområde enn forgjengeren, Dual Pixal CMOS AF gir rask og myk autofokus i Live View og video.

Norsk pris: 9.000 kroner.

LES OGSÅ: Ny entusiast-speilrefleks fra Canon

Beste smartmobil-kamera

EISA 2017Huaweis nyeste flaggskip, Huawei P10 Plus, har forbedringer på nesten alle områder, inkludert på det Leica-merkede kameraet, med en 20 megapikslers monokrom bildebrikke og en 12 megapikslers fargebildebrikke. Mobilkameraet får særlig skryt for den nye portrettmodusen.

Norsk pris med 128 GB lagring: 7.000 kroner.

LES OGSÅ: Nytt Leica-kamera fra Huawei

EISAs egne prisomtaler i fotokategorien finner du her.

Alle bildene av de prisbelønnede produktene er EISAs presentasjoner.

Hei. Hyggelig å se deg!

Nye artikler her hos Kameranytt.no publiseres med ujevne mellomrom. Derfor er det lurt å abonnere på innleggsvarsler. Da får du en e-postmelding hver gang det er noe nytt å lese her hos Kameranytt.no

Dette feltet er nødvendig.

Husk at bestillingen av nyhetsbrev må bekreftes. Straks etter at bestillingen er sendt inn, mottar du en e-postmelding der du blir bedt om å klikke på et felt for å bekrefte bestillingen. NB: Noen ganger hender det at e-postmeldingen om bekreftelse havner i postkassen for spam eller søppelpost. Sjekk denne om nødvendig.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Del dette innlegget med andre

Du vil kanskje lese disse sakene også:

Bare noen bilder…

Foto: Toralv Østvang

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler for å kunne gi de besøkende en best mulig brukeropplevelse.