Slik får du konsistente bildeserier

Adobe Lightroom
REFERANSEMODUL: Adobe Lightroom har fått en ny visning kalt Reference View. (Foto: Toralv Østvang)
Adobe Lightroom
REFERANSEMODUL: Adobe Lightroom har fått en ny visning kalt Reference View. (Foto: Toralv Østvang)

Adobe oppdaterer Ligthroom og Camera Raw. Nå blir det lettere å presentere bilder som matcher hverandre.

Adobe har nå oppdatert Lightroom på alle plattformer og utvidet kamerastøtten i Camera Raw til en rekke nye kameraer på markedet.

La oss ta en titt på en ny funksjon i Lightroom først.

Ny referansemodul i Lightroom

Tenkt deg at du er i ferd med å forberede et lysbildeshow, en presentasjon av en serie bilder der en del av bildene har et visst slektskap med hverandre. For eksempel at et antall bilder er landskaps- eller solnedgangsbilder.

Adobe Lightroom
OPPDATERING: Det er tid for oppdatering av Creative Cloud-programvaren igjen. Denne gang er det Adobe Photoshop Lightroom det gjelder.

Tenk deg videre at dette er bilder du har plukket ut fra bildesamlingen din, innholdsmessig tilpasset den presentasjonen du skal holde, men at bildene er tatt på forskjellige steder, til ulike tidspunkt og i ulike miljøer. Fire av bildene er kanskje solnedgangbilder, men med store ulikheter seg imellom når det gjelder fargetemperaturen, som veksler fra varmrød til litt kaldere valør.

Presentasjonen din kan være alt fra private feriebilder som skal vises på TV-skjermen i stua til en salgspresentasjon som skal vises i møterommet på jobben.

Adobe Lightroom
STRØMSTAD-STEMNING: Med den nye referansemodulen i Adobe Lightroom er det lettere enn før å tilpasse bilder til hverandre, for eksempel å justere fargetemperaturen slik at den blir samstemt i to bilder som skal vises i samme presentasjon. (Foto: Toralv Østvang)

Uansett ønsker du at presentasjonen skal se så profesjonelle ut som mulig. Inntrykket av at du er profesjonell øker hvis bilder som har en del likhetspunkter i motiv og miljø, matcher hverandre. For da ser det jo ut som om du har planlagt presentasjonen profesjonelt, til og med før bildene ble tatt.

LES OGSÅ: Slik sikrer du høyoppløste Lightroom-bilder i skyen

Da kan det hende du vil bli begeistret for den nye referansemodulen i Adobe Photoshop Lightroom CC versjon 2015.8 / 6.8, som Adobe nå har lagt ut for oppdatering hos sine programvareabonnenter.

Den nye referansemodulen dukker opp når du redigerer et bilde i Develop-modus. I verktøylinjen under bildet, der man tidligere blant annet hadde symbolet for å sjekke hvordan et bilde ser ut før og etter redigering, merket med YY, er det dukket opp en ny dobbeltrute merket RA. Bokstavene står for Reference og Active.

Når man klikker på dette symbolet, blir bildevinduet delt i to, der bildet man jobber med er markert som Active. Den andre bilderuten er markert som Reference. Hit kan man dra et annet bilde fra «filmstripen» nederst i programvinduet. Med dette bildet som referanse er det lett å endre elementer i bildet man jobber med, for eksempel endre hvitbalansen slik at de to bildene matcher hverandre i fargetemperatur. Eller man kan gjøre andre endringer, for eksempel sørge for at de får lik beskjæring.

Adobe Lightroom Mobile
MOBIL REDIGERING 1: Slik er det nye redigeringsgrensesnittet i Lightroom Mobile. (Foto: Toralv Østvang)

Endringene må vel å merke gjøres manuelt. I en kommende versjon får kanskje Lightroom enda mer intelligens, slik at bildene tilpasses hverandre halv- eller hel-automatisk?

Uansett er det en kjærkommen forbedring av bildebehandlings-mulighetene i Lightroom som jeg for min del tror jeg vil bruke mye.

I tillegg til å aktivere referansemodulen fra verktøylinjen kan man også hente den frem via menyvalget View > Open in Reference View eller med tastkombinasjonen Skift-R.

Raskere

Som vanlig når programvare oppdateres, hevder produsenten at den oppdaterte versjonen er blitt raskere enn programmet var før. Dette skal også gjelde for Lightroom CC 2015.8 / 6.8, ifølge Adobe.

LES OGSÅ: Nye Photoshop lettere å lære

Jeg har ikke sittet med stoppeklokke og målt hvor fort ting går nå, så vi får vel bare ta Adobes påstand til etterretning. Ifølge Adobe byr den oppdaterte versjonen på kjappere respons, blant annet når bakgrunnsoppgaver er i gang, når man flytter filer mellom mapper og når man kjører sikkerhetskopiering av katalogene.

Utvidet kamerastøtte

Adobe Lightroom Mobile
MOBIL REDIGERING 2: Slik er det nye infogrensesnittet i Lightroom Mobile. (Foto: Toralv Østvang)

Her er de nye kameraene som nå har fått Raw-støtte i Lightroom:

 • Canon EOS M5
 • Fujifilm X-A3
 • Google Pixel
 • Google Pixel XL
 • Hasselblad X1D
 • Leica TL
 • Nikon D5600
 • Olympus E-M1 Mark II
 • Olympus PEN E-PL8
 • Panasonic Lumix DMC-FZ2500 (DMC-FZ2000 and DMC-FZH1)
 • Pentax K-70
 • Samsung Galaxy S7
 • Samsung Galaxy S7 Edge
 • Sony Alpha a6500 (ILCE­-6500)
 • Sony Alpha a99 II (ILCA-99M2)
 • Sony DSC-RX100 Mark V

Lightroom har dessuten fått støtte for fjernstyring av Canon EOS 5D Mark IV.

Mobil-forbedringer

Også de mobile variantene av Lightroom er nå oppdatert. Vi har fått iOS-versjon 2.6 og Android-versjon 2.2.2. I denne runden er det iOS-versjonen som har fått mest gjennomgripende forandringer.

iOS-versjonen har fått et nytt redigeringsgrensesnitt som ifølge Adobe gjør det mulig å vise redigering av bilder på mobile enheter på en helt ny måte.

Adobe Lightroom Mobile
MOBIL REDIGERING 3: Slik er det nye Capture-grensesnittet i Lightroom Mobile. (Foto: Toralv Østvang)

– Målet med oppdateringen har vært å gjøre det raskt å finne og bruke riktige verktøy, slik at man enkelt kan redigere og forbedre bilder på mobilen. Vårt design-team har vært i tett dialog med fotografer på alle nivåer for å finne ut hvordan vi kan forbedre redigeringsopplevelsen i Lightroom Mobile, noe vi tror vi har lykkes med i den nye oppdateringen, sier Jes Schyum, nordisk kommunikasjonssjef hos Adobe.

Lightroom for iPhone har i tillegg fått en ny informasjonsseksjon og et nytt Capture-grensesnitt med noe som Adobe kaller profesjonell modus når man bruker Lightroom-kameraet. Også Lightroom for iPad har fått det nye Capture-grensesnittet.

Lightroom for Android 2.2.2 er oppdatert med utvidet støtte, og planen er at også Android-versjonen snart vil få det nye redigeringsgrensesnittet, ifølge Adobe.

LES OGSÅ: Adobe Elements blir stadig klokere

Adobe har lagt ut en serie instruktive YouTube-videoer om Lightroom for Mobile her.

Ny abonnementsdebatt

I kjølvannet av oppdateringen ser vi at det på nettet, også på Adobes egne sider, er kommet en ny runde i debatten om Adobes abonnementspolitikk. Fortsatt er det en del Adobe-brukere som er imot ordningen med å abonnere på programvaren fremfor den gamle ordningen med å betale for en «evigvarende» lisens, supplert med å betale for de oppdateringene man velger å kjøpe, med valgfrihet til å stå over oppdateringer man ikke ønsker.

Lightroom-forbedringene som er lagt ut nå, gjelder bare for Creative Cloud-versjonen av Lightroom, og kritiske røster hevder at dette er nok et utspill fra Adobe for å presse de gjenstridige lisenstilhengerne over på abonnement.

Hei. Hyggelig å se deg!

Nye artikler her hos Kameranytt.no publiseres med ujevne mellomrom. Derfor er det lurt å abonnere på innleggsvarsler. Da får du en e-postmelding hver gang det er noe nytt å lese her hos Kameranytt.no

Husk at bestillingen av nyhetsbrev må bekreftes. Straks etter at bestillingen er sendt inn, mottar du en e-postmelding der du blir bedt om å klikke på et felt for å bekrefte bestillingen. NB: Noen ganger hender det at e-postmeldingen om bekreftelse havner i postkassen for spam eller søppelpost. Sjekk denne om nødvendig.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Del dette innlegget med andre

Du vil kanskje lese disse sakene også:

Bare noen bilder…

Foto: Toralv Østvang

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler for å kunne gi de besøkende en best mulig brukeropplevelse.