Farvel og takk for alt, DPReview

DPReview
LEGGES NED: Ord som close, closing og the end – kanskje litt tilfeldig supplert med final review – har preget DPReview de siste dagene. (Skjermdump/faksimile fra DPReview: Toralv Østvang.)

Verdens beste kamera-nettsted – i hvert all etter min mening1 – legges nå ned. Den 10. april 2023 slutter DPReview å publisere testomtaler av kameraer og alt mulig annet som har med foto og video å gjøre. 

Det har nettstedets nåværende eier, Amazon, bestemt. Som flere andre store tech-giganter gjennomfører Amazon nå en dramatisk runde med oppsigelser. Tusenvis av mennesker mister denne våren jobbene sine, ikke bare i Amazon, men også i selskaper som Google, Microsoft og en rekke andre.

Både på meg og mange andre virker nedleggingen av DPReview meningsløs. I nesten 25 år, siden 1998, har Digital Photography Review, som er det fulle og hele navnet på nett-publikasjonen, vært det viktigste nettstedet i verden for å hente informasjon om kameraer, objektiver og annet utstyr for fotografering.

Gründeren

Pioneren bak DPReview var Phil Askey, en britisk IT-utvikler som arbeidet for et programvareselskap i Singapore. Han var tidlig ute med blogging. Røttene til det som skulle bli DPReview, var bloggen hans om Palm Pilot og andre håndholdte elektroniske enheter. Altså forløperne til våre smartmobiler.

I leiligheten i Singapore begynte Phil Askey og kona Joanna å bygge opp det som skulle bli DPReview, og som de fortsatte å bygge videre på da de flyttet hjem til London i år 2000. I et intervju fra 2018 forteller Phil Askey om gründertiden, da hans kone var en nøkkelperson. Hun var både fotograf, modell, kontoradministrator og regnskapsfører. I London bygde de etter hvert opp et permanent lokale for DPReview, med atelier, testfasiliteter og det hele.

Da foto også ble IT

Noe av det som skilte DPReview fra de fleste foto- og kamera-nettsteder vi kjenner i dag, var den etter hvert kjempestore databasen som staben bygde opp. Her kunne man finne tekniske data om de fleste digitale kameraer etterhvert som de kom på markedet, bygd ut med tilsvarende data om objektiver, mobilkameraer og så videre.

For meg ble dette en viktig kilde for min egen skriving om digital kamerateknologi. Fra midten av 1990-tallet hadde jeg greid å overtale kollegene mine i PC World Norge om at digitalkameraer var i ferd med å bli et naturlig tilbehør til PC-en. Jeg hadde vært kamera-nerd siden studietiden i Volda og Trondheim på 1970-tallet, og var lykkelig over å få digitalkameraer inn på listen over produktområder som jeg hadde ansvaret for.

Det var slett ikke alle, hverken blant kollegene eller leserne, som var enig i at dette var et naturlig stoffområde for bladet. Men etter hvert skulle det vise seg at journalister fra ganske mange norske IT-publikasjoner, både på papir og nett, begynte å slutte seg til den tradisjonelle fotopressen på pressekonferanser, presseturer og andre arrangementer der digitalkameraer sto i sentrum.

Kjernen: Databasen

Og i mange år hadde jeg inntrykk av at vi var ganske mange journalister som brukte DPReview som en viktig kilde til kunnskap om det som rørte seg i kameramarkedet. Det var på ingen måte slik at man skrev avskrift av DPReviews tester. Men det var åpenbart for de fleste at DPReview-folkene både hadde god oversikt, god kamerateknologisk innsikt og sans for den teknologiske utviklingen. Samtidig opptrådte nettstedet fritt og uavhengig, ofte med krass kritikk av kameraer og objektiver når de fant noe de ikke likte.

Men først og fremst var det nok databasen som mange journalister fant det kjekt å ha tilgang til. Nyttig som oppslagsverk og som snarvei til informasjon om tekniske data når man satt der i sene nattetimer og spikket på en produktomtale.

Alle de tekniske dataene om kameraer, optikk og tilbehør kunne man naturligvis finne i sin originale form hos produsentene, men det kunne være veldig tidkrevende. DPReview-tabellene var særdeles praktiske når man ville sjekke tekniske data på nye produkter sammenlignet med tidligere modeller fra samme leverandør. Det var nok også denne muligheten til effektiv sammenligning av mange produkter som gjorde DPReview til et viktig nettsted for mange kameraentusiaster i innkjøpsmodus.

Det hører riktignok med til skildringen at man alltid måtte være litt forsiktig, for faktatabellene var ikke alltid 100 prosent korrekte. Litt ekstra sjekking rundt omkring hørte med.

Gründer Phil Askey holdt det gående i DPReview til rundt 2010, om lag tre år etter at Amazon hadde kjøpt opp selskapet. Hva hans fratreden fra selskapet har betydd for DPReview, tør jeg ikke ha noen formening om.

Men i sin glanstid i DPReview hadde han i hvert fall en høy stjerne. Jeg skal riktignok ikke påberope meg noe bekjentskap med ham, selv om vi har deltatt på viktige kamera-lanseringer sammen. Jeg husker at en norsk kollega pekte ham ut for meg og omtalte ham som en bransje-kjendis da vi var på Canons presselansering av EOS 300D i London høsten 2003. Det var en banebrytende lansering av det som i Norge ble det første seriøse digitale speilreflekskameraet til under 10.000 kroner. Jeg husker at Askey var ivrig etter å rekke opp hånden og stille spørsmål, men det var det jo andre journalister som var også.

Over til USA

I 2007 hadde DPReview rundt sju millioner besøkende hver måned. Det gjorde naturligvis nettstedet interessant for store IT-selskaper som Amazon, som kjøpte selskapet og flyttet det fra London til USA. Der fikk selskapet nye lokaler i Seattle i den nordlige delstaten Washington, der Amazon har sitt hovedkvarter.

Om ikke annet bidro flyttingen også til at DPReview ble attraktiv for dyktige foto- og video-frilansskribent på den kanadiske siden av grensen. Jeg vet at det særlig er noen av disse jeg nå vil savne artikler og videoer fra når DPReview legges ned.

De kutter og de kutter

Nå har Amazon-ledelsen besluttet å kutte den samlede staben med ytterligere 9.000 ansatte, noe som bringer Amazon-bemanningen ned til «bare» omlag 27.000 medarbeidere, ifølge Britannica

At IT-bransjen og tilliggende herligheter driver omfattende nedskjæringer nå om dagen, er ikke noe nytt. Men at det skulle ramme et nettsted som DPReview, har nok overrasket mange. Fram til det siste har DPReview fremstått som et populært nettsted med stor trafikk og et veldig livlig debattforum. Antall kommentarer under DPReviews egen nyhetsmelding om nedleggelsen, er i skrivende stund 3.837.

Leserkommentarene tyder på dette var en overraskende beslutning fra Amazons side. Få hadde sett for seg at det nå var kroken på døra for et så populært nettsted.

Det er vanskelig for oss utenforstående å vite hva som er Amazons egentlige motiv for å legge ned DPReview. Det mest nærliggende er naturligvis å tro at trafikken var for liten i forhold til Amazons mål. Eller kanskje har det ambisiøse nettstedet vært for kostbart å drive? Det kan vel også tenke seg at Amazon ser det hele i lys av den generelle globale nedgangen i kamerasalget i senere år.

Det gjenstår å se om det på en eller annen måte gjenoppstår en verdig arvtaker etter DPReview. Det er vanskelig å se for seg at Phil Askey vil påta seg en ny runde som nettsted-gründer. Han har nok mer enn nok med å følge sønnens racerbil-karriere.

Men DPReview vil uansett bli savnet. Også av meg, som for ikke lenge siden pensjonerte mitt eget kamera-nettsted Kameranytt.no – uten noe som helst forsøk på sammenligning for øvrig, naturligvis.

Fotnoter

1) To say that dpreview was the central hub of most things digital camera in the world is not an exaggerationThom Hogan

Hei. Hyggelig å se deg!

Nye artikler her hos Kameranytt.no publiseres med ujevne mellomrom. Derfor er det lurt å abonnere på innleggsvarsler. Da får du en e-postmelding hver gang det er noe nytt å lese her hos Kameranytt.no

Husk at bestillingen av nyhetsbrev må bekreftes. Straks etter at bestillingen er sendt inn, mottar du en e-postmelding der du blir bedt om å klikke på et felt for å bekrefte bestillingen. NB: Noen ganger hender det at e-postmeldingen om bekreftelse havner i postkassen for spam eller søppelpost. Sjekk denne om nødvendig.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Del dette innlegget med andre

Du vil kanskje lese disse sakene også:

Bare noen bilder…

Foto: Toralv Østvang

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler for å kunne gi de besøkende en best mulig brukeropplevelse.