Kameranytt.no

Vi har fått et nytt fotoprogram

Luminar
LUMINAR: En ny seriøs konkurrent til Photoshop er dukket opp på bildebehandlingsmarkedet: Luminar. (Foto/skjermdump: Toralv Østvang)
Luminar
LUMINAR: En ny seriøs konkurrent til Photoshop er dukket opp på bildebehandlingsmarkedet: Luminar. (Foto/skjermdump: Toralv Østvang)

Luminar for Mac er klar, kommer til Windows neste år.

Nå har tallet på Photoshop-utfordrere økt igjen. Luminar er det nyeste tilskuddet til samlingen av bildebehandlingsprogrammer som skal konkurrere med bildebehandlingsprogrammenes bestefar, Photoshop.

Det er programvarehuset Macphun som står bak Luminar. Bedriften har sitt hovedkvarter i San Diego sør i California. Selskapet har vært i drift i rundt åtte år og har utviklet en rekke programmer for fotografi og bildebehandling. Det meste fremstår som tilleggsprogrammer, spesialverktøy og filtre som brukes sammen med annen bildebehandlingsprogramvare.

Personlig er jeg blitt kjent med et par av disse verktøyene, Snapheal og Noiseless, som blant annet kan installeres som tilleggsmoduler i Apples Bilder-program for Mac og som kan brukes til mer avansert retusjering og støyfjerning enn Bilder-programmet kan gjøre selv.

Men nå slår altså Macphun på stortromma med eget fullbefarent bildebehandlingsprogram. Luminar ble kunngjort i oktober, og man kunne legge inn forhåndsbestillinger fra 2. november.

Nå er programmet tilgjengelig. Jeg har installert det, men kommer ikke til å mene noe om det foreløpig. Dette er programvare som bør brukes over noe tid før man kommer med bastante meninger om det. Her vil det meste handle om hvordan utviklerne bak programmet selv presenterer det ved lanseringen.

Tilpasser seg brukeren

En av de fremste egenskapene med det nye bildebehandlingsprogrammet skal være at brukergrensesnittet tilpasser seg brukeren. Slagordet som programvarehuset selv bruker om programmet, er enkelhet og kreativitet – Simplicity & Creativity.

Eller sagt på en annen måte: Brukergrensesnittet skal ikke komme i veien for kreativiteten, slik noen beskylder for eksempel Photoshop for.

Folkene bak Luminar har tatt høyde for at folk har ulike preferanser når de skal bearbeide bildene sine. Noen ønsker fine bilder med ett klikk, mens andre koser seg med å grave seg ned i de mest avanserte innstillingsmulighetene.

Luminar
FILTER: Luminar har mange effektive filterfunksjoner for kjapt å forbedre bildene. (Ill.: Luminar)

Brukergrensesnittet i Luminar kan stilles inn i fem trinn, som på norsk blir omtrent noe slikt: Kvikkfiks, valg mellom forhåndsdefinerte justeringer, bruk av filtre som justeres med spaker, og til slutt avansert bilderedigering.

Ved lanseringen kommer programmet med over 35 forskjellige filtre, og tallet vil sikkert økes etter hvert.

Luminar byr for eksempel på en mulighet for enkelt å forandre himmel og skyer i et bilde, det samme som Adobe skrøt av at de kommer med på den store Adobe Max-brukerkonferansen nylig – betegnende nok arrangert nettopp i San Diego, der Macphun holder til. Naturligvis uten noen som helst sammenheng for øvrig.

Luminar-folkene garanterer at programvaren skal være like oppdatert på Raw-formatene til nye kameraer som konkurrentene er det.

Programmet byr også på alle mulige avanserte funksjoner som lagdeling, maskeringer, et stort utvalg av pensler og børster, fargegraderingsverktøy og så videre.

Windows-versjon kommer

På sine nettsider forteller Macphun-folkene at de arbeider hardt for å få klar en Windows-versjon av Luminar. Når det kommer, er uklart, men det antydes at det vil skje i løpet av 2017.

Hvis programmet viser seg å være så bra som programvarehuset påstår, er jo det en hyggelig nyhet. At god programvare gjøres tilgjengelig for flest mulig, er flott.

Men samtidig må det være en kamel å svelge for Macphun-folkene. På nettsidene sine har de med seg en gammel formulering der det heter at Macphuns fotografi-programvare bare utvikles for Mac. – Vi tror denne fokusen er en garanti for at vi er i stand til å tilby den beste brukeropplevelsen som er mulig til våre kunder, skriver Macphun (min oversettelse. tø).

Men sånn er livet. Adobe er vel det beste eksempelet på at det er lurt å parallellutvikle kreativ programvare på begge plattformer – Windows og MacOS.

I Adobes historie ser vi at selskapet ved noen anledninger har vinglet litt her. Photoshops røtter finner vi jo i Macintosh-verdenen på slutten av 1980-tallet, men dette er for lengst blitt programvare som fungerer like bra på Windows som på Mac.

På den andre siden viste Adobe tegn til å ville nedprioritere videreutviklingen av videoredigeringsprogrammet Premiere Pro på Mac-plattformen for noen år siden. Det vakte ramaskrik, og Adobe måtte kapitulere. I dag er Premiere Pro for Windows og Mac fullstendig likestilt hva gjelder utviklingsressurser fra Adobes side, ser det ut til.

Det blir spennende å så hvordan Macphun-folkene vil håndtere denne utfordringen.

Tvilsom sammenligning

På en av sine websider har Luminar-folkene satt opp en stor sammenligningstabell der funksjonene i Luminar, Aperture og Lightroom er listet opp.

I tabellen er det naturligvis langt flere «Yes»-avmerkinger for Luminar enn for Aperture og Lightroom. Så vidt jeg kan se, er det i overkant av 80 funksjoner på listen som er innebygd i Luminar, mot vel 30 for Aperture og rundt 50 for Lightroom. I tillegg er en rekke funksjoner som ennå mangler hos Luminar, oppført med «Coming soon».

Men her blander Luminar-folkene begrepene, etter min mening.

Aperture, for øvrig et program som Apple nå har lagt ned, og Adobe Lightroom er primært programvare for å organisere og administrere bildesamlinger, men som i tillegg har et visst omfang av bildebehandlingsfunksjoner.

Begge programmene tar høyde for at brukere som trenger flere bildebehandlingsfunksjoner enn henholdsvis Aperture og Lightroom kan by på, kan gå direkte til Photoshop – eller andre bilderedigeringsprogrammer – for å fortsette bildebehandlingen der.

Luminar, på sin side, er et rendyrket bildebehandlingsprogram. Luminar-folkene antyder riktignok på sine websider at de jobber med å bringe inn funksjonalitet for bildeadministrasjon i programmet, men dette er ikke på plass foreløpig.

Tabellen fremstår derfor som like urettferdig overfor Aperture og Lightroom som om det hadde vært Adobe Photoshop som hadde vært oppført der i stedet for Luminar. Eller i tillegg til Luminar.

For er det et program som virkelig er rikt på funksjonalitet, er det Photoshop. Og da hadde kanskje ikke sammenligningen fremstått som like fordelaktig for Luminar. At Luminar bare sammenlignes med Aperture og Lightroom og ikke med Photoshop, som er den egentlige konkurrenten, er derfor tvilsom markedsføring, etter min mening.

Uten at jeg skal la det innvirke på min vurdering av Luminar som bildebehandlingsprogram.

Tett integrering

Macphun-utviklerne skal ha ros for at de legger opp til mulighet for tett integrering med de samme programmene som de konkurrerer mot.

I erkjennelsen av at Luminar foreløpig mangler de «asset management»-funksjonene som for eksempel Apple Aperture, Apple Bilder-programmet og Adobe Lightroom byr på i så rikt monn, har man lagt opp til at Luminar kan integreres med nettopp disse programmene.

Luminar
VERKTØY: Fotografer som ønsker å drive avansert bildebehandling, har mange verktøy å velge blant i Luminar. (Ill.: Luminar)

Selv om jeg ikke har fått prøvd funksjonen grundig ennå, har jeg rukket å installere Luminar som innstikksmodul – plug-in – i Adobe Lightroom og i Adobe Photoshop. Det vil si – i skrivende stund har jeg ikke fått løsningen til å fungere i disse programmene. Det kan hende meldingen om at Photoshop ikke finner Luminar skyldes at jeg først installerte gratis-prøveversjonen av Luminar og deretter kjøpte programmet via Apples App Store og slettet prøveversjonen. Kanskje jeg har skapt forvirring hos Adobe? Jeg finner sikkert ut av det når jeg får tid til å eksperimentere litt.

Derimot gikk det helt greit å få installert Luminar som en tilleggsmodul til Apples Bilder-program (Photos, etterfølgeren til iPhoto og Aperture). Her gikk det som en lek å redigere bildene i de mye mer avanserte redigeringsmulighetene som Luminar byr på sammenlignet med Bilder, mens bildeadministrasjonen fortsatt var i trygge hender hos iCloud via Bilder-programmet.

Selv om jeg fortsatt har Aperture installert på iMac-en, bruker jeg ikke dette programmet lenger, ettersom Apple har sluttet å supportere det, så jeg brydde meg ikke om å sjekke Luminar her, selv om Macphun sier at det skal gå greit.

Priser og slikt

Man kan kjøpe Luminar online direkte fra Macphun. Da er prisen 59 euro, som i skrivende stund tilsvarer 535 kroner. Programmet kan installeres på inntil fem Mac-er.

Selv valgte jeg å handle fra Apples App Store. Der var programmet riktignok noe dyrere, 549 kroner. Men på den andre siden blir programmet da liggende i Kjøpt-listen min i App Store, hvilket betyr at jeg uten noe byråkratisk styr kan installere programmet på alle Mac-er jeg måtte få inn til test til Macworld.no.

Luminar er for øvrig allerede ute i versjon 1.0.1, med forbedringer blant annet i hastigheten.

Produsentens egen presentasjon av Luminar kan du lese her.

Hei. Hyggelig å se deg!

Nye artikler her hos Kameranytt.no publiseres med ujevne mellomrom. Derfor er det lurt å abonnere på innleggsvarsler. Da får du en e-postmelding hver gang det er noe nytt å lese her hos Kameranytt.no

Husk at bestillingen av nyhetsbrev må bekreftes. Straks etter at bestillingen er sendt inn, mottar du en e-postmelding der du blir bedt om å klikke på et felt for å bekrefte bestillingen. NB: Noen ganger hender det at e-postmeldingen om bekreftelse havner i postkassen for spam eller søppelpost. Sjekk denne om nødvendig.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Del dette innlegget med andre

Du vil kanskje lese disse sakene også:

Bare noen bilder…

Foto: Toralv Østvang

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler for å kunne gi de besøkende en best mulig brukeropplevelse.