Film-basert fisheye-kamera

Lomography Fisheye No. 2 Caspian
LOMOGRAPHY: Fisheye No. 2 Caspian, Midt-Østen-inspirert film-basert kamera med fast fisheye-optikk. (Pressefoto: Lomography)
Lomography Fisheye No. 2 Caspian
LOMOGRAPHY: Fisheye No. 2 Caspian, Midt-Østen-inspirert film-basert kamera med fast fisheye-optikk. (Pressefoto: Lomography)

Lomography, som både er en kameraprodusent og en medlemsorganisasjon, har lansert Lomography Fisheye No. 2 Caspian.

[toc] Er det en trykkfeil i tittelen? Finnes det fisheye-kameraer?

Begrepet «fisheye» – fiskeøye – forbinder vi jo helst med objektiver, ikke med kameraer. Til mange av systemkamera-merkene på markedet kan man få kjøpt fisheye-objektiver, som er ekstreme vidvinkelobjektiver. Ofte er brennvidden så ekstremt vidvinklet at objektivet ikke makter å tegne et rektangulært bilde på bildebrikken, men et rundt et isteden.

Innebygd objektiv

Det nye kameraet fra Lomography har et slikt objektiv innebygd. Ingen mulighet til å bytte ut objektivet med et normal- eller teleobjektiv, altså. Dette er et kamera for dem som ønsker å spesialisere seg på runde bilder i ekstremt vidvinkel-format.

Lomography Fisheye No. 2 Caspian
GYLDENT: Kamerahus og blits i gull og hvitt. (Pressefoto: Lomography)

Dessuten er kameraet analogt. Det vil si at man fotograferer på film, i dette tilfellet vanlig 35-mm småbildefilm. Lomography spesialiserer seg på det vi i dag betegner som uortodoks kamerateknologi, selv om noen av teknologiene i sin tid var godt etablert på sine områder. Som film-baserte kameraer, engangskameraer, øyeblikkskameraer av den typen vi tradisjonelt forbinder med merkenavnet Polaroid – som altså ikke har noe med Lomography å gjøres – og mye annet.

Norsk Lomography-PR

Den store nyheten nå er altså det nye fisheye-kameraet, ifølge en e-postmelding som Kameranytt har mottatt fra den norske fotografen Ida Marie Tangerås. Hun representerer Lomographic Society International i Wien med ansvar for markedsføring i Norden og skriver at Lomographic nå har latt seg inspirere av vakre og mystiske Midt-Østen. Gullfargene og navnet, Fisheye No. 2 Caspian, vitner om det.

Lomography Fisheye No. 2 Caspian
ANALOGT: Ikke noe digitalt fiksfakseri på baksiden av Fisheye No. 2 Caspian. (Pressefoto: Lomography)

La oss bare sjekke ut produktnavnet: Caspian Sea, Det kaspiske hav – også kalt Kaspihavet – ligger mellom Europa og Asia. Verdens største innsjø grenser mot Iran i sør og mot flere tidligere sovjetiske republikker som Aserbadsjan, Turkmenistan og Kasakhstan, samt mot Russland i nord. Regionen bærer med seg en rik kulturell og historisk arv som åpenbart har vært med på å inspirere folkene bak det nye kameraet.

Om inspirasjonen skriver Ida Marie Tangerås: – Fisheye No. 2 Caspian er et iøynefallende kamera i gull-toner som er den perfekte følgesvenn for analoge eventyr gjennom dagen og natten. 

Og hun fortsetter: – Med en 170 graders vidvinkel kan du leke deg med perspektivet, være eksperimentell, ta risikoer, gå så nær som mulig, utforske med lange og doble eksponeringer eller lyse opp natten med fargerike filtre for blitzen. Fisheye No.2 Caspian er et elegant og umiddelbart gjenkjennelig kamera.

Tekniske data

Teknisk sett er Fisheye No. 2 et enkelt kamera. Det har en fast blenderåpning på f/8 og også fast lukkertid på 1/100 sekund i tillegg til Bulb – åpen lukker så lenge man holder utløserknappen nede.

Lomography Fisheye No. 2 Caspian
EKSEMPEL 1: Bilde tatt med Fisheye No. 2 Caspian. (Pressefoto: Lomography)

Liten mulighet til å foreta noen finjustering av eksponeringen her, altså. Bytte til film med annen lysfølsomhet kanskje en mulighet? Sammen med doble eksponeringer, fargefiltre foran blitsen og lignende.

Brennvidden er 10 mm, som altså gir en bildevinkel på 170 grader, ifølge pressemeldingen. 

Kameraet drives av 1 stk. AA-batteri, og kameraet kan utstyres med blits, som leveres i en kombinasjon av hvitt og gullfarge, akkurat som kameraet. 

Om fokusavstanden sier listen over tekniske spesifikasjoner følgende: «Så nært som mulig!»

Lomography Fisheye No. 2 Caspian
EKSEMPEL 2: Bilde tatt med Fisheye No. 2 Caspian.(Pressefoto: Lomography)

Kameraet har en direkte optisk søker, og det har ikke lysmåler eller stativfeste.

Mer om Lomography-organisasjonen og historikken kan du lese i denne artikkelen:

LES OGSÅ: Nytt øyeblikkskamera via Kickstarter

Prisen

Lomography Fisheye No. 2 Caspian koster 79 euro eller rundt 750 kroner via Lomographys nettbutikk. Frakt, toll og eventuelle andre avgifter kommer i tillegg. For øvrig distribueres Lomography-produktene i Norge av Focus Nordic, men i skrivende stund er det ingen informasjon om Fisheye No.2 Caspian-produktet der.

Hei. Hyggelig å se deg!

Nye artikler her hos Kameranytt.no publiseres med ujevne mellomrom. Derfor er det lurt å abonnere på innleggsvarsler. Da får du en e-postmelding hver gang det er noe nytt å lese her hos Kameranytt.no

Husk at bestillingen av nyhetsbrev må bekreftes. Straks etter at bestillingen er sendt inn, mottar du en e-postmelding der du blir bedt om å klikke på et felt for å bekrefte bestillingen. NB: Noen ganger hender det at e-postmeldingen om bekreftelse havner i postkassen for spam eller søppelpost. Sjekk denne om nødvendig.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Del dette innlegget med andre

Du vil kanskje lese disse sakene også:

Bare noen bilder…

Foto: Toralv Østvang

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler for å kunne gi de besøkende en best mulig brukeropplevelse.