Kameranytt.no

Final Cut Pro får «kjøpe-bilder» og «kjøpe-musikk»

Apple Final Cut Pro + Shutterstock
ÅPNER OPP: Apple har åpnet opp videoredigeringsprogrammet Final Cut Pro for tredjeparts arbeidsflyt-tillegg. (Foto: Apple)
Apple Final Cut Pro + Shutterstock
ÅPNER OPP: Apple har åpnet opp videoredigeringsprogrammet Final Cut Pro for tredjeparts arbeidsflyt-tillegg. (Foto: Apple)

Apples profesjonelle videoredigeringsprogram Final Cut Pro har nå fått direkte tilgang til Shutterstocks store bilde-, video- og musikkspor-database, inkludert en liten samling gratis-innhold.

[toc] Høsten 2018 la Apple ut en oppgradering av Final Cut Pro som inkluderte arbeidsflyt-tillegg fra tredjeparter. Blant tilleggene som ble nevnt den gang, var tilgang til materiale fra Shutterstock.

Nå er Shutterstock-tjenesten opp og går, og Final Cut Pro-brukere bør sjekke den ut, for løsningen ser lovende ut. Og den bidrar dessuten kanskje til at Final Cut Pro-brukere kan senke skuldrene litt og ikke være så misunnelige på Premiere Pro-brukerne, som har Adobe Stock-tjenesten integrert i sitt Adobe Creative Cloud-abonnement.

«Kjøpebilder»

Shutterstock er en av de store aktørene i det såkalte stock-markedet, altså firmaer som leverer avgiftsfrie fotografier, videoer, musikk-klipp og annet innhold som medieprodusenter kan inkludere i sine verker. Wikipedia har foreslått «kjøpebilder» som norsk betegnelse på denne virksomheten, som går ut på å lisensiere fotografier, videoer og musikk for spesifikke bruksområder.

Apple Final Cut Pro + Shutterstock
INSTALLASJON: Shutterstock-tillegget til Final Cut Pro hentes enkelt ned fra App Store. (Skjermdump: Toralv Østvang)

Poenget er at medieprodusenter – aviser, bokforlag, kringkastingsselskaper, video- og film-produsenter og så videre – skal slippe å måtte bale med kjøp av rettigheter til å bruke slikt materiale fra utallige opphavspersoner og -firmaer. Bedrifter som Shutterstock har kjøpt opp store mengder av bilder, illustrasjoner, video og musikk som deres kunder får rett til å bruke «royalty-fritt» mot å betale et mindre beløp direkte til Shutterstock. 

225 millioner bilder

Shutterstock ble startet i 2003, og i sitt hovedkvarter i New York sitter selskapet på et bibliotek av rundt 225 millioner royalty-frie fotografier og illustrasjoner, inkludert en stor mengde vektor-basert grafikk, samt over 12 millioner videoklipp og musikkspor. Utvalget av bilder øker med 150.000 bilder om dagen.

LES OGSÅ: Svikter ikke Final Cut-brukerne

Ifølge Shutterstocks kvartalsrapport ved utgangen av oktober 2018 har selskapet nå over 550.000 bidragsytere – opp fra 100.000 i 2016 – og en kundebase spredt utover 150 land. Associated Press er blant samarbeidspartnerne.

Det er dette materialet som nå blir gjort tilgjengelig direkte fra Final Cut Pro. Apple har beskrevet dette som å gjøre arbeidsflyt-tillegg tilgjengelig fra tredjeparter.

Lett å installere

Installasjonen er enkel – Kameranytt.no har prøvd løsningen. Det er bare å hente opp Shutterstock-tillegget fra Apples App Store på Mac-en, klikke på Hent og deretter restarte Final Cut Pro. Da vil man se et nytt ikon i verktøylinjen, og man åpner Shutterstock-utvidelsen fra dette ikonet.

Apple Final Cut Pro + Shutterstock
LOKKER: Shutterstock lokker med et antall gratis bilder, videoklipp og musikk-klipp til dem som vil installere Shutterstock-tillegget i Final Cut Pro. (Skjermdump: Toralv Østvang)

Herfra kan man søke i det store medietilfanget mens man fortsatt er i videoredigeringsprogrammet. Man kan laste ned og prøve ut klipp for å se om de passer inn i videofilmen man er i ferd med å redigere, og man kan ordne med lisensieringen – alt uten å måtte gå ut av Final Cut Pro

Gratis-innhold

Når man har installert tillegget i Final Cut Pro, får man også «eksklusiv rett» til en del gratis-innhold fra Shutterstock. Det dreier seg om rundt 400 fotografier, omlag 200 høykvalitets-videoklipp og cirka 70 royalty-frie musikkspor. Shutterstock lover at gratis-tilfanget vil vokse over tid slik at man unngår å bli sittende med materiale som er blitt utdatert.

LES OGSÅ: Slik lager du Ken Burn-effekter

Bildemateriale som ikke er gratis, er vannmerket. Musikk-klipp har også en form for vannmerking ved at en stemme leser opp «Shutterstock Music» med jevne mellomrom gjennom låten inntil man har registret klippet for betaling – eller for lisensiering, som det heter i bransjen.

Foruten fra Shutterstock inkluderer oppdateringen tillegg fra Frame.io, Shutterstock og CatDV i tillegg til andre funksjoner som Batch Sharing, Video Noise Reduction og Comparison Viewer.

Prisene

Man kan velge mellom ulike former for årsabonnement eller forhåndsbetalte bildepakker.

Rimeligste årsabonnement hos Shutterstock, med betaling hver måned, koster 249 kroner i måneden. Da kan man laste ned inntil 10 bilder per måned. Men prisen per bilde synker jo større abonnementspakke man velger. Med den nevnte pakken koster hvert bilde 24,90 kroner. Velger man i stedet en pakke på 750 bilder per måned, er prisen 1.399 kroner per måned – og da synker prisen per bilde til 1,87 kroner, ifølge Shutterstocks norske prisliste.

Apple Final Cut Pro + Shutterstock
GRATIS: Her er noen eksempel på hva slags gratisklipp man får med når man installerer Shutterstock-tillegget i Final Cut Pro. (Skjermdump: Toralv Østvang)

I stedet for årsabonnement som betales hver måned, kan man velge forhåndsbetalte bildepakker. Det mest populære valget her er fem bilder for til sammen 439 kroner, som må lastes ned i løpet av ett år, men man trenger ikke å tenke på å «fylle opp» en bestemt månedskvote.

Konklusjon

Samarbeidsavtalen mellom Apple og Shutterstock gir Final Cut Pro-brukere tilgang til et gedigent antall bilder, videoer og musikk-klipp som profesjonelle og semi-profesjonelle videoredigerere gjerne vil ha – og trenger – tilgang til i våre dager. Jeg antar at avtalen er særdeles viktig nå i lys av at Adobe tilbyr sine abonnenter på Adobe Creative Cloud-løsningen tilgang til et stort medieinnhold gjennom sin Adobe Stock-tjeneste. Apple har derfor lenge trengt noe å møte denne utfordringen med. Det å åpne opp for å bruke Shutterstock direkte i Final Cut Pro utjevner konkurransebildet litt i sammenligningen mellom Apples Final Cut Pro og Adobes Premiere Pro-videoredigeringsprogram.

Det finnes naturligvis mange måter å skaffe seg tilgang til bakgrunnsmusikk og bilde- og videomateriale som man ikke kan lage selv. For min egen del dekker jeg mitt relativt amatørmessige behov via abonnement på en musikktjeneste kalt Storyblocks Audio – det koster meg 149 dollar i året (vel 1.200 kroner). I tillegg søker jeg av og til opp noen bilder hos gratistjenesten Pixabay.com, selv om utvalget og kvaliteten neppe kan sies å være i nærheten av profesjonelle tjenester som Shutterstock, Adobe Stock og iStock/Getty Images – sistnevnte har jeg tilgang til på jobben.

Med dette som sammenligningsgrunnlag tror jeg at jeg trygt kan si at Final Cut Pro-brukere bør kjenne sin besøkelsestid og i det minste sjekke ut om Shutterstock-tilbudet er noe for dem. For en god del tror jeg at det er tilfelle.

Hei. Hyggelig å se deg!

Nye artikler her hos Kameranytt.no publiseres med ujevne mellomrom. Derfor er det lurt å abonnere på innleggsvarsler. Da får du en e-postmelding hver gang det er noe nytt å lese her hos Kameranytt.no

Husk at bestillingen av nyhetsbrev må bekreftes. Straks etter at bestillingen er sendt inn, mottar du en e-postmelding der du blir bedt om å klikke på et felt for å bekrefte bestillingen. NB: Noen ganger hender det at e-postmeldingen om bekreftelse havner i postkassen for spam eller søppelpost. Sjekk denne om nødvendig.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Del dette innlegget med andre

Du vil kanskje lese disse sakene også:

Bare noen bilder…

Foto: Toralv Østvang

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler for å kunne gi de besøkende en best mulig brukeropplevelse.