Final Cut Pro X tilpasset nye Mac Pro

Final Cut Pro X
PÅ MACBOOK PRO: Den mest populære Mac-en blant Final Cut Pro X-brukere er MacBook Pro med 15-tommers skjerm, ifølge Apple. (Pressefoto: Apple)
Final Cut Pro X
FOR VIDEOPROFFENE: Nye Mac Pro og super-skjermen Pro Display XDR med Final Cut Pro X versjon 10.4.7 på skjermen. (Pressefoto: Apple)

Apple har oppgradert videoredigeringsprogrammet Final Cut Pro X til versjon 10.4.7 og skryter av hvor godt det nå er tilpasset Apples nye supermaskin, den nye Mac Pro. Det er snakk om en flerdobling av ytelsen.

[toc] Final Cut Pro X versjon 10.4.7, som nylig er sluppet, er optimalisert for Mac Pro, skriver Apple i pressemeldingen om oppdateringen. Det betyr at programmet til fulle skal kunne utnytte kraften fra opptil hele 28 prosessorkjerner, som er maks-konfigurasjonen av kommende Mac Pro – med en 2,5 GHz Intel Xeon W-prosessor. Maskinen kan også utstyres med opptil fire grafikkprosessorer, 1,5 terabyte internminne og Apples nye akseleratorkort med det treffende navnet Afterburner.

En toppkonfigurert ny Mac Pro vil koste et sekssifret beløp – prisene er ikke offentliggjort ennå. Men de store filmstudioene som planlegger å kjøpe et antall slike maskiner til sine redigerere, vil sikkert også henge på heftige eksterne lagringsmedier og mye annet rådyrt spesial-stasj som brukes i film- og video-bransjen.

Final Cut Pro X
PÅ MACBOOK PRO: Den mest populære Mac-en blant Final Cut Pro X-brukere er MacBook Pro med 15-tommers skjerm, ifølge Apple. (Pressefoto: Apple)

Videoredigerere som snart kan bytte fra dagens runde Mac Pro med opptil 12 prosessorkjerner til nye Mac Pro med opptil de nevnte 28 kjernene, vil kunne få opptil 2,9 ganger så rask rendring med nye Mac Pro, og opptil 3,2 ganger så rask omkoding til andre formater.

Med Afterburner-kortet vil man kunne spille av opptil 16 4K ProRes 422-videostrømmer samtidig eller arbeide med 8K-oppløsning med støtte for opptil tre 8K ProRes RAW-videostrømmer samtidig. Dette er enormt kraftig ytelse.

Også for Pro Display XDR

Ikke nok med at Final Cut Pro X nå blir enda bedre tilpasset de mest kravstore datamaskinbrukerne, men Final Cut Pro X 10.4.7 er ifølge Apple også forbedret med tanke på Apples nye super-skjerm Pro Display XDR. Apple presenterer denne som verdens første 32-tommers Retina 6K-skjerm med lysstyrke på opptil 1.600 nit og et kontrastforhold på 1.000.000:1. Vanlige skjermer har normalt en vedvarende lysstyrke på rundt 30 nit. Vedvarende lysstyrke på XDR-skjermen er oppgitt til 1.000 nit, men den kan tidvis altså komme opp i 1.600 nit på sitt høyeste.

Som nye Mac Pro er heller ikke Pro Display XDR kommet i salg ennå, så prisen er ikke kjent. Men billig blir den neppe.

10.4.7-oppgraderingen

Nå er det naturligvis slik at Final Cut Pro ikke blir oppgradert bare med tanke på Mac Pro-brukere. Den mest populære Mac-en blant folk som driver med videoredigering med Final Cut Pro X, er ifølge Apple selv 15-tommers MacBook Pro. Disse brukerne kan regne med en ytelsesforbedring på opptil 20 prosent, hevder Apple. Og de som har investert i en iMac Pro, vil se en forbedring i ytelsen på opptil 35 prosent.

Alle Mac-er som støtter Apples Metal-grafikkonsept vil for øvrig dra nytte av oppgraderingen, med forbedret avspillingsytelse og betydelig bedre grafikkakselerasjon.

Final Cut Pro X
TRE SKJERMER: Slik er den ideelle skjermløsningen for videoredigering, om vi skal tro Apple. Tre stk Pro Display XDR i samkjøring. (Pressefoto: Apple)

Metal kom i 2014 for iOS-enheter og i 2015 for Mac-maskiner. Dette er et programmeringsgrensesnitt som kombinerer funksjoner man tidligere fant i OpenGL og OpenCL og som byr på maskinvare-basert akselerasjon av grafiske funksjoner og 3D-grafikk. Metal-teknologien gjør at hovedprosessoren og maskinens grafikkprosessor – én eller flere – arbeider mer effektivt sammen.

Final Cut Pro 10.4.7 har også støtte for den nye Sidecar-funksjonen som kom med macOS Catalina og som gjør det mulig å bruke iPad som ekstra-skjerm til Mac-en, slik at man for eksempel kan bruke Apple Pencil som verktøy i redigeringen.

(Dette er en kortversjon av en lengre artikkel om Final Cut Pro X-oppgraderingen som er publisert på min andre nyhetsblogg, Epleblogg.no, og som er myntet på lesere med mer enn gjennomsnittlig interesse for Apple-teknologi. Der spør jeg om Final Cut Pro X nå bare er for Hollywood, eller for oss alle?)

Hei. Hyggelig å se deg!

Nye artikler her hos Kameranytt.no publiseres med ujevne mellomrom. Derfor er det lurt å abonnere på innleggsvarsler. Da får du en e-postmelding hver gang det er noe nytt å lese her hos Kameranytt.no

Husk at bestillingen av nyhetsbrev må bekreftes. Straks etter at bestillingen er sendt inn, mottar du en e-postmelding der du blir bedt om å klikke på et felt for å bekrefte bestillingen. NB: Noen ganger hender det at e-postmeldingen om bekreftelse havner i postkassen for spam eller søppelpost. Sjekk denne om nødvendig.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Del dette innlegget med andre

Du vil kanskje lese disse sakene også:

Bare noen bilder…

Foto: Toralv Østvang

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler for å kunne gi de besøkende en best mulig brukeropplevelse.