Fint for gatefotografering i Bergen

Fujinon XF23MMF2
GATEFOTOGRAFERING: Med det nye 23 mm-objektivet og solblenderen, som er tilbehør, minner Fujifilm X-Pro2 definitivt om gatefotografenes favorittkamera for mange tiår siden. (Foto: Fujifilm)
GATEFOTOGRAFERING: Med det nye 23 mm-objektivet og solblenderen, som er tilbehør, minner Fujifilm X-Pro2 definitivt om gatefotografenes favorittkamera for mange tiår siden. (Foto: Fujifilm)

Fujifilm er klar med et kompakt vidvinkelobjektiv som markedsføres for blant annet gatefotografering. Det er godt beskyttet mot regn.

Dermed vil objektivet sikkert egne seg godt til gatefotografering i Bergen, som i år har hatt en særdeles våt sommer og som i august satte ny regnrekord, ifølge NRK.

Nå kan det naturligvis tenkes at bergensregnet likevel er i heftigste laget.

Fujinon XF23mmF2
TÅLER UVÆR: Slik illustrerer Fujifilm værbeskyttelsen på Fujinon XF23mmF2 R WR. (Ill.: Fujifilm)

I sin produktomtale av Fujinon XF23mmF2 R WR skriver produsenten at når man setter objektivet på et kamerahus som Fujifilm X-Pro2, X-T1 eller X-T2, som altså er definert som værbestandige kamerahus, kan man fotografere i lett regn eller i et støvete miljø med ro i sjelen.

Nettopp formuleringen «light rain» åpner vel for en viss tvil om hvorvidt objektivet faktisk vil tåle bergensværet eller ikke. (Jeg har barnebarn boende like utenfor Bergen og fikk værrapport fra dem mens jeg skrev denne artikkelen, og ut fra hva de fortalte ville jeg trolig ha kviet meg for å ta med et hvilket som helst kamera utendørs akkurat da, bortsett fra vanntett undervannskamera.)

Solid metallkonstruksjon

Uten å foregripe en eventuell garantidebatt her kan vi fastslå at Fujinon XF23mmF2 R WR uansett ser attraktivt ut.

Førsteinntrykket er at dette er et solid objektiv . Det er basert på en metallkonstruksjon, men er samtidig lett og kompakt nok til at det gjerne er et objektiv man setter på sitt Fujifilm-kamera både når man skal ut på gatefotografering, når man skal ta øyeblikksbilder under familieferien og når man skal ta natur- og landskapsbilder, uten å ville dra med seg tungt kamerautstyr. I så måte ser det ut til at objektivet matcher de kompakte Fujifilm-kameraene godt.

Fujinon XF23mmF2 R WR
ATTRAKTIVT: Fujinon XF23mmF2 R WR koster rundt 4.900 kroner. (Foto: Fujifilm)

Brennvidden er det vi kan kalle moderat vidvinkel. Omregnet til 35 mm-filmformat vil brennvidden på 23 mm tilsvare cirka 35 mm på Fujifilms APS-C-kameraer.

Vekten er på forholdsvis beskjedne 180 gram. Kameraet har ikke innebygd vibrasjonsdemping.

Grei lysstyrke

Som navnet antyder er lysstyrken på f/2,0. Vidvinkelobjektiver med større lysstyrke enn dette er gjerne uforholdsmessig dyre, så med en pris på rundt 4.900 kroner bør dette være et ganske attraktivt objektiv for Fujifilm-entusiaster. I hvert fall ut fra produsentens informasjon å dømme – denne skribenten har ikke prøvd objektivet.

Det nye objektivet består av i alt 10 linseelementer fordelt på seks grupper, inkludert to asfæriske linseelementer. Fujifilm hevder at de asfæriske elementene har en optimal plassering for best mulig skarphet fra kant til kant, og at det skal være minimale variasjoner i ytelsen og bildekvaliteten i forhold til fokuseringsavstanden.

Objektivet har et internt fokuseringssystem, som betyr at objektivets ytre lengde ikke endrer seg når man endrer fokusavstand. Autofokuseringen er basert på en steppmotor som skal være rask og stillegående.

Lave temperaturer

Værbeskyttelsen skal beskytte både mot fuktighet, støv, skitt og lave temperaturer, heter det i pressemeldingen fra Fujifilm.

Når kameraprodusenter snakker om at utstyret deres tåler lave temperaturer, høres det ofte ikke så imponerende ut sett med norske øyne. Nå Fujifilm snakker om lave temperaturer, er det her konkret -10 grader Celsius som nevnes. Her til lands har vi vel ofte langt lavere temperaturer enn 10 kuldegrader om vinteren.

XF23mmF2 R WR
SØLVFARGET: Fujinon XF23mmF2 kommer også i sølvfarge, men først i januar. (Foto: Fujifilm)

Her er vel produsentene – Fujifilm som alle andre – redd for å love for mye. Men med fornuftige forholdsregler har vel mange av oss greid å fotografere i atskillig kaldere vær enn det som kamera- og objektivprodusentene gjerne oppgir som nedre grense for hva utstyret tåler. Vi tipper det vil gjelde dette objektivet også.

Først i sort, så i sølv

Det nye Fujinon-objektivet vil bli tilgjengelig i Norden i slutten av september, vel å merke i sort utførelse. Fujifilm har også lansert en versjon i sølvfarge, men det objektivet kommer ikke i salg før i januar neste år.

Mer informasjon om Fujinon XF23mmF2 R WR hos Fujifilm Norge.

Stanghelle
FOTOGRAFERING I REGN: Regnværsfotografering nær Bergen: Stanghelle stasjon. Bildet er vel å merke tatt med et annet kamera enn det som er omtalt i denne artikkelen. (Arkivfoto: Toralv Østvang)

Hei. Hyggelig å se deg!

Nye artikler her hos Kameranytt.no publiseres med ujevne mellomrom. Derfor er det lurt å abonnere på innleggsvarsler. Da får du en e-postmelding hver gang det er noe nytt å lese her hos Kameranytt.no

Husk at bestillingen av nyhetsbrev må bekreftes. Straks etter at bestillingen er sendt inn, mottar du en e-postmelding der du blir bedt om å klikke på et felt for å bekrefte bestillingen. NB: Noen ganger hender det at e-postmeldingen om bekreftelse havner i postkassen for spam eller søppelpost. Sjekk denne om nødvendig.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Del dette innlegget med andre

Du vil kanskje lese disse sakene også:

Bare noen bilder…

Foto: Toralv Østvang

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler for å kunne gi de besøkende en best mulig brukeropplevelse.