Kameranytt.no

– Flere telebilder uten stativ

AF-P Nikkor 70-300MM F/4.5-5.6E ED VR
MED PULSMOTOR: AF-P Nikkor 70-300MM F/4.5-5.6E ED VR. (Foto: Nikon)
AF-P Nikkor 70-300MM F/4.5-5.6E ED VR
MED PULSMOTOR: AF-P Nikkor 70-300MM F/4.5-5.6E ED VR. (Foto: Nikon)

Nikon utvider nå sitt 70-300 mm-sortiment med en FX-modell. I fokus – bokstavelig talt – står bildestabilisatoren.

[toc] En kraftig telezoom for fullformat Nikon-kameraer til overkommelig pris og i relativt kompakt og lett utforming er noen av stikkordene for det nye objektivet som Nikon lanserer i disse dager: AF-P Nikkor 70-300MM F/4.5-5.6E ED VR.

Første AF-P-objektiv for FX

Det er flere nyheter knyttet til objektivet. Den foregående fullformat-modellen med samme brennvidde hadde klassisk AF-S-benevnelse, mens navnet til nykommeren begynner på AF-P. Dette innebærer at det nye objektivet har Nikons pulsmotor, som fokuserer raskere enn forrige generasjons objektiver, og dessuten fokuserer nesten lydløst, til glede ikke minst for dem som tidvis bruker objektivet når de gjør videoopptak med kameraet.

LES OGSÅ: Nesten lydløs pulsmotor fra Nikon

Det nye objektivet er faktisk det første fullformat-objektivet fra Nikon med slik pulsmotor. Altså det første FX-objektivet med pulsmotor. Nikon bruker som kjent forkortelsen FX om det vi andre kaller fullformat, mens DX indikerer objektiver designet for kameraer med APS-C-brikkestørrelse.

AF-P Nikkor 70-300MM F/4.5-5.6E ED VR
BESKYTTET: Det nye 70-300 mm-objektivet fra Nikon er bygd med beskyttelse mot støv og fuktighet og kan dessuten beskyttes ekstra ved hjelp av den medfølge objektivposen CL-1022. (Foto: Nikon)

Nikon lanserte et AF-P-objektiv med 70-300 mm brennviddeomfang i fjor, myntet på DX-kameraer. Nå kommer altså et tilsvarende AF-P-objektiv med det samme brennviddeomfanget for FX-kameraer.

Merk at AF-P-objektiver ikke fungerer på mange av Nikons eldre kameraer. Nettstedet til Ken Rockwell har en oversikt over hvilke kameraer det nye objektivet fungerer med – og ikke fungerer med.

FX versus DX

For ordens skyld kan FX-objektivet også brukes på DX-kameraer fra Nikon. Når et 70-300 mm-objektiv settes på et DX-kamera, altså et av Nikons APS-C-kameraer, er brennviddeomfanget tilsvarende 105-450 mm.

LES OGSÅ: De første Nikon D7500-bildene

Å bruke et FX-objektiv på et DX-kamera er for så vidt noe man kan gjøre uten å måtte tenke seg om, men det omvendte, å sette et DX-objektiv på et FX-kamera, innebærer at man må foreta et valg. Enten kan man fotografere med kraftig vignettering, som gir sirkelrundt bilde, eller at man reduserer oppløsningen ved at bildeutsnittet bare tas fra en mindre del av bildesensoren, ettersom DX-objektivenes bildesirkel ikke fyller hele bildesensoren på en fullformat-bildebrikke.

Nikons fullformat-kameraer fikser denne omstillingen automatisk, men man har mulighet for å overstyre automatikken, dersom man av en eller annen grunn ønsker et kraftig vignettert bilde med DX-objektiv på FX-kamerahus.

LES OGSÅ: Ultrazoom for Canon og Nikon

Nettstedet Photography Life har en grundig gjennomgang av FX/DX-problemstillingen med eksempler på bruk av DX-optikk på fullformat-kameraer fra Nikon.

Valgets kvaler

Nikon har flere objektiver med brennviddeomfang 70-300 mm, så det gjelder å holde tunga rett i munnen når man går i fotobutikken for å kjøpe seg et slik objektiv, for både gamle og nye modeller eksisterer side om side i sortimentet.

For det første finnes det altså både DX- og FX-modeller med dette brennviddeomfanget, og for det andre kan man for noen av dem velge mellom versjoner henholdsvis med og uten optisk bildestabilisator. For det tredje er det nå altså også mulig å velge FX-varianter enten i form av «gammeldags» AF-S-objektiv eller den mer «moderne» varianten med AF-P-pulsmotor.

Bedre bildestabilisering

For DX-modellen av sin 70-300 mm hevder Nikon at bildestabilisatoren gjør at man bruke opptil fire trinn langsommere lukkertid.

For den nye FX-modellen som lanseres nå, er denne påstanden trukket ytterligere et lite steg videre, til 4,5 trinn langsommere lukkertid, ifølge pressemeldingen fra Nikon Norge.

Til sammenligning opererte Nikon med «bare» 2,5 trinn langsommere lukkertid med bildestabilisatoren på AF-S VR Zoom-Nikkor 70-300mm f/4.5-5.6G IF-ED, som altså nå er blitt supplert med den nye AF-P-modellen.

AF-P Nikkor 70-300MM F/4.5-5.6E ED VR
SOLBLENDER: Solblenderen HB-82 medfølger når man kjøper det nye 70-300 mm-objektivet. (Foto: Nikon)

– Det nye objektivet AF-P 70–300mm gir en rekke nye muligheter for telefotografering uten stativ, sier Dirk Jasper, produktmarkedsføringssjef for Nikon Europe.

– Nikon har tradisjon for å bruke velprøvd og profesjonell teknologi i prisgunstige objektiver, og dette nye zoomobjektivet er ikke noe unntak, sier Jasper.

1,2 meter

Nærgrensen på det nye 70-300 mm FX-objektivet er 1,2 meter over hele zoomområdet, også i full telemodus, og største gjengivelsesforhold er på 0,25x.

Objektivet støtter Nikons såkalte Sport VR-innstilling, som ifølge Nikon skal gi et mer stabilt søkerbilde. Dette kan være nyttig når man tar bilder av motiver som beveger seg raskt eller når man panorerer, ifølge Nikon.

LES OGSÅ: Sigma utfordrer Nikon og Canon

Objektivet er værbestandig, ettersom alle bevegelige deler på objektivhuset er forseglet for å beskytte mot støv og vanndråper.

Elektromagnetisk blender

AF-P Nikkor 70-300MM F/4.5-5.6E ED VR er utstyrt med en elektromagnetisk blender med ni blader, noe som skal bidra til konsekvent automatisk eksponeringskontroll selv ved opptak i høy hastighet.

Blenderlamellene er avrundede og skal gi en naturlig bokeh, hevder Nikon.

Objektivet består av 18 glasselementer fordelt på 14 grupper. Ett av linseelementene har ED-overflatebehandling.

Vekten er oppgitt til cirka 680 gram, med filterdiameter på 67 mm. Objektivet er 146 mm langt med en ytre diameter på 81 mm.

Prisene

Ifølge Nikon Norge er det ventet at det nye objektivet vil være ute hos forhandlerne i slutten av juli. Veiledende pris er satt til 8.690 kroner inklusive mva.

LES OGSÅ: Nikon i full sving med speilløst

Hos Prisjakt.no finner vi DX-modellen med samme brennviddeomfang til rundt 3.500 kroner for versjonen med bildestabilisator og snaut 3.100 kroner uten bildestabilisator.

AF-S-modellen for FX-format ligger på rundt 5.800 kroner, ifølge samme nettsted.

Hei. Hyggelig å se deg!

Nye artikler her hos Kameranytt.no publiseres med ujevne mellomrom. Derfor er det lurt å abonnere på innleggsvarsler. Da får du en e-postmelding hver gang det er noe nytt å lese her hos Kameranytt.no

Husk at bestillingen av nyhetsbrev må bekreftes. Straks etter at bestillingen er sendt inn, mottar du en e-postmelding der du blir bedt om å klikke på et felt for å bekrefte bestillingen. NB: Noen ganger hender det at e-postmeldingen om bekreftelse havner i postkassen for spam eller søppelpost. Sjekk denne om nødvendig.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Del dette innlegget med andre

Du vil kanskje lese disse sakene også:

Bare noen bilder…

Foto: Toralv Østvang

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler for å kunne gi de besøkende en best mulig brukeropplevelse.