Flytt filteret inn i kameraet!

STC Optical Filter
CANON-STC: Slik monteres et STC-filter i en speilrefleks fra Canon. (Pressefoto: STC Optical Filter)
STC Optical Filter
CANON-STC: Slik monteres et STC-filter i en speilrefleks fra Canon. (Pressefoto: STC Optical Filter)

Det kan være både dyrt og tungvint å måtte anskaffe filtre til objektivene sine når man har mange av dem, med mange ulike diametere på filtergjengene. Et alternativ er å putte filteret inn i kameraet isteden.

[toc] STC Clip Filter-serien kan være løsningen. Da trenger man bare ett filter av hver type, i stedet for kanskje tre-fire eller enda flere av hver filtertype. Til sammen kan det jo bli mange filtre. For eksempel ND-filter, UV-filter, infrarødt filter, filtre for astrofotografering og mye mer. 

Dessuten kan filtre til å skru fast foran på objektivet komme i utrolig mange filterdiametere. Ett av ND-filtrene fra produsenten Gobe fant jeg på Amazon med hele 14 diameter-varianter. De færreste av oss trenger vel filtre i så mange filterdiametere, men for en del kan det jo likevel bli mange.

Inn i kameraet!

Taiwan-selskapet STC Optical Filter har kommet med en alternativ løsning, STC Clip Filter-serien. Dette er filtre som ikke skrus fast utenpå frontlinsen via filtergjengene på objektivet, men filtre som i stedet plasseres inne i kamerahuset, direkte utenpå bildebrikken.

STC Optical Filter
SONY-STC: Her ser vi hvordan et STC Clip-filter monteres i et Sony a7R-kamera. (Pressefoto: STC Optical Filter)

Dermed trenger man bare ett filter av hver type for hvert av kameraene man ønsker filter til, ikke en hel bråte. Dessuten kan man bruke dem på objektiver som mangler skrufatning for filtre, for eksempel ultravidvinkel-objektiver og fisheye-objektiver med stor frontlinse som man ikke kan feste filter på.Alternativet for disse objektivene er jo ellers å bruke en ekstern filterholder-løsning isteden.

Ikke i Norge ennå

Løsningen ble lansert høsten 2017 og har altså vært tilgjengelig i snart to år, men den ser ikke ut til å ha slått igjennom her i Norge. Jeg søkte på «STC Clip Filter» både hos en rekke av de største fotobutikkene her i landet og på Prisjakt.no, uten å få noe som helst relevant treff. Heller ikke på Amazon fant jeg STC Clip Filter.

STC Optical Filter
INFRARØDT: Et infrarødt filter for Pentax’ APS-C-kameraer. (Pressefoto: STC Optical Filter)

Så hvis man ønsker å kjøpe seg et slikt filter, må man trolig bestille det på internett, enten direkte fra produsenten eller fra andre nettsteder som selger dem. Jeg fant dem blant annet hos en nettbutikk i Hong Kong som selger STC-filtre, men der hadde de dessverre ikke Norge på listen over land de kunne sende varer til ennå.

Bare for ordens skyld: Jeg har ikke selv bestilt noen av disse filtrene via internett og kan derfor ikke si noe om hvordan denne netthandelen fungerer. Så ikke skyld på meg hvis det går galt!

For stadig flere kameraer

STC Clip Filter-løsningene blir etter hvert tilgjengelig for stadig flere kameraer. Akkurat nå venter markedet på filtre til de nye speilløse fullformat-kameraene fra Canon og Nikon, samt til Panasonics Micro Four Thirds-kameraer.

STC Optical Filter
NIKON-STC: Et STC Clip Filter på plass i en Nikon D810. (Pressefoto: STC Optical Filter)

Listen over kameraer som STC Clip Filter-produktene er tilgjengelig for, omfatter i skrivende stund disse:

 • Canons speilrefleks-kameraer – fullformat og APS-C
 • Nikons speilrefleks-kameraer – fullformat og APS-C
 • Sonys a7-serie og a9, samt Sonys APS-C-kameraer med E-fatning
 • Fujifilms X-serie med APS-C
 • Pentax’ speilreflekskameraer – fullformat og APS-C
 • Olympus’ Micro Four Thirds-kameraer

Noen vil kanskje innvende og si at Micro Four Thirds er jo en standard, så hvis filtrene passer i Olympus sine kameraer, må de vel passe hos Panasonic også? Faktum er at selv om Micro Four Thirds-optikk fra Olympus og Panasonic går om hverandre, er selve monteringsfatningen for bildebrikken litt forskjellig i de to kamera-merkene. Derfor går ikke STC Clip Filter-produktene om hverandre på disse to kamera-merkene.

Pluss og minus

Nettstedet Digital Camera World har nylig lagt ut en testomtale etter å ha prøvd noen av filtrene. Konklusjonen er at STC Clip Filters kan være verdt å vurdere hvis man ønsker seg super-kompakte filtre som passer uansett hva slags objektiv man setter på kamera. Det er en kompakt løsning som gjør at det blir mindre å frakte med seg, og prisene er konkurransedyktige, heter det.

STC Optical Filter
ND64: Et Neutral Dencity-filter for Olympus-kameraer. (Pressefoto: STC Optical Filter)

Men det presenteres også en liste over minus-punkter, der det blant annet sies at den optiske kvaliteten kunne ha vært bedre. Et par av ND-filtrene – de som brukes for å slippe inn mindre lys når man tar bilder i sterkt solskinn og likevel ønsker å bruke stor blenderåpning for å få fin bokeh – ga ikke nøyaktig den lysreduksjonen som var oppgitt, og filtrene resulterte i noen tilfeller i forvrengninger i fargene med et gulskjær som ikke burde ha vært der.

Det blir også nevnt at det å sette inn filtrene foran den lille bildebrikken i Olympus sitt Micro Four Thirds-system var litt fiklete.

Video

Nettstedet Cinema 5D lar i mars 2019 ut en YouTube-video med intervju med en representant for STC Optical Filter. Du kan se den her:

STC: YouTube-video fra Cinema 5D om STC Optimal Filter.

STC-firmaet har lagt ut en reportasje om seg selv her.

Og produsentens nettadresse er https://stcoptics.com/en/

Hei. Hyggelig å se deg!

Nye artikler her hos Kameranytt.no publiseres med ujevne mellomrom. Derfor er det lurt å abonnere på innleggsvarsler. Da får du en e-postmelding hver gang det er noe nytt å lese her hos Kameranytt.no

Husk at bestillingen av nyhetsbrev må bekreftes. Straks etter at bestillingen er sendt inn, mottar du en e-postmelding der du blir bedt om å klikke på et felt for å bekrefte bestillingen. NB: Noen ganger hender det at e-postmeldingen om bekreftelse havner i postkassen for spam eller søppelpost. Sjekk denne om nødvendig.

2 Responses

 1. Flott, Erik, da er ulempene med løsningen også behørig omtalt. Spørsmålet om polarisasjonsfilter tok jeg ikke med i artikkelen rett og slett fordi jeg antok at alle ville innse at det vil være umulig å vri på et polafilter fastmontert inne i kamerahuset. De andre innvendingene du nevner, synes jeg definitivt er relevante. Når jeg i det hele tatt valgte å skrive om STC Clip Filter-løsningen, er det fordi jeg tror leserne synes det er nyttig å få bli informert om nye teknologiske løsninger som dukker opp, uansett hvor bra eller dårlige de er. Og jeg tror leserne mine setter pris på at jeg kan gjøre dette som utgiver av et nettsted som ikke trenger å sjenke en tanke til salget av produktene jeg skriver om eller om de kan påvirke salget av andre produkter. La meg ta med en annen ulempe med STC-løsningen: Man går også glipp av den eventuelle beskyttende effekten som et filter foran på objektivet kan ha på det fremste linseelementet. Så filter-salget kommer nok fortsatt til å gå bra! 🙂

 2. Det blir jo litt vanskelig med polafiltre da.
  I dag trenger man ett filter for hvert objektiv, men du kan bruke step-ringer, slik at du i praksis klarer deg med med langt færre. Bytter du system, og også objektiver, er det ofte tilsvarende diametre, så du slipper å bytte filtre, eller kanskje du må kjøpe noen nye step-ringer.

  Med filtrene rett foran bildebrikken må du bytte alle hvis du bytter system, eller hvis produsenten endrer på noe inni der fra en modell til en annen.

  Jeg vet ikke om det er noen veldig stor fordel.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Del dette innlegget med andre

Du vil kanskje lese disse sakene også:

Bare noen bilder…

Foto: Toralv Østvang

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler for å kunne gi de besøkende en best mulig brukeropplevelse.