Kameranytt.no

For dem som vil fokusere på egenhånd

Zeiss Milvus-familien
NI OBJEKTIVER: Zeiss Milvus-familien for Nikon og Canon består nå av ni objektiver. (Foto: Zeiss)
Zeiss Milvus-familien
NI OBJEKTIVER: Zeiss Milvus-familien for Nikon og Canon består nå av ni objektiver. (Foto: Zeiss)

Tyske Zeiss har lansert nye objektiver myntet på Nikon- og Canon-speilreflekser med fullformatsensor. Optikk for kravstore fotografer.

Men Zeiss selv er også kravstor. Et av kravene som Zeiss stiller til kjøperne av Zeiss Milvus-objektivene, er at de ikke bryr seg om autofokus.

For de tre nye objektivene i Zeiss Milvus-serien – og også de som er lansert tidligere – utmerker seg alle sammen ved at de bare har manuell fokus.

Til gjengjeld er fokusringen veldig solid, med lang og presis vandring, lover Zeiss.

Samtidig er dette objektiver som er meget solid bygd, med fukt- og støvtette metallhus. Og alle objektivene er designet for å fungere optimalt både for fotografer og filmfotografer.

Zeiss Milvus 18 mm
ZEISS-VIDVINKEL: Zeiss Milvus 18mm f/2.8. (Foto: Zeiss)

For ordens skyld kan vi også nevne at ingen av nykommerne koster under 20.000 kroner. Tysk kvalitetsoptikk er ikke billig – selv om hissige internett-debattanter krangler om hvilke Zeiss-objektiver som faktisk er bygd i Tyskland og hvilke som er bygd i Japan. Til og med Kina er nevnt av noen.

Ni Zeiss Milvus-objektiver

I alt har Zeiss lansert ni objektiver i Milvus-serien. Alle har fast brennvidde, og objektivene dekker nå følgende brennvidder: 15 mm, 18 mm, 21 mm, 35 mm, 50 mm, 50 mm makro, 85 mm, 100 mm makro og 135 mm.

Carl Zeiss AG er en gammel og ærverdig tysk optikkprodusent. Selskapet er faktisk 170 år gammelt. Det ble etablert allerede i 1846, og har opp gjennom årene produsert objektiver, kikkerter, teleskop og mange andre optiske produkter. Selskapet har over 20.000 ansatte.

I nyere tid har Zeiss utviklet egne objektivserier for bestemte kamerafamilier og objektivfatninger, for eksempel Batis- og Loxia-familien for Sonys E-fatning-

Zeiss Milvus-objektivene er altså bygd for Nikons F-fatning og Canons EF-fatning og tilpasset de to kameraprodusentenes fullformat-speilreflekser.

Tre nye objektiver

Nå lanserer selskapet tre nye Zeiss Milvus-objektiver for Nikon og Canon.

Blant disse tre finner vi Zeiss Milvus 15mm f/2.8, som med en bildevinkel på 110 grader har størst vidvinkeleffeekt i familien.

Zeiss Milvus
ZEISS-VIDVINKEL: Zeiss Milvus 15mm f/2.8. (Foto: Zeiss)

Objektivet har hele 15 linseelementer i 12 grupper, blant disse to asfæriske linser og en såkalt flytende linsekonstruksjon som tilsammen skal sikre høy skarphet ved alle blendere og fokusavstander. Nærgrensen er 25 cm.

Vekten er 880 gram med Nikon-fatning, 947 gram med Canon-fatning.

Nestemann er også en vidvinkel, Zeiss Milvus 18mm f/2.8. Objektivet er særlig myntet på landskaps- og reisefotografer. Også her er nærgrensen 25 cm.

Vekten er 675 gram med Nikon-fatning, 721 gram med Canon-fatning.

Zeiss Milvus 135mm
ZEISS-TELE: Zeiss Milvus 135mm f/2.0

Den tredje nykommeren er et moderat teleobjektiv med god lysstyrke, Zeiss Milvus 135mm f/2. Zeiss lover en myk og behagelig bokeh – tegning av bildets uskarpe partier. Og med en nærgrense på 80 cm er objektivet særlig godt egnet for portrettfotografering, ifølge Zeiss.

Vekten er 1.059 gram med Nikon-fatning, 1.123 gram med Canon-fatning.

Zeiss Milvus 15mm f/2.8 har en veiledende pris på 26.900 kroner inklusive mva.

Zeiss Milvus 18mm f/2.8 vil koste cirka 22.900 kroner.

Og Zeiss Milvus 135mm f/2.0 får en veiledende pris på cirka 21.940 kroner.

Kameraene kommer i salg i Norge i løpet av oktober, ifølge pressemeldingen fra importøren, Focus Nordic.

Hei. Hyggelig å se deg!

Nye artikler her hos Kameranytt.no publiseres med ujevne mellomrom. Derfor er det lurt å abonnere på innleggsvarsler. Da får du en e-postmelding hver gang det er noe nytt å lese her hos Kameranytt.no

Husk at bestillingen av nyhetsbrev må bekreftes. Straks etter at bestillingen er sendt inn, mottar du en e-postmelding der du blir bedt om å klikke på et felt for å bekrefte bestillingen. NB: Noen ganger hender det at e-postmeldingen om bekreftelse havner i postkassen for spam eller søppelpost. Sjekk denne om nødvendig.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Del dette innlegget med andre

Du vil kanskje lese disse sakene også:

Bare noen bilder…

Foto: Toralv Østvang

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler for å kunne gi de besøkende en best mulig brukeropplevelse.