«Folkelig» videoredigering – nå for Android

RUSH 2: Nå kan også Android-brukere glede seg over enkel Adobe-videoredigering på mobilen. (Pressefoto: Adobe)
RUSH 2: Nå kan også Android-brukere glede seg over enkel Adobe-videoredigering på mobilen. (Pressefoto: Adobe)

Adobe er nå klar med en Android-versjon av sitt «folkelige» videoredigeringsprogram, Premiere Rush. Foreløpig kan det bare installeres på noen utvalgte Android-mobiler, men kommer snart for flere.

[toc] Adobe Premiere Rush er en alt-i-ett-videoapp for både pc og mobil som Adobe lanserte i fjor. Hittil har programmet vært tilgjengelig for Windows, Mac og Apples iOS-enheter – iPhone og iPad. Nå er Adobe klar med Android-versjonen. Men ikke for alle Android-enheter, i hvert fall ikke i denne omgang.

Android-brukere som ønsker å kaste seg over Adobe Rush, må ha en av følgende mobilenheter: Samsung Galaxy S10/10+, S9/9+, Note9, Note8, S10e, Google Pixel 3/3XL, 2/2XL eller OnePlus 6T. Kompatibilitet for flere enheter er imidlertid på vei, lover Adobe.

Hovedmålgruppen er dem som lager video for distribusjon via YouTube, Facebook, Instagram og andre sosiale mediekanaler. Men appen kan godt brukes også av dem som ønsker å produsere hjemmevideo som skal vises på TV-en i stua. Jeg har prøvd – om enn ikke med Android-versjonen ennå.

Hva er Rush?

«Folkelige» forbruker-orienterte videoredigeringsprogrammer har vært på markedet i mange år. Adobe Rush synes å være tilpasset en verden der mye mer video enn tidligere tas opp spontant på mobil og deles derfra så å si umiddelbart etter at videoklippene er tatt opp. Da trengs redigeringsmuligheter som det både er raskt og enkelt å bruke, gjerne der hvor man til enhver tid måtte befinne seg, fortrinnsvis på den samme mobile enheten som opptakene er gjort med.

RUSH 1: Med Premiere Rush lover Adobe at det skal gå raskt å redigere videoklippene litt før man deler dem. (Pressefoto: Adobe)

Men hvis man sømløst også kan benytte de samme opptakene på en mer velegnet enhet – en PC eller en Mac – når man kommer hjem eller tilbake til kontoret og vil lage en mer velpolert versjon av videofilmen, men med utgangspunkt i det redigeringsarbeidet man allerede har gjort «ute i felten», er det et stort pluss. Det er her Premiere Rush ser ut til å ha sin styrke. 

LES OGSÅ: PRØVD: Bedre video med LumaFusion?

For en multiplattform-aktør som meg selv, som stadig svitsjer mellom datamaskiner og mobile enheter på macOS-, Windows-, iOS- og Android-plattformen, høres det forlokkende ut at Premiere Rush-prosjekter kan hentes opp på hvilken som helst av disse plattformene og bearbeides videre. De som jobber på et mer vettugt utvalg av plattformer kan også ha glede av multiplattform-funksjonaliteten, for eksempel en som tar opp video på sin Android-mobil og etterpå gjerne vil finpusse litt på den på sin Windows-PC hjemme.

Enkel å bruke

Adobe Premiere Rush-programmet er enkelt å bruke. Foreløpig har jeg riktignok bare prøvd det på Mac og på iPad. Android-mobilene jeg har liggende, er foreløpig ikke kompatible med Android-versjonen av Rush. Men jeg antar at brukeropplevelse er ganske lik på alle plattformer, selv om det naturligvis er noen forskjeller på å bruke slike programmer på en skrivebordsmaskin og en mobil enhet.

RUSH 4: Premiere Rush kan blant annet redigeres på Samsung Galaxy S10. (Pressefoto: Adobe)

I utgangspunktet henter man inn videoklipp og bilder fra sitt mediegalleri eller kamerarull, eller fra for eksempel en Dropbox-konto, legger dem inn på videosporet på en tidslinje, endrer lengden på klippene ved å dra i hver ende av dem, bytter om på dem og så videre til man har fortellingen klar

 Deretter kan man bearbeide klippene litt, for eksempel endre fargetone, justere utsnitt og format og så videre, alt på en enkel måte – og uten tastatursnarveier og slikt som man kanskje er vant til fra mer profesjonelle videoredigerings-programmer. På en skrivebordsmaskin vil man kanskje savne det, mens det neppe er relevant på en mobil enhet.

Noen få overgangseffekter og andre effekter har man også tilgang til, i tillegg til en håndfull musikksnutter som følger med og som man kan legge inn som bakgrunnsmusikk. Man kan dessuten hente inn egne musikkfiler.

I forbruker-orienterte videoredigerings-programmer er det vanlig at man ikke kan opprette et uendelig utvalg video- og lydspor. Slik er det med Adobe Rush også. Her kan du operere med inntil fire videospor og tre lydspor.

Kompatibelt med Premiere Pro

For dem som vil ha mulighet til kjapt å redigere noen videoklipp fra mobilen mens man er på farten, men ellers jobber mer profesjonelt med video og kanskje benytter Adobe Premiere Pro som sitt egentlige videoredigeringsprogram, er det greit å vite at opptak som er bearbeidet med Adobe Rush, kan redigeres videre i Premiere Pro uten en masse konvertering og tilrettelegging.

Premiere Rush synkroniserer automatisk til skyen, slik at man har tilgang til videoprosjektene sine overalt og på alle enheter. Programmet er dessuten integrert med Adobe Stock-tjenesten, og med redigerbare Motion Graphics-maler kan man lett komme i gang og lage personlige uttrykk, hevder Adobe.

Videoene deles raskt og enkelt via appens direktedelings-funksjon.

En testomtale

Amerikanske Macworld har i en testomtale av iOS-versjonen av Adobe Rush gitt programmet karakter 3,5 «mus» – eller stjerner og terningkast, om du vil – av fem mulige. Programmet får ros for sin brukervennlighet, der man finner ut av de fleste funksjoner bare ved å klikke litt rundt omkring, som Macworld skriver. Programmet byr på enkel fargegradering som kan gi videoene et profesjonelt utseende, og du kan lett lage forhåndsoppsett for eksponering, kontrast, skygger, fargetemperatur og mer, het det i omtalen. 

På den litt mer kritiske siden anførte Macworld at programmet foreløpig bare byr på tre innebygde overganger og at man heller ikke kan endre hastigheten på klippene, fryse videobilder eller spore bevegelser. Videorendringen kan også være litt langsom, ifølge denne testomtalen.

Kameranytt håper å komme tilbake med mer info om og vurderinger av Premiere Rush senere.

Prisen

Som det meste hos Adobe er også Rush-programmet tilgjengelig bare på abonnementsbasis. Premiere Rush-planen koster 117,50 per måned inklusive norsk moms. Dette betyr 1.410 kroner på årsbasis. Adobe slår imidlertid av noen øre hvis du kjøper en forhåndsbetalt ettårsplan. Da blir prisen 1.402,95 kroner inklusive mva.

RUSH 3: Er du klar for én-hånds videoredigering? (Pressefoto: Adobe)

Abonnementet inkluderer 100 gigabyte med lagringsplass i skyen. Dette kan senere oppgraderes til opptil 10 terabyte. Med den betalte abonnementsløsningen har man det som Adobe kaller et ubegrenset antall «eksporter», det vil si at man kan lage så mange filmer man vil – innenfor den totale lagringsplassen man har til rådighet – og som blir synkronisert via skyen.

Adobe tilbyr også en gratis oppstartsplan – Premiere Rush Free Starter plan. Med denne løsningen kan man prøve ut programmet med tilgang til to gigabyte lagringsplass i skyen og med mulighet for å lage tre «eksporter», med andre ord tre ferdigredigerte videofilmer som du kan lagre, dele med andre og så videre.

Premier Rush inngår uten pristillegg i abonnementet hvis du har et fullt Adobe Creative Cloud-abonnement. Det samme gjelder hvis du har et separat abonnement på Premiere Pro.

Adobe Premiere Rush for Android er tilgjengelig via Google Play Store og Samsung Galaxy App Store. Det skal angivelig komme en versjon for Chrome-operativsystemet senere – og altså for andre Android-enheter. Vi venter i spenning på hvilke…

Hei. Hyggelig å se deg!

Nye artikler her hos Kameranytt.no publiseres med ujevne mellomrom. Derfor er det lurt å abonnere på innleggsvarsler. Da får du en e-postmelding hver gang det er noe nytt å lese her hos Kameranytt.no

Husk at bestillingen av nyhetsbrev må bekreftes. Straks etter at bestillingen er sendt inn, mottar du en e-postmelding der du blir bedt om å klikke på et felt for å bekrefte bestillingen. NB: Noen ganger hender det at e-postmeldingen om bekreftelse havner i postkassen for spam eller søppelpost. Sjekk denne om nødvendig.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Del dette innlegget med andre

Du vil kanskje lese disse sakene også:

Bare noen bilder…

Foto: Toralv Østvang

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler for å kunne gi de besøkende en best mulig brukeropplevelse.