Kameranytt.no

For folk med video-ambisjoner

Canon XC15 med lupesøker.
LUPESØKER: Canon XC15 utstyrt med en lupesøker over LCD-skjermen. (Foto: Canon)
Canon XC15 med lupesøker.
LUPESØKER: Canon XC15 utstyrt med en lupesøker over LCD-skjermen. (Foto: Canon)

Med Canon XC15 frir Canon ikke bare til nyhetsredaksjoner og profesjonelle filmmiljøer, men også til film- og videoentusiaster.

Selv om en pris på 26.940 kroner gjør Canon XC15 for dyrt for vanlige videoamatører, er et kamera til denne prisen likevel oppnåelig for mange film- og videoentusiaster, filmstudenter og andre med ambisjoner om å satse seriøst på høykvalitets video.

For nyhetsredaksjoner og i profesjonelle filmmiljøer hvor man trenger et B- eller C-kamera til å supplere et dyrt hovedkamera, er Canon XC15 faktisk en rimelig løsning.

For oss andre ser det kanskje litt rart ut. For eksempel lurer sikkert noen å hvorfor et kamera av denne typen til over 25.000 kroner ikke har ordentlig elektronisk søker? Det høres unektelig litt snålt ut å måtte putte en lukket lupe over LCD-skjermen for å filme i solskinn.

Hvor proft er dét, liksom? Proffere enn mange tror. Løsningen har faktisk sterke tilhengere blant dem som forstår seg på konseptet og har erfaring med det.

XLR-lyd

Før vi dykker ned i konseptet for å finne ut hva dette nye kameraet dreier seg om, tar vi en tur innom nyhetene – for dem som er mest interessert i dét.

Canon XC15 er en videreutvikling av XC10, som selskapet lanserte i fjor vår. For mange er nok den største nyheten at den amatørmessige 3,5-millimeters lydplugginngangen nå er blitt supplert med en tilkoblingsboks som gjør det enkelt å benytte profesjonelle XLR-mikrofoner under opptakene. Mer profesjonelle lydmuligheter har vært etterlyst av brukere av forgjengeren.

Denne boksen, kalt en MA-400 mikrofonadapter, ble opprinnelig lansert som tilbehør for det profesjonelle Canon Cinema EOS C300 Mark II-videokameraet – et kamera med en startpris på nesten 140.000 kroner og som XC15 gjerne kan brukes som B-kamera til.

XC15 MA400 FSL
POFF-LYD: Canon XC15 leveres med adapter for profesjonell XLR-lyd. (Foto: Canon)

Mikrofonadapteren følger med som standardutstyr på nye Canon XC15 og festes i blits- og tilbehørskoen på toppen av kamerahuset. På adapteren er det inngang for to XLR-mikrofoner som benytter solide tre-pluggs XLR-kontakter.

Disse kontaktene gjør det mulig å bruke mikrofon med lang og solid ledning som er beskyttet mot magnetisk interferens og som gir balansert lydforbindelse uten særlig risiko for ekstern støy. Kort sagt en type lydutstyr som benyttes profesjonelt og som gir mye bedre lydkvalitet enn hobbymikrofoner med 3,5 mm-plugg.

4K-video og -foto

XC15 byr på 4K-videoopptak i UHD-kvalitet med oppløsning på 3840 x 2160 punkter. Man kan velge mellom opptakshastighet på 24 eller 25 bilderuter per sekund (bps). Muligheten til å filme med 24 bps er særlig attraktiv for filmfotografer.

Fra 4K-videostrømmen kan man hente ut stillbilder med oppløsning på 8,29 megapiksler, noe som ikke minst er interessant for nyhetsleverandører som gjerne vil ha stillbilder til å publisere på internett eller i en papiravis, for eksempel for å promotere nyhetsdekningen på nett eller på TV – opptakskvaliteten med XC15 holder kringkastingskvalitet.

Canon XC15.
KOMPAKT: Canon XC15 er et kompakt 4K-videokamera. (Foto: Canon)

4K-opptakene lagres internt i kameraet på CFast 2.0-kort med en opptaksrate på opptil 305 megabit per sekund (Mbps).

Tar man i stedet opp Full HD-video i 1080p-kvalitet, lagres opptakene på SD-kort med opptil 50 Mbps.

Video i dårlig lys

XC15 skal ifølge Canon håndtere videoopptak i dårlige lysforhold svært godt. Kameraets lysfølsomhet dekker ISO-området fra ISO 100 til ISO 20.000. Nyhetsintervjuer i dårlig opplyste omgivelser skal ikke være noe problem.

For opptak i sterkt lys har kameraet innebygd ND-gråfilter.

Én-tommes bildebrikke

Blant fotoentusiaster diskuterer man heftig om det er godt nok med kamera med APS-C-brikkestørrelse, eller om man «må» ha fullformat på 36 x 24 mm.

Canon XC15 har til sammenligning en liten én-tommes CMOS-brikke, altså samme brikkestørrelse som for eksempel kompaktkameraet Sony Cyber-shot DSC-RX100IV eller Canons eget PowerShot G7 X Mark II.

Hvordan kan man kalle et videokamera med så liten brikke for «profesjonelt»? Det vi ikke tenker så mye på når vi hører om fullformat-speilreflekskameraer som brukes som videokamera, er at de ikke alltid tar opp video på hele bildebrikken, for å uttrykke det litt enkelt. Akkurat i disse dager diskuteres det heftig om hvor bra det nye Canon EOS 5D Mark IV egentlig er som videokamera, ettersom Canon opererer med en «crop factor» på 1,74x under opptak av 4K-video.

Det innebærer at 4K-video tas opp på et begrenset areal av fullformatbrikken og at for eksempel et kraftig vidvinkelobjektiv ikke gir fullt så kraftig vidvinkeleffekt, likevel.

Spesielt interessert kan ta en titt på denne debatten her. Og her.

Uten å rote oss inn i den debatten skal vi her bare fastslå at videokameraer flest, også dyre og profesjonelle, som regel har mindre bildesensor enn det speilrefleksentusiaster gjerne tror – og dette gjelder videokameraer som brukes både til å filme for kringkastings- og kino-bruk.

Så én-tommesbrikken i XC15 er nok ikke «for liten», om man skulle tro dét.

Det lille brikkeformatet gjør for øvrig at zoomobjektivet som XC15 er utstyrt med og som har et  brennviddeomfang på 8,9-89 mm, i praksis tilsvarer 24,1-241 mm brennviddeomfang. Lysstyrken er fra f/2,8 i vidvinkelmodus til f/5,6 i telemodus. Objektivet er vel å merke integrert i kamerahuset og kan ikke skiftes ut.

Canons bildestabiliseringsteknologi er innebygd i kameraet.

LCD-skjermen

Over til skjerm- og søker-løsning. Folk som er vant til kameraer med søkere, det være seg optisk speilreflekssøker eller elektronisk søker i speilløse kameraer, stusser kanskje over at et profesjonelt videokamera som XC15 ikke har noen annen søkerløsning enn en tre-tommers LCD-skjerm på baksiden.

Canon XC15 LCD-skjerm
3-TOMMERS LCD-SKJERM: Canon XC15 er utstyrt med en tre-tommers berøringsfølsom LCD-skjerm. (Foto: Canon)

Brukere av tidligere kameraer med lignende løsning, som XC10, er imidlertid gjerne fornøyd. Når man ønsker å filme med kameraet i øyehøyde eller når det er sterkt sollys, setter man på en lupesøker som bidrar til et klar og flott søkerbilde, sies det.

LCD-skjermen er dessuten berøringsfølsom og byr på betjeningsfordeler.

Canon XC15 kommer i salg i Norge i løpet av september

Sjekk videoen

De som er interessert i sjekke ut hvordan en profesjonell videofotograf opplever Canon XC15, kan ta en titt på denne videoen fra ProAV TV, filmet hos Canon i London:

(Hvis videoen ikke dukker opp her, kan du se den ved å gå til YouTube.)

Hei. Hyggelig å se deg!

Nye artikler her hos Kameranytt.no publiseres med ujevne mellomrom. Derfor er det lurt å abonnere på innleggsvarsler. Da får du en e-postmelding hver gang det er noe nytt å lese her hos Kameranytt.no

Husk at bestillingen av nyhetsbrev må bekreftes. Straks etter at bestillingen er sendt inn, mottar du en e-postmelding der du blir bedt om å klikke på et felt for å bekrefte bestillingen. NB: Noen ganger hender det at e-postmeldingen om bekreftelse havner i postkassen for spam eller søppelpost. Sjekk denne om nødvendig.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Del dette innlegget med andre

Du vil kanskje lese disse sakene også:

Bare noen bilder…

Foto: Toralv Østvang

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler for å kunne gi de besøkende en best mulig brukeropplevelse.