Før Europa stengte ned – portrett av et kontinent

Paul S. Amundsen, fotograf
EUROPA: Tre av bildene som stilles ut i Fotografiens Hus i mars 2021. Bildene er en skildring av livet i Europa, dels i skyggen av krisetidene som kontinentet har gjennomlevd i senere år. (Foto: Paul S. Amundsen)

Mars-utstillingen hos Fotografiens Hus i Oslo handler om Europa slik kontinentet var de siste årene før Europa ble korona-stengt for ett år siden. Det er frilansfotograf Paul S. Amundsen fra Bergen står bak utstillingen, som rett og slett heter «Europa». Her møter vi både den unge generasjonen europeere og landskap med spor av kontinentets historie.

Samtidig skimter vi her en bro mellom gammel og ny fotografisk teknologi, idet dette nettstedet, som er dedikert til digital kamerateknologi, formidler informasjon om fotografisk teknikk som står så langt unna digitalkameraer som det er mulig å komme.

Analogt fotografi

– Dette er langsomt, gammelt analogt fotografi, delvis inspirert av arbeidet til foto-pionerer som Knud Knudsen og Anders Beer Wilse, sier fotograf Paul S. Amundsen. – Jeg fotograferer utelukkende med et storformatkamera fra 1969, og sort-hvitt-negativene er fremkalt i vaskekjelleren til svigermor. Hensikten er å gi bildene et tidløst uttrykk, sier han.

Paul S. Amundsen er født i 1976, og siden 2004 har han jobbet som frilansfotograf på heltid for en rekke aviser, magasiner og forlagshus i inn- og utland. I tillegg til å utgi to fotobøker har han fått bildene sine vist fram på en rekke utstillinger. I 2018 ble han kåret til Årets fotojournalist i fotokonkurransen Årets Bilde.

Paul S. Amundsen, fotograf
PORTUGAL: Andrade og og Manuel, fotografert i Lisboa i 2017. (Foto: Paul S. Amundsen) (Klikk for større bilde.)

Krisen i Europa

Det var våren 2015 at Paul S. Amundsen bega seg ut på det som skulle bli en lang og etappevis reise gjennom Europa. Det som motiverte ham til reise, var dels krisen som da rammet Europa – nei, dette var før korona-pandemien – og som samtidig var begynt å prege hans egen bransje, fotobransjen.

Her forteller Amundsen selv om Europa-prosjektet: – Våren 2015 var Europa i en dyp krise. Hellas var i ferd med å gå konkurs og en gigantisk flyktningkrise bygget seg opp, og i mediebransjen var det dommedagsstemning over hele linjen. Derfor bestemte jeg meg for å kjøre til Hellas, alene i min egen bil, for å lage det jeg trodde skulle bli min aller siste reportasje. Denne reisen ble begynnelsen på det som skulle bli en flerårig utforsking av det europeiske kontinent. Ved å fotografere landskap og den unge generasjonen europeere ønsker jeg å vise frem kontinentet slik jeg opplever det. Ambisjonen har hele tiden vært å lage et portrett av et kontinent, sier Amundsen.

Paul S. Amundsen, fotograf
ROMANIA: Andrei og Alessia, fotografert i Bucuresti i 2018.(Foto: Paul S. Amundsen) (Klikk for større bilde.)

Korona-stopp

Men så kom korona-pandemien og satt en stopper for det hele. I mars 2020 bega Amundsen seg ut på det som skulle bli den foreløpig siste reisen nedover Europa. Han kom til den spanske byen Valencia omtrent samtidig med at stadig flere land i Europa begynte å stenge ned.

– Det siste bildet ble tatt på den internasjonale kvinnedagen 8. mars. Bildet av de unge demonstrantene er dermed det nyeste bildet i prosjektet, og bildet er også med i utstillingen. Det er rart å tenke på at dette prosjektet hadde vært umulig å gjennomføre slik situasjonen i Europa er nå, sier han.

Paul S. Amundsens utstilling «Europa» vil bli vist i Fotografiens Hus fra 4. til 28. mars 2021. Fotografiens Hus ligger i Rådhusgata 20 i Oslo.

Paul S. Amundsen, fotograf
LATVIA: Fra ruinene etter fortet som var bygd i tsar-tiden for å beskytte kystbyen Liepaja i Latvia, fotografert i 2016. (Foto: Paul S. Amundsen) (Klikk for større bilde.)

Hei. Hyggelig å se deg!

Nye artikler her hos Kameranytt.no publiseres med ujevne mellomrom. Derfor er det lurt å abonnere på innleggsvarsler. Da får du en e-postmelding hver gang det er noe nytt å lese her hos Kameranytt.no

Dette feltet er nødvendig.

Husk at bestillingen av nyhetsbrev må bekreftes. Straks etter at bestillingen er sendt inn, mottar du en e-postmelding der du blir bedt om å klikke på et felt for å bekrefte bestillingen. NB: Noen ganger hender det at e-postmeldingen om bekreftelse havner i postkassen for spam eller søppelpost. Sjekk denne om nødvendig.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Del dette innlegget med andre

Du vil kanskje lese disse sakene også:

Bare noen bilder…

Foto: Toralv Østvang

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler for å kunne gi de besøkende en best mulig brukeropplevelse.