Windows og Mac: Nikons webkam-programvare ferdig

Nikon Webcam Utility
PROFFE VIDEOMØTER: Vil du se mer profesjonell ut når du deltar på videomøter? Da kan du bytte ut webkameraet med et «ordentlig» kamera. Her er et Nikon Z 50-kamera på lufta via Zoom. (Foto: Toralv Østvang)

Nikons programvare for å kunne bruke Nikons speilløse systemkameraer og speilreflekskameraer som webkamera via en enkel USB-oppkobling, er nå lansert i ferdig versjon. Programvaren har vært tilgjengelig i beta-utgave en stund allerede, men nå er altså 1.0-versjonen tilgjengelig – både for Windows og macOS.

Programvaren heter Nikon Webcam Utility og kan lastes ned gratis fra Nikons nedlastingssenter. I skrivende stund finner man programvaren der i versjon 1.0.0 for macOS og faktisk i versjon 1.0.1 for Windows.

Nikon Webcam Utility er ikke oversatt til norsk, men det gjør ingenting, for i praksis ser man ikke noe til programvaren etter at den er installert. Den sørger bare for at det tilkoblede Nikon-kameraet dukker opp blant kameraene man kan velge når man starter sin webkonferanse-programvare.

Web via nettleseren

Webkonferanse-løsningene som støttes, er i første rekke webkonferanser som kjøres via en nettleser. Nikon har listet opp web-versjoner av følgende webkonferanse-systemer for både Windows og Mac: Microsoft Teams, Skype, Zoom, Google Meet og Facebook Messenger.

Dedikerte webkonferanse-apper er det mindre støtte for. For Windows-versjonen er det ikke oppført noen slike apper, mens det for Mac-versjonen er listet opp to: Zoom og Facebook Messenger. På Nikons nettside om Mac-versjonen kan man imidlertid – under punktet om endringer fra beta-versjon 0.9.0 til den ferdige 1.0.0-versjonen – lese at Microsoft Teams-appen ikke lenger støttes.

Nikon Webcam Utility
MØTE-TID: Korona-pandemien har bidratt til at mange flere av oss enn før nå deltar på videomøter. (Illustrasjon: Alexandra_Koch fra Pixabay.)

Leverandørene av webkonferanse-programvare har tilsynelatende litt ulike tilnærminger til spørsmålet om man bør kjøre videokonferansen via nettleseren eller via en eventuell dedikert app. Jeg ser for eksempel at Zoom anbefaler skrivebordsklienten eller Zooms mobilapp framfor konferanse via nettleseren fordi man da har tilgang til flere funksjoner, for eksempel synkronisering mot kalender, deling av skjermbilde og lignende. Hos andre har jeg sett andre anbefalinger, så her må hver enkelt bare prøve seg fram og søke informasjon om sin foretrukne webkonferanse-løsning.

Flere kameraer støttes

Det som ellers ser ut til å ha vært største forandring fra beta-versjon til ferdig versjon av Nikon Webcam Utility, er at Nikon har fått testet programvaren mot flere av sine kameraer. Dette har gjort at listen over Nikon-kameraer som programvaren støtter, nå er blitt ganske lang: Z 7II, Z 7, Z 6II, Z 6, Z 5, Z 50, D6, D5, D850, D810, D780, D750, D500, D7500, D7200, D5600, D5500, D5300 og D3500.

Nikon minner for øvrig om at kameraenes innebygd mikrofon ikke fungerer under webkonferanser, slik at man enten må bruke ekstern mikrofon eller datamaskinens egen mikrofon. I tillegg påpeker Nikon at kameraenes batteri tappes under langvarig Live View-visning og at kameraet dessuten kan gå varmt, slik at det kan bli nødvendig å la det få stå og kjøle seg ned litt av og til.

Allerede prøvd

Det er bare litt over en uke siden Kameranytt la ut en større artikkel om bruken av «ordentlig» kamera som alternativ til tradisjonelt eksternt webkamera eller PC-ens innebygde webkamera, dels basert på erfaringene med beta-versjonen av Nikon Webcam Utility. Du finner artikkelen her:

LES OGSÅ: Er det noen vits i å bruke kameraet ditt på web?

Hei. Hyggelig å se deg!

Nye artikler her hos Kameranytt.no publiseres med ujevne mellomrom. Derfor er det lurt å abonnere på innleggsvarsler. Da får du en e-postmelding hver gang det er noe nytt å lese her hos Kameranytt.no

Husk at bestillingen av nyhetsbrev må bekreftes. Straks etter at bestillingen er sendt inn, mottar du en e-postmelding der du blir bedt om å klikke på et felt for å bekrefte bestillingen. NB: Noen ganger hender det at e-postmeldingen om bekreftelse havner i postkassen for spam eller søppelpost. Sjekk denne om nødvendig.

Én kommentar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Del dette innlegget med andre

Du vil kanskje lese disse sakene også:

Bare noen bilder…

Foto: Toralv Østvang

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler for å kunne gi de besøkende en best mulig brukeropplevelse.