Først ute med Pantone-godkjenning

BenQ PD3200U Designer Monitor
MAC I FØRERSETET: Her er det MacBook-en til venstre som er sjef for skjermen, og 4K-bildebehandling i Adobe Photoshop er i full gang. (Foto: Toralv Østvang)
BenQ PD3200U Designer Monitor
FOR MAC OG WINDOWS PÅ SAMME TID: Fra Kameranytts test av BenQ PD3200U i 2018. Nå har skjermen fått Pantone Validated-godkjennelse. (Foto: Toralv Østvang)

BenQ er den første skjermprodusenten i verden som har fått Pantone Validated-status, hevder selskapet. Denne nye godkjennelsen skal være en garanti for at BenQs berørte skjermer gir fotografer og designere nøyaktige farger.

[toc] Pantone Validated-godkjennelsen er ny av året og skal være et kvalitetsstempel som viser at skjermene og datamaskinene som får en slik godkjenning, er fullt ut i stand til å reprodusere farger i tråd med fargesystemet Pantone Matching System (PMS).

Asus- og Acer-PC-er

Foruten et antall skjermer fra BenQ, myntet på fotografer og designere, inneholder listen over godkjente enheter med Pantone Validated-status i skrivende stund også utvalgte ZenBook Pro-bærbare PC-er og ZenAiO-alt-i-ett-PC-er fra Asus, noen Zephyrus spill-PC-er fra Asus, noen bærbare ConceptD-design-PC-er fra Acer og en ProArt Studio Book-bærbar fra Asus.

Den komplette listen finner man her.

Pantone Matching System

Pantone er et fargesystem utviklet gjennom mange år som benyttes i grafisk bransje, i motebransjen, innen emballasjedesign, arkitektur, kosmetikk, industridesign, i møbelindustrien, i tilknytning til merkevarebygging og på mange andre områder der det stilles store krav til korrekt gjengivelse av farger. Inklusive fotografering og bildebehandling, naturligvis.

Firmaet Pantone ble etablert i 1962 i delstaten New Jersey i USA og er særlig kjent for sin fargekatalog med trykte prøver av over 1.000 farger, kombinert med oppskrifter på hvordan trykkerier kan blande seg fram til tilsvarende trykkfarger. 

Systemet har naturligvis vært gjenstand for digitalisering og inngår som et sentralt element i fargekalibrering av dataskjermer ved hjelp av måleinstrumenter av merket X-Rite, som Pantone-selskapet kjøpte opp i 2007.

PMS-systemet benyttes også for å fastsette offisielle referanser for fargene i flagg, ifølge Wikipedia.

PD- og SW-skjermer

Pressemeldingen som BenQ har sendt ut i forbindelse med kunngjøringen, forteller av BenQs PD-serie for designere og SW-serie til fotografer er det første skjermene i verden som har oppnådd Pantone Validated-status.

BenQs SW-familie består av en håndfull skjermer til norske priser mellom rundt 4.500 til cirka 15.000 kroner, varierende i størrelse fra 23 til 32 tommer og med oppløsning fra tilsvarende Full HD til 4K. Disse skjermene er utviklet spesielt med tanke på fotografers behov for fargekorrigert bilderedigering og støtter blant annet Adobe RGB Wide Color-fargerommet.

Den andre gruppen av skjermer fra BenQ som har fått Pantone Validated-status er modeller i BenQs PD-serie, som omfatter modeller i størrelse fra 22 til 32 tommer og som ifølge Prisjakt.no finnes til priser fra vel 3.000 til vel 12.000 kroner. Disse skjermene er utviklet for bruk av designere som jobber med programvare for dataassistert konstruksjon og produksjon – DAK/DAP-programvare som blant annet brukes i arkitektur, design av maskinkomponenter og mye annet, med AutoCAD som kanskje det mest kjente programmet i sjangeren, samt mye annet slags designarbeid. PD-skjermene fungerer også godt til bilderedigering i Photoshop og tilsvarende programvare.

Hei. Hyggelig å se deg!

Nye artikler her hos Kameranytt.no publiseres med ujevne mellomrom. Derfor er det lurt å abonnere på innleggsvarsler. Da får du en e-postmelding hver gang det er noe nytt å lese her hos Kameranytt.no

Husk at bestillingen av nyhetsbrev må bekreftes. Straks etter at bestillingen er sendt inn, mottar du en e-postmelding der du blir bedt om å klikke på et felt for å bekrefte bestillingen. NB: Noen ganger hender det at e-postmeldingen om bekreftelse havner i postkassen for spam eller søppelpost. Sjekk denne om nødvendig.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Del dette innlegget med andre

Du vil kanskje lese disse sakene også:

Bare noen bilder…

Foto: Toralv Østvang

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler for å kunne gi de besøkende en best mulig brukeropplevelse.