Første øyeblikkskamera med utskiftbar optikk

ØYEBLIKKSKAMERAER: De to nye øyeblikkskameraene fra Lomography: Til venstre Adriana-versjon, til høyre standardmodellen Diana Instant Square Camera. (Foto: Lomography)
ØYEBLIKKSKAMERAER: De to nye øyeblikkskameraene fra Lomography: Til venstre Adriana-versjon, til høyre standardmodellen Diana Instant Square Camera. (Foto: Lomography)

Lomography har lansert det de kaller verdens første øyeblikkskamera med utskiftbar optikk. Når du skifter objektiv, må du også skifte søker.

[toc] Diana Instant Square Camera er navnet på nyskapningen, som er kommet i stand takket være vellykket «folke-finansiering» i form av et såkalt kickstarter-prosjekt etablert i juni 2018. Nå er de første kameraene ferdig produsert og klare for utsendelse til kundene. 

Den klassiske versjonen av kameraet, et sort kamerahus med en del blå elementer, er klar for bestilling via internett nå, mens den andre versjonen, kalt Adriano, kommer i januar 2019. Adriano-versjonen er kledd i et rød-brunt skinnbelegg.

Lomography
1960-TALLET: Diana Instant Square Camera er inspirert av øyeblikkskameraer fra 1960-tallet. (Foto: Lomography)

Startprisen for Diana Instant Square Camera ligger på 99 euro – i underkant av en tusenlapp. Adriano-versjonen ligger på 109 euro – litt i overkant av en tusenlapp. Prisen for versjonen med blits er 129 euro – vel 1.250 kroner. Frakt og avgifter kan komme i tillegg.

Lo-fi

Kameraer som har sitt utspring i Lomogaphy-bevegelsen, er ikke myntet på kravstore fotografer. Tvert imot. Et av slagordene er «lo-fi», et annet er «imperfection». Skal man dømme etter videoene som bevegelsen har lagt ut om seg selv, består miljøet i stor grad av unge og hippe mennesker som koser seg med urban moro og som elsker å ta bilder som ser ut som om de er tatt med Polaorid-kameraer fra 1960- og 1970-tallet.

Lomography
FUJIFILM: Kamerateknologien i øyeblikkskameraene fra Lomography er Fujifilm Instax Square Film. (Foto: Lomography)

Kameranytt har skrevet om Lomography-bevegelsen flere ganger tidligere. De som er med i bevegelsen, kaller hverandre gjerne for «lomo-venner». Historien bak konseptet kan du lese mer om i denne artikkelen:

LES OGSÅ: Nytt øyeblikkskamera via Kickstarter 

1960-tallsinspirasjon

Diana Instant Square Camera er designet med utgangspunkt i inspirasjon fra øyeblikkskameraer fra 1960-tallet. I en pressemelding jeg har fått tilsendt fra Lomographic Society International i Wien, signert Ida Marie Tangerås, ansvarlig for online-markedsføringen i Norden, heter det at «Diana Instant Square er det første Instant kameraet med utbyttbare objektiver og en blitssko adapter». Viktige salgsargumenter er «ingen re-take, ingen post produksjon». 

Lomography
ØYEBLIKKSBILDE: Eksempel på bilde tatt med Diana Instant Square Camera. (Foto: Lomography)

Det at fargene kan virke litt forvrengte og at bildene har kraftig vignettering, blir beskrevet som et bevisst utviklingsmål: «Du bare trykker på utløseren og sekunder senere holder du et vakkert bilde fylt med livlige farger og stemningsfull vignettering i kvadratisk format». 

Fra fisheye til tele

Kjøper man Deluxe-settet, får man med hele seks objektiver. Normalobjektivet har brennvidde på 75 mm. I tillegg får man med et 110 mm teleobjektiv, en 38 mm supervidvinkel, et 55 mm vidvinkelobjektiv, et 55 mm nærbildeobjektiv og et 20 mm fisheye-objektiv. I tillegg kan man utforske enda mer kreative alternativer med skarpere bilder gjennom Diana + 75 mm Premium Glass Lens, heter det.

Lomography
ADRIANA: Her er Adriana-versjonen av Diana Instant Square Camera, med påsatt blits. (Foto: Lomography)

Til hvert objektiv følger det med en egen søker til å plassere på toppen av kamerahuset. 

Filmteknologien som Lomographics-utviklerne satser på, er Fujifilm Instax Square Film, med en filmstørrelse på 86 x 72 mm og en eksponeringsflate på 62 x 62 mm. 

Kameraet har en lukkerhastighet på 1/100 sekund i tillegg til bulb – da er lukkeren åpen så lenge man holder utløserknappen nede.

Blenderåpningen stilles inn manuelt etter følgende retningslinjer: f/11 hvis det er overskyet, f/19 hvis det er skiftende skydekke og f/32 i solskinn. Man kan eksponere hver bilderute så mange ganger man vil, så her er det mange muligheter for kreativ fotografering. 

Lomography
LOMOGRAFER: De som fotograferer med øyeblikkskameraene fra Lomography kaller seg selv «lomographers». (Foto: Lomography)

Kameraet har stativfeste og et eget selfie-speil. Kameraet drives av fire AAA-batterier, og dimensjonene er 140 x 115 x 98 mm.

Hei. Hyggelig å se deg!

Nye artikler her hos Kameranytt.no publiseres med ujevne mellomrom. Derfor er det lurt å abonnere på innleggsvarsler. Da får du en e-postmelding hver gang det er noe nytt å lese her hos Kameranytt.no

Husk at bestillingen av nyhetsbrev må bekreftes. Straks etter at bestillingen er sendt inn, mottar du en e-postmelding der du blir bedt om å klikke på et felt for å bekrefte bestillingen. NB: Noen ganger hender det at e-postmeldingen om bekreftelse havner i postkassen for spam eller søppelpost. Sjekk denne om nødvendig.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Del dette innlegget med andre

Du vil kanskje lese disse sakene også:

Bare noen bilder…

Foto: Toralv Østvang

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler for å kunne gi de besøkende en best mulig brukeropplevelse.