Første proff-video fra Canon med øyefokus

Canon XF605
ENG: Det nye Canon-kameraet er myntet på små TV-team som gjerne bare består av ned til én person og som for eksempel jobber med nyhetsdekning, på engelsk forkortet til ENG – Electronic News Gathering. (Pressefoto: Fergus Kennedy/Canon.)

Canon har lansert et nytt profesjonelt videokamera myntet på små videoteam ned til én person. Canon XF605 er en mindre og lettere modell enn XF705 fra 2018, men med vel så avanserte funksjoner. Det nye kameraet er det første XF-proff-videokameraet fra Canon som kan låse autofokusen på øynene til personen som filmes. Kameraet har også egenskaper hentet fra Canons nyeste EOS-kameraer, med og uten speil.

Dual Pixel-autofokus er én av egenskapene som kommer derfra. Det samme gjelder intelligent hodegjenkjenning og sporingsfunksjon. Det avanserte fokuseringssystemet skal greie å opprettholde skarp fokus på en person selv om vedkommende snur seg bort fra kameraet når han eller hun blir filmet. Dessuten har kameraet et forbedret brukergrensesnitt. For eksempel kan man raskt og intuitivt velge hvor man vil fokusere ved hjelp av mer effektiv direkteberøring av LCD-skjermen. Man kan enkelt kontrollere innstillinger på skjermen, navigere i menyer og spille av opptakene.

Canon XF605
TRYKK PÅ RIKTIG KNAPP: Canon XF605 har en omfattende beholdning av betjeningsknapper. (Pressefoto: Canon.) (Klikk for større bilde.)

Canon XF605 er bygd rundt en én-tommes CMOS-sensor koblet til Canons nyeste signalprosessor, Digic DV7. Kameraet håndterer 4K UHD-video opptil 60p, alternativt 50p. Full HD-video kan tas opp med opptil 120p for elegant langsom-kino. Kameraet leverer 10-bits videoopptak i 4:2:2-fargeoppløsning i henholdsvis MP4- og XF-AVC-format.

Kameraet har altså Dual Pixel CMOS-autofokus, Canons velkjente autofokus-løsning som har ord på seg for å gi særdeles rask og treffsikker autofokus, i bruk også på Canons speilreflekskameraer og speilløse systemkameraer.

ENG, sport og live-sendinger

Den engelsk-språklige forkortelsen ENG står sentralt i forsøket på å plassere kameraet på kartet. Forkortelsen står for Electronic News Gathering, altså nyhetsdekning ved hjelp av videokamera, gjerne med digital overføring av videosignalene. Med andre ord slik nyhetsdekning helst foregår i våre dager, med små team av journalister og fjernsynsfotografer – ikke sjelden med bare én utsendt medarbeider.

Foruten ENG-markedet sikter Canon mot sportsbegivenheter og live-dekning av konserter og andre begivenheter innen politikk, kultur og lignende, samt studioproduksjoner. Fortrinnsvis i organisasjoner med fokus på moderate kostnader.

Canon XF605
OPPTAK PÅ APP (1): Canon har utviklet en egen app til overføring av videofiler til smartmobil og til redigering av nyhetsmetadata. (Pressefoto: Fergus Kennedy/Canon.) (Klikk for større bilde.)

Den umiddelbare forgjengeren til XF605 er altså XF705. Redshark, et nettsted som tester og skriver om profesjonelt utstyr for videoproduksjon, betegnet XF705 i sin testomtale i 2018 som «et solid beist av et kamera med viktig ny teknologi». XF705 var med på å dokumentere at det fortsatt er rom i markedet for profesjonelle videokameraer med fastmontert zoomobjektiv, het det. Redshark-skibenten betegnet slike kameraer som noen av videobransjens trauste arbeidshester – og ga XF705 pen omtale. Nå er altså en mer kompakt etterfølger på vei.

Fire stabiliseringsvalg

Canon XF605 har samme bildestabilisatorsystem med fem akser som Canons videokameraer i resten av selskapets XF- og XA-serie – sistnevnte er litt rimeligere videokameraer enn XF-modellene, de rimeligste med Full HD-oppløsningen i stedet for 4K. XF605 tilbyr fire valg for bildestabilisering, og man kan kombinere ulike innstillinger for standard, dynamisk og forsterket bildestabilisering.

Canon XF605
OPPTAK PÅ APP (2): Et Canon XF605-team gjennomgår dagens opptak på Canon-appen. (Pressefoto: Fergus Kennedy/Canon.) (Klikk for større bilde.)

Optikken i XF605 hører hjemme i Canons L-serie, som er den ypperste familien av objektiver man også finner blant annet for de speilløse systemkameraene i Canons EOS R-familie. Lysstyrken på det ikke-utskiftbare objektivet i Canon XF605 er f/2,8 i vidvinkelmodus, men synker noe, til f/4, i telemodus.

Zoomofanget er imidlertid stort, så det er kanskje ikke så rart at lysstyrken synker noe i telemodus. Vi snakker om et objektiv med 15x optisk zoom i 4K-modus og hele 30x i såkalt «avansert» Full HD-modus. Brennviddeomfanget omregnet til 35 mm-format tilsvarer 25,5 til 382,5 mm, ifølge Canon.

Kameraet har tre innebygde ND-filtre som brukes til å redusere lysmengden som tas inn gjennom objektivet når man filmer i sterkt lys. Innstillingsvalgene er ND1/4, ND1/16 og ND1/64. Skiftingen mellom de tre filtrene er motor-assistert.

Multikontakten i bæregrepet har ny design, men er kompatibel med tidligere ekstrautstyr til XF705. Canon har imidlertid designet en del nytt tilbehør for XF605, blant annet en ny mikrofonadapter, CA-XLR2d-C – egentlig et samarbeidsprosjekt mellom TEAC på den ene siden og kameraprodusentene Canon, Fujifilm og Nikon på den andre. Med denne løsningen er det mulig å tilordne XLR-lydinngang til alle de fire lydkanalene på XF605. Samarbeidet har også gitt avanserte XLR-lydløsninger for de tre kameraprodusentenes speilløse fullformatkameraer.

Canon XF605
KOMPAKT: Canon XF605 er 10 prosent mindre og 600 gram lettere enn forgjengeren XF705. Men begge byr på 15x optisk zoom. (Pressefoto: Fergus Kennedy/Canon.) (Klikk for større bilde.)

Canon XF605 er designet med høyde for det siste årets økning i livestrømming og har mulighet for IP-strømming som støtter flere protokoller.

Tilkoblingsmulighetene på det nye videokameraet omfatter 12G-SDI for blant annet å kunne bruke kameraet i en profesjonell flerkamera-løsning. I tillegg finner man HDMI- og XLR-innganger, Ethernet, Wi-Fi og USB-C. Kameraet byr på samtidig signaloverføring til en kombinasjon av monitor-, kringkastings- og opptakssystemet til arbeidsflyter både for livesending og opptak.

Trenger du et førsteklasses webkamera til dine videokonferanser? Da kan du faktisk bruke XF605 til dette også. Kameraet kan nemlig fungere som webkamera via sin USB-C-kontakt. Men i utgangspunktet høres det kanskje ut som litt overkill å bruke et så avansert videokamera som et simpelt videokonferanse-kamera? Eller gjør det ikke det?

Bedre enn fullformat?

Hvilke sjanser har dette videokameraet på markedet? Nettstedet Redshark gir det gode sjanser i sin nyhetsomtale. Hvis byggekvaliteten viser seg å kunne måle seg med Canon XF705, er dette et videokamera som brukerne kan ha glede av i mange år framover, heter det.

Etterfulgt av et lite spark til en annen del av videomarkedet: Dessverre er det altfor lett å falle i den speilløse fullformat-fellen, for et videokamera som dette vil være en mye bedre arbeidshest for denne slags videoarbeid [enn et fullformatkamera med utskiftbar optikk], skriver Redshark.

Så sant som det er sagt, heter det i det første leserinnlegget i debattspalten.

Fullformat-kameraer med utskiftbar optikk skal altså ikke få overta proffmarkedet for video helt ut riktig ennå, ser det ut til. Og bra er kanskje det.

Nytt 8K-videoobjektiv

Canon lanserer nå også et nytt utskiftbart videoobjektiv myntet på 8K-videofilming: Canon 10×16 KAS S. Objektivet er særlig ment å skulle møte det økende kravet om 8K-kvalitet i sports- og dokumentarproduksjoner.

Canon 10x16 KAS S
8K-OBJEKTIV: Canons nye videoobjektiv myntet på 8K-videofilming: Canon 10×16 KAS S. (Pressefoto: Canon.) (Klikk for større bilde.)

Det er et heftig objektiv med en vekt på 2,94 kg – Canon skriver «kun 2,94 kg» i pressemeldingen. Det har et 10x optisk zoomomfang fra 16 til 160 mm og fast blenderåpning på f/2,8 i hele zoomområdet fra vidvinkel til telefoto.

Prisene

Canon XF605 ventes å komme i salg i november 2021, og prisen er satt til cirka 53.500 kroner.

Pris og tilgjengelighet på det nye objektivet, Canon 10×16 KAS S, vil bli kunngjort senere, heter det i pressemeldingen fra Canon Norge.

Canon XF605
LCD-SKJERMEN: Canon XF605 har mange betjeningsknapper – 11 som kan tillegges i alt opptil 100 funksjoner – men alle funksjonene kan også betjenes via den nyutviklede berøringsfølsomme LCD-skjermen med oppløsning på 2,76 megapiksler. (Pressefoto: Canon.) (Klikk for større bilde.)

Tekniske data

Canons liste over tekniske data på Canon XF605 er svært detaljert og innholdsrik. Her er de viktigste dataene.

Bildesensor1-tommes CMOS
Brutto oppløsningCa. 13,4 megapiksler
Netto oppløsningCa. 8,29 megapiksler
VideooppløsningOpptil 3.840 x 2.160 piksler (4K UHD)
StillbilderJPEG opptil 3.840 x 2.160 piksler (avhengig av videooppløsningen)
SignalprosessorCanon DIGIC DV7
Minimum belysning50p/50i: Ca. 2,5 lux
25p: Ca. 1,3 lux
LCD-skjerm3,45-tommer
LCD-skjermoppløsningCa. 2,76 mill. punkter
Søker0,36 tommer, ca. 1,77 millioner punkter
LukkertiderOpptil 1/2.000 sek. 50p/50i: Fra 1/4 sek. 25p: Fra 1/3 sek.
ObjektivCa. 25,5 til 382,5 mm omregnet til 35 mm-format
Lysstyrkef/2,8
BildestabiliseringObjektivforskyvning (optisk) + elektronisk stabilisering
Nærgrense10 mm ved vidvinkel, 60 cm i hele zoomområdet
Filterdiameter58 mm
Digital zoom300x digital zoom
Telekonverter1,5x/3x/6x digital telekonverter
Bitdybde8-bit, 10-bit
VideokodekerXF-AVC, MP4
Video-fargeoppløsning4:2:0/4:2:2
FargeromBT.709 Normal / BT.709 Wide DR, BT.709 Standard, Canon Log 3, PQ, HLG, EOS Standard, EOS Neutral, User Defined
HøyttalerJa, innebygd
Lagring2 x SD/SDHC/SDXC-kort
USBUSB Type A. USB Type C.
WiFi802.11a/b/g/n/ac
SDI/HDMI12G-SDI-HDMI, mulighet for begge signaler ut samtidig
Mikrofoninngang3,5 mm i kamerahuset, 2 x XLR-tilkoblinger på bæregrepet
Hodetelefonutgang3,5 mm stereo mini jack
BatteritidCa. 185-210 min. avhengig av modus og batteritype
VektKun kamera: Ca. 2.010 gram, fullt utstyrt ca. 2.460 gram
StørrelseCa. 168 x 173 x 333 mm (kun kamerahus), ca. 200 x 219 x 385 mm (inkl. solblender, øyemusling, mikrofonholder)

Hei. Hyggelig å se deg!

Nye artikler her hos Kameranytt.no publiseres med ujevne mellomrom. Derfor er det lurt å abonnere på innleggsvarsler. Da får du en e-postmelding hver gang det er noe nytt å lese her hos Kameranytt.no

Husk at bestillingen av nyhetsbrev må bekreftes. Straks etter at bestillingen er sendt inn, mottar du en e-postmelding der du blir bedt om å klikke på et felt for å bekrefte bestillingen. NB: Noen ganger hender det at e-postmeldingen om bekreftelse havner i postkassen for spam eller søppelpost. Sjekk denne om nødvendig.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Del dette innlegget med andre

Du vil kanskje lese disse sakene også:

Bare noen bilder…

Foto: Toralv Østvang

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler for å kunne gi de besøkende en best mulig brukeropplevelse.