Første rene Canon-videokamera for RF-objektiver

Canon EOS C70
KJØLERIBBER: Canon EOS C70 har aktivt kjølesystem med vifte og kjøleribber. Derfor egner det seg til lange opptaks-situasjoner. (Pressefoto: Canon)

Canon har nå lansert sitt første profesjonelle videokamera som kan benytte objektivene i den nye RF-serien, Canon EOS C70. Takket være den vide RF-objektivfatningen, som gjør det mulig med kortere avstand enn før mellom objektivet og bildesensoren, har Canons ingeniører kunnet designe det minste videokameraet i Cinema-serien så langt.

– Dette er videokameraet jeg har ventet på, skrev en av innsenderne i leserforumet til et av nettstedene for Canon-rykter da nettstedet publiserte Canons pressemelding om Canon EOS C70. Pressemeldingen var angivelig lekket ved et uhell fra Canons Australia-kontor før sperrefristen.

Nå er imidlertid kameraet offisielt lansert. Og Kameranytt har fått ta en titt på det.

Canon EOS C70
CANON-DESIGN: Canon EOS C70 bærer et umiskjennelig preg av Canon-design, med myke linjer og formodentlig god ergonomi. (Pressefoto: Canon) (Klikk for større bilde)

– RF-systemet vårt blir mer og mer viktig for Canon. Dette er framtida, selv om RF-systemet vil fortsette å leve side om side med EF-systemet, sa produktspesialist Trond Sliper hos Canon Norge da han presenterte EOS C70 for norsk fagpresse.

EF-systemet er basert på objektivfatningen som har vært benyttet på Canons speilreflekskameraer siden EOS-lanseringen i 1987, i det vi i dag gjerne kaller «før-digital tid». Canon har supplert sin store samling av EF-objektiver med de nye RF-objektivene etter at selskapet lanserte sitt første speilløse fullformatkamera, Canon EOS R.

Canon EOS C70
LANSERT: Trond Sliper fra Canon Norge presenterer Canon EOS C70 for norsk fagpresse. (Foto: Toralv Østvang) (Klikk for større bilde.)

Canon EOS C70 er et «reinspikka videokamera», for å bruke Slipers ord. Vil man ta stillbilder med det, må man i så fall «grabbe» stillbilder fra videoopptak. Disse kan man få ut i 4K-format, så til mange formål kan de sikkert fungere greit nok. Men det er altså video dette kameraet er bygd for, ikke stillbilder.

Ikke fullformat

Alle kameraer som Canon har lansert til nå med RF-fatning, har vært fullformatkameraer – fra det første Canon EOS R-kameraet høsten 2018 til Canon EOS R5 og R6, som kom sommeren 2020.

LES OGSÅ: Canon EOS R: Her er førsteinntrykket

Canon EOS C70
SUPER 35: Canon har holdt seg lojalt til videobransjens standard-brikkestørrelse, Super 35, med EOS C70, som dermed er det første kameraet med RF-objektivfatning som ikke har fullformatbrikke. (Pressefoto: Canon) (Klikk for større bilde.)

Det er imidlertid ikke tilfelle med Canon EOS C70. Som de fleste andre Cinema-kameraene fra Canon har også C70 en mindre bildebrikke i det såkalte Super 35-formatet, som er omtrent så stor som en APS-C-bildesensorbrikke justert for 16:9-proporsjoner. (APS-C er definert etter 4:3-proporsjoner.)

Super 35 ble valgt til EOS C70 rett og slett fordi Super 35-formatet fortsatt er standarden innen video- og film-produksjon, svarer Canon-folkene når de blir spurt om hvorfor det RF-baserte videokameraet ikke har fått fullformatbrikke.

Nå finnes det riktignok et par fullformatkameraer for EF-optikk blant de sju kameraene som i dag utgjør Canons Cinema-familie, så vi skal ikke se bort fra at det kan komme et fullformat Cinema-kamera med RF-objektivfatning senere.

Gode tilbakemeldinger

Men nå er det altså Canon EOS C70 det handler om. Ifølge Sliper har Canon fått «ekstremt bra tilbakemeldinger» fra film- og foto-folk som i all hemmelighet allerede har fått prøve det nye kameraet forut for lanseringen.

Canon EOS C70
KOMPAKT: Canon EOS C70 (i midten) er et etter forholdene veldig kompakt kamera. Til venstre et av de første Canon Cinema EOS-kameraene fra cirka 2011, til høyre dagens speilrefleks-flaggskip fra Canon, Canon EOS-1D X Mark III. (Foto: Toralv Østvang) (Klikk for større bilde.)

For eksempel har C70 fått den samme avanserte autofokus-løsningen som Canon EOS R5 og R6, kalt EOS iTR AF X, som står for intelligent fokussporing og gjenkjenning, inkludert ansikts- og hodegjenkjenning. Det eneste som mangler, er stillbildekameraenes teknologi for gjenkjenning av dyr og fugler.

Profesjonelle videokameraer er ofte både store, tunge og dyre. Som flere av de andre kameraene i Canons Cinema-familie er derimot Canon EOS C70 forholdsvis lite, lett og rimelig – selv om alt er relativt. Prisen finner du i slutten av artikkelen.

Canon EOS C70
DETEKTERT: Avansert autofokus med ansiktsdetektering hører med på et moderne videokamera som Canon EOS C70. (Pressefoto: Canon) (Klikk for større bilde.)

Med en vekt på 1.190 gram netto eller cirka 1.620 gram med bærehåndtak, mikrofonholder, to SD-minnekort og bærerem er EOS C70 det minste og letteste kameraet i Canons Cinema-serie.

Hvem blir kjøperne?

Blant de potensielle bruksområdene ser Canon for seg dokumentar- og nyhetsfilming, videoopptak for bedrifter, både til ekstern PR og intern medarbeider-informasjon og -opplæring, samt såkalt event-filming fra messer og konferanser. Innholdsprodusenter på beskjedent budsjett er også i målgruppen.

Canon EOS C70
REKLAME-VERKTØY: Canon EOS C70 er blant annet tiltenkt en framtid som sentralt videoverktøy for reklamebransjen. (Presseillustrasjon: Canon) (Klikk for større bilde.)

Canon tar dessuten opp konkurransen med dem som filmer til sosiale medier med mobilkameraet på høykant. EOS C70 har et eget program for opptak på høykant, spesielt myntet på opptak av innhold til sosiale medier og digital skilting.

Takket være beskjeden vekt og størrelse ser Canon for seg at kameraet også vil bli brukt til drone-filming, og det vil dessuten trolig egne seg til håndholdt filming med gimbal, eller slingrebøyle som vi kanskje bør kalle det på norsk. Men håndholdt greier det seg også bra uten, for kameraet har innebygd bildestabilisering som fungerer i kombinasjon med stabiliseringen i objektivene. Du kan med andre ord gå og filme med EOS C70, og likevel få ganske stødige opptak.

Canon EOS C70
GIMBAL: Ikke bli forbauset om du ser noen som flyr rundt med et Canon EOS C70-kamera plassert på en gimbal. (Pressefoto: Canon) (Klikk for større bilde.)

Også EF-optikk

Selv om EOS C70 er det første Canon Cinema-kameraet med RF-objektivfatning for de nye objektivene til Canons speilløse fullformatkameraer, kan kjøperne også glede seg over at kameraet kan benytte god, gammel Canon EF-optikk. Dette forutsetter at man supplerer med den nye fatningsadapteren EF-EOS R 0,71x, som er lansert samtidig med kameraet. Adapteren er kompatibel med utvalgte EF-objektiver. Objektivene som gir full kommunikasjon mellom kamerahuset og optikken, er EF 16-35mm f/2.8L III USM, EF 24-70mm f/2.8L II USM og EF 24-105mm f/4L IS II USM.

Canon EOS C70
PRAKTISK: Blant tilbehøret til Canon EOS C70 finner vi bærehåndtak og mikrofonfeste. (Pressefoto: Canon) (Klikk for større bilde.)

Fatningsadapteren gir en optisk konvertering som gjør at man beholder fullformat-bildevinkelen selv på et kamera med Super 35-bildebrikke. I tillegg bidrar adapteren en økt lystransmisjon tilsvarende omtrent ett blendersteg.

4K-slowmotion

Canon EOS C70 støtter en rekke videoformater og opptaksinnstillinger, inkludert 4K i opptil 120 bilderuter i sekundet i 10-bits 4:2:2-fargeoppløsning i XF-AVC. MP4-video i HEVC (H.265) eller H.264 er andre muligheter som gjør det mulig for filmskapere å oppfylle ulike produksjonskrav.

I såkalt Dual Recording Mode kan man ta opp i to formater samtidig til hvert av de to UHS II-minnekortene som kan benyttes i kameraet. Man kan for eksempel ta opp 4K og Full HD samtidig.

Selv med slowmotion-opptak på 120 bps benytter kameraet Canons velkjente Dual Pixel-autofokus, som har ord på seg for å gi raskere og mer treffsikker autofokus enn det mange av konkurrentene greier å oppvise.

Canon EOS C70
PROFF-KAMERA: Det er ingen tvil om at Canon EOS C70 er myntet på profesjonelle videofolk som ikke tar seg skremme av mange knapper, hjul og ratt. (Pressefoto: Canon) (Klikk for større bilde.)

Det er verdt å merke seg at videokameraet ikke har noen elektronisk søker, slik vi er vant til på alle EOS R-kameraene. Folk som jobber med video, foretrekker å bruke LCD-skjerm. På dette kameraet snakker vi om en 3,5-tommers berøringsfølsom LCD-skjerm der man kan sette fokuspunktet med et tapp på skjermen. Man kan også starte og stoppe opptak direkte fra skjermen. Skjermoppløsningen er på 2,76 megapiksler, det vil si 1.280 piksler x 720 piksler x RGB, som vil si tre-gangeren.

Tross den berøringsfølsomme skjermen er Canon EOS C70 designet for brukere som ikke er redd for å gjøre seg kjent med fysiske betjeningsknapper, hjul og ratt på kameraet. Ifølge Canon har kameraet for eksempel hele 13 knapper der brukeren selv kan definere funksjonen.

Vifte

Årets største lansering fra Canons side må vel sies å være Canon EOS R5, som ble lansert i juli 2020 samtidig med R6. R5 kan skilte med unike videoegenskaper, som for eksempel mulighet for å ta opp video i 8K. Men varmeutviklingen er så høy at lengden på opptakene er sterkt begrenset. EOS R5 har bare passiv kjøling, det vil si at magnesium-karosseriet må ta seg av ut-transporten av varmen.

Canon EOS C70
RF FOR VIDEO: Canon EOS C70 er Canons budskap om at RF-fatningen er framtida, ikke bare for stillbildekameraer, men også for rendyrkede videokameraer. (Pressefoto: Canon) (Klikk for større bilde.)

Canon EOS C70 har derimot aktiv kjøling med innebygd vifteløsning og dermed mye mer effektiv kjøling under lange opptak. Og her snakker vi om virkelig lange opptak. I XF-AVC/MXF-modus med 4K-oppløsning på 4.096 x 2.160 punkter og 410 Mbps kan man filme i opptil 156 minutter. I MP4 (HEVC) på 4.096 x 2.160 punkter og 225 Mbps er filmingstiden oppgitt til 285 minutter, mens man i MP4 på 4.096 x 2.160 punkter på 150 Mbps kan la kameraet gå i hele 428 minutter. Dette er cirkatider oppgitt ved bruk av SD-kort på 516 GB.

Kjølesystemet er bygd utenfor den forseglede delen av kamerahuset for å hindre at det kommer støv inn i kameraet.

Super 35mm

Canon opererer med litt forskjellige dimensjoner på Super 35-bildebrikken avhengig av valgt oppløsning. I kinoversjonen av 4K, 4K DCI, det vil si 4.096 x 2.160 punkter, er effektiv brikkestørrelse 26,2 x 13,8 mm med oppløsning på 8,85 megapiksler, mens i TV-versjonen av 4K, 4K UHD, det vil si 3.840 x 2.160 punkter, brukes 24,6 x 13,8 mm med oppløsning på 8,29 megapiksler. Brikkens bruttooppløsning er cirka 9,6 megapiksler.

Canon EOS C70
SYSTEM: Canon EOS C70 er et komplett system som vi her bare ser det aller mest grunnleggende tilbehøret til. (Pressefoto: Canon) (Klikk for større bilde.)

Lysfølsomheten til brikken går fra ISO 200 til ISO 25.600, utvidbar til ISO 100-102.400.

Bildebrikken benytter Canons såkalte DGO-teknologi, en forkortelse for Dual Gain Output. Det vil si at sensoren leser hver piksel på to forskjellige forsterker-nivåer, der det ene nivået prioriterer beskyttelse av høylysområder, mens det andre nivået reduserer bildestøy i skyggeområder.

Canon opererer med et høyt dynamikk-spenn for det nye kameraet, som skal være god for over 16 steg innstilt på Canon Log 2-opptak. I Canon Log 3 er det dynamiske omfanget oppgitt til 14 steg.

Canon EOS C70
FJERNSTYRING: Canons fjernkontroll RC-V100 skal fungere godt sammen med Canon EOS C70. (Pressefoto: Canon) (Klikk for større bilde.)

Videre har kameraet et innebygd motorisert ND-filter på 10 steg, noe som blant annet bidrar til at det er enkelt å holde kontroll på dybdeskarpheten selv i sterkt dagslys.

Prisen

Startprisen på Canon EOS C70 vil være cirka 60.900 kroner, og salgsstart er i november 2020. Man må naturligvis supplere med relevant optikk.

Fatningsadapteren for EF-optikk, EF-EOS R 0.71X, vil koste cirka 7.000 kroner. Også her er det salgsstart i november 2020.

Canon EOS C70
OVERALT: Canon EOS C70 er et meget kompakt profesjonelt 4K-videokamera som lett kan tas med overalt. (Pressefoto: Canon) (Klikk for større bilde.)

Hei. Hyggelig å se deg!

Nye artikler her hos Kameranytt.no publiseres med ujevne mellomrom. Derfor er det lurt å abonnere på innleggsvarsler. Da får du en e-postmelding hver gang det er noe nytt å lese her hos Kameranytt.no

Husk at bestillingen av nyhetsbrev må bekreftes. Straks etter at bestillingen er sendt inn, mottar du en e-postmelding der du blir bedt om å klikke på et felt for å bekrefte bestillingen. NB: Noen ganger hender det at e-postmeldingen om bekreftelse havner i postkassen for spam eller søppelpost. Sjekk denne om nødvendig.

Én kommentar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Del dette innlegget med andre

Du vil kanskje lese disse sakene også:

Bare noen bilder…

Foto: Toralv Østvang

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler for å kunne gi de besøkende en best mulig brukeropplevelse.