Fotofunksjoner fra S20 drypper ned på S10

Samsung Galaxy S10 Note10
KLAR TIL BESKJÆRING: Quick Crop-funksjonen er aktivert på Galaxy S10, se beskjæringssymbolet oppe til venstre. (Pressefoto: Samsung)

Har du en Samsung Galaxy S10-mobil og savner noen av de nye kamerafunksjonene som etterfølgeren Galaxy S20 fikk? Fortvil ikke. Du trenger ikke kjøpe deg nytt mobilkamera, for Samsung legger snart ut en oppdatering som gjør utvalgte kamerafunksjoner på Galaxy S20 tilgjengelig ikke bare på S10, men også på Note10.

Det var i februar 2020 at Samsung lanserte sin nye flaggskipsmodell Galaxy S20 – som strengt tatt egentlig er tre modeller, Samsung Galaxy S20, Samsung Galaxy S20+ og Samsung Galaxy S20 Ultra.

Prismessig ligger S20-modellene i sjiktet mellom cirka 9.500 kroner og cirka 14.500 kroner.

Opptil fem kameraer

Samsung Galaxy S10 Note10
RESULTATET: Quick Crop er også tilgjengelig for Galaxy Note 10. Her er resultatet av Quick Crop-beskjæringen. (Pressefoto: Samsung)

S20 Ultra-utgaven er utstyrt med hele fem kameraer. I fronten sitter et selfie-kamera på 40 megapiksler, mens det på baksiden er tre ordinære kameraer samt et «dybdemåler-kamera» som brukes til mer nøyaktig avstandsmåling. De tre ordinære kameraene på baksiden er et ultravidvinkel-kamera på 12 megapiksler, et vidvinkelkamera på 108 megapiksler og et teleobjektiv på 48 megapiksler. Både vidvinkel- og tele-objektivet har optisk bildestabilisator.

Avansert mobilkamera

Galaxy S20-modellene, og særlig Ultra-versjonen, har altså mye å by på når de brukes som mobilkamera. Man kan for eksempel zoome inn helt opptil 100x med S20 Ultra og opptil 30x med de to andre modellene. Funksjonen kalles «10x Hybrid Optic Zoom». Man mister riktignok en del bildekvalitet når funksjonen brukes til sine mest ekstreme posisjoner, men hvis bildekvaliteten har topp-prioritet, kan man i stedet ta stillbilder uten zoomfunksjon på opptil 108 megapiksler. På disse bildene kan man etterpå zoome inn på bildet, trykke på utløserknappen og få et nytt bilde av det valgte utsnittet med svært god detalj-gjengivelse, ifølge dem som har prøvd S20-modellene.

Samsung Galaxy S10 Note10
SINGLE TAKE: Klar til å ta mange bilder samtidig i Single Take-modus. (Pressefoto: Samsung)
Samsung Galaxy S10 Note10
SINGLE TAKE: Etter et Single Take-opptak har man mange bilder og videosnutter å velge mellom. (Pressefoto: Samsung)

S20-kameramobilene kan også skilte med gode muligheter til nattfotografering, og de kan ta opp video i 8K-kvalitet.

Single Take

Nå lover altså Samsung at et utvalg av foto- og video-funksjonene på Galaxy S20 også skal bli tilgjengelig på Galaxy S10 og Galaxy Note10.

For eksempel gjelder dette funksjonen som kalles Single Take. Denne funksjonen kombinerer mobilens kameraegenskaper med kunstig intelligens til å fange flere bilder samtidig, både som stillbilder og i bevegelse. Teknikken tar opp bilder og video i opptil 10 sekunder. Etterpå vises opptakene i et galleri der man kan se samme motiv tatt med de forskjellige kameraene, i forskjellig utsnitt og brennvidde, og så kan man velge hvilket opptak man vil beholde – gjerne flere, om ønskelig.

Night Hyperlaps

Både Galaxy S10- og S20-familiene har gode nattmodus-egenskaper, og nå får også Galaxy S10 og Note10 – unntatt Note10 Lite – funksjonen Night Hyperlaps. Dette er en nattversjon av den vanlige Hyperlaps-funksjonen som brukes til å ta «fortfilm»-sekvenser av stativopptak tatt opp over lang tid. Noen typiske motiver er skyer som beveger seg fort over himmelen, biltrafikk som en sammenhengende levende lys-strek på veien og lignende. For eksempel kan det dreie seg om et opptak gjort over 20-30 minutter, omgjort til en 20-30 sekunders sekvens.

Quick Crop og Clean View

Quick Crop er – som navnet antyder – en funksjon for å beskjære bilder raskere. I øvre venstre hjørne av skjermbildet finner man et beskjærings-ikon som man bruker til raskt å bestemme hvor stor eller liten del av bildet man vil beholde.

Til venstre: IKKE-GRUPPERT: Her er en masse ganske like bilder ikke gruppert. I midten: GRUPPERT: Med et kjapt tapp på Clean View-ikonet har man fått gruppert mange bilder som er ganske like. Til høyre: CUSTOM FILTER: Ved hjelp av Custom Filter-funksjonen kan man få lagd et tilpasset filter ved hjelp av et forhåndslagret favorittbilde. (Pressefoto: Samsung)

Clean View er en funksjon som skal hjelpe til med å få et ryddigere bildegalleri. Bildegalleri-appen grupperer automatisk bilder med lignende motiv for å gi et bedre organisert bildegalleri, ifølge Samsung. Funksjonen fungerer for opptil 100 bilder tatt på samme dag. Det skal være enkelt for brukeren å gjennomgå bilder som ligner hverandre og velge ut et favorittbilde som definerer albumet.

Samsung Galaxy S10 Note10
PRO VIDEO: Slik aktiveres Pro Video-funksjonen. (Pressefoto: Samsung)

Pro Video

Funksjonen Pro Video er utviklet med tanke på at noen av dem som liker å ta opp video, gjerne vil ha litt mer kontroll over innstillingene. Når man aktiverer Pro Video-funksjonen, kan man selve justere innstillinger som lysfølsomhet – ISO – samt lukkerhastighet og eksponeringsnivå.

I Pro Video-modus kan man i tillegg bytte direkte mellom kameraet foran og kameraet bak på mobilen midt under opptak.

Den kommende oppdateringen til S10 og Note10 inneholder også enkelte andre forbedringer, som for eksempel Quick Share, som skal gjøre det enklere og raskere å dele bilder, videoer og store filer med personer i nærheten. Music Share utvider Bluetooh-tilkoblingen slik at brukeren ikke behøver å koble fra om en venn ønsker å spille musikk gjennom brukerens høyttaler eller bilstereo.

Når kommer oppdateringen?

Ifølge pressemeldingen fra Samsung er programvare-oppdateringen for Samsung Galaxy S10 planlagt å bli rullet ut til enhetene i Norden i månedsskiftet mars/april 2020. Oppdateringen til Galaxy Note10 kommer kort tid etterpå.

Hei. Hyggelig å se deg!

Nye artikler her hos Kameranytt.no publiseres med ujevne mellomrom. Derfor er det lurt å abonnere på innleggsvarsler. Da får du en e-postmelding hver gang det er noe nytt å lese her hos Kameranytt.no

Husk at bestillingen av nyhetsbrev må bekreftes. Straks etter at bestillingen er sendt inn, mottar du en e-postmelding der du blir bedt om å klikke på et felt for å bekrefte bestillingen. NB: Noen ganger hender det at e-postmeldingen om bekreftelse havner i postkassen for spam eller søppelpost. Sjekk denne om nødvendig.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Del dette innlegget med andre

Du vil kanskje lese disse sakene også:

Bare noen bilder…

Foto: Toralv Østvang

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler for å kunne gi de besøkende en best mulig brukeropplevelse.