Fotograf hyller alene-værende

Fotografiens Hus Kristoffer Wittrup
Foto: Kristoffer Wittrup.

En hyllest til dem som tør være alene er tema for den første nye fotoutstillingen i Fotografiens Hus i Oslo etter at det er blitt gitt grønt lys for å åpne utstillingslokalene igjen. Fotografiens Hus har vært stengt siden regjeringen beordret nedstengning av det meste av Norge 12. mars 2019.

Fotografiens Hus fikk lov å åpne igjen 7. mai, og i første omgang har besøkende kunnet se Mirjam Steneviks bilder i utstillingen «Å kome frå ei øy». Denne utstillingen ble avbrutt av koronapandemien en uke etter åpningen , men er nå forlenget og vil være åpen fram til 31. mai, opplyser gallerileder Christine Tolpinrud i Fotografiens Hus.

LES OGSÅ: Bildene om livet på øya

Torsdag 4. juni 2019 er det duket for ny utstilling i Fotografiens Hus. Da overtar den unge danske fotografen Kristoffer Wittrup, som er bosatt i Trondheim. Wittrup har siden januar 2019 jobbet som selvstendig fotograf, og han fokuserer primært på kommersielle kunder, spesielt arkitekturfotografi.

Fotografiens Hus Kristoffer Wittrup
Foto: Kristoffer Wittrup.

Hyller dem som er alene

Kristoffer Wittrups utstilling i Fotografiens Hus er først og fremst en hylles til dem som tør være alene. Betegnende nok har utstillingen fått navnet «One».

Bakgrunnen for temaet er nettopp arkitekturfotografi. – Det er her ideen oppsto – fordi det var akkurat her jeg fant roen: når jeg fotograferer arkitektur, sier Kristoffer Wittrup.

I pressemeldingen om utstillingen gir han uttrykk for skepsis til at vi i dagens samfunn har gjort det til et tabu å oppleve ting alene. – Hvis man går på kino eller spiser alene, så skiller man seg ut. Men hvorfor? I mitt hode er det helt misforstått. Roen som oppstår når du ikke skal forholde deg til en samtale, eller gå i andres tempo, er ofte den som gir den beste opplevelsen, sier Wittrup.

Fotografiens Hus Kristoffer Wittrup
Foto: Kristoffer Wittrup.

Han påpeker paradokset med at smarttelefoner og sosiale medier gjør at folk konstant er tilgjengelig, men at mange samtidig opplever ensomhet.

– Som sivilisasjon har vi aldri vært tettere forbundet til hverandre, men likevel er folk ensomme – hele 22 prosent av ungdomsskoleelever sier til ungdata.no at de er plaget av ensomhet, sier Wittrup.

Arkitektbilder

Bildene som han stiller ut i Fotografiens Hus, er hovedsakelig arkitekturfotografier fra forskjellige steder, inkludert Tel Aviv og Oslo. Fotografen sier han er interessert i formidle arkitekturen etter hans egen fortolkning, og ikke nødvendigvis etter kunstens regler.

Fotografiens Hus Kristoffer Wittrup
Foto: Kristoffer Wittrup.

Med utstillingen håper fotografen at folk vil tenke over når de sist har opplevd ting alene. Må man konstant oppleve ting med andre, eller er det kanskje bra å nyte ting i stillhet uten avbrytelser?

Mange priser

Kristoffer Wittrup er født i 1992. Han er utdannet ved Medieskolerne i Danmark og ble i 2017 kåret til Årets Lærling av Norsk Fotografforbund.

Siden har han vunnet en rekke priser, for eksempel Årets Kommersielle Bilde i Landskonkurransen og en femteplass i World Photographic Cups kommersielle kategori.

Fotografiens Hus Kristoffer Wittrup
«ONE»: Fotografen Kristoffer Wittrup stiller ut i Fotografiens Hus i Oslo. (Foto: Hanne Hestø Ness)

Utstillingen One vises på Fotografiens Hus fra 4. til 28. juni 2020. Utstillingslokalene ligger i Rådhusgata 20 i Oslo sentrum.

Del dette innlegget med andre

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Abonneér på Kameranytts nyhetsbrev

Da får du melding i e-postkassen din hver gang Kameranytt publiserer en ny artikkel

Du vil kanskje lese disse sakene også:

Bare noen bilder…

Foto: Toralv Østvang

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler for å kunne gi de besøkende en best mulig brukeropplevelse.

Hold deg oppdatert

Abonnér på nyhetsbrevet!

Da får du en e-postmelding hver gang Kameranytt publiserer en artikkel.

Kameranytt deler ikke informasjon om sine abonnenter med noen.

Abonnement blir aktivert ved hjelp av e-postmelding for bekreftelse. Sjekk søppelpost hvis e-postmeldingen ser ut til å utebli.