Fotoprosjekt om eggets mysterier

Io Sivertsen
BEGYNNELSEN…: Et av bildene i Io Sivertsens utstilling i Fotografiens Hus. Utstillingen har tittelen «Neither a Beginning Nor an end. Or to examine an egg». En ubeskåret versjon av bildet finner du lenger nede i artikkelen. (Foto: Io Sivertsen.)

Fotografen og filmskaperen Io Sivertsen bruker kameraet til å utforske eggets mysterier. Gjennom sine bilder skildrer hun eggets funksjon som symbol på fruktbarhet, gjenfødelse, død, sorg og fantasi. Fotoprosjektet er utgangspunkt for utstillingen av bildene hennes i Fotografiens Hus i Oslo nå i juni 2021.

Slik forklarer Io Sivertsen hva som er bakgrunnen for hennes fascinasjon for egg: – Da jeg var 15, fortalte legen min meg at det kunne bli vanskelig å bli gravid. Det var noe galt med eggene mine. Det var første, men ikke siste gang jeg fikk den beskjeden. Og det var også første, men ikke siste gang noen presenterte meg for mitt tilsynelatende eksistensielle behov for å få barn. Og jeg lærte at som kvinne må du venne deg til å bli konfrontert med egen evne til reproduksjon. Vi får beskjed om at klokka tikker, egg forsvinner. Og du blir gammel. Neither a beginning nor an end. Or to examine an egg er en visuell utforskning av dualiteten til objekter, at et egg både er helt konvensjonelt, men likevel eksepsjonelt. Fra frokost til evigheten prøver jeg å få deg til å se på noe; å undersøke ett egg, sier Io Sivertsen i pressemeldingen fra Fotografiens Hus om årets juni-utstilling.

Io Sivertsen
(Foto: Io Sivertsen. Klikk for større bilde.)
Io Sivertsen
(Foto: Io Sivertsen. Klikk for større bilde.)

Foto og film

Io Sivertsen (f. 1994) er fotograf og filmskaper med base i Oslo. Hun er uteksaminert fra The Royal Academy of Art i Haag, og går nå på masterstudiet ved Den Norske Filmskolen.

I 2020 deltok hun på Canon Student Development Program på Visa Pour l’Image. Arbeidene hennes har blitt vist på Eye filmmuseum og Stedelijk Museum i Amsterdam, San Mei Gallery i London, Grimstad kortfilmfestival i Norge, galleri CK13 i Serbia og kulturplattform Page Not Found i Den Haag. Ved siden av sin praksis har hun initiert og utviklet kortfilmer og utstillinger og er medstifter av den uavhengige filmfestivalen Cinema Underexposed i Haag, ifølge pressemeldingen.

Io Sivertsen
(Foto: Io Sivertsen. Klikk for større bilde.)

Fram til 27. juni

Utstillingen i Fotografiens Hus ble åpnet i begynnelsen av juni og varer fram til 27. juni 2021. Prosjektet som utstillingen er basert på, er støttet av Fritt Ord, Oslo kommune og Kulturrådet.

Fotografiens Hus holder til i Rådhusgata 20 i Oslo sentrum.

Hei. Hyggelig å se deg!

Nye artikler her hos Kameranytt.no publiseres med ujevne mellomrom. Derfor er det lurt å abonnere på innleggsvarsler. Da får du en e-postmelding hver gang det er noe nytt å lese her hos Kameranytt.no

Husk at bestillingen av nyhetsbrev må bekreftes. Straks etter at bestillingen er sendt inn, mottar du en e-postmelding der du blir bedt om å klikke på et felt for å bekrefte bestillingen. NB: Noen ganger hender det at e-postmeldingen om bekreftelse havner i postkassen for spam eller søppelpost. Sjekk denne om nødvendig.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Del dette innlegget med andre

Du vil kanskje lese disse sakene også:

Bare noen bilder…

Foto: Toralv Østvang

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler for å kunne gi de besøkende en best mulig brukeropplevelse.