Norge har fått et nytt fototidsskrift: Fotomag. Det er digitalt – og ser spennende ut.
Den første utgaven av Fotomag er nå ute, og over 50 sider bringer redaksjonen mye interessant kamerastoff til leserne. Ja, for det er mest kamerastoff det nye tidsskriftet publiserer, med hovedvekt på testomtaler av aktuelle kameraer og objektiver.
Tidsskriftet ser også ut til å ta mobil fotografering på alvor, i tillegg til at leserne aktiveres gjennom fotokonkurranser.
God leseopplevelse
Utgiverne av Fotomag ser ut til å ha greid å forene digital publisering med den gode leseopplevelsen fra tidsskrifter på (glanset) papir. Man hører til og med lyden av å bla fra side til side – hvis man vil.
Jeg for min del har lest Fotomag både på pc og på nettbrett, og førsteinntrykket er at løsningen fungerer bra på begge typer enheter. Jo større skjerm, jo bedre.
Jeg leste magasinet først på en 9,7-tommers iPad Pro. I landskapsmodus, når man ser to og to sider om gangen, blir teksten litt for liten. Løsningen er å snu nettbrettet i portrettmodus. Da ser man bare én side om gangen. Teksten blir brukbart lesbar og sidene fine å se på. Den eneste ulempen jeg opplevde, var at jeg måtte dytte litt på sidene for å få med de to nederste tekstlinjene.
Det siste problemet slipper man hvis man laster ned Joomag-appen, som finnes både for iOS og Android. Når man har installert appen, søker man etter Fotomag. Dette er et fint alternativ til å lese magasinet direkte i nettleseren på mobile enheter.
Deretter prøvde jeg magasinet på en 12,9-tommers iPad Pro, og dette var et perfekt nettbrett for denne typen publikasjoner. Nesten som å sitte og bla i et ordentlig blad.
Den beste leseopplevelsen hadde jeg imidlertid på en 27-tommers iMac-skjerm. Da glemte jeg at leste en digital publikasjon.
Jeg antar at de samme forskjellene i leseopplevelse gjør seg gjeldende på Android- og Windows-plattformene.
Paprimagasin-aktig
Det digitale magasinet er designet og produsert i Adobe InDesign, som sikkert er med på å gjøre tidsskriftet til en så utpreget papirmagasin-aktig leseopplevelse.
I tillegg er det lagt inn ekstra funksjonalitet på en del av bildene, som fungerer dels som bildekaruseller, dels som lysbildeshow. Dette viser hvor effektiv denne formen for digital tidsskriftproduksjon er – med mange bilder på plassen til ett.
Fotomag har også et vanlig nettsted ved samme navn. Her finner man mest kjappe nyhetssaker fra kameraverdenen. Det er nok selve magasinet som er mest imponerende, men nettstedet fungerer som en fin portal for magasinet.
Ønsker man å ha kontroll over magasin-sidene selv, kan man lagre hele magasinet i PDF-format og lese det i Acrobat-leseren når man ikke er på nett, og magasinet kan også enkelt skrives ut på papir, om man skulle ønske det.
Erfarne skribenter
Ansvarlig redaktør for Fotomag er en gammel ringrev i norsk fotopresse, Toralf Sandåker. Mange vil nok kjenne ham i rollen som teknisk redaktør i bladet Fotografi, som han fortsatt jobber for. Men med Fotomag får han nok større plass å boltre seg på når det gjelder å skrive om selve kamerateknologien og produktene der, noe det ser ut til å ha blitt mindre plass til i Fotografi i senere tid.
I så måte er Fotomag et flott tilskudd til norsk foto- og kamerapresse og er med på å gjøre lesetilbudet større og mer allsidig.
Med i skribentteamet er også Henrik Sandåker Tangen og Tom R. Mehlum. Sistnevnte er dessuten partner i utgiverselskapet Exciter AS, som har Håvard Holmedal som daglig leder.
Abonnement på Fotomag er gratis. Tidsskriftet er annonse-finansiert, med direkte link til annonsørenes nettsider fra annonsene.
Portalen til Fotomag-tidsskriftet er altså www.fotomag.no. Magasinet har også tilstedeværelse på Facebook og Instagram.
Én kommentar
Linjeproblematikken på mobile enheter bortfaller om man bruker Joomag appen som finnes både for iOS og Android. Installer appen og søk etter Fotomag. Mange foretrekker å bruke appen på mobile enheter.