Fotoutstilling: Fattigdommen i Norge

Hjem – Brian Cliff Olguin
Helge og Anniken
Hjem – Brian Cliff Olguin
FRA SØNDRE ÅSEN, SAGENE: Helge og Anniken. Årets bilde 2018. (Foto: Brian Cliff Olguin)

«Dette er Norge i vår tid», skrev juryen da Pressefotografenes klubb valgte Årets bilde i 2018, tatt av fotografen Brian Cliff Olguin. Nå blir fotografens sterke bilder av fattigdommen i Norge i vår tid utstilt i Fotografiens Hus.

[toc] Siden 2014 har Brian Cliff Olguin fotografert de kommunale beboerne på Søndre Åsen, et område i bydelen Sagene i Oslo. Bydelen har det høyeste antall kommunale boliger blant bydelene i hovedstaden.

Årets bilde

«Hjem» er navnet på fotoutstillingen som viser menneskene som prøver å skape seg et hjem i de nedslitte kommunale boligene på Sagene.

Blant annet treffer vi Helge og Anniken, de to menneskene i fotografiet som ble kåret til Årets Bilde av Pressefotografenes klubb i 2018.

«Fotografiet har en tidløshet over seg, det kunne vært for hundre år siden, men det er det altså ikke. Dette er Norge i vår tid», skrev juryen om bildet.

Fattigdommen øker

Bakgrunnen for fotografens engasjement i situasjonen til beboerne i de kommunale boligene er det faktum at fattigdommen i Norge øker. Fra 2011 til 2016 økte andelen av befolkningen som lever med vedvarende lavinntekt fra 7,7 til 9,3 prosent.

Dette fører til at mange står utenfor det ordinære boligmarkedet, ikke minst i Norges dyreste by, Oslo. For de aller dårligst stilte er kommunal bolig et alternativ.

Tett innpå

Brian Cliff Olguin har fotografert de kommunale beboerne på Sandra Åsen siden 2014, og han har kommet stadig tettere på dem.

– Livene til dem jeg har fotografert finnes kun glimtvis, i mediedekning av blålys, vold og kritikkverdig dårlige boforhold. Men det jeg oppdaget når jeg fikk komme nær nok var først og fremst stillstand. I den stillstanden prøver de fleste å skape seg et hjem og en hverdag. Det er den jeg vil vise, sier Olguin.

Hjem – Brian Cliff Olguin
FRA SØNDRE ÅSEN, SAGENE: Kåres kjøkken og middag. (Brian Cliff Olguin)

I boka «Bygården: Historier om drømmer, virkelighet og norsk boligpolitikk», utgitt på Forlaget Manifest, er flere av Olguins bilder publisert.

Brian Cliff Olguin har en bachelorgrad i fotojournalistikk fra Høgskolen i Oslo og Akershus fra 2012. Han arbeider som selvstendig fotograf for en rekke norske og internasjonale publikasjoner, fortrinnsvis med prosjekter rundt tematikken menneskenes identitet og klassestrukturer i vår samtid, ifølge pressemeldingen fra Fotografiens Hus.

Fra 31. oktober

Fotoutstillingen «Hjem» åpner 31. oktober og varer til 24. november 2019. Fotografiens Hus ligger i Rådhusgata 20 i Oslo sentrum.

Hjem – Brian Cliff Olguin
FRA SØNDRE ÅSEN, SAGENE: Portal. (Foto: Brian Cliff Olguin)

Hei. Hyggelig å se deg!

Nye artikler her hos Kameranytt.no publiseres med ujevne mellomrom. Derfor er det lurt å abonnere på innleggsvarsler. Da får du en e-postmelding hver gang det er noe nytt å lese her hos Kameranytt.no

Husk at bestillingen av nyhetsbrev må bekreftes. Straks etter at bestillingen er sendt inn, mottar du en e-postmelding der du blir bedt om å klikke på et felt for å bekrefte bestillingen. NB: Noen ganger hender det at e-postmeldingen om bekreftelse havner i postkassen for spam eller søppelpost. Sjekk denne om nødvendig.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Del dette innlegget med andre

Du vil kanskje lese disse sakene også:

Bare noen bilder…

Foto: Toralv Østvang

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler for å kunne gi de besøkende en best mulig brukeropplevelse.