Fotoutstillig: Slik er det rundt jegernes bål

Jakt-bilde av Felix Falch-Næss
JAKTENS ULIKE SIDER: Februar-utstillingen i Fotografiens Hus skildrer mange ulike sider ved jakt anno 2022. (Foto: Felix Falck-Næss.)

– Vi lever i en tid hvor vi ikke lenger trenger å drepe for å overleve, sier fotografen Felix Falck-Næss. Likevel har han lagd både en fotoutstilling og en fotobok om jakt. Han er forberedt på at noen vil oppfatte jaktbildene hans som provoserende. Bildene inngår i februar-utstillingen i Fotografiens Hus.

Når disse linjer skrives, er fotoutstillingen allerede åpnet. Den skildrer i hovedsak et lokalt jaktmiljø som fotograf Felix Falck-Næss fikk anledning til å følge gjennom en jakt som pågikk over flere dager. Jegerne var en gruppe menn i 60- og 70-årene.

Akkompagnert av Willy Nelson

Tittelen på utstillingen er Blue Eyes Crying in The Rain, som er tittelen på en kjent sang av Fred Rose, innspilt av mange, inklusive Elvis Presley. Men det er kanskje Willy Nelson som har hatt størst suksess med den med sin innspilling fra 1975.

Om tittelen på prosjektet sier Felix Falck-Næss at den ikke bare henviser til sangen med Willie Nelson, men også til hvordan jegerne fremstod for ham i skumringen: «In the twilight glow I see, blue eyes cryin’ in the rain (…) only memories remain …»

Rundt bålet

Det var altså under samlingen rundt bålet når natten falt på, at jegerne åpnet seg for hverandre og viste at jakt ikke bare handler om gamle, tradisjonelle og maskuline verdier. Som fotografen skriver i forordet i fotoboka som vil være til salgs under utstillingen:

– Når natten falt på, samlet de seg rundt bålet. De delte historier, de løy og de lo. Det hendte at enkelte gråt. Hvorvidt det var alkoholen som forårsaket det, er uvisst. Neste morgen var alt glemt og dagen forløp på samme måte.

Ingen moralsk dom

– I mitt prosjekt søker jeg ikke å felle en moralsk dom over selve jakten, men å dele min fascinasjon over ritualene som følger med: ventingen, kameratskapet og historiene rundt bålet, forteller Felix Falck-Næss.

I pressemeldingen fra Fotografiens Hus sies det at bildene som stilles ut i Fotografiens Hus tilsynelatende viser ettertenksomme menn, tåkelagte landskaper og bytter fra jakten. Besøkende presenteres først for fotografier tatt på dagtid. Lengre inn i lokalet vises bilder tatt på natten.

Fotografen ble født i Fredrikstad i 1999. Han har tidligere studert ved Bilder Nordic School of Photography, og fullfører sommeren 2022 en bachelorgrad i fotografi ved University of Arts i London, byen der Felix Falck-Næss nå er bosatt.

Utstillingen av Felix Falck-Næss sine jaktbilder varer fram til 27. februar 2022.

Fotografiens Hus ligger i Rådhusgata 20 i Oslo sentrum.

Jakt-bilde av Felix Falch-Næss
JEGEREN: En jeger sett gjennom kameraet til en kreativ fotograf. (Foto: Felix Falck-Næss.) (Klikk for større bilde.)
Jakt-bilde av Felix Falch-Næss
SKJULT: En godt kamuflert jeger. (Foto: Felix Falck-Næss.) (Klikk for større bilde.)
Jakt-bilde av Felix Falch-Næss
BYTTET: Jaktlaget har felt en elg. (Foto: Felix Falck-Næss.) (Klikk for større bilde.)

Hei. Hyggelig å se deg!

Nye artikler her hos Kameranytt.no publiseres med ujevne mellomrom. Derfor er det lurt å abonnere på innleggsvarsler. Da får du en e-postmelding hver gang det er noe nytt å lese her hos Kameranytt.no

Husk at bestillingen av nyhetsbrev må bekreftes. Straks etter at bestillingen er sendt inn, mottar du en e-postmelding der du blir bedt om å klikke på et felt for å bekrefte bestillingen. NB: Noen ganger hender det at e-postmeldingen om bekreftelse havner i postkassen for spam eller søppelpost. Sjekk denne om nødvendig.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Del dette innlegget med andre

Du vil kanskje lese disse sakene også:

Bare noen bilder…

Foto: Toralv Østvang

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler for å kunne gi de besøkende en best mulig brukeropplevelse.