Fujifilm konkurrerer med seg selv

Fujifilm X-T20
SØLV: Fujifilm X-T20 fås både i sort og sølv, her er den sølvfargede. (Foto: Fujifilm)

Høyere oppløsning, raskere prosessering, firedobling av antall fokuspunkter og 4K-video er blant forbedringene på Fujifilm X-T20 fra X-T10.

Fujifilm har lansert et nytt speilløst systemkamera som kan bli en konkurrent til Fujifilms eget APS-C-flaggskip, Fujifilm X-T2.

Mange forbedringer fra X-T10

Fujifilm har altså lansert en etterfølger til sitt kompakte speilløse systemkamera Fujifilm X-T10, som så dagens lys våren 2015. Den nye X-T20 byr på flere viktige forbedringer, blant annet økt oppløsning fra 16 til 24 megapiksler.

Fujifilm X-T10
FORGJENGEREN: Her er Fujifilm X-T10, forgjengeren til X-T20. (Foto: Fujifilm)

Nykommeren gjør det ganske enkelt for X-T10-eiere å fatte en beslutning om å oppgradere, så sant man vil ta seg råd til det eller om man ikke er mer enn godt nok fornøyd med det man allerede har.

Valgets kvaler

Men samtidig skaper X-T20 valgets kvaler for dem som går og teller på knappene om de snart skal kjøpe Fujifilms speilløse flaggskipsmodell, X-T2 – vi holder mellomformatmodellen GFX 50S unna i dette dilemmaet.

Dilemmaet med X-T20 er at kameraet byr på veldig mye av det som X-T2 byr på, til langt lavere pris.

LES OGSÅ: Fujifilm pynter seg i grått

Krymping av søkeren, fjerning av litt støv- og fuktbeskyttelse, fjerning av et ISO-velgerhjul og fjerning av en joystick til å velge fokuspunkt med – dette er noe man må gi avkall på hvis man velger den minste av de to modellene.

Fujifilm X-T20
RYDDIG: Fujifilm X-T20 har en ryddig bakside. (Foto: Fujifilm)

Til gjengjeld får man en LCD-skjerm på baksiden som nå er berøringsfølsom og som blant annet kan brukes til å velge fokuspunkt med – trolig en helt grei erstatning for den forsvunne joysticken.

I mine øyne fremstår nye Fujifilm X-T20 som et attraktivt alternativ til X-T2, selv om jeg skal medgi at jeg i senere år er blitt mer bevisst på hvor begeistret jeg er for en stor og god søker, noe som kan være avgjørende for enkelte i valget mellom de to kameraene.

Canon-utfordrer

Fujifilm X-T20 fremstår dessuten som en sterk konkurrent til Canon EOS M5, som jeg tilfeldigvis har inne til utprøving nå og som jeg derfor var fristet til å dra opp en sammenligning med. Spesifikasjonene er veldig like – 24 megapikslers oppløsning, APS-C-brikkeformat, speilløst system og mye annet som er veldig likt, inklusive størrelse og vekt.

De to største forskjellene jeg kan se er at Canon byr på mye høyere oppløsning på LCD-skjermen, men blir slått på videosiden ved at EOS M5 bare kan ta Full HD-video, mens Fujifilm X-T20 også kan ta opp 4K-video, som flere og flere nå eksperimenterer med.

LES OGSÅ: 4K-hysteriet er skivebom

Fujifilm byr på sin side på mange flere objektiver som passer direkte på X-T20. Så vidt jeg kan se, finnes det nå 24 Fujifilm/Fujinon-objektiver for X-fatningen som disse kameraene bruker. Canon byr i skrivende stund bare på sju objektiver med EF-M-fatning.

På den andre siden kan jo så å si hele Canons enorme utvalg av EF- og EF-S-objektiver benyttes på EOS M5 ved hjelp av Canons EF-EOS M-adapter, så noen vil vel si at det mer enn utjevner situasjonen.

Ny bildebrikke

X-T20 har altså fått ny bildebrikke, den samme 24,3 megapikslers X-Trans CMOS III-sensoren som er i X-T2, i kombinasjonen med Fujifilms signalprosessor X-Processor Pro.

Dette skal ifølge Fujifilm by på kortere oppstartstid, «dramatisk» forbedring av følgefokusen og altså mulighet for videoopptak i 4K-oppløsning.

Fujifilm X-T20
SORT: Fujifilm X-T20 fås som sagt både i sort og sølv, her er den sorte. (Foto: Fujifilm)

Oppstartstiden er oppgitt til 0,4 sekunder, med en utløserforsinkelse på 0,05 sekunder. Autofokus-hastigheten er på 0,06 sekunder, ifølge Fujifilm.

LES OGSÅ: Fujifilm rekker ikke julesalget

Serieopptak kan tas opp med en hastighet på åtte bilder i sekundet, eller fem bilder i sekundet i Live View-modus. Til sammenligning kan storebror X-T2 ta opp inntil 11 bilder i sekundet med batterigrepet på plass, så de som fotograferer sportsaktiviteter bør nok velge X-T2.

Ifølge Fujifilm kan man ta seriebilder med en hastighet på opptil 14 bilder i sekundet når man kobler inn den elektroniske lukkeren, men det er uklart i hvilken grad søkeren henger med da.

I oppsettet for kontinuerlig autofokus kan man velge mellom fem AF-C-forhåndsoppsett med tilpasning til hvordan motivet beveger seg, hvordan forstyrrende objekter mellom kamera og motiv skal håndteres og så videre.

Autofokus er forbedret. På forgjengeren kunne man velge mellom 49 autofokusrammer. Nå er dette økt til 91, med i alt 325 individuelle fokuspunkter. De 49 sentrale autofokuspunktene er fasedetekterende, resten av kontrastdetekterende.

Videomulighetene byr blant annet på å kunne kjøre videoopptak ut til en HDMI-basert opptaker, og lyd kan tas inn via ekstern mikrofon i tillegg til den innebygde stereomikrofonen.

Fujifilm X-T20
GATEFOTOGRAFERING: Dette er trolig et ypperlig oppsett for diskret gatefotografering. Fujifilm X-T20 med et svært kompakt vidvinkelobjektiv, 18 mm med lysstyrke f/2.0. Brennvidden tilsvarer 27 mm. (Foto: Fujifilm)

X-T20 mangler imidlertid muligheten som X-T2 har til å benytte F-Log flat-videoprofil, en funksjon som benyttes i profesjonell videoredigering der videoen tas opp med svært lav kontrast som justeres kraftig gjennom fargegraderingsarbeid på pc-en og der sluttresultatet blir video med mye større dynamisk omfang enn ved vanlige videoopptak.

LES OGSÅ: Fujifilm X-Pro2 er blitt enda bedre

LCD-skjermen på baksiden kan vris opp og ned, men kan ikke vris til siden og i mange andre vinkler, som den kan på X-T2.

Derimot er skjermen berøringsfølsom, og man sette fokuspunktet med fingeren på skjermen, og om man vil kan man også ta bilde ved å tappe på skjermen med fingeren.

Skjermen er på tre tommer med oppløsning på 1.040.000 piksler.

Den elektroniske OLED-søkeren har en oppløsning på 2.360.000 piksler med øyepunkt oppgitt til cirka 17,5 mm og en forstørrelsesgrad på 0,62x med 50 mm objektiv, omregnet til 35 mm-format.

X-T20 har innebygd blits, noe X-T2 ikke har.

Ettersom kameraet ikke har lavpassfilteret, skal detaljgjengivelsen i bildene være bedre enn hos forgjengeren. Prosessoren har forbedringer som skal hindre at det oppstår moaré-effekter og falske farger som tradisjonelt er blitt tatt hånd om av lavpassfilteret.

Film-emulering

Fujifilm var sammen med Kodak blant verdens største filmprodusenter, og digitalkameraene fra selskapet har i alle år hatt innstillinger som simulerer de mest kjente Fujfilm-filmene når det gjelder varianter av kontrast, fargegjengivelse, justering av hudtoner og så videre. Det nye kameraet har fått en såkalt Acros-modus som simulerer Fujifilms berømte Neopan Acros 100-sort/hvitt-film, en svært finkornet profesjonell film.

Fujifilm X-T2
STOREBROR: Fujifilm X-T2 er storebror til den nye X-T20 og byr blant annet på en søker med mye større søkerbilde. (Foto: Fujifilm)

På den andre siden byr Fujifilm også på en Grain Effect-funksjon som har til hensikt å gjenskape korneffekten fra filmbasert fotografering. Så mens mange av oss legger mye arbeid i å fjerne korn fra bildene våre, særlig når de er tatt i dårlig lys, hjelper Fujifilm altså til med å gjenskape korneffekter så naturlig som mulig.

Lysfølsomheten er forbedret på X-T20. ISO 12.800 var ukalibrert på forgjengeren, men inngår nå i det kalibrerte ISO-omfanget, som går fra ISO 200 til ISO 12.800. ISO-oppsettet kan utvides ukalibrert nedover til ISO 100 og oppover til ISO 51.200.

Den mekaniske lukkeren har lukkertid fra 30 sekunder til 1/4.000 sekund, mens den elektroniske lukker går ned til 1/32.000 sekund.

Fujifilm X-T20 har ikke innebygd bildestabilisator, så her er man avhengig av optisk bildestabilisering innebygd i objektivene.

Fujifilm X-T20 er et ganske lett kamera, med vekten på kamerahuset oppgitt til 383 gram inklusive batteri, eller 333 gram netto.

LES OGSÅ: Derfor er Fujifilms mellom-format interessant

Dimensjonene er 118,4 x 82,8 x 41,4 mm.

Kameraet har innebygd WiFi med støtte for 8.2.11b/g/n-standarden, og kameraet kan fjernstyres fra mobilen.

Prisene (OPPDATERT 22.1.2017 kl. 17:45)

Her er de veiledende prisene på nye Fujifilm X-T20, ifølge pressemeldingen fra Fujifilm:

Kamerahuset: 8.999 kroner (alle priser er inklusive mva.)

Fujifilm X-T20
STANDARD-ZOOM: Fujifilm X-T20 fås både som bare kamerahus eller med et såkalt kit-objektiv. Her er varianten med 16-50 mm, som tilsvarer en brennvidde på 24-75 mm omregnet til 35 mm-format. (Foto: Fujifilm)

Pakkeløsning med kamerahuset og standardzoomen 16-50 mm med lysstyrke f/3,5-5:  9.999 kroner.

Pakkeløsning med kamerahuset og litt mer lyssterk standardzoom 18-55 mm med lysstyrke f/2,8-4,0: 11.999 kroner.

Pakkeløsning med kamerahuset og to objektiver, den nevnte standardzoomen 16-50 mm pluss telezoomen 50-230 mm med lyssstyrke f/4,5-6,7: 11.999 kroner.

Produktene blir tilgjengelig i slutten av februar.

LES OGSÅ: Fint for gatefotografering i Bergen

Begge de nevnte objektivene har for øvrig innebygd optisk bildestabilisator.

Tilbehørslisten omfatter blant annet det samme håndgrepet som var tilgjengelig til X-T10 samt samt stereomikrofon til å feste i blitsskoen.

Det er verdt å merke seg at Fujifilm X-T2 er oppført med en pris på 16.999 kroner for kamerahuset, uten optikk. Vi snakker altså om nesten dobbelt så høy pris på X-T2-kamerahuset som på X-T20.

Fujifilm X-T20
ISO-HJULET MANGLER: Fujifilm X-T20 – avbildet her – mangler ISO-velgerhjulet som er plassert lengst til venstre på toppen av kamerahuset på X-T20. (Foto: Fujifilm)

Hei. Hyggelig å se deg!

Nye artikler her hos Kameranytt.no publiseres med ujevne mellomrom. Derfor er det lurt å abonnere på innleggsvarsler. Da får du en e-postmelding hver gang det er noe nytt å lese her hos Kameranytt.no

Dette feltet er nødvendig.

Husk at bestillingen av nyhetsbrev må bekreftes. Straks etter at bestillingen er sendt inn, mottar du en e-postmelding der du blir bedt om å klikke på et felt for å bekrefte bestillingen. NB: Noen ganger hender det at e-postmeldingen om bekreftelse havner i postkassen for spam eller søppelpost. Sjekk denne om nødvendig.

Én kommentar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Del dette innlegget med andre

Du vil kanskje lese disse sakene også:

Bare noen bilder…

Foto: Toralv Østvang

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler for å kunne gi de besøkende en best mulig brukeropplevelse.