Fujifilm er klar med X-E3. Noe å ta en titt på for dem som ønsker et kompakt speilløst systemkamera i APS-C-klassen.
Med X-E3 er også denne serien fra Fujifilm rykket opp i 24-megapikslersklassen, der vi finner kjente storebrødre som X-T20, X-T2 og X-Pro2.
Forgjengerne X-E2 og X-E2S hadde bildebrikker på 16 megapiksler.
Blant nyhetene er også mulighet for 4K-videoopptak uten beskjæring – altså at hele bildebrikken benyttes.
LES OGSÅ: Fujfilm konkurrerer med seg selv
I tillegg er brukergrensesnittet endret ved at et fire-veis kommandohjul er fjernet. I stedet har kameraet fått berøringsfølsom skjerm der man gjør en del av betjeningen, som for eksempel å plassere fokuspunktet – noe man nå også kan gjøre med en ny joystick-spak som Fujifilm kaller Focus Lever.
Løsningen betyr altså at man kan se motivet i søkeren og samtidig plassere fokuspunktet der man ønsker enten via et tapp på skjermen eller med joysticken.
Nå med Bluetooth
Forgjengeren X-E2S hadde WiFi-tilkobling, men dette er nå supplert med den mer strømgjerrige Bluetooth LE-tilkoblingen, som gjør at kameraet kan være kontinuerlig oppkoblet mot en smartmobil uten at batteriet tømmes for strøm altfor fort.
X-E3 er det første av Fujifilms X-kameraer med Bluetooth-tilkobling.
Retrostil
Fujifilm X-E3 er blant de kompakte speilløse systemkameraene som har fått en minimalistisk retrodesign, åpenbart inspirert av gamle rammesøkerkameraer som Leicas 1950-tallsmodeller – eller Leicas nye digitale modeller, for den saks skyld.
Fujifilm hevder at designen er med på å gjøre kameraet særdeles hendig å ta med seg rundt til hverdags og på reise.
Teknisk har X-E3 mye til felles med Fujfilm X-T20, som har en mer utpreget speilrefleks-stil.
LES OGSÅ: Fujifilm pynter seg i grått
For eksempel har X-E3 den elektroniske søkeren helt ute til venstre sett fra fotografens side, mens søkeren på kameraer med speilrefleks-design gjerne har søkeren mer mot midten.
Søkerplasseringen på X-E3 er praktisk for dem som helst holder høyre øye mot søkeren, for da er det mindre fare for at nesetippen treffer LCD-skjermen på baksiden av kameraet. Hvorfor er det viktig? Jo, fordi nesetippen uforvarende kan «overta jobben» til en av fingrene og flytte det valgte fokuspunktet til et annet sted i bildet.
Fujifilm X-E3 byr riktignok – som sin speilløse konkurrent fra Canon, EOS M5 – på mulighet for at brukeren kan definere et begrenset område på skjermen til fokuspunkt-plassering. Men på X-E3 forhindrer dette likevel ikke at systemet slutter å fungere ordentlig hvis nesen likevel skulle treffe en annen del av skjermen.
Dette er trolig først og fremst et problem for dem som plasserer det venstre øyet mot søkeren – og om det er et stort eller lite problem, gjenstår å se.
Velrennomert prosessor
Fujifilm X-E3 er basert på nyeste versjon av selskapets APS-C-bildebrikke, X-Trans CMOS III, som sammen med Fujifilms signalprosessor X-Processor Pro har vist seg å være en vellykket kombinasjon i andre kameraer.
Fujifilms X-Trans-brikke bruker ikke det konvensjonelle Bayer-filtermønsteret over brikken, men har et 6×6-rutemønster som Fujifilm hevder kan minske faren for moaréeffekt og gi økt oppløsning uten behov for lavpassfilter.
Ifølge Wikipedia er det trolig Sony som produserer X-Trans-brikkene på oppdrag fra Fujifilm.
Fujifilm hevder at kameraet er raskt: Oppstartstiden oppgitt til 0,4 sekunder og lukkerforsinkelsen på 0,050 sekund, med mulighet for serieopptak på opptil fem bilder i sekundet.
Følgefokusen skal være dobbelt så rask som på forrige modell, heter det.
LCD-skjermen er på tre tommer, har en oppløsning på 1,04 megapiksler og er nå blitt berøringsfølsom, men kan ikke vris eller vendes.
LES OGSÅ: Fujifilm rekker ikke julesalget
Den elektroniske søkeren er OLED-basert og med oppløsning på 2,36 megapiksler, med forstørrelsesgrad på 0,62x med 50 mm-objektiv omregnet til 35 mm-format og øyepunkt på 17,5 mm.
Kameraet kan ta opp 4K-video i opptil 10 minutter og Full HD-video i opptil 15 minutter om gangen.
Større grep
Fujifilm X-E3 er et lite og litt flatt kamera, og Fujifilm tilbyr derfor håndgrepet MHG-XE3 som ekstrautstyr for dem som ønsker litt mer å holde i. Man kan skifte både batteri og minnekort uten å måtte ta av håndgrepet.
Objektivene
Fujifilms objektivutvalg med såkalt X-fatning, som passer til alle kameraene med X i modellnavnet, ligger på i underkant av 25 objektiver. Alle disse kameraene er APS-C-kameraer. Sammenlignet med de største kameraleverandørene, Canon og Nikon, har Fujifilm et forholdsvis begrenset utvalg, og konkurrentene med den litt mindre Four Thirds-bildebrikken og Micro Four Thirds-fatning har også tilgang til et mye større samlet utvalg objektiver.
På den andre siden har en konkurrent som Canon EOS M5, som også er et speilløst systemkamera med samme brikkestørrelse, bare en liten håndfull objektiver til rådighet, hvis vi ser bort fra alle Canon EF- og EF S-objektivene som kan benyttes med adapter.
Sony er også i det samme markedet med sine APS-C-kameraer i a6000-serien, og hvis vi holder oss til Sonys objektiver med E-fatning for APS-C-formatet, finner vi i skrivende stund bare 16 objektiver på de norske Sony-nettsidene.
LES OGSÅ: Derfor er Fujifilms mellom-format interessant
Riktignok kan disse kameraene også bruke Sonys fullformat-objektiver med FE-benevnelse, men det er gjerne tunge og dyre objektiver som ikke er bygd for små og kompakte kamerahus. Men de bidrar jo til å øke utvalget betraktelig. Det samme gjør utvalget av gamle Konica Minolta-objektiver som er tilgjengelig, men igjen er det neppe naturlig for eiere av disse kameraene å kjøpe slike objektiver.
Noe av særpreget med Fujifilms objektivutvalg for X-familien er at over halvparten av X-objektivene har fast brennvidde. De er altså ikke zoomobjektiver, men gjerne det som mange – også Fujifilm selv – kaller for premiumobjektiver. Noen av dem er veldig kompakte, mange har høy lysstyrke, og prisen på enkelte kan virke litt stiv for forbrukermarkedet, men Fujinon-objektivfamilien må vel sies å ha et ganske godt renommé.
Fujifilms APS-C-kameraer har ingen vibrasjonsdemping i kamerahuset, så hvis man ønsker denne funksjonen – og hvem gjør ikke det? – må man velge optikk med innebygd optisk bildestabilisator.
Fujfilm vil legge ut to såkalte kit-løsninger i tillegg til at man kan få kjøpt bare kamerahuset uten optikk. De to pakkeløsningene er henholdsvis en standardzoom på 18-55 mm (tilsvarende 27-82,5 mm) med lysstyrke f/2,8-f/4,0 (vidvinkel/tele) og et vidvinkelobjektivet på 23 mm (tilsvarende 34,5 mm) med lysstyrke f/2.0.
Det sistnevnte kan være et lurt valg for dem som allerede har zoomobjektiv. Her snakker vi om et moderat vidvinkelobjektiv med god lysstyrke og som dessuten er veldig lett og kompakt – det veier bare 180 gram. Kombinasjonen gjør trolig X-E3 til et ypperlig gatefoto-kamera.
Mål og vekt
Fujifilm X-E3 veier rundt 337 gram inkludert batteri og minnekort. Dimensjonene er 121,3 x 73,9 x 42,7 mm – altså et ganske kompakt APS-C-kamera.
Batteritiden er oppgitt til cirka 350 bilder etter CIPA-standarden – i praksis betyr det ganske mange flere bilder per lading.
Pris og tilgjengelighet
I Norge vil prisen på Fujifilm X-E3-kamerahuset ligge på rundt 9.500 kroner, ifølge Prisjakt.no. I skrivende stund er det bare Scandinavian Photo som har lagt ut prisinformasjon om produktet.
Kjøpt i pakkeløsning med zoomobjektivet på 18-55 mm blir prisen rundt 13.000 kroner, mens man må ut med rundt 12.000 kroner hvis man i stedet velger 23 mm-vidvinkelen som kit-objektiv. Sistnevnte objektiv koster rundt 5.000 kroner kjøpt separat, så man får det altså for tilnærmet halv pris som kit-objektiv. Jeg tror det vil være et godt kjøp. 18-55 mm-pakken gir noe mindre objektivrabatt, for å si det sånn, men er for mange kanskje et bedre allround-objektiv.
Forgjengeren Fujifilm X-E2S, som ble kunngjort tidlig i 2016, ligger nå på rundt 6.500 kroner i fotobutikkene, ifølge Prisjakt.no. Forgjengeren før der igjen, Fujifilm X-E2, lansert høsten 2013, koster nå i underkant av 5.000 kroner.
LES OGSÅ: Fujifilm X-Pro2 er blitt enda bedre
Fujifilm-modellen i samme klasse, men med speilrefleks-utseende, altså X-T20, koster nå rundt 9.000 kroner for kamerahuset.
Fujifilm X-E3 kommer på markedet 28. september, ifølge kunngjøringen fra Fujifilm.
Én kommentar