Fujifilm rekker ikke julesalget

Fujifilm X-A10
RETRO: X-A10 har en typisk retrostil à la Fujifilm. (Foto: Fujifilm)

Fujifilm har lansert et nytt, lite og hendig speilløst systemkamera til moderat pris. Men du kan ikke sette det på ønskelisten til jul.

Fujifilm X-A10 vil koste cirka 5.500 kroner i pakkeløsning med et 16-50 mm zoomobjektiv. En grei inngangspris til Fujifilms ganske spennende kameraverden.

Men Fujifilm rekker ikke førjulssalget med dette kameraet. Det blir først tilgjengelig i januar 2017, ifølge en pressemelding fra Fujifilm.

På den andre siden – den som venter på noe godt, venter ikke forgjeves, heter det…

Både for nybegynnere og kravstore

Det nye Fujifilm-kameraet er myntet både på nybegynnere og mer kravstore fotografer som vil ha et kompakt kamera i retrodesign.

Stikkord er APS-C-sensor på 16,3 megapiksler, vridbar LCD-skjerm med selfieposisjon og innebygd WiFi-løsning.

Er man blant dem som holder beinhardt på kravet om at et systemkamera må ha søker – elektronisk søker eller speilreflekssøker – er ikke X-A10 noe aktuelt valg.

Fujifilm X-A10
INGEN SØKER: Fujifilm X-A10 er myntet på fotografer som ikke føler noe behov for elektronisk søker. (Foto: Fujifilm)

Er man derimot blant dem som ønsker seg et veldig kompakt systemkamera med utskiftbar optikk, men som ikke føler seg fortrolig med Micro Four Thirds-kameraene på markedet fordi bildebrikken er for liten, kan nye Fujifilm X-A10 være verdt en titt. Såfremt man ikke krever søker, altså.

Erstatter X-A2

Ifølge Fujifilm vil det nye kameraet erstattet Fujifilm X-A2, som ble lansert i januar 2015, men som nå er en utgående modell. Ifølge Prisjakt.no får man nå kjøpt X-A2 i Norge for rundt 4.700 kroner inkluder objektiv på 16-50 mm.

Fujifilm betegner X-A10 som et kamera som er lett og enkelt å bruke, men som samtidig har nok funksjoner til at man skal kunne utvikle seg som fotograf med dette kameraet. Et idealistisk første systemkamera, hevder produsenten.

Fujifilm X-A10
PANNEKAKEOBJEKTIV, TAKK! Noen av de første kommentarene i debattfora på internett etter lanseringen av X-A10 handlet om behovet for mer kompakt optikk til et så lite kamera. Potensielle kjøpere ønsker et godt pannekakeobjektiv. (Foto: Fujifilm)

Betjeningen er enkel, med et tydelig ratt der man velge mellom ulike programoppsett i tillegg til to innmatningshjul for å endre innstillinger. Det ene hjulet sitter på toppen av kamerahuset og det andre rett nedenfor, på baksiden av kameraet, og begge hjulene plassert slik at det er lett å nå dem.

I krevende situasjoner kan man få full manuell kontroll over kameraet.

Øyefokus

Autofokusen er utstyrt både med ansiktsgjenkjenning og øyefokus. Det siste betyr at kameraet kan stille skarp direkte på et av øynene på personene i bildet – det viktigste punktet å ha skarpt i et portrett.

Tre-tommersskjermen kan vinkles i 180 grader for selfies, og ikke minst da er øyefokus viktig for å få skarpe selfies. I den sammenheng kan selvutløseren stilles inn til å ta bilde først når to eller flere personer står nær hverandre.

Fujifilm X-A10
SELFIE-KLAR: Nye Fujifilm X-A10 har en LCD-skjerm med åpenbar selfie-modus – og kameraet har autofokus-funksjonalitet som skal sikre at selfiene blir skarpe. (Foto: Fujifilm)

Kameraet har dessuten smildetektering som sørger for at bildet blir tatt automatisk når noen av personene smiler.

Naturligvis har kameraet den samme filmsimuleringen som Fujifilm har i sine andre digitale kameraer. Før den digitale epoken var Fujifilm en av verdens ledende produsenter av film, med 80 års erfaring i filmutvikling og -produksjon.

Kameraet har seks valgmuligheter som simulerer Fujifilms analoge filmer, med kjente navn som Velvia og Astia, som har myke fargetoner og er fine innstillinger i portrettbilder.

I tillegg har kameraet ti filtereffekter, blant annet «Fisheye» og «Stjernefilter».

Full HD-video

Man kan neppe forvente at alle kameraer håndterer 4K-videoopptak foreløpig, særlig ikke i denne prisklassen. Men Fujifilm A10 kan ta opp video i Full HD, med bildefrekvens på henholdsvis 30p, 25p og 24p, men dessverre ikke 60/50 p, som bidrar til å gi litt mykere bevegelser i opptakene.

For manuell fokusering har kameraet såkalt «focus peaking» som visuelt hjelpemiddel.

Videoopptak kan gjøres med en kombinasjon av optisk og elektronisk bildestabilisering.

Den innebygde WiFi-løsning skal ifølge Fujifilm gjøre det enkelt å overføre bilder trådløst til smarttelefon eller nettbrett, og Fujifilm har apper både for iOS og Android.

WiFi-systemet kan også brukes for å fjernstyre kameraet.

I elektronisk modus får man lukkertid helt ned til 1/32.000 sekund.

Lysfølsomheten kan stilles inn fra ISO 100 til ISO 6400 i kalibrert modus, og kan økes til ISO 25.600 ukalibrert.

Fujifilm fremholder at batteriet rekker til cirka 410 bilder per ladning, og man kan lade opp kameraet via USB.

Tilbehørslisten omfatter blant annet 23 Fujifilm-objektiver, fire blitser og fjernutløser.

Objektivet som følger med i pakkeløsningen til 5.500 kroner, er XC16-50mm F3.5-5.6 OIS II.

Mer informasjon hos Fujifilm Norge.

Fujifilm X-A10
SKJERMEN: Fujifilm X-A10 har en bevegelig LCD-skjerm som kan stilles i mange posisjoner. (Foto: Fujifilm)

Hei. Hyggelig å se deg!

Nye artikler her hos Kameranytt.no publiseres med ujevne mellomrom. Derfor er det lurt å abonnere på innleggsvarsler. Da får du en e-postmelding hver gang det er noe nytt å lese her hos Kameranytt.no

Husk at bestillingen av nyhetsbrev må bekreftes. Straks etter at bestillingen er sendt inn, mottar du en e-postmelding der du blir bedt om å klikke på et felt for å bekrefte bestillingen. NB: Noen ganger hender det at e-postmeldingen om bekreftelse havner i postkassen for spam eller søppelpost. Sjekk denne om nødvendig.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Del dette innlegget med andre

Du vil kanskje lese disse sakene også:

Bare noen bilder…

Foto: Toralv Østvang

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler for å kunne gi de besøkende en best mulig brukeropplevelse.