Fujifilm snart klar med X-Pro3?

FÅR ETTERFØLGER: Fujifilm X-Pro2 på bildet ventes å få en etterfølger med navnet X-Pro3 til høsten. (Pressefoto: Fujifilm)

RYKTE: Det er ikke noe kamera som heter Fujifilm X-Pro 3. Ennå. Men en søknad om Bluetooth-registrering kan ha avslørt at det snart kommer.

Det er nyhetsnettstedet Digital Camera World som bringer videre ryktene som det japanske nettstedet Nokishita-camera.com har snappet opp. Ifølge ryktene er en oppgradering av Fujifilms X-Pro2-kamera er på vei – og kanskje snart klar til å bli lansert. Det spekuleres i at lanseringen kan komme til å skje i oktober. Og det nye kameraet vil altså være Fujifilm X-Pro3.

Rammesøker-kamera

Fujifilm X-Pro-kameraene er noe så sjeldent som ekte rammesøker-kameraer. Det mest kjente rammesøker-kameraet på markedet i dag er vel Leica M-familien, som det finnes opp mot 10 modeller av, med Leica M10 som kanskje må regnes som familiens overhode – selv om det finnes dyrere modeller i familien også. Kamerahus-prisen starter på 67.500 kroner.

Fujifilms X-Pro-kameraer er på ingen måte noen konkurrent til disse Leica-kameraene. Prisen er en brøkdel, selv om det ikke er noe billig-kamera. Ifølge Prisjakt.no ligger prisen i 15.000-17.000 kroners-sjiktet, avhengig av hvilken norsk forhandler du spør. Og brikkestørrelsen er bare APS-C, ikke fullformat som hos de nevnte Leica-kameraene.

Men selve fotograferings-opplevelsen skal ha en del likhetspunkter, ifølge dem som har fått anledning til å bruke Fufifilms X-Pro-kameraer. Det er en kameratype som kanskje frir mest til dem som tar seg litt god tid når de er ute og fotograferer – folk som gjerne jobber litt ekstra med komposisjonen og som ikke driver noe særlig med action-fotografering og derfor ikke bryr seg om at det finnes mange andre kameraer med bedre følgefokus.

Vi snakker så langt egentlig bare om to modeller, X-Pro1, som kom i 2012 med 16 megapikslers APS-C-sensor, og etterfølgeren X-Pro2, lansert tidlig i 2016, med 24 megapikslers sensor. Den siste gangen Kameranytt.no skrev om kameraet, var høsten 2016, da Fujifilm levert en heftig fastvareoppdatering som innebar betydelige forbedringer på flere områder, ikke minst når det gjaldt autofokus.

Bedre autofokus

Det er nettopp bedre autofokus som også ventes å være en av de viktigste forbedringene med Fujifilm X-Pro3, på samme måte som vi har sett det i hos X-T3 og X-T30 – de mer speilrefleks-lignende speilløse systemkameraene fra Fujifilm som er lansert ganske nylig, henholdsvis i fjor høst og nå like etter jul. 

Oppløsningen på APS-C-brikken vil trolig også bli økt, men bare beskjedent, om vi skal følge parallellen til X-T3-oppgraderingen. Altså bare et par megapiksler, fra 24 til 26 megapiksler.

I utgangspunktet en ganske umerkelig forbedring, altså, men den vil trolig ledsages av betydelige forbedringer i autofokussystemet, med mange flere fasedetekterende sensorer på brikken, spredt over en større del av brikken slik at blant annet følgefokusen blir mye bedre, og i det hele tatt store forbedringer når det gjelder prosesseringen både av bilde- og video-data.

Dobbelt søkerløsning

Noe som også blir spennende å se, er om X-Pro3-brukere får nye godt av den samme søkerforbedringen som X-T2-brukere fikk med oppgraderingen til X-T3. Den elektroniske søkeren i sistnevnte er på 3,69 megapiksler, mot 2,36 megapiksler hos forgjengeren. Forbedringer av de elektroniske søkerne mottas med takk av mange brukere av speilløse systemkameraer.

Om Fujifilm vil gjøre noe med den andre delen av søker-løsningen, er vanskelig å si. Dette er en klassisk optisk rammesøker som viser like stort utsnitt av verden foran kameraet uansett hva slags objektiv du har satt på kameraet, men som viser bildeutsnittet ved hjelp av ramme-angivelser i søkeren. Det er dette søker-alternativet som bidrar sterkest til å gi Fujifilm X-Pro-kameraene en slags Leica-følelse, selv om det her er snakk om autofokus, ikke manuell fokus som på Leica M-kameraene.

Bluetooth-registrering

Det var altså en søknad om Bluetooth-registrering som angivelig avslørte at Fujifilm skal være på vei med sin kommende X-Pro3-modell. Kameraet som søknaden gjelder for, var riktignok bare kalt FF190002, men det er blitt tolket som om dette må være den kommende X-Pro3-modellen.

Til høsten finner vi altså ut om ryktene stemmer.

Hei. Hyggelig å se deg!

Nye artikler her hos Kameranytt.no publiseres med ujevne mellomrom. Derfor er det lurt å abonnere på innleggsvarsler. Da får du en e-postmelding hver gang det er noe nytt å lese her hos Kameranytt.no

Husk at bestillingen av nyhetsbrev må bekreftes. Straks etter at bestillingen er sendt inn, mottar du en e-postmelding der du blir bedt om å klikke på et felt for å bekrefte bestillingen. NB: Noen ganger hender det at e-postmeldingen om bekreftelse havner i postkassen for spam eller søppelpost. Sjekk denne om nødvendig.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Del dette innlegget med andre

Du vil kanskje lese disse sakene også:

Bare noen bilder…

Foto: Toralv Østvang

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler for å kunne gi de besøkende en best mulig brukeropplevelse.