Fujifilm styrker grepet om APS-C-markedet

Fujifilm X-S10
KOMPAKT: Fujifilm X-S10 er et lett og kompakt APS-C-kamera. (Pressefoto: Fujifilm.) (Klikk for større bilde.)

Fujifilm styrker bokstavelig talt sitt grep om APS-C-markedet med nye X-S10, som har fått et mye større og bedre håndgrep enn de andre speilløse APS-C-kameraene fra Fujifilm. Nykommeren kan betegnes som en krympet utgave av storebror X-T4, med samme bildeprosessor, som er kjent for å være av høy kvalitet. Men kameraet er altså mindre og har en mer folkelig pris.

Med X-S10 frir Fujifilm til dem som ønsker seg et kamera som i bildekvalitet og funksjonalitet ligger opp mot den avanserte X-T4-modellen, men i lettere utgave og helst til ned mot bortimot halve prisen. Ut fra spesifikasjonene og informasjonen fra produsenten å dømme ser det ut til at disse ønskene blir innfridd i stor grad, men det gjenstår naturligvis å se hva uavhengige testere vil si om kameraet etter hvert.

Fujifilm X-S10
NYKOMMER: Fujifilm X-S10 er det nyeste tilskuddet til Fujifilms store familie av APS-C-kameraer. (Pressefoto: Fujifilm.) (Klikk for større bilde.)

Kameraet er bygd rundt en bakbelyst 26,1-megapikslers APS-C X-Trans CMOS 4-sensor uten optisk lavpassfilter, som skal bidra til økt bildeskarphet. Dette er angivelig den samme bildebrikken som sitter i Fujifilm X-T4.

X-S10-kamerahuset veier 465 gram inklusive batteri, mens X-T4 til sammenligning veier 607 gram.

Speilrefleks-inspirert

Fujifilm har i mange år kjørt en forholdsvis retro-preget design på mange av sine kameraer, enten det har dreid seg om kameraer med en speilrefleks-inspirert design eller de mer særpregede X-Pro-kameraene som ser mer ut som Leica-inspirerte rammesøker-kameraer. Nye X-S10 har i så måte et utpreget speilrefleks-utseende og er til og med blitt mer speilrefleks-preget enn sine nærmeste Fujifilm-søsken, om vi kan se det slik.

Fujifilm X-S10
NY TOPPDESIGN: Fujifilm X-S10 (over) har fått en ny design av betjeningsorganene på topplaten, med et PASM-ratt som mange tidligere modeller, inklusive Fujifilm X-T4 (under) har manglet. (Pressefoto: Fujifilm.) (Klikk for større bilde.)

Det jeg sikter til, er utformingen av betjeningsorganene på oversiden av kamerahuset. Her har Fujifilm fjernet det klassiske lukkertidsrattet som selskapet har hatt på topplaten på mange av sine kameraer. I stedet finner man her det som mange kaller PASM-rattet, hjulet der man velge fotograferingsmodus, for eksempel blender- eller lukker-forvalg, auto eller manuell innstilling og så videre. Et slik ratt har det vært vanlig å ha på toppen av mange speilrefleks-kamerahus, og jeg har sett at noen har spekulert på om Fujifilm har gjort denne forandringen for å gjøre det lettere å svitsje til speilløst for folk som ennå bruker speilreflekskamera.

Innebygd stabilisering

Fujifilm har vært sent ute med innebygd bildestabilisering i kamerahusene sine og har isteden satset på optisk bildestabilisering i en del av sine objektiver – men langtfra alle. Tidligere i år jublet Fujifilm-fans over at det endelig kom innebygd bildestabilisering i form av brikkeforskyvning i selskapets de facto APS-C-toppmodell, X-T4. (Ja da, Fujifilm X-H1 fra 2018 hadde enda litt høyere pris – og var det første Fujifilm-kameraet med innebygd bildestabilisering via brikkeforskyvning. Men søk på nettet tyder på at kameraet ikke lenger er tilgjengelig i det norske forhandlermarkedet, og hos amerikansk B&H Photo er det markert som «discontinued».)

Fujifilm X-S10
APS-C: Fujifilm er en trofast leverandør av APS-C-kameraer og følger opp med nok en APS-C-modell: Fujifilm X-S10. (Pressefoto: Fujifilm.) (Klikk for større bilde.)

Dette betyr at i praksis er nye X-S10 det eneste Fujifilm-kameraet ved siden av X-T4 som har innebygd bildestabilisering i kamerahuset – vi holder mellomformatkameraet Fujifilm GFX 100 til 120.000 kroner utenfor her.

Fujifilm X-S10
TILKOBLINGENE: Fujifilm X-S10 har tilkobling for mikrofon i tillegg til USB-C-kontakt og mikro-HDMI-kontakt. Via en medfølgende adapter kan man koble hodetelefon til USB-C-kontakten. (Pressefoto: Fujifilm.) (Klikk for større bilde.)

Og den fem-akslede stabiliseringen i X-S10 ser effektiv ut. Ifølge Fujifilms pressemelding greier den opptil seks trinns kompensasjon. Dette skal gjelde for Fujifilm-objektiver uten innebygd optisk bilde-stabilisering. På de fleste objektivene med optisk bildestabiliseringen ligger effekten på mellom 5,5 og 6 steg.

For å få plass til stabiliseringsteknologien med brikkeforskyning har Fujifilm redesignet og forminsket løsningen fra X-T4 med rundt 30 prosent både i størrelse og vekt, men takket være datatekniske forbedringer med gyrosensorer og en raffinert fjæringskonstruksjon skal den være nesten like effektiv.

Den innebygde bildestabiliseringen – IBIS – kan kombineres med den elektroniske bildestabiliseringsfunksjon – DIS med 1,1x beskjæring – og med det Fujifilm kaller IS Boost for ekstra stabilitet ved spesielle motiver og situasjoner i video, heter det.

Håndterer mørke

Det nye Fujifilm-kameraet har en autofokus-løsning som skal kunne håndtere svært mørke omgivelser, helt ned til -7 EV, fortsatt med mulighet til å følge både øyne og ansikter. Dette er nytt både ved stillbildefotografering og ved videoopptak.

Fujifilm X-S10
ELEGANSE: Fujifilms danske bransjeambassadør Jonas Dyhr Rask har en forkjærlighet for mørke og stilige produktbilder. (Pressefoto: Fujifilm/Jonas Dyhr Rask.) (Klikk for større bilde.)

X-S10 ser ut til å ha en grei videofunksjonalitet, selv om det ikke er bygd for de aller mest kravstore videofotografene. Kameraet greier 4K-video med opptaksfrekvens på opptil 30 bilderuter i sekund med 8-bits fargeoppløsning på 4:2:0. Sensoren leser motivet i 6K-oppløsning på 6.240 x 3.510 piksler som blir nedskalert til 4K, noe som Fujifilm hevder vil gi et høyt detaljnivå og lite støy.

Kobler man til en ekstern videoopptaker via HDMI-utgangen, kan man ta opp video på 4K/30p med 10-bits 4:2:2-fargeoppløsning.

De som liker å filme i slowmotion, kan svitsje fra 4K til Full HD og ta opp video med opptil 240 bps.

Fujifilm X-S10
SKJERMEN: Den fleksible LCD-skjermen er blant fortrinnene til Fujifilm X-S10. (Pressefoto: Fujifilm/Jonas Dyhr Rask.) (Klikk for større bilde.)

Litt mer kravstore videofolk som foretrekker å drive med fargegradering på datamaskinen i etterkant for å få høyere dynamikkomfang – flere detaljer i høylys- og skygge-partier – har mulighet til å aktivere såkalt F-logg. Da gjøres videoopptakene med lav kontrast som man korrigerer i ettertid.

Slik logg-filming ser dårlig ut på LCD-skjermen. Derfor har kameraet en skjermassistanse som kan aktiveres ved F-loggfilming. Da endres fargerommet på LCD-skjermen til tilsvarende fargerommet BT.709, slik at fotografen får bedre kontroll over opptaket.

MER OM SKJERMEN: LCD-skjermen kan snus slik at baksiden av kameraet blir tildekket. Betryggende når kameraet slenges ned i en fotobag eller skulderveske. (Pressefoto: Fujifilm)

For øvrig kan LCD-skjermen vinkles i alle retning. Har man en mikrofon tilkoblet via 3,5-mm-mikrofoninngangen, kommer denne ikke i veien for LCD-skjermen uansett hvordan den vinkles, ettersom mikrofoninngangen er plassert over skjermfot-rotasjonen.

Man kan bruke hodetelefon for å sjekke lydkvaliteten under videoopptak ved hjelp av en medfølgende USB-C-overgang.

Magnesiumslegeringen i den fremre delen av kamerahuset har dobbelt funksjon. I tillegg til å forsterke konstruksjonen tjener det også som varmeavleder under videoopptak. Ifølge Fujifilm skal man kunne filme 4K-video sammenhengende i opptil en halv time om gangen.

Autofokus i hele bildet

Autofokus-løsningen er basert på 2,16 millioner fasegjengjenningspiksler som dekker hele bildeområdet. Kameraet har 117 valgbare autofokuspunkter som kan utvides til opptil 425 AF-punkter for enda høyere nøyaktighet.

Fujifilm X-S10
IKKE RETRO: Fujifilm X-S10 har ikke så utpreget retro-design som mange av de andre Fujifilm-kameraene. (Pressefoto: Fujifilm.) (Klikk for større bilde.)

Serieopptak kan gjøres med opptil åtte bilder i sekundet med mekanisk lukker og 20 bps med elektronisk lukker. Ønsker man enda raskere serieopptak, greier kameraet opptil 30 bps, men da blir bildestørrelsen beskåret med 1,25x, ifølge Fujifilm.

Kameraet har én minnekortplass, med plass til SD-kort i opptil UHS I-hastighet. I tillegg er kameraet utstyrt med både Bluetooth- og WiFi-kommunikasjon. Batteriet kan lades via kompatibel USB-lader. Batteritiden er oppgitt til 365 bilder etter CIPA-standarden – i praksis er batteritiden stort sett betydelig mer.

APC-C-alternativet

«Alle» snakker om speilløse fullformatkameraer for tiden, men mange av oss ønsker seg rimeligere og mer kompakt kamerautstyr, inklusive lettere objektiver. Da er kameraer med den litt mindre APS-C-bildebrikken et attraktivt alternativ, ikke bare for hobbyfotografer. Nettstedet The Phoblographer er blant flere kamerarelaterte publikasjoner som mener at APS-C-formatet i mange situasjoner er mer enn bra nok selv for profesjonelle fotografer.

Fujifilm X-S10
HÅNDGREPET: Fujifilm X-S10 har et større – og trolig mer ergonomisk – håndgrep enn mange av de andre Fujifilm-kameraene. (Pressefoto: Fujifilm.) (Klikk for større bilde.)

Fujifilm fremstår som en trofast støttespiller i APS-C-markedet med et stort utvalg av både kameraer og objektiver for dette formatet. Hvis vi ser på konkurrentene, har Nikon på sin side bare ett speilløst APS-C-kamera – Nikon Z 50 – med to dedikerte objektiver til. Canon har en håndfull EOS M-kameraer i APS-C-format. Men bare et par av dem har innebygd elektronisk søker, slik kameraentusiaster foretrekker. Og objektivutvalget på rundt 10 objektiver har stått stille ganske lenge. Sony har et brukbart utvalg av APS-C-kameraer i sin a6000-familie, og en delobjektiver.

Men Fujifilm ser ut til å være kongen på APS-C-haugen, med 13 modeller i skrivende stund, hvorav hele 11 har innebygd elektronisk søker. Noe fullformatkamera ser det derimot ikke ut til at Fujifilm ønsker å lansere. De som ønsker seg Fujifilm-kamera med større sensor enn APS-C, må opp i den hel-profesjonelle og rådyre mellomformatklassen med Fujifilms GFX-kameraer. (For ordens skyld: Begrepsbruken i kamerabransjen kan være litt forvirrende. Mellomformat-bildebrikker er større enn fullformat-bildebrikker…)

Prisen

Fujifilm Norge opplyser at veiledende pris på Fujifilm X-S10 vil være cirka 11.000 kroner. Man kan få kameraet i to forskjellige pakkeløsninger. Velger man å kjøpe kamerahuset sammen med zoomobjektivet Fujinon XF18-55mm F2.8-4, blir prisen cirka 15.000 kroner. Velger man isteden Fujinon XF16-80mm F4, blir prisen cirka 16.000 kroner.

Kameraet vil være tilgjengelig i norske fotobutikker fra slutten av november 2020.

Fujifilm X-S10
PAKKELØSNING: 18-55 mm-objektivet er det en av de to «kit»-objektivene man kan kjøpe Fujifilm X-S10 med. (Pressefoto: Fujifilm.) (Klikk for større bilde.)

Tekniske data

Netto oppløsning26,1 megapiksler
Bildeoppløsning6.240 x 4.160 piksler
BrikkestørrelseAPS-C 23,5 x 15,6 mm
SensortypeBSI-CMOS
LysfølsomhetISO 160-12.800, utvidbar til ISO 80-51.200
BildestabilisatorBrikkeforskyvning med 5 akser, opptil 5-6 steg avhengig av objektiv
Fokuspunkter425
ObjektivfatningFujifilm X
LCD-skjerm3 tommer, berøringsfølsom
LCD-skjermoppløsning1.040.000 punkter
SøkertypeElektronisk, 2.360.000 punkter
Søkerforstørrelse0,93x
Lukkertider900 sek.-1/4.000 sek. (1/32.000 sek. m/elektronisk lukker)
Innebygd blitsJa
Serieopptak20 bps
VideoformaterMPEG-4, H.264
MikrofonInnebygd stereomikrofon
HøyttalerInnebygd monohøyttaler
LagringSD/SDHC/SDXC, UHS-I-støtte
USBUSB 3.2 Gen 1 (5 GBit/sek.)
HDMIMikro-HDMI
MikrofoninngangJa
HodetelefonutgangJa, via USB-C-adapter
WiFi802.11bgn
BluetoothJa
Batteritid CIPACa. 325 (CIPA)
VektCa. 465 g inkl. batt.
StørrelseCa. 126 x 85 x 65 mm

Hei. Hyggelig å se deg!

Nye artikler her hos Kameranytt.no publiseres med ujevne mellomrom. Derfor er det lurt å abonnere på innleggsvarsler. Da får du en e-postmelding hver gang det er noe nytt å lese her hos Kameranytt.no

Husk at bestillingen av nyhetsbrev må bekreftes. Straks etter at bestillingen er sendt inn, mottar du en e-postmelding der du blir bedt om å klikke på et felt for å bekrefte bestillingen. NB: Noen ganger hender det at e-postmeldingen om bekreftelse havner i postkassen for spam eller søppelpost. Sjekk denne om nødvendig.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Del dette innlegget med andre

Du vil kanskje lese disse sakene også:

Bare noen bilder…

Foto: Toralv Østvang

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler for å kunne gi de besøkende en best mulig brukeropplevelse.