Kameranytt.no

Fujifilm X-Pro2 er blitt enda bedre

Fujifilm X-Pro2
OPPGRADERT: Fujifilm X-Pro2 har fått betydelige forbedringer gjennom firmware-oppgradering. (Foto: Fujifilm)

Fastvare-oppgraderingene til digitale kameraer blir stadig mer omfattende og grunnleggende. Fujifilm X-Pro2-brukere får bedre autofokus.

Hele 20 punkter er det på Fujifilms liste over oppgraderingene man får tilgang til hvis man installerer fastvare-oppgraderingen som produsenten har lagt ut for Fujifilm X-Pro2 i oktober,  Firmware Ver. 2.00.

Det fine med fastvareoppdateringer av denne typen er at man får et bedre kamera uten å måtte betale noe for det.

Et spesielt kamera

Fujifilm X-Pro2 er et litt spesielt kamera som kanskje ikke er så veldig godt kjent, selv om Fujifilm-navnet har stått sentralt i digitalkameramarkedet i mange år. Ikke minst i kompaktkameraenes glansperiode hadde vi mange Fujifilm-kameraer innom på test i PC World Norge.

Fujfilms flaggskipskameraer i dag er X-Pro2, lansert i januar, og ikke minst Fujifilm X-T2, lansert i juli. Begge er APS-C-kameraer og begge har en viss retrodesign. Men mens X-T2 er å regne som et forholdsvis tradisjonelt speilløst systemkamera med design hentet fra speilrefleksverdenen, er X-Pro2 mer inspirert av klassiske rammesøkerkameraer, for eksempel fra Leica.

Begge kameraene har høstet ganske gode testomtaler de siste månedene, selv om det også foreligger noen kritiske merknader.

Leica M (Typ 240)
ROLLEMODELLEN: Leica M (Typ 240) fremstår som en sentral inspirasjonskilde for designerne av Fujifilm X-Pro2 – og forgjengeren X-Pro1. Rammesøkeren er det sentrale. (Foto: Leica)

Noen vil kanskje hevde at Fujifilm X-Pro2 er for en fattigmanns Leica å regne, selv om man ikke kan være så veldig fattig for å kjøpe Fujifilm X-Pro2 heller. Prisen for kamerahuset alene ligger i dag på i underkant av 18.000 kroner, ifølge Prisjakt.no.

Likheten med Leica skyldes først og frem hybridsøkeren, der man kan veksle mellom en elektronisk EVF-søker av samme type som man finner på de fleste speilløse systemkameraer, her på 2,36 megapiksler, og en optisk rammesøker som ligner det man finner i Leicas M-kameraer.

«Ny» autofokus

Det som kanskje er den viktigste forbedringen av Fujifilm X-Pro2 i fastvare-oppgraderingen som nå er lagt ut, er at kameraet får en merkbar økning av antall fokuspunkter etter oppgraderingen. Her snakker vi altså om piksler på bildebrikken som brukes til avstandsmåling.

Antallet fokuspunkter øker fra 273 til 325. I menyen kan man nå velge mellom et felt på 7 x 13 autofokuspunkter, til sammen 91, eller 13 x 25 punkter, altså 325. Tidligere kunne man velge 7 x 11, til sammen 77, eller 13 x 21, altså 273.

Det gjenstår naturligvis å se hvor stor forbedring dette innebærer.

I tillegg har Fujifilm-ingeniørene utviklet en ny programalgoritme som skal gjøre den fasedetekterende autofokusen mer nøyaktig enn før.

Hybrid autofokus

Kameraet har en hybrid autofokusløsningen som består av en blanding av kontrastdetekterende autofokus og fasedetekterende autofokus. Tradisjonelt anses kontrast-basert autofokus for å være nøyaktig, men litt langsom, mens fasedetekterende autofokus er raskere, men ikke fullt så nøyaktig. Med hybrid autofokus av denne typen, i bruk hos stadig flere systemkameraer nå, får man det beste av begge verdener – i kombinasjon.

Fujifilm X-Pro2
HYBRID-SØKER: Fujifilm X-Pro2 skiller seg fra de andre kameraene på markedet med sin hybrid-søker. (Foto: Fujifilm)

Forbedringene i fastvare-oppdateringen skal ifølge Fujifilm blant annet bidra til forbedre følgefokus i AF-C-modus.

Blant de øvrige forbedringene ser vi at øyedekterende autofokus nå er blitt endret til at kameraet søker fokus på det øyet som er nærmest kameraet.

Videre er det blitt gjort endringer i hvilke funksjoner som kan tillegges funksjonsknappene, og i valget av rammer som kan vises i den optiske rammesøkeren er det blitt gjort noen rettelser. Dette er rammer som kan vise hva slags utsnitt man får med det påmonterte objektivet, selv om søkeren i utgangspunktet viser mer av motivet.

Kameraet får nå også støtte for EF-X500-blitsen fra Fujifilm, og den optiske bildestabiliseringen er blitt forbedret når man bruker den elektroniske søkeren. Den elektroniske lukkertiden er på ned til 1/32.000 sekund, mens den vanlige lukkeren går ned til 1/8.000 sekund.

Informasjon fra Fujifilm om fastvare-oppgraderingen er å finne her.

Hei. Hyggelig å se deg!

Nye artikler her hos Kameranytt.no publiseres med ujevne mellomrom. Derfor er det lurt å abonnere på innleggsvarsler. Da får du en e-postmelding hver gang det er noe nytt å lese her hos Kameranytt.no

Husk at bestillingen av nyhetsbrev må bekreftes. Straks etter at bestillingen er sendt inn, mottar du en e-postmelding der du blir bedt om å klikke på et felt for å bekrefte bestillingen. NB: Noen ganger hender det at e-postmeldingen om bekreftelse havner i postkassen for spam eller søppelpost. Sjekk denne om nødvendig.

Én kommentar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Del dette innlegget med andre

Du vil kanskje lese disse sakene også:

Bare noen bilder…

Foto: Toralv Østvang

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler for å kunne gi de besøkende en best mulig brukeropplevelse.