Kameranytt.no

Fujifilm X-T5: Litt mer fotosentrisk

Fujifilm X-T5
LANSERING I GRORUDDALEN: Fujifilms nordiske produktsjef, Karl Löweberg, viste fram Fujifilm X-T5 i Oslo bare et par timer etter den globale lanseringen av kameraet. (Foto: Toralv Østvang)

Nye Fujitilm X-T5 er litt mer fotosentrisk og dermed et litt mindre hybrid foto/videokamera enn nærmeste forgjenger. Men Fujifilm har ikke gått så langt at videoentusiaster bør bli så veldig skremt. Tvert imot er det en god del spennende også for dem i den femte X-T-generasjonen fra Fujifilm.

De viktigste stikkordene for Fujifilm X-T5 er ny bildebrikke med den høyeste stillbildeoppløsningen i X-seriens historie på hele 40,2 megapiksler, samt fem-akslet bildestabilisering som kompenserer i opptil sju steg, og forbedret motivgjenkjenning for autofokus utviklet ved hjelp av maskinlæring og kunstig intelligens.

SORT ELLER SØLV?: Som vanlig for X-T-kameraene fra Fujifilm kan også X-T5 fås i sølv eller sort farge. (Pressefoto: Fujifilm.)

Lansering i Groruddalen

Den norske lanseringen av Fujifilm X-T5 fant sted i Groruddalen i Oslo en våt november-kveld. Det vil si – det var egentlig ikke noen formell (presse-)lansering i Fujifilms regi. Isteden disponerte Fujifilm et hjørnebord og et kjempesvært lerret – eller var det en vegg – da makeupartist- og fotograf-paret Trude og Pål Laukli åpnet sitt nye foto-, video- og utleiestudio på Rommen ikke langt fra Stovner.

Det litt spesielle navnet, Slakteriet Studio, har sammenheng med at studio-lokalene tidligere tilhørte den kjente pølsemaker-bedriften Strøm-Larsen AS, med over 100 års fartstid i Oslo. I dag er det gamle slakteriet ombygd til et imponerende foto- og video-atelier, med fem meters takhøyde, maks skyteavstand på 21 meter og mulighet for å kjøre biler rett inn for reklamefotografering.

Fotograf Pål Laukli er storbruker av kameraer og optikk fra Fujifilm, og hva var da mer naturlig enn å legge innvielsen av det nye studioet til Fujifilms neste storlansering? Det skulle vise seg å bli lanseringen av Fujifilm X-T5.

Slakteriet Studio
KLAR TIL LANSERING: Slakteriet Studio er et gedigent atelier for foto, video og utleie. Hit kan man kjøre biler rett inn for reklamefotografering. Her har Fujifilm forberedt seg på kameralansering. (Foto: Toralv Østvang.) (Klikk for større bilde.)

Fujifilms nordiske produktsjef innenfor digitalfoto, svenske Karl Löweberg, var til stede sammen med et antall Fujifilm-kolleger og fikk vist fram et bredt spekter av Fujifilms nåværende portefølje av kamerahus, objektiver og tilbehør. Men mest oppmerksomhet fikk naturligvis Fujifilm X-T5, som var blitt lansert globalt bare et par-tre timer før Slakteriet Studio åpnet sine dører.

Femte X-T-generasjon

Fujifilms X-T-familie ble født tidlig i 2014 med lanseringen av Fujifilm X-T1, et 16-megapikslers speilløst APS-C-kamera. I fokus sto kameraets beskyttelse mot vær, vind og vann, med flere enn 75 punkter med vær- og frost-beskyttelse i konstruksjonen. Kamerahuset hadde en utpreget retro-design inspirert av gode, gamle speilreflekskameraer.

Fujifilm X-T5
X-T-FAMILIEN: Her er hele familien, fra X-T1 bakerst til nye X-T5 forrest. (Pressefoto: Fujifilm.) (Klikk for større bilde.)

Oppfølgeren X-T2 kom i 2016. Da var oppløsning på X-Trans CMOS-brikken økt til 24 megapiksler. Autofokusen var også blitt bedre, ikke minst takket være et antall fasedetekterende piksler på bildebrikken i tillegg til de klassiske kontrastdetekterende.

Vi må følge kalenderen videre til 2018 for å finne Fujifilm X-T3, nå med 26 megapikslers oppløsning. Antallet fasedetekterende piksler var økt betydelig, serieopptak kunne tas med opptil 20 bilder per sekund med den elektroniske lukkeren, og kameraet kunne ta opp 10-bits video internt.

Fjerde generasjon så dagens lys i 2020, og nå var bildestabilisering i kamerahuset kanskje den viktigste nyheten.

Fujifilm X-T5

Og så er vi framme ved Fujifilm X-T5. Overraskende nok har kameraet krympet litt sammenlignet med forgjengeren. Det pleier jo å gå motsatt vei, at kamerahusene eser ut litt etterhvert som konstruktørene putter inn stadig mer teknologi.

Fujifilm markedsfører kameraet mot en rekke bruksområder, som gate- og dokumentarfotografi via landskapsfotografering til portrett. Etter at jeg fikk anledning til å holde og prøve kameraet i noen minutter, fremsto reisefotografering som kanskje et av mine mest aktuelle bruksområder hvis jeg skulle ha valgt dette kameraet.

Fujifilm X-T5
Med X-T5 opprettholder Fujifilm tradisjonen med å hedre god, gammeldags speilrefleks-design, selv om kameraet er speilløst. (Pressefoto: Fujifilm.) (Klikk for større bilde.)

Vekten er gått ned til 557 gram inklusive batteri, sammenlignet med forgjengeren X-T4, som veier 607 gram. Ikke allverdens forskjell, naturligvis, men nok til å kunne si at Fujifilm med digitale X-T5 forvalter arven fra gamle filmbaserte speilreflekskameraer på en ypperlig måte.

Kameraet må dessuten ha blitt mer strømgjerrig. Batterikapasiteten – med CIPA-referanse – er ifølge spesifikasjonene økt fra 500 bilder med X-T4 til 580 bilder med X-T5, selv om det er samme batteri i de to kameraene, NP-W235.

40 megapiksler

Den nye bildebrikken, 40,2-megapiksler-sensoren X-Trans CMOS 5 HR, er egentlig ikke helt ny. Vi ble kjent med den første gang i september 2022, da Fujifilm lanserte storebroren, Fujifilm X-H2. Dét kameraet har den samme bildebrikken, men er litt mer velutstyrt, blant annet med mulighet for å bruke raskere CFexpress-minnekort, ikke bare SD-kort. Kameraet er generelt litt mer videosentrisk enn X-T5 – blant annet nettopp på grunn av CFexpress-kortene, som tillater mer krevende videoopptak enn man klarer med SD-kort.

Fujifilm X-H2
VIDEOSENTRISK ALTERNATIV: I september 2022 lanserte Fujifilm kameraet X-H2, et mer videosentrisk – og dyrere – alternativ til nykommeren X-T5. (Pressefoto: Fujifilm.) (Klikk for større bilde.)

X-H2 har elektronisk søker med høyere oppløsning, 5,76 megapiksler, mot 3,69 MP på X-T5, samt en vridbar LCD-skjerm som kanskje egner seg litt bedre for videoopptak enn den nye og mer foto-sentrerte LCD-skjermen på X-T5.

Og X-H2 greier 8K-video, mens X-T5 stopper på 6,2K. X-H2 har dessuten HDMI-kontakt i full størrelse, mens brukerne av X-T5 må nøye seg med mikro-HDMI-kontakt, noe som brukere av eksterne videoopptakere generelt ikke er så glad i.

X-T5-brukerne har heller ikke mulighet til å anskaffe batterigrep, slik X-H2-eierne kan. På den andre siden kan de glede seg over at X-T5-kamerahuset er 4.000 kroner billigere – og over 100 gram lettere.

Det gjenstår å se hva kommende tester sier om X-T5, men utifra spesifikasjonene – og noen tidlig-tester av førproduksjonsmodeller – ser det ut til at Fujifilm har greid å balansere likheter og ulikheter mellom de forskjellige modellene – og forgjengerne – på en fornuftig måte. Nyansene i forskjeller på videofunksjonalitet er små, men hvis de skulle bety noe, har man altså mulighet for å velge X-H2 for en overkommelig prisøkning.

Men produktsjef Karl Löweberg hadde nok rett da han i en samtale med Kameranytt etter lanseringen sa at X-T5 har mer enn gode nok videoegenskaper til at de fleste i målgruppen blir fornøyd.

160 megapiksler

Bildebrikken i Fujifilm X-T5 er som sagt på 40,2 megapiksler, men fra denne bildebrikken kan man faktisk få høyoppløste bilder på hele 160 megapiksler. X-T5 har en funksjonalitet kalt Pixel Shift Multi-Shot.

Fujifilm X-T5
HOLD FAST: Fujifilm X-T5 kan utstyres med bedre bæregrep, men ikke noe ordentlig batterigrep. (Pressefoto: Fujifilm.) (Klikk for større bilde.)

Dette går ut på at kameraet benytter den innebygde bildestabiliseringen til å flytte bildesensorbrikken noen brøkdels millimeter gjennom en fotosekvens på 20 bilder tatt i rask rekkefølge – fortrinnsvis med kameraet på stativ. Etterpå kan man med programvaren Pixel Shift Combiner sette sammen disse bildene til ett bilde på cirka 160 megapiksler. Funksjonen fanger RGB-pikselinformasjonen i de røde, grønne og blå pikslene hver for seg, noe som ifølge Fujifilm skal gi høyest mulige fargereproduksjon i de minste detaljene.

Bedre autofokus med kunstig intelligens

Økt antall fasedetekterende fokuspunkter på bildebrikken sammenlignet med tidligere modeller medfører ifølge Fujifilm mer nøyaktig autofokus for motiver med fin tekstur, for eksempel ved landskaps- og portrettfotografering. Fokushåndteringen skal være dobbelt så rask som tidligere. Dessuten har Fujifilm videreutviklet motivgjenkjenningen ved hjelp av dyp maskinlæring og kunstig intelligens (AI). Det innebærer at systemet oppdager og sporer motiver mye bedre enn før, ikke bare ansikter og øyne, men også dyr, fugler, biler, sykler, fly og tog.

Maskinlæring og AI er også brukt til forbedre kameraets evne til å bestemme hvitbalansen når man treffer på blandede lysforhold, for eksempel der utendørslys gjennom vinduer blander seg med innedørslys – en klassisk utfordring for alle kameraer.

Fujifilm X-T5
GAMMELT OG NYTT: Fujifilm er flink til å forene hypermoderne teknologi som kunstig intelligens og maskinlæring med et tradisjonelt, nesten gammeldags brukergrensesnitt. X-T5 er veldig lojalt mot god, gammel kamera-betjening. (Pressefoto: Fujifilm.) (Klikk for større bilde.)

For stillbildefotografering støtter X-T5 HEIF-bildeformatet – High Efficiency Image Format – et konteiner-format som kan lagre bilder og bildesekvenser uten å kreve så stor lagringsplass som JPEG-formatet. Fujifilm snakker om 10-bits bildekvalitet i filer som er opptil 30 prosent mindre enn vanlige JPEG-filer.

Kombinert med muligheten til å bruke Fujifilms velkjente filmsimuleringer – i dette tilfellet 19 i tallet – får brukerne gode muligheter til å levere høykvalitetsbilder direkte fra kameraet.

Litt mer om video

For de videointeresserte er det greit å vite at X-T5 har en 4K HQ-modus der det oppnås høyt detaljnivå gjennom 6K-oversampling. X-T5 gjør det mulig med 4:2:2-basert 10-bits videoopptak i 6K-oppløsning på 30p internt, med full støtte for både H.264 og H.265. Sistnevnte komprimeringskodek gir video som tar halvparten så mye båndbredde med samme bildekvalitet, men som det kreves litt mer datakraft for å bearbeide.

Fujifilm X-T5
DUO: Fujifilm X-T5 i sølv og sort er en duo som sikkert vil få en del oppmerksomhet blant kamera- og foto-entusiaster i tiden som kommer. (Pressefoto: Fujifilm.) (Klikk for større bilde.)

Ved hjelp av Fujifilms LUT (Look-Up Table) F-Log2 kan man gjennom fargegradering oppnå et dynamisk omfang på videoopptak tilsvarende 13 trinn.

Vil man benytte ekstern HDMI-tilknyttet videoopptaker, kan man sende 12-bits ProRes RAW-video og Blackmagic RAW til en slik enhet opptil 6,2K/29,9p.

Hva er det da egentlig som gjør at noen vil kalle X-T5 litt mindre videosentrert enn forgjengeren X-T4? Sistnevnte håndterte 4K-video ubeskåret, mens X-T5 opererer med en beskjæringsgrad på 1,23x. I teorien kan det gi en anelse mer bildestøy under vanskelige opptaksforhold. Og man får dårligere vidvinkel-effekt hvis det er noe man tilstreber.

X-T5 tar imidlertid igjen ved at kameraet kan håndtere 10-bits 4:2:2-fargeoppløsning internt. Det trengte man HDMI-tilknyttet ekstern videoopptaker for å få til med X-T4. Begge modeller håndterer 10-bits 4:2:0-video internt.

Den nye prosessoren har for øvrig lavere strømforbruk enn forgjengerne, noe som sammen med varmeavledende struktur i kamerahuset skal bidra til å forlenge maks innspillingstid opptil omlag 90 minutter i 6K/30p.

Oppsummert ser det unektelig ut til at Fujifilm X-T5 stort sett har gode nok videoegenskaper, for i hvert fall store deler av sin målgruppe nå i 2022.

Bedre bildestabilisering

Fujifilm X-T5 har fått enda litt bedre bildestabilisering enn X-T4. Den fem-akslede IBIS-stabiliseringen skal nå kunne kompensere opptil sju trinns lengre lukkertid i kombinasjon med den optiske stabiliseringen i de objektiver som har det. Dette var oppgitt til 6,5 trinn for forgjengeren. Fujifilm tar imidlertid forbehold om at man med enkelte objektiver bare kan oppnå fem trinns forbedring.

Nytt 30 mm-objektiv

Fujinon 30mm
MAKRO: Fujinon XF30mm F2.8 R LM WR Makro er nok et hendig prime-objektiv fra Fujifilm. (Pressefoto: Fujifilm.) (Klikk for større bilde.)

Samtidig med X-T5-lanseringen kommer Fujifilm også med et nytt makroobjektiv: Fujinon XF30mm F2.8 R LM WR Makro. Det er snakk om et objektiv med fast brennvidde på 30 mm, som tilsvarer 46 mm plassert på et av Fujifilms APS-C-kameraer. Altså et objektiv som også kan fungerer som et normalobjektiv.

Fujifilm presenterer objektivet som sitt minste og letteste 1:1-makroobjektiv. Nærgrensen er 1,2 cm fra objektivet.

Ni avrundede blenderlameller skal bidra til god bokeh når man åpner opp blenderen. Lysstyrken er – som navnet viser – f/2,8. Blenderen betjenes med kameraets inngangshjul eller med blenderingen på objektivet.

Objektiver er lett og passer derfor godt til X-T5-kameraet – vekten er 195 gram. Filterdiameteren er 43 mm. Ifølge Fujifilm er den lineære fokusmotoren både lydløs og rask. Fokuspustingen skal være ubetydelig.

Objektivet er bygd opp av 11 linseelementer fordelt på ni grupper, inkludert tre asfæriske linseelementer som bidrar til høy skarphet fra kant til kant. To ED-linseelementer motvirker fargebrytningsfeil.

Fujinon 30mm
KLAR FOR MAKROFOTOGRAFERING: Det nye 30 mm-makroobjektivet plassert på Fujifilm X-T5. (Pressefoto: Fujifilm.) (Klikk for større bilde.)

Prisene

Fujifilm X-T5 kommer i salg i Norge i slutten av november 2022. Selve kamerahuset har fått en veiledende pris på cirka 22.000 kroner. Den rimeligste pakkeløsningen inneholder et XF 18-55 mm-objektiv. Da blir prisen cirka 26.000 kroner. Med litt heftigere optikk, XF 16-80 mm, øker pakkeprisen til cirka 27.000 kroner.

Prisen på Fujinon XF30mm F2.8 R LM WR Makro er satt til cirka 7.500 kroner.

Tekniske data

Netto oppløsning40,2 megapiksler
Bildeoppløsning7.728 x 5.152 piksler
BrikkestørrelseAPS-C 23,5 x 15,6 mm
SensortypeBSI-CMOS
LysfølsomhetISO 125-12.800, utvidbart til ISO 64-51.200
Bildestabilisator5-aksers brikkeflytte-system
Fokuspunkter425
ObjektivfatningFujifilm X-fatning
LCD-skjerm3 tommer
LCD-skjermoppløsning1.840.000 punkter
SøkertypeElektronisk (3.690.000 piksler)
Søkerforstørrelse0,8x omregnet til 35 mm-format m/50 mm objektiv
Lukkertider15 sek.-1/8.000 sek. (Elektronisk lukker: 1/180.000 sek.)
Innebygd blits
Serieopptak15 bps m/mekanisk lukker, 20 bps m/elektronisk lukker
VideoformaterH.264, H.265/HEVC. HLG-støtte
MikrofonInnebygd stereomikrofon
HøyttalerMono
Lagring2 x SD/SDHC/SDXC UHS-II
USBUSB 3.2 Gen 2 (10 Gbit/sek.)
HDMIMicro HDMI-kontakt Type D
MikrofoninngangJa, 3,5 mm
HodetelefonutgangVia medfølgende USB-C-adapter
WiFi802.11b/g/n/ac
BluetoothJa
Batteritid CIPACa. 590 i økomodus, ca. 580 i normal modus (CIPA)
VektCa. 557 g inkl. batt. og SD-kort
StørrelseCa. 130 x 91 x 64 mm

Hei. Hyggelig å se deg!

Nye artikler her hos Kameranytt.no publiseres med ujevne mellomrom. Derfor er det lurt å abonnere på innleggsvarsler. Da får du en e-postmelding hver gang det er noe nytt å lese her hos Kameranytt.no

Husk at bestillingen av nyhetsbrev må bekreftes. Straks etter at bestillingen er sendt inn, mottar du en e-postmelding der du blir bedt om å klikke på et felt for å bekrefte bestillingen. NB: Noen ganger hender det at e-postmeldingen om bekreftelse havner i postkassen for spam eller søppelpost. Sjekk denne om nødvendig.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Del dette innlegget med andre

Du vil kanskje lese disse sakene også:

Bare noen bilder…

Foto: Toralv Østvang

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler for å kunne gi de besøkende en best mulig brukeropplevelse.