Fujifilms kompakte mellomformat får mye oppmerksomhet

Fujifilm GFX100RF
SØLV ELLER SORT: Fujifilm overrasker med et nytt mellomformat-kamera som er ekstremt kompakt for denne kamera-sjangeren: Fujifilm GFX100RF. (Pressefoto: Jonas Rask/Fujifilm.)

[Lesetid: 11 minutter]

Nye Fujifilm GFX100RF ser ut til å skape furore i kameramarkedet. Et mellomformat-kamera som får plass i lomma, høres nesten for godt ut til å være sant. Og er det kanskje også.

Vel, om det ikke er plass til det nye Fujifilm-kameraet i en trang bukse- eller jakke-lomme, kan det jo hende at det får plass i en litt romslig frakkelomme, da.

Men det er nok viktigere at mange av oss sikkert kan tenke seg å bære med seg kameraet over skulderen når vi rusler rundt i byen eller er ute i naturen. Ellers er jo en del mellomformat-kameraer så store og tunge at de helst bare brukes i atelier eller til andre forholdsvis stasjonære opptak. Men nå kommer altså Fujifilm med et mellomformat-kamera som de færreste vil kvie seg for å ta med ut på tur.

På den andre siden er det nok dessverre ikke så veldig mange blant oss som kan ta seg råd til å anskaffe et Fujifilm GFX100RF-kamera. En av de nærmeste konkurrentene må vel sies å være Leica Q3 til rundt 75.000 kroner, og det gir jo en slags pekepinn. Det nye Fujifilm-kameraet koster riktignok ikke fullt så mye, men hører hjemme i samme klasse og er nok for dyrt for mange. Sjekk pris-info mot slutten av artikkelen.

Leica-sammenligningen

Grunnen til at Leica Q3 trekkes fram av flere som relevant å sammenligne Fujifilm GFX100RF med, til tross for at de to har ulik brikkestørrelse, er at de har mange viktige likhetspunkter ellers. Dessuten er det ikke så mange andre lignende kameraer på markedet å sammenligne det nye Fujifilm-kameraet med.

Både Fujifilm GFX100RF og Leica Q3 er forholdsvis kompakte kameraer, og begge har innebygd vidvinkelobjektiv med fast brennvidde. Dessuten har begge kameraene bildebrikke med høy oppløsning, og både Leica og Fujifilm har valgt å kompensere for mangelen på zoom-funksjon med definerte beskjæringsgrader som byr på både normal- og tele-utsnitt i tillegg til objektivenes standard vidvinkel-modus. Og begge produsentene hevder at kameraene deres har så høy oppløsning at bildekvaliteten blir god selv om bildeutsnittet beskjæres helt inn til en tele-posisjon, som jo betyr at bare en liten del av bildebrikken blir benyttet.

I tillegg er kameraene forholdsvis like både i dimensjoner og vekt. Leica Q3 veier 743 gram, mens Fujifilm GFX100RF ligger like under med en vekt på 735 gram.

Den største forskjellen på de to kameraene i størrelse er at objektivet på Leica Q3-kameraet stikker mye lengre ut fra kamerahuset enn på Fujifilm-kameraet. Dermed oppleves sistnevnte som enda mer kompakt, til tross for at det er et kamera med større bildebrikke.

Fullformat vs mellomformat

Riktignok er det altså en vesentlig forskjell på de to kameraene. Leica Q3 er «bare» et fullformat-kamera, ikke tilhørende det større mellomformatet. Bildebrikken i Leica Q3 er en fullformat-brikke på 36 x 24 mm. Fujifilm GFX100RF er derimot et mellomformat-kamera med en bildebrikke som er en del større, 44 x 33 mm.

Mellomformat er vel å merke ikke en så klart definert standard som fullformat. I praksis omtaler vi alle brikkestørrelser mellom fullformat og storformat som mellomformat. Storformat-definisjonen er 102 x 127 millimeter, ifølge Digital Foto. Blant kameraene som faller inn under mellomformat-definisjonen, finner vi Leica S3 fra 2019 med en brikke på 45 x 30 mm (nå ute av produksjon uten at noen etterfølger er lansert ennå) og Hasselblad X2D 100c fra 2022 med den brikke på 44 x 33 mm, for å nevne et par. Sistnevnte koster for ordens skyld oppunder 100.000 kroner – pluss optikk.

Høy oppløsning

Hvis vi et øyeblikk kan se bort fra selvmotsigelsen i kameraverdenens nedarvede språkbruk på dette punktet – altså at fullformat intuitivt høres større ut enn mellomformat, mens det i virkeligheten er omvendt – ser vi at Fujifilm her har benyttet en bildebrikke som har vesentlig høyere oppløsning enn 60-megapikslers brikken i Leica Q3. Fujifilm kan skilte med en oppløsning på hele 102 megapiksler.

Nå er ikke en mellomformat-brikke på 102 megapiksler noe nytt fra Fujifilm. Selskapet har vært en pioner i utviklingen av mellomformat-kameraer som ikke er særlig mye større enn tradisjonelle speilrefleks-kameraer. Vi snakker da om Fujifilm-kameraer med forkortelsen GFX i navnet – det første kom i 2016 og hadde en bildebrikke på 51 megapiksler. Allerede i 2019 kom den første modellen med 102 megapikslers-brikke.

Men dét kameraet veide 1.320 gram – uten optikk. Nå har Fujifilm altså greid å få plass til en like stor bildebrikke med like høy oppløsning i et kamera som veier bare litt over halvparten – inklusive optikk. Det er kanskje ikke så rart at Fujifilm GFX100RF skaper litt furore… (= stormende bifall, ifølge Bokmålsordboka).

Kompromisser

Oppmerksomheten er riktignok ikke bare positiv. Bestrebelsene på å gjøre kameraet så kompakt som mulig har også krevd noen kompromisser, spesielt på optikk-siden. Det innebygde objektivet blir oppfattet som ganske lyssvakt. Vi snakker om et 35 mm-vidvinkelobjektiv med lysstyrke på f/4.

Men her er nok matematikken på Fujifilms side. Omregnet til 35 mm-format tilsvarer brennvidden 28 mm, som altså er identisk brennvidde med objektivet i Leica Q3. En tilsvarende omregning av lysstyrken forteller at f/4 på et mellomformat-kamera tilsvarer f/2,8 på et fullformat-kamera. Fujifilm greier riktignok ikke å matche Leica Q3-lysstyrken på f/1,7. Men f/2,8 er slett ikke å forakte, det heller. Den store bildebrikken bidrar dessuten til at bilder tatt med mellomformat-kameraer gjerne har litt mer dybde-følelse enn bilder fra kameraer med mindre bildesensor.

Matematikken hjelper derimot ikke til å fjerne skuffelsen som kommer til syne i mange av de første reportasjene om Fujifilm GFX100RF-lanseringen: Kameraet mangler bildestabilisering. Ingen optisk bildestabilisering i objektivet og ingen form for brikkeforflytting eller lignende i kamerahuset.

Men igjen kommer den store bildebrikken til unnsetning, i hvert fall i noen grad. Flere har påpekt at de synes det er overraskende lett å få gode bilderesultater selv i dårlig lys uten synlige følger av kamera-rystelser. Noen peker på den store bildebrikken. Ett av de andre forsøkene på forklaring er at kameraet har sentrallukker i objektivet i stedet for tradisjonell lukkergarding og tilhørende mekanikk som ellers kan forårsake noe bevegelses-uskarphet. Vi får se hva kommende grundigere tester av ferdige produksjonsutgaver av kameraet vil si på dette punktet.

Fleksibel fast-optikk

Som sagt har det nye Fujifilm-kameraet innebygd objektiv, altså et ikke-utskiftbart objektiv. Som på Leica Q3 har Fujifilm GFX100RF en digital løsning for å kunne fotografere med andre brennvidder. Dette er rett og slett basert på beskjæring av bildeutsnittet, noe som betyr at bildene med annen «brennvidde» enn full vidvinkel-modus vil ha lavere oppløsning enn det som tilsvarer hele bildebrikkens oppløsning.

Når man fotograferer i 35 mm vidvinkel, får man en bildefil på 102 megapiksler i det som tilsvarer 28 mm brennvidde på et fullformat-kamera. Hvis man stiller inn kameraet på brennvidde 45 mm, får man et bilde på 62 megapiksler, og utsnittet vil tilsvare 35 mm med et fullformat-kamera. Neste steg er 63 mm, som gir et bilde på 31 megapiksler og et bildeutsnitt tilsvarende 50 mm med et fullformat-kamera. Altså den brennvidden vi gjerne anser som tilsvarende et normal-objektiv. Går man opp til 80 mm, får man et bilde på 20 megapiksler tilsvarende fullformat-brennvidde på 63 mm. Det høres ut til å være mye å holde styr på, men man vender seg vel fort til det.

Fujifilm hevder at kameraet og optikk passer godt til mange typer fotografering og peker særlig på landskap, reiser, gatefotografering og portretter.

Ny pikselstruktur

Ifølge Fujifilm er bildesensoren i det nye kameraet blitt forbedret med en ny pikselstruktur. Dette skal ha bidratt til at brikken tar inn en større mengde lys enn i tilsvarende bildebrikker tidligere. Det gjør at ISO 80 kan kjøres som standard for å gi bildene stort dynamisk omfang og lite bildestøy.

Mikrolinsene på bildebrikken er utformet slik at kapasiteten er økt. Dessuten samles det inn lys mer effektivt helt ute i kantene av sensoren. Dette skal både ha bidratt til bedre bildekvalitet og til en mer presis autofokusering, hevder Fujifilm.

Autofokusen er basert på en avansert AF-algoritme som i samarbeid med Fujifilms X-Prosessor 5 skal gjøre det enklere for autofokusen å fange plutselige øyeblikk og motiver i bevegelse. I tillegg er motivgjenkjennelsen basert på kunstig intelligens og maskinlæring som skal kunne gjenkjenne en lang rekke motivtyper, som ansikter og øyne på mennesker samt dyr, fugler, bilder, sykler, fly og tog.

9 bildeformater

GFX100RF er det første kameraet i denne Fujifilm-serien som har et kontrollhjul til raskt å kunne velge forskjellige bildeformater. Til sammen ni ulike formater kan velges: 4:3, 3:2, 16:9, 65:24, 17:6, 3:4, 1:1, 7:6 og 5:4. Jeg ser at noen journalister allerede har klagd over at det er for mange valgmuligheter…

Til sitt forsvar sier Fujifilm i pressemeldingen at prosessen med å velge bildeformat som matcher motivet gjør fotograferingsopplevelsen enda morsommere og bidrar til å utvide de kreative mulighetene.

I tillegg er det lagt til en ny funksjon der man både på LCD-skjermen og i søkeren kan se området utenfor det valgte bildeformatet. Dette bidrar til at man lett kan ha oversikt over hva som skjer utenfor bildet.

Filmsimulering

Fujifilm er trofast mot sin gamle tradisjon med filmsimulering i selskapets digitalkameraer. GFX100RF kan utnyttet 20 av Fujifilms filmsimulerings-moduser, mange av dem basert på selskapets lange erfaring som produsent av fotografisk film. 

Objektivet består av 10 linseelementer fordelt på åtte grupper. Dette inkluderer to asfæriske linseelementer som skal bidra til redusert forvrengning og sfærisk aberrasjon.

Objektivet har en nærgrense på 20 cm og har et innebygd ND-filter som kan justeres i fire trinn. Da kan man for eksempel kjøre med stor blenderåpning selv i godt dagslys for å få bedre kreativ kontroll over dybdeskarpheten.

Video og imponerende battertid

Kameraet har en imponerende oppgitt batteritid på hele 820 bilder. Leica Q3 kan på sin side skilte med 350 bilder, altså godt under halvparten. Med andre ord et kamera du slipper å ta med ekstra batteri til, selv på ganske lange fotosesjoner.

4K-video i mellomformats-karakter er en beskrivelse som Fujifilm bruker om kameraets video-egenskaper. Man kan spille inn video i 4K/30P med 4:2:2-fargeoppløsning internt til SD-kortet. Og siden hele bildesensorens bredde utnyttes under videoopptak, oppnår man ifølge Fujifilm et unikt video-utseende ettersom mellomformat-kameraer har en mye større bildesensor enn de fleste kameraer som brukes til videoopptak.

Man kan ta opp video i F-Log-2 med dynamisk rekkevide utvidet til over 13 steg, noe som riktignok krever ekstra arbeid med etterbehandlingen, men som kan gi førsteklasses videokvalitet.

Videoopptak kan lastes direkte opp til Frame.io for effektiv arbeidsfly i etterarbeidet.

Kameraet skal ha god allværs-beskyttelse, og medfølgende adapterring og beskyttelsesfilter skal bidra til enda bedre beskyttelse mot regn og støv.

Prisen

Fujifilm GFX100RF vil ifølge Fujifilm komme i salg i april 2025 – noen nøyaktig dato er ikke oppgitt. 

Prisen for kameraet er cirka 68.000 kroner.

Tekniske data

Netto oppløsning102 megapiksler
Bildeoppløsning11.648 x 8.736 piksler
Brikkestørrelse43,8 x 32,9mm
SensortypeBakbelyst CMOS-sensor uten optisk lavpassfilter
LysfølsomhetISO 40-102.400
Bildestabilisator
FokuspunkterIkke oppgitt
ObjektivfatningInnbygd Fujinon 35 mm-objektiv f/4, tilsvarende 28 mm i 35 mm-format. Inkl. 4-trinns ND-filter. Digital telekonverter 45 mm, 65 mm, 80 mm.
LCD-skjerm3,15 tommer vippbar LCD-skjerm
LCD-skjermoppløsning2.100.000 punkters oppløsning
SøkertypeEVF
Søkeroppløsning5.760.000 punkters oppløsning
Søkerforstørrelse0,84x forstørrelse
Lukkertider3.600 sek.-1/4.000 sek. Elektronisk lukker: Maks 1/16.000 sek.
Innebygd blitsNei, blitssko
Serieopptak6 bps
VideoformaterH.264, H.265, MPEG-4 AVC, HEVC. 4K 30P 4:2:2 10-bit internt til minnekort
MikrofonInnebygd stereomikrofon
HøyttalerInnebygd monohøyttaler
Lagring2 x SD/SDHC/SDXC/UHS-II
USBUSB-C. USB 3.2 Gen 2 (10 GBit/sek.)
HDMIMicro HDMI
MikrofoninngangJa, 3,5 mm
HodetelefonutgangJa, 3,5 mm
WiFiJa
BluetoothJa
Batteritid CIPA820 bilder
VektCa. 745 g inkl. batt. og minnekort.
Størrelse134 x 90 x 77 mm

Hei. Hyggelig å se deg!

Nye artikler her hos Kameranytt.no publiseres med ujevne mellomrom. Derfor er det lurt å abonnere på innleggsvarsler. Da får du en e-postmelding hver gang det er noe nytt å lese her hos Kameranytt.no

Dette feltet er nødvendig.

Husk at bestillingen av nyhetsbrev må bekreftes. Straks etter at bestillingen er sendt inn, mottar du en e-postmelding der du blir bedt om å klikke på et felt for å bekrefte bestillingen. NB: Noen ganger hender det at e-postmeldingen om bekreftelse havner i postkassen for spam eller søppelpost. Sjekk denne om nødvendig.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Del dette innlegget med andre

Du vil kanskje lese disse sakene også:

Bare noen bilder…

Foto: Toralv Østvang

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler for å kunne gi de besøkende en best mulig brukeropplevelse.