Fullformat-mini fra Sigma

Sigma fp
KOMPAKT: Sigma fp er ved lanseringen verdens minste speilløse fullformat-kamera. (Pressefoto: Sigma)
Sigma fp
KOMPAKT: Sigma fp er ved lanseringen verdens minste speilløse fullformat-kamera. (Pressefoto: Sigma)

Med en vekt på bare 370 gram – 422 gram med batteri og SD-kort – er Sigma fp verdens minste fullformat-kamera. Det viser også at Sigma er bedre på nyskaping enn konkurrentene.

[toc] Mange – inkludert Kameranytt.no – har beskyldt kamerabransjen for å være konservativ og gammeldags og at det er en medvirkende årsak til den dramatiske nedgangen i kamerasalget de siste årene. Viljen til å tenke nytt og til å ta i bruk ny teknologi på nye måter, ikke bare til å digitalisere gamle, mekaniske prosesser, har vært mangelvare hos kameraprodusentene.

Sigma på banen

Så kommer Sigma på banen med noe som ser ut til å være et helt nytt kamerakonsept, et kamera bedre tilpasset framtidige fotograf-generasjoner enn klassikerne som dominerer markedet i dag. 

For eksempel er Sigma fp designet uten noen mekanisk lukker overhodet. Den elektroniske lukkeren er lydløs og greier serieopptak på opptil 18 bilder i sekundet. Minnebufferen er riktignok beskjeden, så kameraet egner seg neppe til sportsfotografering, men lukkeren byr på andre fordeler.

Sigma fp
Med det nye 45 mm-normalobjektivet er Sigma fp et kompakt fullformat-kamera. (Pressefoto: Sigma)

Kameraet er særdeles godt tilpasset video, som får en stadig større plass i mange fotografers og fotoentusiasters hverdag. For eksempel kan Sigma fp ta opp video i CinemaDNG-formatet, et slags Raw-format for video.

Kameranytt.no er ikke alene om å betegne det nye kameraet fra Sigma som et etterlengtet tegn på innovasjon i kamerabransjen. For eksempel skriver Digital Camera World at «Sigma fp er designet til å være det minste og letteste speilløse fullformat-kameraet fram til nå, og Sigma ønsket å skape en ny type kamera, ikke bare å klone det som allerede er der ute». (Kameranytts oversettelse.)

Sigma ønsker åpenbart ikke å innordne seg dagens kategorier og hierarkier, skriver Digital Camera World.

L-fatning

Som kjent er Sigma den ene av de tre initiativtakerne til den nye L-fatnings-standarden, sammen med Leica og Panasonic. Sigma fp er naturligvis basert på denne standarden, og derfor vil kameraet kunne bruke  de nye L-fatnings-objektivene som Sigma lanserte forleden dag, inkludert det lette og kompakte 45 mm-objektivet på bare 215 gram.

Sigma fp
Påmontert et kraftig zoomobjektiv og den eksterne søkeren er ikke Sigma fp så kompakt lenger. (Pressefoto: Sigma)

Når fullformat-kameraer og tilhørende optikk begynner å bli nesten like lett som for eksempel en Olympus PEN E-PL9 – som veier 380 gram med batterier pluss 136 gram hvis man velger et lett normalobjektiv, i dette tilfellet Olympus’ 25 mm f/1,8-objektivet – er det ikke bare fullformat-konkurrentene som har grunn til å bekymre seg litt. 

Regneeksempelet ovenfor er basert på de innledende tallene om Sigma ft pluss det nevnte Sigma 45 mm-objektivet, med samlet vekt på 637 gram, og summen av det nevnte Olympus-kameraet og 25 mm-objektivet på til sammen 516 gram. (Et 25 mm-objektiv for Micro Four Thirds-fatning tilsvarer 50 mm brennvidde omregnet til 35 mm-format.)

Skulle vi valgt et mer profesjonelt Micro Four Thirds-kamera som for eksempel Panasonic Lumix GH5 til denne sammenligningen, med et litt mer profesjonelt normalobjektiv som for eksempel Panasonic G 25 mm f/1,7, ender vi opp med en samlet vekt på 850 gram, altså over 200 gram mer enn for Sigma-kombinasjonen.

Fullformat-utstyr trenger ikke være stort og tungt, altså.

Ingen søker

Kamera-entusiaster vil nok reagere negativt på at det nye Sigma fp-kameraet ikke har noen søker – jeg hadde vel forventet en god elektronisk søker på et kamera som ellers har såpass profesjonelle egenskaper som Sigma fp ser ut til å ha. 

TOPP OG BUNN: Slik ser Sigma fp ut ovenfra og nedenfra. Kameraet får plass i en jakkelomme, i hver fall uten objektiv. (Pressefoto: Sigma)

Bildene – og videoopptakene – må komponeres på den 3,15-tommer store LCD-skjermen på baksiden av kamerahuset. Skjermen har en oppløsning på 2,1 megapiksler og har 3:2-proporsjoner. Det betyr at man ikke får utnyttet hele skjermen under 16:9-videofilming.

Søker-alternativet som Sigma kan by på, er en stor og klumpete løsning som man hekter over LCD-skjermen omtrent som et forstørrelsesglass. Sigma LCD View Finder LVF-01 er på markedet allerede og kan brukes på eksisterende Sigma-kameraer som dp Quattro-serien. Søkerløsningen byr på en forstørrelsesgrad på 2,5x, og den har et søkerokular som er justerbart for nærsynte og langsynte. Den veiledende USA-prisen oppgitt hos Sigma ligger på 230 dollar (vel 1.900 kroner).

Sigma fp
3,15 TOMMER: LCD-skjermen på baksiden er på 3,15 tommer. (Pressefoto: Sigma)

Det at kameraet mangler søker, vil nok bli møtt med en smule hoderisting fra erfarne fotografer. Men som jeg sa innledningsvis, er dette åpenbart et kamera som kanskje i større grad enn andre fullformat-kameraer er tiltenkt kommende generasjoner av fotografer. Unge som aldri har fotografert med noe annet enn mobilkameraer, vil kanskje ikke savne søker i det hele tatt?

Kameraet mangler for øvrig også bildestabilisering i kamerahuset, akkurat som de to Canon R-fullformat-kameraene som er lansert til nå. Kameraet har imidlertid en digital bildestabilisering som etter sigende kan være ganske effektiv under videoopptak, selv om den har liten effekt under vanlig fotografering.

Minimalistisk

I det hele tatt er førsteinntrykket av Sigma fp at kameraet ikke bare er lite og lett, men også at det mangler en del egenskaper og funksjoner som kravstore fotografer ønsker seg. Som for eksempel den nevnte mangelen på søker, samt ordentlig håndgrep, blitssko og en del annet. Men mye av dette kan fås som ekstrautstyr. Sigma fp fremstår i det hele tatt som et svært modulært kamera som kan bygges ut med det meste man trenger. For eksempel et håndtak til å feste på undersiden av kameraet spesielt myntet på videofilming.

Man kan også få objektivadapter ikke bare til eksisterende Sigma-objektiver med SA-fatning, men også til Canon EF-objektiver, om man vil.

Sigma fp
FRAM- OG BAKSIDE: Sigma fp har ingen søker. Bildene må komponeres på LCD-skjermen. (Pressefoto: Sigma)

Og L-fatningen innebærer naturligvis at man også kan kjøpe mange Leica- og Panasonic-objektiver til kameraet. For eksempel har Panasonic presentert et «veikart» for sine kommende lanseringer av L-fatnings-objektiver som varsler over 40 nye objektiver innen utgangen av 2020. 

Standard-sensor

En av de overraskende egenskapene ved Sigma fp er at kameraet har fått en CMOS-bildebrikke med vanlig Bayer-fargefilter på 24,6 megapiksler netto. Sigma valgte altså å la være å bruke sin egen brikketeknologi, Foveon, med vertikal fargeseparasjon og uten noe fargefilter som fører til tap av lysinformasjon.

Sigma fp har beskjedne dimensjoner på 112,6 × 69,9 × 45,3 mm, og nettovekten er altså 370 gram, eller 422 gram inkludert batteri og SD-kort.

Kameraet er bygd for effektiv håndtering av varme, som jo særlig oppstår under langvarig videofilming. En egen metallplate er bygd inn mellom kamerahuset og LCD-skjermen for å lede varmen vekk. Dessuten har kameraet god beskyttelse mot støv og fuktighet, blant annet med 42 punkter som er utstyrt med spesielle pakninger for å holde kameraet tett.

Den elektroniske og lydløse lukkeren bidrar dessuten effektivt til å minske faren for rystelser når man fotograferer, hevder Sigma.

Sigma fp
BESKYTTET: Sigma fp har omfattende beskyttelse mot støv og fuktighet. (Ill.: Sigma)

Videotilpasningen innebærer dessuten valg mellom forskjellige fargegraderings-innstillinger, inspirert av teknikker som brukes av filmindustrien i Hollywood, ifølge produsenten. Fargetonene kan justeres med funksjoner i Sigma Photo Pro-programvaren som er tilgjengelig i kameraet.

Kontaktpunktene på kameraer omfatter HDMI-utgang, mikrofonkontakt, USB 3.1-utgang myntet på eksternt videoopptak, og utgang for fjernkontroll.

ISO-omfanget går fra ISO 100 til ISO 25.600, men kan utvides ukalibrert til yttergrensene ISO 6 og ISO 102.400.

Autofokusløsningen har blant annet øyedetektering, og kameraet støtter HDR-opptak. Auto HDR-funksjonen utnytter fordelene med en rask elektronisk lukker ved at den kan ta flere bilder av samme motiv samtidig – tre bilderuter for stillbilder og to bilderuter for video – som matches til ett stillbilde eller videobilde med større dynamisk omfang enn ved vanlig fotografering og filming.

I tillegg har kameraet en Cinemagraph-funksjon der en hybrid mellom stillbildefotografering og video i form av animerte GIF-opptak sørger for at deler av bildet «rører på seg».

Noen av disse funksjonene blir først tilgjengelig etter en kommende fastvareoppdatering.

Sigma fp
PROFF-VIDEO: Sigma fp blir vist fram i ganske så profesjonelle videoløsninger. (Pressefoto: Sigma)

På videosiden kan kameraet ta opp 12-bits UHD 4K-video med 24 bilderuter i sekundet etter CinemaDNG-normen. Video kan forhåndsvises i ulike formater og proporsjoner, og kameraet kan benyttes sammen med en rekke eksterne videoopptakere.

fp

Hva betyr så bokstavene fp i navnet på Sigma fp? Det er vanskelig å vite, men i en promo-video som Sigma har lagt ut, kommer ordene fortissimo pianissimo opp etter fp-bokstavene. Dette er ord fra musikkens verden som betegner henholdsvis sterk og svak dynamikk. Ordbruken kan være en hentydning til at dette er kontrastenes kamera – for eksempel at det er et fullformat-kamera i lommeformat, som Sigma betegner det som: «Pocketable full-frame».

Prisen

Sigma har ikke kunngjort noen pris på kameraet foreløpig, annet enn å antyde at prisen vil gjøre kameraet tilgjengelig for mange. Det er ventet at Sigma fp vil komme i salg i september.

Hei. Hyggelig å se deg!

Nye artikler her hos Kameranytt.no publiseres med ujevne mellomrom. Derfor er det lurt å abonnere på innleggsvarsler. Da får du en e-postmelding hver gang det er noe nytt å lese her hos Kameranytt.no

Dette feltet er nødvendig.

Husk at bestillingen av nyhetsbrev må bekreftes. Straks etter at bestillingen er sendt inn, mottar du en e-postmelding der du blir bedt om å klikke på et felt for å bekrefte bestillingen. NB: Noen ganger hender det at e-postmeldingen om bekreftelse havner i postkassen for spam eller søppelpost. Sjekk denne om nødvendig.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Del dette innlegget med andre

Du vil kanskje lese disse sakene også:

Bare noen bilder…

Foto: Toralv Østvang

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler for å kunne gi de besøkende en best mulig brukeropplevelse.