Futuristiske Leica T blir TL

Leica TL
MATCHENDE: Leica har objektiver som matcher det sorte og det sølvfargede kamerahuset, men foreløpig ikke noe som matcher den nye titan-fargen. (Foto: Leica)

Hos Leica skynder de seg langsomt. Det er ikke så store forskjeller på Leica T og nye Leica TL. Her gjelder det å studere detaljene.

Leica har lansert en oppgradert versjon av sitt futuristiske T-kamera. En av de største nyhetene er at Leica TL kan bruke Leica SL-objektiver uten adapter.

Leica SL (Typ 601) er det speilløse fullformat-kameraet som Leica lanserte i 2015. I skrivende stund finnes det bare tre rene SL-objektiver fra Leica, til priser fra 45.000 til 60.000 kroner.

Leica TL
MINIMALISTISK: Leica TL byr på en ren og minimalistisk design. (Foto: Leica)

Så muligheten til å bruke SL-objektivene på APS-C-kameraet Leica TL vil kanskje ikke være hovedargumentet for å velge nettopp Leica TL for dem som skal kjøpe seg en Leica for første gang. Det blir liksom litt for lite samsvar mellom prisen på kamerahuset og på optikken.

På den andre siden kan det jo tenkes at det finnes Leica SL-eiere som faller for fristelsen til å kjøpe en Leica TL som ekstra kamerahus, i forvissning om at da kan de bruke sine eksisterende SL-objektiver også på ekstrakameraet.

Fra retro til futuristisk

Leica er kanskje mest kjent for sine rammesøkerkameraer med utpreget retrodesign i Leica M-familien, men våren 2014 lanserte Leica et kamera der designen gikk i helt motsatt retning: Leica T (Typ 701).

Kameraet fikk en masse oppmerksomhet, ikke minst på grunn av produksjonsmåten.

Leica TL
TRE FARGER: Foruten sort og sølv får man nye Leica TL også i fargen titan. (Foto: Leica)

På samme måte som Apple bygger sine bærbare pc-er – MacBook Pro-maskinene – ved å frese ut «karosseriet» fra én aluminiumsblokk, noe Apple slo på stortromma om da de innførte den nye produksjonsmetoden, er også Leica T-  og TL-kamerahusene maskinert fra én blokk solid aluminium.

I tillegg gjøres noe av slipingen etterpå for hånd.

Tross den spesielle produksjonsmåten har disse kamerahusene forholdsvis moderat pris til Leica å være. Da Leica T ble lansert i 2014, kostet kamerahuset 14.000 kroner.

Leica TL
ELEGANT: Leica byr på eleganse også i det lavere Leica-prissjiktet, som Leica TL representerer. (Foto: Leica)

Problemet var bare at det rimeligste objektivet kostet nesten like mye. Og når man la på prisen for den eksterne elektroniske søkeren, endte man opp med et kamera til godt over 30.000 kroner.

Våren 2015 hadde jeg med Leica T i en sammenlignende test i PC World med tre andre kameraer:

LES OGSÅ: De slåss om fotoentusiastene

Nykommeren Leica TL koster litt mer: 16.500 kroner veiledende.

T-pakkeløsninger til lavere pris

Til gjengjeld er T-modellen gått betydelig ned i pris, til 9995 kroner, melder den norske Leica-importøren, Bresson AS.

Og man kan få Leica T-kamerahuset med søker og objektiv i tre forskjellige pakker kalt Gatepakke, Landskapspakke og Portrettpakke, alle med den samme prisen på 11.995 kroner.

Ifølge Leica innebærer pakkeløsningene en besparelse på rundt 7.000 kroner sammenlignet med å kjøpe komponentene hver for seg til listepris.

Med landskapspakken følger det med en Leica Super-Vario-Elmar-T 11-23 mm vidvinkelzoom (tilsvarende omtrent 17-35 mm omregnet til 35 mm-format).

Gatepakken har et forholdsvis lyssterkt vidvinkelobjektiv, Leica Summicron-T 23 mm med lysstyrke f/2. Brennvidden tilsvarer omtrent 35 mm, altså en ganske moderat vidvinkel.

Velger man portrettpakken, får man med et allround-zoomobjektiv, Leica Vario-Elmar-T 18-56 mm – brennvidden tilsvarer 28-85 mm.

Den elektroniske søkeren som følger med i de tre pakkene, har en oppløsning på 2,4 megapiksler og har innebygd GPS for geotagging.

Disse tre pakkene skal være tilgjengelig hos norske Leica-forhandlere tidlig i desember.

Tilbake til nye Leica TL.

Bedre autofokus

Som sagt er det ikke noen revolusjonerende nyheter knyttet til Leica TL. Vi snakker fortsatt om et kamera i minimalistisk og moderne design, med ytterst få betjeningsknapper og -hjul. Det meste av betjeningen skjer via den 3,7-tommer store berøringsfølsomme LCD-skjermen på baksiden, med skjermlayout og betjeningsfunksjoner som minner om det man finner på en iPhone eller Android-mobil.

Leica TL
SLIPT KANT: Leica TL i den nye titan-fargen har en frest kant. (Foto: Leica)

Forbedringene fra Leica T til Leica TL omfatter en dobling av størrelsen på det interne bufferminnet til 32 gigabyte. I tillegg har kameraet naturligvis kortplass for SD/SDHC/SDXC-kort.

Dessuten er autofokusen forbedret, spesielt i AF-C-modus, altså for kontinuerlig fokusering, aktuell for eksempel når man følger et bevegelig motiv.

I tillegg støtter kameraet nå altså objektiver fra andre av Leicas kamerasystemer.

Vi har allerede nevnt SL-objektivene, som byr på optisk bildestabilisering. I tillegg kan man benytte Leica R-objektiver med R-adapter L. Fra før av har Leica levert adapter som gjør at man kan benytte Leica M-objektivene.

Leica TL
STILIG: Leica TL i sølv med matchende objektiv. (Foto: Leica)

Videre har Leica utviklet en ny app til Leica TL for Android- og iOS-enheter som gjør det enkelt å dele bilder via e-post eller på sosiale medier. Fra appen kan man også fjernstyre kameraet fra sin mobil eller fra et nettbrett.

Ny farge: titan

Som forgjengeren er også Leica TL tilgjengelig i sort eller sølv. I tillegg er det kommet en fargevariant som Leica kaller titan, en slags beige-kobberaktig farge. Modellen med denne fargen har dessuten frest inn en skråkant på topp- og bunnplaten. Jeg sa jo at hos Leica ligger nyhetene gjerne i de små detaljene.

Leica TL
NAPPASKINN: Leica er klar med fire kamerabeskyttere i nappaskin til Leica TL. (Foto: Leica)
Leica TL
OGSÅ MATCHENDE: Nye kameraremmer i samme farger som kamerabeskytterne. (Foto: Leica)

Det hører med til lanseringen at Leica også har designet nye kamerabeskyttere i nappaskinn, med matchende bæreremmer, i grått, svart, rødt og cemento.

Seks objektiver

Objektivserien som er utviklet for Leica T og Leica TL består i dag av seks objektiver. Halvparten av dem har fast brennvidde.

Leica TL
OBJEKTIVENE: Leica byr på et greit utvalg objektiver til Leica TL, som også kan benytte objektiver fra andre kameraserier fra Leica. (Foto: Leica)

Serien består av disse objektivene med fast brennvidde:

  • Summicron TL 23mm f/2 ASPH. Pris: 12.865 kroner.
  • Summilux-TL 35mm f1.4 ASPH. Pris: 22.900 kroner.
  • APO-Macro-Elmarit-TL 60mm f2,8 ASPH. Pris: 23.000 kroner.

Og dette er zoomobjektivene:

  • Super-Vario-Elmar-TL 11-23mm f3.5-4.5 ASPH. Pris: 13.944 kroner.
  • Vario-Elmar-TL 18-56mm f3.5-5.6 ASPH. Pris: 11.039 kroner.
  • APO-Vario-Elmar-TL 55-135 f3.5-4.5 ASPH. Pris: 13.944 kroner.

Leica TL skal være tilgjengelig hos autoriserte forhandlere fra midten av november.

(Med forbehold om feil eller endringer i prisene.)

Leica TL
MANGLER SØKER: Leica TL er designet uten søker, men ekstern elektronisk søker er å få kjøpt som ekstrautstyr. (Foto: Leica)

Hei. Hyggelig å se deg!

Nye artikler her hos Kameranytt.no publiseres med ujevne mellomrom. Derfor er det lurt å abonnere på innleggsvarsler. Da får du en e-postmelding hver gang det er noe nytt å lese her hos Kameranytt.no

Husk at bestillingen av nyhetsbrev må bekreftes. Straks etter at bestillingen er sendt inn, mottar du en e-postmelding der du blir bedt om å klikke på et felt for å bekrefte bestillingen. NB: Noen ganger hender det at e-postmeldingen om bekreftelse havner i postkassen for spam eller søppelpost. Sjekk denne om nødvendig.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Del dette innlegget med andre

Du vil kanskje lese disse sakene også:

Bare noen bilder…

Foto: Toralv Østvang

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler for å kunne gi de besøkende en best mulig brukeropplevelse.