G1 X-familien avanserer til APS-C

Canon G1 X Mark III
KOMPAKT: Nye Canon G1 X Mark III er et særdeles kompakt kamera. (Foto: Canon)
Canon G1 X Mark III
NESTEN SYSTEMKAMERA: Canon G1 X Mark III ser nesten uten som et ordentlig systemkamera, men objektivet kan ikke skiftes ut. (Foto: Canon)

Canon satser sterkt på gjenbruk av mange elementer av sin kamerateknologi i nye Canon PowerShot G1 X Mark III.

[toc] Stikkord for det nye kameraet er samme APS-C-bildebrikke som i Canon EOS 80D, med lynrask Dual Pixel-autofokus som en av de fremste egenskapene, Canons Digic 7-signalprosessor med kjapp ansiktsgjenkjenning, betjening omtrent som med Canons speilreflekskameraer og et fastmontert 3x-zoomobjektiv med brennvidde tilsvarende 24-72 mm.

Oppsiktsvekkende

Det kanskje mest oppsiktsvekkende med kameraet er at Canon har fornyet en eksisterende kameraserie med større bildebrikke enn forgjengerne. Mens Canon PowerShot G1 X, lansert i 2012, og Canon PowerShot G1 X Mark II, lansert i 2014, begge hadde 1,5-tommers bildebrikke, rykker Canon PowerShot G1 X Mark III opp i APS-C-klassen.

Omregnet til millimeter betyr dette at bildebrikken er vokst fra 18,7 x 14 mm til 22,3 x 14,9 mm.

Canon G1 X Mark III
NESTEN SOM SPEILREFLEKS: Bakfra ser Canon G1 X Mark III nesten ut som et hvilket som helst speilreflekskamera. (Foto: Canon)

Det gjenstår å se hva slags effekt dette får på bildekvaliteten, men G1 X Mark III fremstår i hvert fall som et særdeles kompakt APS-C-kamera. Vekten er ett gram under 400 g, noe som betyr at kameraet tross større bildesensor er vesentlig lettere enn sine to forgjengere, som veide henholdsvis 534 og 553 gram. Alle tallene inkluderer vekten av batteri.

Dårlig batterikapasitet

Prisen man må betale for å få kameraet såpass lite og lett, er at Canon har måttet velge et lite batteri med svak kapasitet. Ifølge Canon holder batteriet bare til omlag 200 bilder, ned fra 240-250 bilder hos forgjengerne.

LES OGSÅ: PRØVD: Canon EOS 77D – flott til video

I praksis får man nok en del flere bilder, for dette er tall basert på den såkalte CIPA-standarden, som forutsetter at halvparten av bildene tas med blits, noe som tapper batteriet fortere enn det som er vanlig praksis under fotografering for folk flest. Men siden dette er et kamera som ikke minst er myntet på reisevirksomhet, med usikker tilgang på lading, kan det nok hende at mange vil føle seg tvunget til å kjøpe et reservebatteri.

Canon G1 X Mark III
BETJENING: Canon G1 X Mark III har en betjening som minner sterkt om for eksempel Canon EOS M5. (Foto: Canon)

Riktignok kan man lade kameraet via USB-porten med en smarttelefonlader eller USB-kompatibel batteripakke når man er på farten. Og kameraet kan dessuten kjøres i en såkalt øko-modus som skal gi 25 prosent lengre batteritid.

3x zoom

For svorne speilrefleksbrukere – jeg for min del har fotografert med speilreflekskamera i godt over 40 år – er det kanskje ikke aktuelt å tenke seg et kamera med fastmontert optikk som altså ikke kan byttes ut. Omregnet til 35 mm-størrelse tilsvarer objektivet på G1 X MIII et brennviddeomfang på 24-72 mm, altså fra god vidvinkel til en hendig portrett-telebrennvidde. Nærgrensen er på bare 10 cm.

Canon G1 X Mark III
UNDER VANN: Tilbehørslisten omfatter også et skikkelig undervannshus, WP-DC56. Det kan brukes ned til 40 meters dybde. (Foto: Canon)

For et par år siden hadde jeg gleden av å prøve det jeg kalte for «søskenbarn-kameraene fra Leica og Panasonic» – testomtalen hos PC World Norge finner du her. Altså Leica D-Lux (Type 109) og Panasonic Lumix DMC-LX100. Dette er kameraer bygd over samme lest som Canon G1 X-kameraene, med fastmontert zoomoptikk – om enn i dette tilfellet med Four Thirds-bildebrikke, som er en del mindre enn APS-C. Jeg trivdes godt med de to kameraene og savnet sjelden tilgang til andre brennvidder enn det innebygde brennviddeomfanget, som er omtrent det samme som på Canon PowerShot G1 X Mark III.

LES OGSÅ: Canon EOS M100 i sort, hvitt og grått

Erfaringen med de to kameraene, som i størrelse og vekt ligger veldig nær det nye Canon-kameraet, tilsier at G1 X Mark III også vil være et kamera som tiltaler meg, som et veldig hendig allround-kamera som så å si alltid kan være med der man ferdes.

Canon selv betegner det nye kameraet som et utmerket valg for «moderne fotoentusiaster som vil ha speilreflekskvalitet i en kompakt innpakning», som Canon Norge skriver i pressemeldingen.

Canon G1 X Mark III
SOLBLENDER: Her er solblenderen man kan få kjøpt som ekstrautstyr.

Med kameraet frir Canon både til folk som reiser mye og til folk som driver med såkalt gatefotografering. «Størrelsen er perfekt til fotografering på farten når du ikke ønsker å tiltrekke deg oppmerksomhet», skriver Canon.

Ikke lyssterkt, ikke 4K

En svakhet ved det nye kameraet er åpenbart at objektivet ikke er så lyssterkt som mange sikkert kunne ønske seg. Største blenderåpning i vidvinkelmodus er f/2,8, og i full telemodus er lysstyrken redusert til f/5,6. Forrige modell, G1 X Mark II, hadde lysstyrke på f/2,0 i vidvinkelmodus.

Det er trolig ønsket om å holde objektivet på et veldig kompakt nivå i kombinasjon med den økte sensorstørrelsen som har gjort at Canon har måttet ofre litt lysstyrke. Det nevnte Leica-kameraet har til sammenligning en lysstyrke på f/1,7 i vidvinkelmodus og f/2,8 i telemodus.

En del potensielle kjøpere vil kanskje også savne 4K-video. Maks videoytelse er 1080p-oppløsning med opptil 60 bilderuter per sekund. For meg er det godt nok.

På den positive siden kan man ta med at objektivet har sirkulær blenderåpning med ni blenderlameller. Når man tar bilder med så stor blenderåpning som mulig, har man da mulighet til å få en fin bokeh – en dus bakgrunnsuskarphet som demper rotete bakgrunner og fremhever hovedmotivet.

Stabilisator

G1 X MIII er det første kompaktkameraet fra Canon som er utstyrt med Canons APS-C-sensor med Dual Pixel-autofokus, som Canon har høstet gode erfaringer med i flere andre kameraer. Dette er teknologi som bidrar til ekstra rask og nøyaktig autofokus. Du kan finne en grundig beskrivelse av teknologien i en omtale jeg skrev tidligere i høst om Canons videokamera Legria GX10.

LES OGSÅ: Dual Pixel Canon-video for entusiaster

Kameraet har 49 autofokuspunkter, opp fra henholdsvis ni og 13 på de foregående modellene i serien. Dual Pixel-autofokusen dekker 80 prosent av søkerbildet både horisontalt og vertikalt, og skal by på effektiv følgefokus.

Canon G1 X Mark III
KLAR TIL ACTION: Her er det nye Canon-kameraet utstyrt med solblender. (Foto: Canon)

I sine speilreflekskameraer har Canon (og Nikon) ingen innebygd bildestabilisator, men kjører i stedet med optisk bildestabilisator i en del objektiver. G1 X MIII har imidlertid fått en innebygd bildestabilisator som skal gjøre det mulig å fotografere med opptil fire lukkersteg lengre eksponering og likevel få bilder uten bevegelsesuskarphet. Bildestabiliseringen ser ut til å være en fem-aksers kombinasjon av digital og optisk bildestabilisering.

Kameraet har også forbedringer den andre veien, for å si det slik. Ved hjelp av det innebygde gråfilteret med tre innstillinger kan man få redusert lysinngang hvis man for eksempel ønsker å fotografere med stor blenderåpning selv i solskinn, for å få en myk bakgrunn.

Raske serieopptak

G1 X MIII ser ut til å være ganske kjapp på serieopptak. Det kan ta inntil sju bilder i sekundet med kontinuerlig autofokus eller ni bilder i sekundet hvis man låser eksponering og fokus på det første bildet.

Minnetbufferen har kapasitet til opptil 19 bilder i Raw-format eller 24 JPEG-bilder.

En nyhet i kameraet er en fullverdig panoramafunksjon der man kan bevege kameraet både vertikalt og horisontalt.

LES  OGSÅ: Canon med nye fotoskrivere

ISO-omfanget er det samme som hos Canon EOS 80D, fra ISO 100 til ISO 25.600.

Værbeskyttet

G1 X MIII er et kamera som det bør være ganske trygd å ta med seg ut i regn og snøvær. Selv om det ikke er basert på noen av IP-standardene for beskyttelse, har det fått en viss beskyttelse mot vann og støv. Når objektivet dessuten ikke er avtakbart, innebærer også dét en viss beskyttelse mot elementene.

Canon understreker imidlertid at det ikke kan gis noen 100 prosent garanti mot at støv, sand, skitt eller vanndråper trenger inn i kameraet.

I motsetning til forgjengerne har det nye Canon-kameraet innbygd elektronisk søker. Oppløsningen på OLED-søkeren er på 2,36 megapiksler.

Canon G1 X Mark III
BLITS: Canon G1 X Mark III har innebygd blits, og LCD-skjermen kan vris til en grei selfie-modus. (Foto: Canon)

Den berøringsfølsomme og vridbare LCD-skjermen på baksiden er på tre tommer. Med den kan man plassere fokuspunktet hvor man vil, og operasjonen kan gjøres mens man ser på motivet i søkeren. Dette opplevde jeg som en veldig nyttig funksjon da jeg prøvde Canon EOS M5.

LES OGSÅ: PRØVD: Canon EOS M5 innfrir 

Som på M5 skal man kunne velge at bare en mindre del av skjermen brukes til å sette fokuspunktet. Fordelen er at man da unngår å sette fokuspunktet utilsiktet med nesetippen.

Digic 7-prosessoren som kameraet er utstyrt med, gir forbedret ansiktsgjenkjenning, bedre motivdeteksjon og bedre ISO-ytelse enn forgjengerne.

Kameraet byr nå også på Bluetooth-kommunikasjon i tillegg til WiFi og nærfeltskommunikasjon (NFC).

Tilbehøret til kameraet omfatter blant annet et undervannshus.

Prisen

Nye PowerShot G1X er ikke noe billig kamera. Når det kommer i salg i Norge i slutten av november, vil veiledende pris være 11.590 kroner.

Hei. Hyggelig å se deg!

Nye artikler her hos Kameranytt.no publiseres med ujevne mellomrom. Derfor er det lurt å abonnere på innleggsvarsler. Da får du en e-postmelding hver gang det er noe nytt å lese her hos Kameranytt.no

Dette feltet er nødvendig.

Husk at bestillingen av nyhetsbrev må bekreftes. Straks etter at bestillingen er sendt inn, mottar du en e-postmelding der du blir bedt om å klikke på et felt for å bekrefte bestillingen. NB: Noen ganger hender det at e-postmeldingen om bekreftelse havner i postkassen for spam eller søppelpost. Sjekk denne om nødvendig.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Del dette innlegget med andre

Du vil kanskje lese disse sakene også:

Bare noen bilder…

Foto: Toralv Østvang

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler for å kunne gi de besøkende en best mulig brukeropplevelse.