Kameranytt.no

Galaxy Note 10 – moderat kameranytt

Samsung Galaxy Note 10/10+
NOTE 10: Samsungs nye Galaxy Note 10 og 10+. Penn medfølger. (Pressefoto: Samsung)
Samsung Galaxy Note 10/10+
NOTE 10: Samsungs nye Galaxy Note 10 og 10+. Penn medfølger. (Pressefoto: Samsung)

Samsung er nå ute med versjon 10 av sitt Samsung Galaxy Note-konsept, som markedsføres som en litt mer avansert utgave av Galaxy S-mobilene. Den viktigste kameranyheten er et kamera som ikke tar bilder.

[toc] I det hele tatt tyder de første kommentarene på at nye Samsung Galaxy Note 10 og 10+ oppfattes som en moderat oppgradering på de fleste områder, inkludert på kamerasiden.

En av de største forbedringene er knyttet til den medfølgende pennen, Samsungs S Pen, som har fått bevegelsessensor og smartere funksjoner knyttet til foto og video, ifølge Samsung.

Det kreative verktøyet S Pen for Galaxy Note 10 og Note 10+ er forbedret og benytter Bluetooth Low Energy (BLE), slik at pennen blant annet kan brukes til å styre presentasjoner eller som fjernkontroll for kameraet.

Pennen har nå fått en bevegelsessensor som gjør at man kan bruke S Pen via såkalte Air Actions til å utføre kommandoer eller styre spill gjennom bevegelser med pennen.

Samsung Galaxy Note 10/10+
NY ÅRGANG: Her er den nyeste Samsung Galaxy Note 10-generasjonen. (Pressefoto: Samsung)

Dessuten kommer pennen til nytte under bildebehandling og videoredigering. Appen Video Editor og en medfølgende spesialversjon av Adobe Rush er integrert med S Pen og gjør telefonen til et profesjonelt redigeringsverktøy, hevder Samsung.

Nattmodus

Nyhetene på kamerasiden er moderate og omfatter blant annet en nattmodus – à la Huawei? – som skal gjøre det lettere å ta bra bilder i dårlig lys. Nattmodusen fungerer både med de ordinære kameraene på baksiden og med selfie-kameraet på forsiden, heter det.

Sistnevnt kamera krever for øvrig ikke lenger noen «bussholdeplass» på skjermen, ettersom selfie-kameraet nå tar bildene gjennom et minimalt kamerahull i skjermen. Målet er å gi skjermen så stor overflate som mulig, fremholder Samsung i pressemeldingen.

Trippel- og kvad-kameraer

Den mest åpenlyse forskjellen på de to modellene, Note 10 og Note 10+. er at sistnevnte har en større skjerm på 6,8 tommer, en såkalt Wide Quad HD+ Dynamic AMOLED-skjerm. Den vanlige Note 10-modellen har en 6,3-tommers skjerm kalt Full HD+ Dynamic AMOLED-skjerm.

Betegnelsen HD+ betyr at begge skjermene er HDR10+-sertifisert. Dette er et lisensfritt – i motsetning til Dolby – High Dynamic Range-format utviklet av Samsung som utvider det eksisterende HDR-formatet til enda bedre fargegjengivelse. HDR10+ støtter opptil 4.000 nits.

Skjermoppløsning på de to mobilene er 2.280 x 1.080 piksler på Note 10 og 3.040 x 1.440 piksler på Note 10+.

Foruten skjermstørrelsen er den mest synlige forskjellen utenpå de to modellene at storebror Note 10+ har det som Samsung kaller en «Quad Camera»-løsning, mens Note 10 bare har trippel-kamera. Men egentlig har vel begge modellene bare tre ordentlige kameraer.

Samsung Galaxy Note 10/10+
NOTE 10: Her er hovedforskjellen mellom de to modellene på kamerasiden. Galaxy Note 10 har tre kameraer pluss LED-blits på baksiden… (Pressefoto: Samsung)

Felles for begge er et ultravidvinkel-kamera, et vidvinkel-kamera og et telefoto-kamera, med oppløsning på henholdsvis 16, 12 og 12 megapiksler. Disse fremstår likt på begge modellene som tre objektiver i et sort innrammet vertikalt felt øverst på baksiden. På Note 10 er det en liten LCD-blits ved siden av dette feltet. På Note 10+ er det to ekstra små objektiv-åpninger under denne blitsen, og disse to representerer det som Samsung kaller et Depth Vision Camera, altså det fjerde kameraet, med lav VGA-oppløsning.

ToF-kamera 

Dette fjerde kameraet er ikke i stand til å ta bilder. Det er det som er blitt hetende en «Time-of-flight»-sensor, gjerne forkortet ToF-sensor. Begrepet kan ha sammenheng med at løsningen til å begynne med særlig ble brukt i droner. En ToF-sensor kan gjøre en 3D-måling av et motiv ved å sende ut en veldig kort infrarød lyspuls der hver piksel i bildesensoren måler lyset som kommer tilbake. Tidsdifferansene til de forskjellige pikslene bidrar til at ToF-sensoren raskt kan regne ut avstanden til de forskjellige delene av motivet. Sånn sett er ToF-sensoren et effektivt og billig alternativ til kontinuerlig laser-basert avstandsmåling. 

I Galaxy Note-mobilen brukes dette Depth of Vision-kameraet altså ikke til å ta bilder med, men bidrar til å forbedre bokeh-effekten med datamaskin-skapt uskarp bakgrunn i portretter og nærbilder av gjenstander.

ToF-enheten er også med på å lage 3D-gjengivelser ved hjelp av appen 3D Scanner, og den kan dessuten brukes av egnede apper til å måle avstander og dimensjoner, for eksempel til å sjekke om et møbel får plass der man ønsker å plassere det.

Brennviddene

Hovedkameraet i Samsung Galaxy Note 10 og 10+ er altså et kamera med vidvinkelobjektiv tilsvarende 27 mm omregnet til 35 mm-format. Objektivene på mobilkameraene har som regel bare én fast blenderåpning, tilsvarende den oppgitte lysstyrken på objektivet, men her kan man velge mellom to blenderåpninger, full blenderåpning på f/1,5 og nedblendet til f/2,4. Størrelsen på bildebrikken til hovedkameraet er 1/2,55 tommer. Kameraet er utstyrt med optisk bildestabilisering.

Samsung Galaxy Note 10/10+
NOTE 10+: …mens Galaxy Note 10+ har et «kamera» ekstra, som kommer til syne i form av to ekstra optiske elementer under LED-blitsen. Dette er «time of flight»-systemet som brukes til lynraske avstands- og dybdemålinger i motivet. (Pressefoto: Samsung)

Ultravidvinkel-kameraet har en brennvidde tilsvarende 12 mm. Den fysiske størrelsen er ikke oppgitt, men både dette og teleobjektivet har en fotodiode-størrelse på én mikrometer, som er mye mindre enn 1,4 mikrometer på hovedkameraet, en indikator på at det er bildene tatt med hovedkameraet som vil gi best bildekvalitet.

Det tredje kameraet, «portrett-kameraet», har en brennvidde tilsvarende 52 mm og har en bildebrikke med fysisk størrelse på 1/3,6 tommer og lysstyrke på f/2,1, en ørliten forbedring fra f/2,2 hos Samsung Galaxy S10.

Selvportrettkameraet på framsiden har en brennvidde tilsvarende 26 mm og lysstyrke på f/2,2.

Både de tre kameraene på baksiden og selfie-kameraet på framsiden kan ta opp 4K-video. En ny «Live Focus Video»-modus kan bidra til å skape liten dybdeskarphet i sanntid.

Under videoopptak kan man i sanntid skape simulerte høylys-punkter ute av fokus eller sort/hvitt-bakgrunner, hvis man skulle ønske det.

Tre mikrofoner

En annen ny funksjon med Galaxy Note 10 og 10+, ifølge pressemeldingen, er Audio Zoom. Det går ut på at de tre mikrofonene i mobilen lar lyden zoome inn, noe som skal skape en opplevelse av større tilstedeværelse i videoopptak.

En «forbedring» som er blitt møtt med enkelte mishagsytringer, er at Samsung har fjernet den tradisjonelle 3,5-mm hodetelefonkontakten. Hvis man ikke vil høre lyden via Bluetooth-baserte trådløse ørepropper eller hodetelefoner, trenger man hodetelefon-tilkobling med USB-C-kontakt. En klar trend – stadig flere av de dyrere mobiltelefonene mister 3,5 mm-lydkontakten.

Prisene

I Norge vil Galaxy Note 10 og Note 10+ være tilgjengelig i fargene Aura Glow og Aura Black. Veiledende pris for Galaxy Note 10 er satt til 9.790 kroner, mens Galaxy Note 10+ med 256 GB intern lagringsplass er satt til 11.390 kroner. Ønsker man sistnevnte med 512 GB lagringsplass, er prisen 12.390 kroner. Note 10+ har for øvrig dessuten plass for MicroSD-minnekort.

Under lanseringen fortalte Samsung-folkene også om en 5G-variant av Galaxy Note 10 og 10+, men den er ikke nevnt i den norske prislisten – naturlig nok, siden 5G ikke er allment tilgjengelig i Norge ennå.

Salgsstart er 23. august 2019.

Hei. Hyggelig å se deg!

Nye artikler her hos Kameranytt.no publiseres med ujevne mellomrom. Derfor er det lurt å abonnere på innleggsvarsler. Da får du en e-postmelding hver gang det er noe nytt å lese her hos Kameranytt.no

Husk at bestillingen av nyhetsbrev må bekreftes. Straks etter at bestillingen er sendt inn, mottar du en e-postmelding der du blir bedt om å klikke på et felt for å bekrefte bestillingen. NB: Noen ganger hender det at e-postmeldingen om bekreftelse havner i postkassen for spam eller søppelpost. Sjekk denne om nødvendig.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Del dette innlegget med andre

Du vil kanskje lese disse sakene også:

Bare noen bilder…

Foto: Toralv Østvang

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler for å kunne gi de besøkende en best mulig brukeropplevelse.