Adobe har fine julegaver til brukerne av selskapets bildebehandlings-programmer. Camera Raw har fått støtte for viktige nye kameraer på markedet, og det er nyttige forbedringer ute og går både i Lightroom Classic og i den skybaserte Lightroom-versjonen.
Nytt er det også at kundene snart vil kunne kjøpe Lightroom-abonnement direkte gjennom Microsoft Store. Tidligere har Mac-brukere fått denne mulighetene i Apples App Store.
Lightroom-forbedringene dreier seg denne gang ikke minst om bedre muligheter for bildedeling, der også folk uten Adobe-abonnement kan få legge til bilder til delte album. Mer fleksible eksportmuligheter på de mobile plattformene hører også med i desember-oppdateringene.
Lightroom Classic
Lightroom Classic er nå oppdatert til versjon 9.1. Her er det mest snakk om feilrettinger, i tillegg til at programmet kan utnytte støtten til nye kameramodeller som er kommet med den nyeste Camera Raw-oppdateringen, se listen nedenfor.
Lightroom Classic hadde mange flere og mer omfattende endringer i oppdateringen som kom i november 2019, til versjon 9.0. For eksempel fikk vi da med en forbedring i redigeringen av panorama-bilder der ujevne kanter oppe og nede i panorama-bilder fylles ut automatisk.
Nytt var også en Multi-Batch Export-funksjon, der man kan stille inn for eksport til flere mål i én og samme eksport-runde, for eksempel at programmet eksporterer samtidig til både Facebook, til Instagram, til web og til utskrift. I tillegg ble det mulig å eksportere sine tilpassede forhåndsoppsett for fileksport.
Lightroom
For Mac og Windows er det sky-baserte Lightroom-programmet – altså det som ikke har Classic i navnet – nå kommet til versjon 3.1. Blant endringene i desember 2019-utgaven er at andre brukere enkelt kan legge til bilder til album som du selv har delt, også for folk som ikke har noe Adobe Creative Cloud-abonnement. Det er bare å klikke på «Legg til bilder»-knappen, dra inn bilder fra disken eller klikke på «velg dem»-symbolet, og så blir de lagt til det delte albumet – forutsatt at eieren av det delte Lightroom-albumet har lagt inn tillatelse til at mottakerne kan bidra – «contribute» – med egne bilder.
Dette gir muligheter for ytterligere samarbeid om felles bildemateriale. Det var for så vidt i august at Adobe gjorde det mulig å invitere andre til å se delte album og til å invitere andre til å legge til bilder til delte album. Men nå er det kommet ytterligere forbedringer som betyr at dette kan gjøres overalt – via web, via skrivebordsmaskinen eller via mobile enheter.
Denne måten å åpne opp for å bidra med bilder til delte album er altså nå også tilgjengelig for brukere av mobile enheter, både når det gjelder iOS- og Android-enheter, samt for ChromeOS-brukere.
De som bruker iOS, har nå fått en ny mulighet til å importere bilder direkte fra en tilkoblet SD-kortleser. Apple tilbyr tilkoblingsløsning med USB 3.0-adapter i den ene enden og Lightning-kontakt i den andre, og også en USB C-kortleser for de nyeste iPad-modellene som bruker USB C-kontakt i stedet for Lightning-kontakt.
Så vidt jeg kan se, fungerer dette også på eldre iPad-modeller med Lightning-kontakt, men oppgradert til iPadOS-operativsystemet. Før kjørte Apple sitt iOS-system både på iPhone og iPad, men nå er det en versjon mer tilpasset iPad – kalt iPadOS – som brukes på iPad.
En av fordelene ved å kunne importere bilder direkte til Lightroom, er at man slipper at det plasseres et duplikat av filen i den såkalte kamerarullen – Camera Roll – på den mobile enheten. Dette er med på å spare lagringsplass, for både Camera Roll og Lightroom-biblioteket blir jo synkronisert mot skyen.
Direkte import betyr også at man kan redigere Raw-bildene i full oppløsning, med nøyaktig den samme Raw-konvertering og de samme redigeringsmulighetene som man har i skrivebordsversjonen av Lightroom og Camera Raw, uten å måtte ta med seg en bærbar PC ut i felten. Redigeringsarbeidet man gjør på farten, vil bli synkronisert via Creative Cloud og vil dermed være tilgjengelig på alle enheter som er knyttet til kontoen, inkludert både Lightroom og Lightroom Classic, skriver Adobe på sin nyhetsblogg.
iOS-brukere har nå også fått mulighet til å eksportere bilder fra Lightroom i hvilket format man ønsker, for eksempel JPEG, TIFF, DNG eller som det opprinnelige bildet med de innstillinger som det ble tatt med. Man kan også justere eksport-innstillinger som for eksempel JPEG-kvalitetsnivå, oppskarping, fargerom og navngiving.
Disse forbedringene kom for Android og ChromeOS i november, og er nå også tilgjengelig for iOS-brukere.
Android-brukere av Lightroom har nå fått mulighet til å sjekke profilen til folk som har lagt ut interaktivt opplæringsmateriell på forfattersider. Slik er det for eksempel lett å finne annet opplæringsmateriell som vedkommende har delt.
Nye kameraer i Camera Raw
Her er listen over nye kameramodeller som nå har fått støtte via Camera Raw via desember-oppdateringen:
- Canon EOS M200
- Canon EOS Ra
- Google Pixel 4
- Google Pixel 4 XL
- Leica SL2
- Nikon Z 50
- Sigma fp
- Sony a9 II
- Zeiss ZX1
I skrivende stund er sistnevnte kamera, Zeiss ZX1, ennå ikke kommet på markedet, men det faktum at kameraets Raw-konverteringsdata nå er med i Adobes Camera Raw-liste tolkes som et klart tegn på at en formell lansering er like rundt hjørnet.