Kameranytt.no

PRØVD: Google skanner og forbedrer

KRYSSPLATTFORM: Googles foto- og skanner-programvare fungerer godt både på Android- og iOS-mobiler, her representert ved Huawei P9 og iPhone 7 Plus. (Foto: Toralv Østvang)
KRYSSPLATTFORM: Googles foto- og skanner-programvare fungerer godt både på Android- og iOS-mobiler, her representert ved Huawei P9 og iPhone 7 Plus. (Foto: Toralv Østvang)
KRYSSPLATTFORM: Googles foto- og skanner-programvare fungerer både på Android- og iOS-mobiler, her representert ved Huawei P9 og iPhone 7 Plus. (Foto: Toralv Østvang)

Google lanserer skanner-app og forbedrer Google Foto-programmet.

Fotoentusiastene blant Googles utviklere ligger ikke på latsiden. De siste dagene har de både lansert en ny app for å skanne gamle albumbilder og gjort betydelige forbedringer på Googles eksisterende fotoapp, Google Foto.

Fotoskanner

La oss ta en titt på fotoskanner-programmet først. Det heter ganske enkelt Fotoskanner.

Appen tar utgangspunkt i at de fleste av oss har utallige fotografier liggende – i album, i skoesker, på loftet og overalt ellers. Men vi har liten glede av alle disse bildene til daglig, for nå til dags bør jo bildene være digitale for at vi skal ha noen mulighet til å finne dem, se dem og vise dem til andre. Det gjør vi jo helst på mobilen, eller på et nettbrett eller til nød på en PC.

Digitalisering er i grunnen en forutsetning for deling.

En del av oss har kjøpt film- og fotoskannere til å løse dette problemet. Men skannerne koster jo en del. Selv om prisene har gått kraftig ned i senere år, kan de fortsatt oppleves som litt for dyre, særlig hvis man ønsker seg en skanner av god kvalitet og med god funksjonalitet.

Dessuten er de tidkrevende å bruke. Mange av oss har sikkert høstet erfaring med at man starter med en ambisjon om å skanne hele sin analoge fotosamling, men gir opp etter noen få helger fordi det ikke monner.

Noen har prøvd å løse det på en kjappere måte med å ta digitale bilder av bildene sine. Men resultatet blir som regel ganske dårlig. Kantene blir skjeve, det blir mye etterarbeid med å rette opp bildene. Og vi ser reflekser av lys i fotografens omgivelser – lys fra et vindu, lys fra en taklampe eller kanskje til og med reflekser fra forsøket på å bruke blits til å ta bildet med.

Løsningen er Fotoskanner, mener Google. Dette er en app basert på at man tar bilde av bildene sine, men at appen bedriver det som Google kaller «computational photography». Programmet bruker både datakraft, effektive algoritmer og kanskje en smule maskinlæring for å forbedre bildene og fjerne uhumskhetene som er oppstått under fotograferingen.

Det første som skjer etter at man har tatt et bilde av bildet, er at det dukker opp fire hvite rundinger i bildet på mobilskjermen. Man må bevege kameramobilen over bildet til en av de hvite rundingene fyller en sirkel som også synes på bildet. Når sirkelen treffer rundingen, forsvinner rundingen, og en pil peker mot neste runding som skal inn i sirkelen.

Hver gang sirkelen treffer en runding, tar kameraet automatisk et nytt bilde av bildet, men siden man i mellomtiden har flyttet kameraet litt, blir dette tatt fra en litt annen vinkel enn det opprinnelige bildet.

RUNDINGER OG SIRKLER: Når man har tatt et bilde, dukker det opp en sirkel og fire rundinger. Hver gang man flytter mobilen slik at sirkelen treffer en runding, tar mobilen et nytt delbilde som brukes i analyse frem til det ferdige digitale bildet.
RUNDINGER OG SIRKLER: Når man har tatt et bilde, dukker det opp en sirkel og fire rundinger. Hver gang man flytter mobilen slik at sirkelen treffer en runding, tar mobilen et nytt delbilde som brukes i analyse frem til det ferdige digitale bildet.
SLUTTRESULTATET: Endelig er det nesten 30 år gamle analoge bildet blitt digitalt, om enn kanskje ikke av samme kvalitet som en god bordskanner ville ha greid.
SLUTTRESULTATET: Endelig er det nesten 30 år gamle analoge bildet blitt digitalt, om enn kanskje ikke av samme kvalitet som en god bordskanner ville ha greid.

Når man har gjort dette fire ganger, analyserer Fotoskanner-programmet de enkelte bildekomponentene og setter sammen et ferdig bilde der reflekser og andre skjemmende elementer er borte. Samtidig blir bildet beskåret og skjeve vinkler automatisk rettet opp, og man sitter der med en perfekt digital kopi av albumbildet eller skoeskebildet man nettopp har tatt bilde av.

Det beste av alt er at det hele bare har tatt noen sekunder. Og idet man tapper på lagre-knappen, blir bildet lagret trygt i Google skytjeneste og er berget fra en usikker fremtid på loftet, i kjelleren eller hvor man nå fant det.

Har svakheter

Selv om Fotoskanner er et besnærende program som sikkert vil få mange venner, er det kanskje ikke så perfekt som Google fremstiller det.

VIGNETTERING: Google Foto lar deg lage dramatiske vignetteringer i bildene. Her bearbeiding av et snart 30 år gammelt bilde fra hytta, avfotografert med Google Fotoskanner.
VIGNETTERING: Google Foto lar deg lage dramatiske vignetteringer i bildene. Her bearbeiding på Huawei P9 av et snart 30 år gammelt bilde fra hytta, avfotografert med Google Fotoskanner.

Jeg har så langt ikke funnet noen mulighet til at brukeren kan endre oppløsningen på bildene som blir tatt. JPEG-filene som jeg lagret og overførte til PC, lå stort sett på mellom 400 og 600 kilobyte. Åpnet i Photoshop ble de presentert som fullt utpakket til opp mot sju megabyte. Egentlig mer en nok for å vise bildene på en mobilskjerm, men blåst opp på en stor pc-skjerm eller et stort nettbrett så det ikke så bra ut.

Nå skal det imidlertid sies at utgangspunktet var et vanlig 15 x 10 cm albumbilde, så det er mulig jeg er litt for kravstor her.

Da jeg etterpå skannet testbildet på min Canon CanoScan 3000F-bordskanner, satt jeg igjen med JPEG-filer på godt over 10 megabyte, hvis jeg stilte inn på høyeste oppløsning – utpakket i Photoshop presentert som bilder på 30-40 megabyte, avhengig av innstilt oppløsning i skannerprogrammet.

Skarpheten var av varierende kvalitet. Både iPhone 7 Plus og Huawei P9 er kjent for å ta ganske skarpe bilder til vanlig, men her var ikke skarpheten allverden – og iPhone-bildene synbart mer uskarpe enn Huawei-bildene.

Google anbefaler at man bruker mobilens innebygd blitsløsning hvis man har problemer med gjenskinn fra andre lyskilder, men i flere tilfeller opplevde jeg at gjenskinnet fra LED-blitslyset ble med i stedet. Dette bedret seg imidlertid da jeg lærte meg å være nøye på å holde kameraet vannrett over motivet – eller loddrett hvis man tar bilde av for eksempel et bilde som henger på veggen – i stedet for å vri og vende på mobilen for å treffe rundingene.

Personlig vil jeg nok holde meg til bordskanneren min for skanning av gamle bilder, men jeg anbefaler gjerne at man prøver Google Fotoskanner. Svakhetene som jeg har opplevd, kan det jo hende andre kan leve med – og med litt eksperimentering greier man kanskje å minske dem også?

Dessuten er jo appen gratis, og da er det jo ingen risiko forbundet med å prøve den.

Bedre redigeringsmuligheter

Til gjengjeld er jeg blitt mer begeistret for Google bilderedigeringsprogram Google Foto etter den siste oppdateringen av appen, som har fått vesentlige forbedringer av sine redigeringsfunksjoner.

Google Foto
DYPBLÅTT: Eksperiment med Google Foto på iPhone. Ny funksjon myntet på dem som er veldig glad i blå himmel. Et bilde jeg tok da jeg besøkte San Diego nylig.

For det første har appen fått en veldig god Auto-funksjon samt 12 andre ett-trykksalternativer for justering av lyshet og fargetoner. Disse fungerer veldig bra for litt «quick and dirty»-redigering av bildene.

For det andre har menyvalgene Lys og Farge fått mange flere justeringsverktøy, inkludert en morsom justering kalt Dypblå, som er ypperlig til å fremstille himmel og hav i en mye mer markert fargetone – eller det motsatte, om man ønsker det.

Jeg har prøvd også denne appen både på iPhone 7 Plus og på Huawei P9 og høstet positive erfaringer, og for målgruppen anbefaler jeg gjerne Google Foto.

Det er naturligvis mye annet å si generelt om Google Foto som jeg ikke har tatt opp her – om ubegrenset gratis lagring av bildefiler i skyen så lenge hver fil er på under 16 megapiksler og ditto med Full HD-videoer, eller om lagring uten slik begrensning på filstørrelsen samt av 4K-video hvis man velger betalt lagring, om tjenestens automatiske kategorisering av bilder og mye annet, inkludert automatisk opprettelse av videosnutter. Det får vi spare til en annen gang.

Google-appene som jeg har omtalt her, finnes både for Android og iOS og kan lastes ned gratis fra Googles Play Butikk og fra Apples App Store.

På Googles bloggtjeneste kan du lese mer om de nye appene her.

Nedenfor er en video om Fotoskanner som Google har linket til, produsert av Nat & Lo:

Hei. Hyggelig å se deg!

Nye artikler her hos Kameranytt.no publiseres med ujevne mellomrom. Derfor er det lurt å abonnere på innleggsvarsler. Da får du en e-postmelding hver gang det er noe nytt å lese her hos Kameranytt.no

Husk at bestillingen av nyhetsbrev må bekreftes. Straks etter at bestillingen er sendt inn, mottar du en e-postmelding der du blir bedt om å klikke på et felt for å bekrefte bestillingen. NB: Noen ganger hender det at e-postmeldingen om bekreftelse havner i postkassen for spam eller søppelpost. Sjekk denne om nødvendig.

Én kommentar

  1. Denne appen får min Samsung til å restarte, og når den er tilbake online, er skanningen tapt. Starter jeg appen på nytt, er det ikke spor etter scanningen, og et nytt forsøk får den bare til å restarte telefonen på ny.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Del dette innlegget med andre

Du vil kanskje lese disse sakene også:

Bare noen bilder…

Foto: Toralv Østvang

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler for å kunne gi de besøkende en best mulig brukeropplevelse.