Har Nikon lansert en kommende bestseller?

Nikkor Z 35mm f/1,4
NYTT PÅ NYTT: Nye Nikon Z 6iii med nye Nikkor Z 35mm f/1,4 på plass. (Pressefoto: Nikon.)

Nikons nyeste objektiv-lansering blir møtt med en viss overraskelse i markedet – og skaper debatt. Vi snakker om et moderat vidvinkelobjektiv med brennvidde på 35 mm.

Nikkor Z 35mm f/1.4 er navnet på det nye objektivet, som blir presentert som et fullformat-objektiv i Z-serien. Det siste betyr at dette er et objektiv for Nikons speilløse systemkameraer med Z-fatning, altså ikke for de gamle speilreflekskameraene.

Nikon gjør et nummer av at dette er det første Z-objektivet fra Nikon «som kan skryte av en kreativ f/1,4-blenderåpning», som Nikon formulerer det i pressemeldingen. Det er imidlertid ikke Nikons første 35 mm-objektiv med lysstyrke f/1,4. Så tidlig som i 1970 lanserte Nikon et 35 mm-objektiv med lignende spesifikasjoner for datidens speilrefleks-fatning, og i 2010 kom AF-S Nikkor 35mm f/1,4G. Så 35 mm er nok en brennvidde som Nikon «kan». Likeså lysstyrken på f/1,4.

Blant fordelene som Nikon lister opp er «stor, vakker og myk bokeh» under foto- og video-opptak på full blenderåpning. Dessuten vil det lyssterke objektivet egne seg godt til fotografering i svakt lys med klarhet og skarphet i behold, og man vil kunne bruke raskere lukkertider til å fryse bevegelser uten å ofre lysstyrken, heter det.

Det er riktignok verdt å merke seg at objektivet ikke har innebygd optisk bildestabilisering. Men de fleste aktuelle kameraene som objektivet kommer til å bli brukt på, har jo stabilisering i kamerahuset, da.

Ikke på veikartet

En av grunnene til at objektiv-lanseringen blir betegnet som litt overraskende, er at et objektiv med nøyaktig disse spesifikasjonene ikke står på Nikons gjeldende veikart for objektivlanseringer  

Kamera- og objektiv-produsenter offentliggjør av og til et såkalt «veikart» når de vil vise markedet at de har nye og spennende produkter på gang, selv om produktene ikke er helt klare for lansering ennå. Det gjeldende veikartet fra Nikons optikkavdeling ble offentliggjort i september 2023, men anses fortsatt som Nikons gjeldende veikart, ifølge nettstedet Photography Life

Problemet er at veikartet ikke er oppdatert særlig langt framover i tid – faktisk er alle objektivene på veikartet nå lansert, med unntak av ett. Det dreier seg om et 35 mm-objektiv som er listet opp ved siden av allerede eksisterende 50- og 85-mm-objektiver, begge med lysstyrke f/1,2. Alle tre er merket med S-line-logo, som viser at de hører hjemme i toppklassen blant Nikons objektiver.

Flere observatører har derfor påpekt at det objektivet som man forventet skulle bli lansert nå, var et 35 mm S-line-objektiv med lysstyrke f/1,2, som dermed ville matche de nevnte 50- og 85 mm-objektivene.

Men da ville prisen også vært tilsvarende høy. Nikkor Z 85mm f/1,2 S koster i dag rundt 34.000 kroner, ifølge Prisjakt.no, mens Nikkor Z 50mm f/1,2 S ligger på i overkant av 28.500 kroner på Nikons nettsider.

Det nye 35 mm-objektivet med lysstyrke f/1,4 og uten S i navnet ligger drastisk lavere i pris – prisen finner du mot slutten av artikkelen. Dermed stemmer ikke dette objektivet overens med det som var forventet i henhold til veikartet, sies det.

Omstridt brennvidde

I tillegg til å komme som en aldri så liten overraskelse har det nye 35 mm-objektivet også blåst liv i debatten om nettopp 35 mm-brennvidden. Mange av oss oppfatter 35 mm som den klassiske vidvinkel-brennvidden med røtter langt tilbake i kamerahistorien – stikkord: Leica.

Nikkor Z 35mm f/1,4
FØLGER MED: Solblenderen HB-115 samt fremre og bakre objektivdeksel følger med når man kjøper det nye Nikkor 35 mm-objektivet. (Pressefoto: Nikon.)

Nettstedet The Phoblographer har til og med publisert en egen guide-artikkel for folk som vurderer å kjøpe et 35 mm-vidvinkelobjektiv til sitt Leica-rammesøkerkamera i dag. I innledningen heter det:

«Og svært få objektiver har en så sterk plass i drømmene våre som et 35 mm Leica-objektiv. Mange Leica-fotografer fremholder at deres 35 mm-objektiver er det mest uunnværlige de har i kamerabagen.» (Kameranytts oversettelse.)

Historisk er det nok ikke bare Leica-fotografer, men også mange andre som opp gjennom tidene har hatt et 35 mm-objektiv som en av sine favoritter. Det gjelder meg også, selv om jeg etter hvert endte på 28 mm framfor 35 mm som min mest brukte brennvidde – både i rollen som vidvinkel-objektiv og som de facto allround-objektiv.

Men det er også en del som ikke er så glad i 35 mm-brennvidden. I debattforumet til nettstedet DP Review ble nyheten om Nikons nye 35 mm-objektiv møtt med blant annet følgende: «For en kjedelig brennvidde. Ikke vidvinkel nok for landskapsbilder. Ikke telefoto nok for sportsbilder eller portretter. Av null interesse. Jeg står over.»

Som seg hør og bør i slike debattfora kom naturligvis svaret raskt: «For mange fotografer er 35mm f/1,4 den mest brukte brennvidden. Så bare la være å lese artikkelen hvis det ikke passer for deg.»

Og slik kranglet de – og mange andre – videre.

Sjansene på markedet

Nikkor Z 35mm f/1,4
GODT I SVAKT LYS: Med en lysstyrke på f/1,4 innbyr Nikons nye 35 mm-objektiv til fotografering og filming i svakt lys. (Pressefoto: Nikon.)

Det er etter mitt syn rimelig å forvente at Nikons nye 35 mm-objektiv kan bli et ganske populært produkt. I fotopressen er det allerede de som har spådd objektivet en lysende framtid. Hvorfor?

Nikon frir klart til hybridmarkedet med dette objektivet. Det presenteres som et ideelt objektiv både for fotografer og videografer. Ypperlig både til gatefotografering, reisereportasjer og arrangementer, samtidig som det er perfekt til filmopptak, hevder Nikon i pressemeldingen. Dermed har det mange potensielle kjøpere.

Dette kombinert med en pris som ligger langt under det som et lignende objektiv i Nikons S-klasse ville ha kostet, bidrar trolig til å gjøre dette til et attraktivt alternativ for mange.

Selv om man må gi avkall på enkelte av godene som de dyrere S-objektivene byr på, som for eksempel enda litt bedre lysstyrke og bedre allværsbeskyttelse. Nikon oppgir riktignok ingen konkret beskyttelsesgrad, men presiserer at objektivet ikke er «garantert å være støv- og dråpebestandig i alle situasjoner og under alle forhold».  

Prisen

Nikkor Z 35mm f/1,4 er ventet å komme i salg i Norge i løpet av juli 2024 – trolig rundt midten av måneden. Norsk utsalgspris er satt til 8.690 kroner, ifølge pressemeldingen fra Nikon. 

Tekniske data

Brennvidde35 mm. Designet for fullformat (FX)
Lysstyrkef/1,4
Konstruksjon11 linseelementer i 9 grupper
Spesialglass-elementer2 asfæriske linseelementer
Minste blenderåpningf/16
Antall bladlameller9
ObjektivfatningNikon Z-fatning
Blenderring
AutofokusJa
FokuseringssystemInnvendig fokusering
Maks forstørrelsesgrad0,18x
Nærgrense0,27 m
Filterdiameter62 mm
Optisk bildestabiliseringNei
Lengde87 mm
Diameter75 mm
Vekt415 g

Hei. Hyggelig å se deg!

Nye artikler her hos Kameranytt.no publiseres med ujevne mellomrom. Derfor er det lurt å abonnere på innleggsvarsler. Da får du en e-postmelding hver gang det er noe nytt å lese her hos Kameranytt.no

Husk at bestillingen av nyhetsbrev må bekreftes. Straks etter at bestillingen er sendt inn, mottar du en e-postmelding der du blir bedt om å klikke på et felt for å bekrefte bestillingen. NB: Noen ganger hender det at e-postmeldingen om bekreftelse havner i postkassen for spam eller søppelpost. Sjekk denne om nødvendig.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Del dette innlegget med andre

Du vil kanskje lese disse sakene også:

Bare noen bilder…

Foto: Toralv Østvang

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler for å kunne gi de besøkende en best mulig brukeropplevelse.