Hasselblad med 400 megapiksler

Hasselblad
400 MEGAPIKSLER: Det nye profesjonelle mellomformatkameraet Hasselblad H6D-400c MS. (Foto: Hasselblad)
Hasselblad
400 MEGAPIKSLER: Det nye profesjonelle mellomformatkameraet Hasselblad H6D-400c MS. (Foto: Hasselblad)

Svenske Hasselblad har lansert et kamera med monsteroppløsning på 400 megapiksler. Også prisen er heftig.

[toc] I navnet på Hasselblad H6D-400c MS skjuler det seg viktig informasjon om kameraet. 6-tallet kan vi tenke oss henspiller på at kameraet kan ta bilder som er satt sammen av opptil seks opptak. 400 er kanskje en indikasjon på oppløsningen. Og MS-bokstavene står trolig for Multi Shot, som er teknologien som benyttes for å få den enorme oppløsningen.

Det nye kameraet bygger videre på H6D-100c, som byr på beskjedne 100 megapiksler.

LES OGSÅ: Hasselblad for under 3.000,-

100 megapiksler er også den oppløsningen man kan få ved å ta ett enkelt opptak med det nye kameraet, eller man kan kombinere fire opptak for den samme oppløsningen.

Seks opptak

Ønsker man derimot 400 megapiksler, ordnes det ved at kamera tar seks bilder og setter dem sammen til én bildefil.

I 400 megapikslers Multi-Shot-modus tar kameraet først fire bilder der bildesensoren flyttes én piksel om gangen, for deretter å ta ytterligere to opptak der sensoren flyttes en halv piksel, først horisontalt, deretter vertikalt.

2,3 gigabyte-filer

De seks opptakene settes deretter sammen til en bildefil tilsvarende én fil på 400 megapiksler. Den endelige bildefilen er en 16-bits TIFF-fil på 2,3 gigabyte med oppløsning på 23.200 x 17.400 piksler, eller 403.680.000 piksler totalt.

LES OGSÅ: Derfor er Fujifilms mellom-format interessant

Opptakene skjer med kameraet koblet opp mot en Windows-PC eller en Mac, som styrer opptaket. Ikke noe action-kamera, altså.

Målgruppen

Hvem trenger så store bildefiler?

Hasselblad sier selv at denne multi-shot-teknologien er blitt en bransjestandard blant museer og andre kulturelle institusjoner som driver med reproduksjon og dokumentasjon av malerier, skulpturer og andre former for bildende kunst.

Hasselblad
KLASSIKER: Hasselblad 500C-serien, her modell 503CXi, som ifølge Hasselblad Historical var i salg rundt midten av 1990-tallet. (Foto: Cezary Piwowarski/Wikimedia Commons)

Målgruppen er altså først og fremst museer over hele verden som arbeider med å ta vare på historiske kunstskatter i så høy oppløsning som er mulig.

Prisen

Et slikt kamera er naturligvis ikke billig. Interfoto i Oslo har kunngjort at kameraet vil koste 489.990 kroner når det kommer i salg i mars.

Forhåndsbestillinger tas imot nå.

LES OGSÅ: Vil ha gammeldagse objektiver

For dem som ikke kan legge en halv million kroner på bordet for kameraet, tilbyr Interfoto leiefinansiering i samarbeid med SG Finans for sine bedriftskunder.

Se video om Hasselblad H6D-400c MS her:

[stextbox id=”info”] Hasselblad: Hasselblad Group har hovedkvarter i Göteborg med avdelinger i Danmark, Tyskland, Frankrike, Storbritannia, USA, Kina og Japan. Selskapet ble etablert i 1941 av Victor Hasselblad, som vokste opp i en familie som hadde drevet med import og salg av film og kamerautstyr i flere generasjoner. Røttene til familiens forretningsvirksomhet dateres helt tilbake til 1841. Forhistorien bak «nye» Hasselblad anno 1941 var at det svenske forsvaret trengte noen til å konstruere kameraer til fotografering av militære mål fra fly etter at Sveriges naboland, Norge og Danmark, var blitt okkupert da den andre verdenskrig brøt ut. På 1950-tallet lanserte selskapet det legendariske Hasselblad 500C, som ble kjernen i et kamerasystem som fikk så godt rykte for teknisk kvalitet og bildekvalitet at en NASA-astronaut tok det med seg ut i verdensrommet allerede i 1962. I 1969 ble de første bildene av jorden sett fra månen og mennesket på månen tatt med Hasselblad-kamera. I dag har Hasselblad et utvalg svært avanserte digitale mellomformatkameraer. [/stextbox]

Hei. Hyggelig å se deg!

Nye artikler her hos Kameranytt.no publiseres med ujevne mellomrom. Derfor er det lurt å abonnere på innleggsvarsler. Da får du en e-postmelding hver gang det er noe nytt å lese her hos Kameranytt.no

Husk at bestillingen av nyhetsbrev må bekreftes. Straks etter at bestillingen er sendt inn, mottar du en e-postmelding der du blir bedt om å klikke på et felt for å bekrefte bestillingen. NB: Noen ganger hender det at e-postmeldingen om bekreftelse havner i postkassen for spam eller søppelpost. Sjekk denne om nødvendig.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Del dette innlegget med andre

Du vil kanskje lese disse sakene også:

Bare noen bilder…

Foto: Toralv Østvang

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler for å kunne gi de besøkende en best mulig brukeropplevelse.